Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O RADMOR 5412 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

Dałem podkładki silikonowe bez pasty na razie się nic nie zjarało .

Mam kilka radiatorów i tranzystorów przykręciłem jednego na paście i zastosowałem przezroczystą podkładkę , cała pasta wyciekła na zewnątrz odkręciłem go prawie wcale tej pasty nie było pod tym tranzystorem .

W mojej płytce w którą wpakowałem nowe tranzystory dolutowałem je tak żeby bez podkładek przylegał idealnie potem przykleiłem podkładkę silikonową która jest jak nalepka z jednej można ją przykleić na radiator a z drugiej strony jest szara i miękka .

Po przykręceniu tranzystor się wcisną troszkę w tą podkładkę i wydaje mi się że to wystarczy .

W amplitunerze Yamaha RXV 620 RDS były też takie podkładki co ja zastosowałem w moim Radmorze nie było tam wcale pasty .

Sory że aż tak się rozpisałem .

Pytanie z innej beczki (chcę uzyskać odpowiedź i nie odciągać Was od wątku).

Jeśli mielibyście porównać brzmienie 5102te do dzisiejszych sklepowych wzmaków, to "za ile" on gra? z dokładnością do 500 pln może ?

Pozdrawiam!

Jak dla mnie 5412 gra dobrze za 250 złotych od Natrixa to mnie się podoba , słuchałem ostatnio 5102 TE u kumpla ale ma złe ustawienie kolumn ( Polaris 300 ) więc nie grało to za dobrze ale z wcześniejszych odsłuchów u mnie w domu 5102 TE grał podobnie do 5412 .

Ja dźwięk Radmorów oceniam na minimum 500 złotych słuchałem droższych Technicsów grały wiele gorzej , zależy też od kolumn jakie się posiada ja chciałem stworzyć do mojego zestawu KOPIE POLARIS ale po dokładnym obliczeniu kosztów i wpisów forumowiczów przekonali mnie że nie warto teraz albo B&W 60. S. może jakieś Tannoy mam do wyboru kolumny do 1000 złotych .

Może coś mi doradzicie .

Właśnie wróciłem z odsłuchu kolumn Polar 150/250 a odpalałem je na Radku 5412 koleś się zdziwił bo kupił nie dawno jakiegoś Kenwooda który ma ponoć 80 W na kanał a Radmor 35 W . Kolumny grały na Kenwood , bas na ful i sopran ful a jak włączyłem Radmora i ustawiłem wszystko na +0- grał dużo lepiej bas miał czysty , sopran sobie delikatnie cykał czysto , kopareczka spadła faciowi do kolan ale co zrobić .

Szukam jakiś kolumn do mojego Radka z mocnym dudniącym basem tylko nie wiem co wybrać może coś mi doradzicie .

Altusy 300 ponoć mają go dużo tylko na allegro nie ma w stanie idealnym bo takich szukam , same podrapane z wyblakłymi głośnikami może ktoś ma do sprzedania może się dogadamy .

Siedzę i myślę dlaczego nikt nie chce mi doradzić i pomóc w sprawie tych podkładek pod tranzystory tak zwane końcówki mocy co tam podłożyć tak żeby było dobrze bez pasty liczy się dla mnie estetyka . Kręciłem trochę przy wzmacniaczach Yamaha , Unitra , Technics tam nie było pasty tylko podkładka na przykład w Yamaha były zielone przyklejone na radiator i było wszystko w porządku . W Uniterze WS 442 nie było żadnej pasty tylko podkładki też można było dać głośniej i było wszystko w porządku . Ja dałem do mojego Radmora szare podkładki z jednej strony z klejem z drugiej są miękkie szare ale jak mówicie że to się nie sprawdzi przy głośniejszym słuchaniu . Co inne podkładki można zastosować bez pasty bardzo proszę o pomoc . Nie wierzę że nikt na tym forum nie wie co zrobić z moim małym problemem .

Witam! jesli tyle wzmaków poznaleś od środka to masz juz doświadczenie! więcej wiary w siebie! te silikonowe cudeńka co je kupileś są w porządku bez obaw pzykręcaj tranzystorki i graj. Mialem kiedyś ten wzmacniacz , potrafi grać glośno, a chlodzenie ma dobre radiator jest calkiem spory i na zewnątz

Witam , mam pytanie odnośnie diód poziomu mocy jak załączacie 5412 ile wam się świeci diód przed cyknięciem . Zauważyłem że teraz świecą mi się wszystkie w prawym kanale i powoli się gaszą dwie ostatnie w lewym świecą się dwie , wcześniej świeciły się dwie pierwsze w dwóch kanałach .

Jak wy macie i jeżeli coś wiecie na ten temat proszę o pomoc .

Nie wiem też czy top czemuś szkodzi .

Cóż.. nie ma reguły. W kilku 5412, które miałem świeciły się wszystkie lub prawie wszystkie diody prawego kanału i gasnęły stopniowo aż do cyknięcia, w 5411 świeci się jedna dioda prawego kanału. W niczym to nie przeszkadza, nawet w instrukcji o tym wspomnieli.

Kolejne pytanie , do płytki z radiatorem jest przykręcony kabelek od spadu to jest ponoć masa co się może stać jak się tego kabelka nie przykręci .

Z diodami jest tak może nie zauważyłem albo mi się zdawała że na początku świeciły dwie w lewym i prawym kanale a teraz świecą się wszystkie w prawym i gasną , nie wiem może coś mi się przewidziało .

Co zwaszymi kolumnami jakie macie podłączone do waszych Radmorów .

No to miałem szczęście z tym kabelkiem dwa dni temu odlutowałem obejmę by ją na nowo przylutować porządnie , na chwilę odszedłem od tego kabla , wróciłem zapomniałem go spowrotem przylutować ale na moje szczęście kabel dotykał obudowy i nic się nie stało , siedzę nad tym 5412 już jakiś miesiąc po parę godzin dziennie . Jak by poszedł z dymem chyba bym się załamał .

Ja już nic nie wiem z tego .

U mnie na placu są same ci...ty szlajają się z browarami po placu zamiast coś robić .

Ja tam wole iść do roboty , pogrzebać przy Radmorku i z dziewczyną posiedzieć .

Ja wiem że zadaje śmieszne pytania ale skąd mam się o tym dowiedzieć .

Mi kumple mogą powiedzieć jak się robi dobry bimber nic więcej .

Więc proszę o cierpliwość i zrozumienie .

• 3 tygodnie później...

Liczył ktoś albo ma spis ile i jakie pojemności siedzą w Radku 5412?? Mam teraz jednego u siebie na wymianie elektroltów i przyznam się,że jakoś z niechęcią podchodze do liczenia;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer 1 ja Ci nie pomogę ale może ktoś mi pomoże grzeją mi się tranzystory T515 i T510 są stojące przykręcone do małych radiatorów

czy tak powinno być ,

czy może się coś zjarać ,

co zrobić żeby się tak nie grzały ,

z czego ściągają ciepło .

• 2 tygodnie później...

Właśnie nabyłem 5412 za 120pln 100% sprawny. Pruje mu bebechy- na początek konensatory - i niespodzianka: małe pojemności np 1u mają 1,3u ; 4,7u mają 5u. O co tu chodzi? Nowe kondzie nie trzymają nawet znamionowej pojemności odpowiednio 0,9u oraz 4,5u! Mam miernik pojemności o max zakresie 20u. Wymieniać te kondzie czy nie? a jest ich cała masa. Na pewno wymienię duże pojemności bo ich nie mogę zmierzyć. TEN RADEK MA 16 LAT!

I właśnie dlatego uważam, że to paniczne wymienianie kondensatorów nie ma sensu. Elwa robiła niezłe elektrolity. Napewno trwalsze od tego co dziś jest dostępne w większości sklepów elektronicznych. Dziś nie opłaca się produkować i montować do sprzętu trwałych części :-(

• 2 tygodnie później...

Tutaj sa jacys dobrzy ludzie, ktorzy udostepniaja schematy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

W moim radku spaliłem końcówkę mocy, wymieniłem prawie wszystkie tranzystory i pojawił się nowy problem-niby wszystko gra ale już przy umiarkowanych głośnościach słychać zniekształcenia basu w lewym kanale. Próbowałem nastawić prądy spoczynkowe tranzystorów w sposób przedstawiony wcześniej no iw prawym kanale miernik pokazał około 10mA ,po małej regulacji R509 uzyskałem zalecane około 50mA. Natomiast w lewym kanale niespodzianka- regulując R502 uzyskałem maksymalnie 12mA. Coś tu nie gra?! Może to wina nowych tranzystorków- bo zamiast BC237 i BC238 wstawiłem BC546, ale niestety tych oryginalnych już nie można dostać. Końcowe to oryginały BD649 i BD650, no jeszcze BDP285 i BDP283 wymieniłem na BD243 bo tamtych też już nie ma.Cierpliwie czekam na pomoc.

• 7 lat później...

Dyskusja Radmor5412 i Radmor5102 - Co lepsze ??? Miałem oba. 5412 kupiłem w 1986. Mam go do dzisiaj. Ciągle używany i raz poszła tylko żarówka. Grał na imprezie 140 osób.

A 5102 kupiłem piękny zadbany niemal nówka. Jednak z Polskich kolumn nic z nim grało dobrze. Super czyściutko,ale metalicznie nie naturalnie (szczególnie Altus). Jakie kolumny do 5102 - nie wiem. Moje dewiza jest taka - nie jaki wzmacniacz tylko z czym ma współpracować. Jeśli markowy wzmacniacz to tej samej marki kolumny i etc.

Ja mam do radmor5412 i kolumny eksportowe Tonsil80w prawie do Milton, Alton. I uważam strzał w dziesiątkę.

• 1 miesiąc później...

5412 zagra fajnie dopiero po modyfikacji Petermana. W szczególności przedwzmacniacza. Mam dwa egzemplarze. Jeden oryginalny, drugi po remoncie przedwzmacniacza, końcówki i zasilacza. Przedtem oba grały podobnie. Napędzały Diory ZgB 80 8 903. Mi się wydawało, że tragedii nie ma ale przegonił je PW9013. Zacząłem rzeźbić przedwzmacniacz i po zrobieniu, posłuchaniu starego i przepięciu na szybko płytki efekt był taki, że dźwięk stał się o wiele bardziej szczegółowy, niezamulony, naturalny. Zniknęło szeleszczenie wysokich tonów, a po zrobieniu do końca bez problemu można słuchać z basem w pozycji zerowej i wysokimi tonami na +1 lub 2, Wcześniej nie było to możliwe. Trzeba było podkręcić, a i tak dźwięk ze starego jest bez porównania. Podszedłem do tego na zasadzie, że będzie co będzie bo mi się zaczął strasznie sypać. Nie szalałem z częściami, starałem się co najwyżej parować parametrami dla obu kanałów w torze audio. Do drugiego będę chciał podejść już z lepszymi gratami. Miałem trochę przygód, trafiłem w niby renomowanym sklepie na podróby tranzystorów BDW93/94C w końcówkach (parę kompletów poszło z dymem jak szukałem usterki, której nie było i w końcu wstawiłem jeszcze bardziej kobylaste BDW83/84C dla lepszego zapasu i kupione gdzie indziej i problem znikł), przerobiłem większość typowych usterek ale też bardzo dużo się nauczyłem. Może trochę od dupy strony ta nauka bo od razu z grubej rury, ale dziś nie mam problemu z diagnozą większości typowych usterek różnych wzmacniaczy. 5102 nie porównywałem, choć kupiłem go parę lat temu dla mamy. Niedługo do mnie trafi bo zaczynają się z nim problemy więc będę wiedział więcej. W sumie może i bym już go kupił dla siebie, ale nawet za uszkodzony różne cwaniaczki krzyczą dzikie ceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.