Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 3000zł 19m2 funkcje sieciowe.

Isajew

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem audiofilem stąd szukam porady żeby w rozsądnych pieniądzach skompletować solidne stereo na lata, bo jak wiem biednego nie stać na oszczędzanie, a ja staram się unikać samodzielnego kupowania rzeczy o których nie mam pojęcia, do rzeczy:

Pokój z kuchnią niespełna 4 x 5 m. Część wypoczynkowa to 4 x 4 m Telewizor na szafce RTV i docelowo dwie kolumny raczej w sąsiedztwie ścian. (Zaawansowana grafika dołączona). Głównym źródłem z założenia miał być TV / KOMPUTER (Internet, Youtube, dyski z plikami) Jednak po namyśle chyba profanacją byłoby po prostu podpięcie PC kablem pod wzmacniacz / amplituner i odpalanie na kompie Youtuba - więc jak zrobic to prawidłowo? W sklepie podpowiedziano mi że nada się tutaj amplituner sieciowy radio internetowe i pozostałe bajery jak dla mnie bomba jednak polecany TX-8150 to zdecydowanie drogi pomysł. jak wspomniałem obawiam się że przy moim uchu mógłbym być zadowolony z zestawu 5.1 w markecie więc nie chcę niepotrzebnie dopłacać. Odtwarzacza nie potrzebuje raczej w ogóle. Czy korzystając z amplitunera sieciowego można mieć dostęp do serwisu Youtube - czy i tak musiałbym korzystać z TV i tak naprawdę to on odtwarzałby dźwięk?

Proszę o jakąś pomoc i alternatywę. Myślałem o kolumnach Jamo 626 bo gdzieś się przewijały w sieci natomiast sprzedawca namawia mnie na POLK AUDIO T50 (mam niebawem pójść na odsłuch) jako rewelacyjne w cenie do 1500zł? Moźe jakiś wzmacniacz stereo i sensowe podpięcie komputera będzie lepszym rozwiązaniem? Boje się używek bo nie znam się kompletnie na tego typu sprzęcie, 3000zł wolałbym nie przekroczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie dość, że muzyka z yutuba to jeszcze planujesz amplituner kina domowego bo tańszy 1/3 od stero. Przy okazji sporo gorszy, więc upragnione stereo grało by na muzie z yt na sprzęcie kinowym, koniec świata:(

Jak nie musisz mieć bezprzewodowo to weź tańsze wersje bez tego dodatku, np yamaha rn500, masz tam radio www, wejście optyczne dla tv i co ważne usb więc możesz grać z pendriva na jakiś lepszych plikach, a nie yt przez tego pc.

Niestety na kolumny zostaje 1500 i trzeba się postarać i potargować by nie kupić pierwszego lepszego banału .

Dzięki za odpowiedź, jednak:

to jeszcze planujesz amplituner kina domowego

mam jednak wrażenie że cała seria 8130/50 8030/50 to amplitunery stereo.

1. Rozumiem że odsłuchując jakiekolwiek treści z TV i łączac go optykiem z amplitunerem uzyskujemy poprawę dźwięku bo jest tam jakiś wewnętrzny DAC ?

2. Czy idąc oszczędniej

yamaha rn500

Yamaha Rn-301 bedzię dużo uboższa ?

3. A co gdybym rezygnował z radia i polecicie mi jakiś wzmacniacz stereo (byleby z wejściem USB na dysk) - będzie odczuwalnie lepiej niz z amplitunera?

Oczywiście że te wymieniane onkyo TX to stereo , chodzi o to że pod koniec wpisu napisałeś że myślisz nad tańszym amplitunerem 5.1, nie ta droga.

Ad1.

To że łączysz tv optykiem z amplitunerem to raczej konieczność, bo tv nie ma innego wyjścia audio typu out.

Nic tu nie jest lepiej bo muzyka z ytuba to najbardziej skompresowany shit, a tv to też nie jest referencyjny, czy nawet dobre źródło dźwięku. Dlatego pisałem o muzyce i plikach lepszej jakości bezpośrednio pod usb.

Dac (np 24-32 Bitowy)ale w dobrym droższym sprzęcie, daje suptelne różnice względem połączenia rca, ale z g...ego pliku z tv arcydzieła nie zrobi, odtwarzacz i muzyka muszą mieć wyższy poziom.

Wejście optyczne w niedrogim amplitunerze to nie poprawiacz plików i jakości tylko alternatywna wtyczka.

Ad2

Yamaha rn301 jest nie tylko uboższa( np usb) gra też mniej ciekawie.

Ad3

Nie spotkałem wzmacniaczy stereo z wejściem usb na dysk( musiałby być wyświetlacz do obsługi katalogów itd) Owszem bywają z wejściem innego typu usb typuA asynchroniczne do podpięcia kompa i ominięcia jego karty muzycznej. Więc plikami sterujesz z pc nie menu wzmacniacza.

Są one zwykle gorszej jakości (16?) niż te optyczne w drogich sprzętach(24-32), ale przy bezstratnym pliku z pc zagra to na poziomie klasycznego cd.

Wzmacniacz gra dużo lepiej od kinowego amplitunera, tu jest przepaść jakości, ale w takiej klasie na amplituner stero jak np rn500 nie ma co się obrażać, gra jak niedrogi, tańszy wzmacniacz tej marki.

Pamiętaj że mimo podobnych cen yamaha gra inaczej od onkyo, jak słuchasz muzy rozrywkowej i z kiepskich źródeł yamaha trochę ją podbarwi i da pazurek.

Zgłębie jeszcze wiedzę, powiedzmy że przychylam się do R-N500;

1. Czy moge mieć podłączony dysk bezpśrednio lub przez router kablem sieciowym i zarządzać muzyka z takiego dysku (jako wyświetlacz używać pewnie TV ?)

2. Czy po dukupieniu Wifi i korzystaniu z apki na androida, mógłbym za pomocą telefonu przegladać i odtwarzać muzyke z tak podpietego - udostępnionego dysku ?

3. Na allegro można kupić używany sprzęt - poza fizycznym wygladem jest możliwość testu jakiegoś sprawdzenia amplitunera żeby nie nadziać się na jakiś zużyty sh**

4. Co z kolumnami - słuchałem Jamo 626 ale z racji konfiguracji pokoju - sąsiedztwa ścian przy kolumnach raczej głośniki i refleks powinny być skierowane do przodu, czekam na odsłuch Polk T50, widziałem polecane Pearl 25. Muzyki poza elektroniczna i jazzem słucham wszelakiej głównie pewnie radio, rock i rap. Lubię raczej głośniejsze niż bardzo delikatne odtwarzanie.

5. I ostatnie mnie naszło - adapter wifi to ponad 300zł czy jeżeli amplituner podłączymy kablem sieciowym do routera a PC i telefon poprzez WIFI routera, możemy zarządzać urzedzeniem z telefonu i odtwarzać pliki z dysków?

6. A jak porzucę amplituner i poszukam wzmacniacza (może i uzywki) który odtworzy mi dodatkowo zasoby z USB lub dysku - wyjdę na tym korzystniej?

7. Przestać zawracać głowę i jakie pierwsze w życiu audio nie wziąć po prostu jakiegoś Pianocrafta Yamahy który i tak zwali mnie z nóg?

W tym budżecie proponował bym yamahe rn500 wraz z kolumnami heco victa prime. Czysty wzmacniacz nie wniesienia w tym budżecie aż takiej zmiany, a ograniczy znacznie funkcjonalność.

W razie pytań lub wycen zapraszam

W tym budżecie proponował bym yamahe rn500 wraz z kolumnami heco victa prime. Czysty wzmacniacz nie wniesienia w tym budżecie aż takiej zmiany, a ograniczy znacznie funkcjonalność.

1. A czy szukając oszczedności i decydując się na R-N301 dużo tracę, to moje pierwsze audio a źródła dźwięku też będą różne więc nie wiem czy potrzebuję aż takiego sprzętu. Przy okazji:

2. Czy jak podepnę kablem sieciowy router i do routera dysk oraz przez Wifi tableta z aplikacją Yamaha to bede mógł z poziomu tableta (przez router) sterować amplitunerem i zasobami dysku?

Polk Audio T50 to bardzo dobre rozwiązanie.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-t50-t-50-kolumny-podlogowe-2-szt

Do kompletu idealnie do Twoich zastosowań nada sie wzmacniacz OMNI A1, który potrafi:

- czytać po Wi-Fi pliki z komputerów, serwerów

- odtwarzacz muzykę ze Spotify, Tidala, Deezera i radia internetowego

- posiada sterowniki pod Windowsa, dzięki którym możesz go używać jak kartę dźwiękową, a więc odpalasz YouTube i sygnał po wifi sam płynie do wzmacniacza i na kolumny

- odtworzyć sygnał audio z telewizora włącznie z dekodowaniem Dolby

do tego posiada dopracowaną aplikację pod iOS oraz Android

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

screen322x572.jpeg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Ad.1 tak trochę stracisz. Uważam że warto dołożyć do rn500. Pytanie też z jakimi kolumnami finalnie będzie to grało.

Ad.2 tak będziesz mógł wówczas sterować urządzeniem z tabletu czy smartfonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.