Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe - wybór amplitunera i subwoofera

kalwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna zestawu kina domowego. Pokój 20m2, sprzęt przeznaczony tylko i wyłącznie do filmów.

Na początek może kolumny:

Fronty Dali Concept 6

Centralny Dali Concept Center

Tylnie Dali Lektor 1

Co do kolumn to raczej wyboru już nie zmienię, także pozostaje kwestia amplitunera i subwoofera. Lubię mocne łupnięcie basem w filmach akcji, więc z samych kolumn raczej nie będę usatysfakcjonowany.

Amplituner do telewizora będzie podłączony przez cyfrowe wyjście/wejście optyczne (telewizor to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Zastanawiam się nad takim amplitunerem: Onkyo TX-DS575. Czytając opinie w sieci wydaje się to być sprzęt bardzo dobry do 5.1

Z kolei jeśli chodzi o subwoofer, to nie mam pojęcia.

Budżet na amp+sub to powiedzmy 1200 sumarycznie, oczywiście używki. Ten amplituner jest obecniy na allegro za 380, więc zostaje 800zł na subwoofer, więc chyba coś sensownego już da radę znaleźć.

Jeszcze pytanie co do standardu spdif - jak rozumiem, jeśli podłącze tv do ampa w taki sposób, to wtedy z tv wychodzi sygnał cyfrowy (bitowy) i rozkodowanie następuje w amplitunerze? Obsługuje on również dźwięk wielokanałowy, prawda? I jeśli np. bym podłączył laptop do tv przez hdmi i puścił jakiś film z dźwiękiem 5.1, to nie będzie problemu, aby to wszystko działało?

I na koniec: czy taki stary wzmacniacz 5.1 może mieć jakieś poważniejsze braki w standardach/kodekach (te wszystkie dts itd.)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowanie za słaby amplituner jak na wielkość kolumn i ich klasę też. Nawet biorąc pod uwagę, że nie słuchasz muzyki, a bas będzie w dużej mierze nadrabiał subwoofer, bo ze słabym ampli nie będzie innego wyjścia.

Co do kodeków, to w starym amplitunerze, zależy jak starym, może się okazać, że masz tylko jakieś sztuczne efekty pro-logic, a to kinem ciężko nazwać .

Czytając dawne wpisy i technikę z przed lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) optyki były stereo. pewnie wynikało to także z DACów w urządzeniach, teraz niemal wszyscy piszą, że już można przesłać 5.1.

Co do programów nadawanych przez stacje w TV to mocno wątpię, może jakieś są wyjątki w 5.1.

Więc wychodzi na to że zależy jak stary sprzęt kupisz i jaki tv masz . Może napisze jakiś praktyk , bo ja kinem jakiś czas się nie bawię i tak jak piszesz, nie eksperymentowałem.

Ukryta Zawartość

Witaj,

Z serii 5 szukaj raczej wyzszych modeli np. 605 albo nowszych ale niższych 508, chodzi o to aby amplituner mial dekodery HD.

Nawet nie wiesz kiedy Ci się to przyda. Moim zdaniem w tym budżecie szukaj Onkyo 607, Tannoy Msub 10 ewentualnie coś z subów Magnata i Klipscha.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

przymierzam się do kupna zestawu kina domowego. Pokój 20m2, sprzęt przeznaczony tylko i wyłącznie do filmów.

czytamy uważniej :)

Budżet na amp+sub to powiedzmy 1200 sumarycznie, oczywiście używki. Ten amplituner jest obecniy na allegro za 380, więc zostaje 800zł na subwoofer, więc chyba coś sensownego już da radę znaleźć.

za te 300 zł to może dostaniesz jakiś tak jak napisał S4Home z Dolby Pro-Logic a to kiszka w porównaniu nawet z DD. Ostatnio posiedziałem prawie całą noc bo ktuś tam szukał ampla używki w cenie do 800 zł i uwierz nie było za bardzo na czym oka zawiesić. Jeśli przeznaczyłbyś całą tą kwotę (1200) na samego ampla to już można by coś wyrwać sensownego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jednak brak pilota

Ukryta Zawartość

z kolumnami hihi,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest niezła propozycja , ten ma wszystko, i pilota.

Ukryta Zawartość

a ten sprzed dwóch lat jednak niższy model w stosunku do Denona 2311.

Ukryta Zawartość

ten też dobry. Z hdmi, dekoderami HD. Z tej serii RX-V wyżej był tylko 773.

Ukryta Zawartość

Na suba nazbierałbym drugie tyle. Nie ma sensu kupować ampla za 300-400 a nawet 500-600 zł. Szkoda kasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Z serii 5 szukaj raczej wyzszych modeli np. 605 albo nowszych ale niższych 508, chodzi o to aby amplituner mial dekodery HD.

Nawet nie wiesz kiedy Ci się to przyda. Moim zdaniem w tym budżecie szukaj Onkyo 607, Tannoy Msub 10 ewentualnie coś z subów Magnata i Klipscha.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie?

Moja filmoteka ograniczy się do filmów z DTS i Dolby Digital, także fakt, że stracę 5.1 z kablówki nie boli.

Czytałem opinię, że najlepiej brzmią modele xx0,xx1,xx2 a potem jakość dźwięku znacząco się pogorszyła. A przede wszystkim modele onkyo z HDMI są bardzo awaryjne.

Pomieszczenie mam 20m2.

Ten subwoofer Tannoya jest fajny, ale ciężko będzie go wyrwać. Też się zastanawiam, czy on po prostu nie będzie za mocny do takiego pomieszczenia. Dali Concept 6 też jednak mają trochę mięsiwa z dołu.

A na przykład coś takiego?

Ukryta Zawartość

Na suba nazbierałbym drugie tyle. Nie ma sensu kupować ampla za 300-400 a nawet 500-600 zł. Szkoda kasy

Nie zgodzę się, Jeśli moje kino domowe ogranicza się do stratnych kodeków DTS i DD, to już można kupić coś, co było bardzo wysokim modelem 15 lat temu za bardzo przyzwoite pieniądze. Bez HDMI, dekoderów HDTV itd

Obecnie zastanawiam się pomiędzy Denonem AVR 3300 i Onkyo TX-SR700E. Macie Panowie jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

spokojnie dts da radę poszukaj Yamah rx-v 640,740,1200,1300,lun hk 335,345,denonów 3805,a sub nowy,lub używany taga 90,lub koda sw 1000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spokojnie da to radę,zagra podobnie do nowych zabawek,jak nie lepiej,jedynie strach to wiek,ale to mało kasy,a nowe Onkyo może też po 2 latach wykorkować a kosztuje 2-3 tyś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja filmoteka ograniczy się do filmów z DTS i Dolby Digital, także fakt, że stracę 5.1 z kablówki nie boli.

Czytałem opinię, że najlepiej brzmią modele xx0,xx1,xx2 a potem jakość dźwięku znacząco się pogorszyła. A przede wszystkim modele onkyo z HDMI są bardzo awaryjne.

Nie prawda. Dobra seria była to wersji z 8 na końcu.

A na przykład coś takiego?

Ukryta Zawartość

Trzebaby sprawdzic w jakim stanie jest zawieszenie. Tu jest piankowe wiec warto je obejzec wczesniej. Na Tannoya trzeba polowac ale warto.

Jeśli juz koniecznie szukasz czegos straszego i bez HD celuj w wysokie modele Denona z 5 na koncu jak kolega wyzej podal 3805. Ale ja uwazam że predzej czy pozniej przydadza Ci sie dekodery HD. Roznica w dzwieku jest wieksza niz pomiedzy amplitunerami.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie zgodzę się, Jeśli moje kino domowe ogranicza się do stratnych kodeków DTS i DD, to już można kupić coś, co było bardzo wysokim modelem 15 lat temu za bardzo przyzwoite pieniądze.

powodzenia w szukaniu

Jeśli juz koniecznie szukasz czegos straszego i bez HD celuj w wysokie modele Denona z 5 na koncu jak kolega wyzej podal 3805

No i upolowałem, 700zł za sztukę w niemalże idealnym stanie wraz z mikrofonem do kalibracji (wprawdzie bez pilota, ale mam logitech harmony, także to nie problem).

Ukryta Zawartość

Także został mi subwoofer: tutaj lepiej dozbierać do jakiegoś rela bądź velodyne, czy do filmów starczy jakiś tańszy?

Ukryta Zawartość

Przeglądałem schematy av 5.1 onkyo od najniższej serii do tx nr 905. Wszystkie mają ten sam separator wejść, ten sam dac , te same wzmacniacze operacyjne, te same tranzystory w przedwzmacniaczu, różnią się końcówkami mocy i modułami np. Dsp. Mało tego wzmacniacz a-9355 to to samo co mój av. Ten sam separator, te same wzmacniacze operacyjne, te same tranzystory w przedwzmacniaczu, różnica jest w końcówce mocy bo to klasa d. Jak kupisz onkyo to kieruj się tylko bajerami bo czy niski model czy wysoki powinien zagrać podobnie.

różnica jest w końcówce mocy bo to klasa d. Jak kupisz onkyo to kieruj się tylko bajerami bo czy niski model czy wysoki powinien zagrać podobnie.

Jednak musi być coś jeszcze bo podobnie nie graja...

Wystarczy tańszy. Widzisles wzmacniacz przed b zakupem ? Okazuje się że okazji n nie ma. Mam nadzieję że dobrze trafiles.

Podstawiam

Sprzedający mieszka 300km ode mnie, więc to już jest za daleko. Także zakup w ciemno. Aczkolwiek nie jest on handlarzem (2 rzeczy sprzedane przez ostatnie pół roku), więc najpewniej jest to sprzedaż z jego własnego zestawu audio (mam taką nadzieję). We wtorek wszystko się okaże.

Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze pytanie, jakie kable wybrać do połączenia amplitunera z tylnimi kolumnami (dali lektor 1)? Koło 5m długości.

Jednak musi być coś jeszcze bo podobnie nie graja...

Są inne końćówki mocy i ich moc. Parametry mają te same, ok parametry parametrami ale według mnie to one określają standard urządzenia. Patrząc na kina domowe onkyo dopiero te wyższe modele mają s/n na poziomie 110 db, THD na poziomie dwóch miejsc po przecinku. Wzmacniacz a-9355 ma identyczne parametry co mój amplituner. Żebym nie był gołosłowny to napiszę że nie posłuchałem wielu wpisów o tym że CD nie wniesie nic do KD i kupiłem dx 7355. W porównaniu z dvd przepaść. Ale nie o to mi chodzi. Porównując dziurki w av i cd czy to analogowo czy cyfrowo lepiej gra w av. Szok, w cd audiofilskie kondensatory, no i elementy robione typowo pod audio a tu niespodzianka. Co tam zaprosiłem kolegę żeby on to stwierdził. Kolega jest osłuchany i ma dużą wiedzę na temat muzyki, jego hobby to muzyka. Stwierdził( słuchawki CAL i AGK 540) że w wyjściu słuchawkowym jest lepsza stereofonia. Jak to na av lepsza stereofonia toż to nie możliwe! Tak jak już pisałem dac w większości av jest ten sam, on ma dużą dynamikę 110 db. To słychać jak się podłączy CD cyfrowo, anologowo gra łagodnie a cyfrowo potężna dynamika, przeskok jest tak duży że miałem wrażenie że sub się załączył. Ale to nie gra tak jak sub ten bas jest bardzo szybki, nie wiem jak to opisać po prostu jest przepiękny.

CD ma s/n 111 db, dynamika 100 db, THD na poziomie trzech miejsc po przecinku. Ja tego lepszego s/n nie słyszę, trochę skłamałem jest różnica ale bardzo minimalna na korzyść cd, ale już lepszego THD nie słyszę w ogóle, gorszą dynamikę w CD jak najbardziej słyszę.

Modernizowałem zestaw i zacząłem od cd, następnie kolumny a teraz pozostał av. Chęć wymiany na wzmacniacz jest tylko po to żeby było lepiej, ale czy będzie lepiej? Patrząc na elementy w torze audio i parametry nie powinno być lepiej w tej klasie urządzeń, a jeśli byłoby to nieznacznie. Z drugiej strony czytam wpisy na forum i mam dylemat bo jednak ludzie piszą że jest różnica. Pisali też że cd nic nie wniesie. A może mój av jest taki dobry :). Nie zajmuje się przetwarzaniem sygnału wideo ani audio, tor analogowy jest bardzo prosty bezpośrednio z separatora sygnał idzie na przedwzmacniach i do końcówek mocy, cyfrowo to jeszcze dac jest po drodze, później to samo. Są cztery kondensatory filtrujące 8200uF i 5600uF i dwa mostki prostownicze. Zresztą gdyby dac przetwarzał sygnał anologowy to powinno być jeszcze lepiej bo jego dynamika wzrasta do 114 db.

Ot taki dylemat mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.