Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie crossover dla suba

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mam od początku na małe ustawione natomiast nastaw x over dla kolumn po ustawieniu na small też jest i są do wyboru 50,80,100,150 i 200Hz i widać na danym ustawieniu kolumn odcina od razu kanał LFE na tej samej wartości co kolumny ja to tak wnioskuję.Dzięki wielkie kolego za wytłumaczenie i pomoc

Edit: albo też tak myślałem że amplituner może korzystać z ustawień LFE które są zaszyte do ustawienia też w oprogramowaniu źródła BR może jest akurat tak.

Mam jeszcze jedno pytanko na koniec

Rozumiem że jak odetnę sub go niżej niż jest teraz 120hz na 100 albo 80hz to bas będzie dawał ten niższy w zakresach tylko ale rozumiem że ten wyższy przy 120 pojawia się częściej i jest zapisany na płytach czy w takim razie jest sens i nie po zbaywam się czasem części pasma niskotonowego które zapisane jest na płytach w ten sposób i nie tracę na jakości seansu?

Dobrze to rozumiem?

I czy jak mam ustaw na 120 teraz to ten niższy 100,80 hz jak jest podawany to teraz też mi odtwarza sub?

W subie jak odcinasz go to odcinasz dzwieki powyzej zaznaczonego odciecia, tzn jesli odciecie ustawiasz na 120 to odcina to wejscie ma suba wszystkie dzwieki powyzej tych 120 Hz czyli 121,122,123,124 itd,150,200 itd. Te czestotliwosci odtwarzaja kolumny. Sub odtwarza wszystko ponizej odciecia czyli ponizej120 Hz. Nic nie tracisz.co innego gdy masz mozliwosc ustawienia odciecia kolumn i osobno odciecia suba. W takim przypadku mozna sobie zrobic dziure bo kolumny odciac np na 80 a suba na 40 i dzwieki miedzy te 40 a 80Hz nie sa odtwarzane ani przez kolumny ani przez suba. Dlatego jesli sa mozliwosci osobnego odciecia kolumn i suba trzeba je odcinac tak samo.

Dzięki za info.Znalazłem jeszcze na zagranicznych forach że nie którzy producenci amplitunerów blokują na sztywno zmianę ustawień LFE.To jak rozumiem wtedy nastaw jest 120Hz przeważnie czy ile?

Dzięki za info.Znalazłem jeszcze na zagranicznych forach że nie którzy producenci amplitunerów blokują na sztywno zmianę ustawień LFE.To jak rozumiem wtedy nastaw jest 120Hz przeważnie czy ile?

Hmm cięzko powiedzieć, ale powinno być na 120, chociaż np w Marantzie farbycznie jest 80, tyle że tu masz regulacje między 80 a 120. Mówimy tu oczywiście o odcięciu LFE.

W tym poradniku nawet wspominają o zablokowanym kanale LFE u niektórych amplitunerach.Najlepiej otwierać link w oknie prywatnym bo te czarne forum koszmarnie działa i są przekierowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiłem testy na różnych odcięciach i jednak najlepsze efekty i bas mam na suba odcięciu 120Hz najlepiej łupie i dla mnie jest git.Kolumny też jak dla mnie najlepiej grają na 80hz u mnie.

Czy jak bym dokupił na przód do tego amplifa STX F-110n i C200n czy miałbym jakiś lepszy efekt w kinie i gigantyczną poprawę jakości w KD względem tymi geniusami czy wymiana jest warta świeczki?

Ukryta Zawartość

Ponawiam czy wymiana na STX coś mi wniesie?

Jak to jest czy w KD na sprzęcie które mają wzmacniacze klasy D jakość kabla wpływa na brzmienie czy ma marginalny wpływ?

W co lepiej zainwestować STX i Tagi inMove.5.0 co lepie się z nim zgra i bedzie lepsze od tych 6000 co mam teraz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale o czym mówisz o Kenwoodzie czy STX,Tagach?

Fakt Kenwood jest u nas nie doceniany bo go przywiozłem z Holandii bo tam i w Niemczech jest główny dystrybutor w PL podobno jest 2 pseudo co mają sprzętu jak na lekarstwo ale oficjalnie jak się dowiadywałem producent nie ma z nimi nic wspólnego.Tak samo jak się dowiedziałem że w naszych Polskich sieciach Euro,MM były nie które dostępne produkty Kenwooda po wystawowe sprowadzane z Niemiec,Holandii (z sieci Euro,MM) do naszych sieci a sprzedawane jako nowy produkt.o to Można się dowiedzieć jak pojedzie się zagranice do prawdziwego Dilera przedstawiciela marki jak to działa.Pary mu nie brakuję jak tam byłem na odsłuchach prezentacja była z Epos AVS5.1,Taga Platinum S90-Sl w konfiguracji 5.1 i Sonus Faber Toy też w 5.1.(wszystkie jako podstawkowe kolumny bo szukałem takiego combo wtedy który sie zgrywa z takimi kolumnami)

Kenwood w naszej okolicy ma się świetnie w segmencie CarAudio i AGD , z "Hifi" wycofał się już pare ładnych lat temu. (O ile mi wiadomo...)

Nie widze na niemieckim Ebay'u żadnej nowej elektroniki tej marki... przypadek ?

A ty masz jakąś jednostke wziętą z kina zabawki plastikowej i juz przez dwie strony podpinasz do niego jakieś tekturowe głośniczki ? Czy ja źle widzę ?

Jak zabawkę widziałeś to na wałsne oczy słuchałeś coś podobnego zrobił Amerykanski Sherwood VR-654BD który obchodził 60 lecie w sprzęcie audio rok temu trza było jechać jak polapak miał w swojej ofercie Sherwooda bo jest głównym dystrybutorem w PL a nie pisać głupoty.Plastikowe kolumny są z MDF geniuse a pokaż mi sprzęt który nie jest plastikowy w tych czasach?Denon jak zaczął klepać modele od serii X jest plastikowy do bólu nawet nie podobny do starszych modeli.Car audio mnie nie interesujęto nie dziedzina AV.Jesteś z barnży powinneś znać gości co niby sprzedają Kenwooda u nas(sprzet mają kradziony,po wystawowy czy jaki jak producent onich nie słyszał ani zagraniczni dilerzy marki?) Ty powinieneś znać branże całą bo się otaczasz wokół nich i nas uświadomić?

Denewrujesz się bo nie słuchałeś i nie masz bladego pojęcia o niej i tyle w temacie więc się nie wypowiadaj jak nie masz konkretów bo mi zaśmiecasz temat jak w sprawie Arivy która poszła na śmietnik a med świetnie gra

Zamówiłem STX S-200N

Ukryta Zawartość

Jakim typem kabla(poiedyńczym czy podwójnym) najlepiej go podłączyć z amplitunerem LFE i na ile ustawić w nim głośność z tyłu i czy odcięcie też ustawiać czy starczy tylko ustawienie w amplitunerze?

Czy fazę regulować w nim rozumiem że głośność będzie realizowana z poziomu amplitunera a czy będzie się sam on wyłączał i wyłaczał czy mam go ręcznie jak nie będzie system grał?

Ukryta Zawartość

Jakim typem kabla(poiedyńczym czy podwójnym) najlepiej go podłączyć z amplitunerem

miałem jego większego brata (S-250) więc jeśli jest podobnie jak u niego (tzn takie same wejścia) to spinaj kablem typu Y , podwójną końcówkę do suba w wejścia LINE IN L i R a pojedynczą końcówkę do amplitunera do wyjścia SUB OUT, głośność ustaw koło połowy, lekko przed natomiast odcięcie , hm, zależy jak nisko schodzą monitory od Geniusa, weż sprawdż włączając test z YT dla subwoofera 2000Hz -1 Hz

i jeśli kolumny "skończą swoją działalność" :) w granicach 70Hz ustaw suba o 10 wyżej, tzn na 80 pokrętłem z tyłu suba, musisz wycyrklować bo nie ma dokładnej skali, np co 10Hz.

dzieki za info. A czy przełącznik fazy ruszać bo też on ma(do czego on w ogóle służy?) i posiada automatyczny włącznik auto on/off czy on automatycznie włącza i wyłącza sub jak dostaję sygnał albo nie?

jeszcze jedno czy muszę go wyłączać z tyłu wyłącznikiem jak nie gra zestaw czy nie?

Nom nie ma skali a nie wystarczy odcięcie w amplitunerze samym?Rozumiem że jak nie to w amku i na subie musi być ustawiona taka sama wartość?

Czy ktoś jeszcze podpowie do tego co odniosłem się w poście wyżej?

Parę osób mi powiedziało żebym sub ustawił na max z tyłu a amplituner sam ustawia odcięcie w amplitunerze jak ma się ustawioną na dana wartość czy tak mam zrobić czy to prawda?

Dodam jeszcze że na dwóch forach powiedziano mi ze testowali użytkownicy suby i nie ma różnicy czy kabel pojedyńczy czy Y sam już zgłupiałem bo mam Melodike pojedynczy do suba i nie wiem czy kupić melodike Y koszt 120zł i czy będzie różnica w głośności?

Na subie ustaw max to jest tryb direct a na ampli odcięcie dla suba daj 120hz bo do tylu jest nagrywana ścieżka dla kanału lfe. Jak bedzie dudnic to mozesz dac odviecie na 80 w tedy gorny bas jest sciety a wiecej jest odczuwalnego .Ja bym dał na subie kabel typu Y ( przy pojedynczym mialem klopoty ze wzbudzaniem, jak dalem podwójny ptoblem znikl)oraz vol na 30% suba a i ustaw na auto. W tedy sam się wyłącza i włącza.

W manualu suba który jest na stronie STX.Piszę że najlepiej podłączyć pojedynczym przewodem sub z kinem domowym wyposażonym wyjściem "sub out" -to rozumiem ze chodzi o wejście LFE?

A podwójnym zalecane jest to końcówki mocy albo wzmacniacza stereo.

Czy faze też mam ustawiać w KD czy nie jest od 0-180 jak najlepiej to wyłapać na najlepszej wartości?

Czy ktoś może to potwierdzić czy to optymalne rozwiązanie jak podaje sam producent bo czekam na sub i nie wiem czy zamawiać tez kabel typu Y?

Manual

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest różnica w podpięciu pojedyńczym RCA w L,P(białe i czerwone) w które powinno się podpinać.Mam jeszcze jedno pytanie chodzi mi po głowie wypożyczenie M-Audio Sub12 MKII ma on moc ciągłą 200W,głośnik 300mm i skuteczność 114dB@40Hz czy zagra lepiej od tego STX który ma moc 100W,głośnik 250mm,91dB bo czekam na STX jak bedzie w sklepie dostepny a dziś szukałem i znalazłem tego M-audio.Jak warto to go wypożyczę i zakupię M-Audio.M-Audio ma w opisie wejścia niskopoziomowe jakim typem je najlepiej łączyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.