Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza oraz odtwarzacza CD do kolumn HI-FI

Fidelus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu zacząłem intensywniej słuchać muzyki klasycznej i mój zestaw 2.1 za 150zł przestał wystarczać. Jako, że jestem elektronikiem i lubię się pobawić postanowiłem zrobić duże kolumny podłogowe o mocy około 100W RMS w konfiguracji trzydrożnej.

Wybór padł na głośniki STX oraz Tonsil. Zwrotnice dobrane na podstawie pomiarów przez znajomego. W załączniku prezentuję ch-k kolumny.

Trochę zbyt daleko od siebie ustawiłem głośniki co pewnie przełożyło się nie najlepiej. Do zestawu mam również wykonany subwoofer, ale póki co nie mam do niego wzmacniacza zrobionego (albo go zaprojektuję, albo kupię jakąś wkładkę gotową).

I teraz pytanie jaki sprzęt do tego zastosować. Trudno mi ocenić ich jakoś, ale zasilałem je wcześniej jakimś wzmacniaczem AKAI starszym od znajomego i muzykę słuchałem z komputera.

Najlepiej mogę ocenić Requiem Mozrta, które miałem w formacie FLAC – naprawdę byłem bardzo zadowolony ze swojej pracy, chociaż nie jestem melomanem.

Dodam że oprócz klasyki, opery i arii słucham również jakiegoś popu, rocku oraz trochę metalu. Lubię podbijać bass, dlatego powstał osobny subwoofer (same kolumny też są niezłe).

I teraz pytanie jaki sprzęt kupić. Rzadko słucham radia z przyjemności, raczej z musu jak coś chce posłuchać, więc odbiornik radiowy by się przydał, ale nie zależy mi na jakości. Co do wzmacniacza sprawa jest już inna. Planuję zbierać płyty CD z klasyką i słuchać sobie. Do tego myślę nad zakupem wzmacniacza stereo oraz odtwarzacza CD HI-FI.

Co byście mi polecili w tym budżecie? Czy w ogóle kolumny są w miarę dobre i czy ma sens stosować do nich drogi sprzęt? Raczej wolałbym sprzęt nowy, bo nie chce mi się wymieniać trzeszczących potencjometrów itp. (z reguły używane są już na rozsypaniu tak jak ten od znajomego, to trzaski to coś charczy to jedna kolumna ciszej gra).

Wolałbym dać za to do 1000zł, ale będąc realistą po dłuższym zastanowieniu w szczycie 2000zł. Ma to być sprzęt, dobry na zasadzie raz inwestuję i mam na wiele lat. Może kiedyś kupię lepsze kolumny, ale raczej zostanę przy tych.

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Jest tu na forum dział DYI tam napisz tego posta, oraz na forum elektroda. Myślę żę w tych dwóch miejscach prędzej znajdziesz odpowiedź.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.