Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampa się sprawdzi?

bokser7778

Rekomendowane odpowiedzi

...no więc pytam się poniewczasie gdyż prawdopodobnie spaliłem końcówkę takim właśnie zabiegiem...przedwzmacniacz to MingDa MC-7R na lampach 12AX7 i 12AU7 zaś końcówka to Audiolab 8200A...obydwa urządzenia kupione oddzielnie jako używane więc...integra grała tydzień i było ok,po podłączeniu do niej przedwzmacniacza zestaw też grał jakiś tydzień no i wczoraj przy zwyczajnym odsłuchu(spokojnym) końcówka nagle się wyłączyła(brak dźwięku na obu kanałach)-no i niestety dym ze wzmacniacza taki koniec mego eksperymentu...póki co wzmacniacz jest diagnozowany ale nie widzę tego w kolorowych barwach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Specifications:

Frequency response 10Hz-75kHz±1dB

S to N ratio ≤91dB

Distortion ≤0.03%

Input Impedance 100KΩ

Output Impedance 100KΩ

Power input 230Vac

100K impedancja wyjściowa! Ten preamp nadawał się do wzmacniacza lampowego o bardzo dużej impedancji wejściowej, rzędu 470K-1M. Impedancja końcówki mocy Audiolaba wynosi 47K, czyli 10 razy mniej. Ale chyba nie ta różnica go spaliła. Głośniki są ok?

Swoją drogą trochę dziwi taka wysoka imp. wyjściowa tego chińczyka.

Ukryta Zawartość

...tak jak pisałem,jestem laikiem i mój zamysł łączenia lampy i tranzystora wydawał się ciekawy ale niestety nie był poparty jakimś technicznym rozpoznaniem "terenu"...właściciel miał go połączony z tranzystorem Alchemist Forseti...na Boga głośniki są całe i nic nie pierdzi czy trzeszczy na wysokich - chyba miałem fuksa...wynajmuję dość stare mieszkanie,gdzie są jeszcze w układzie elektrycznym korki i często bywa,gdy układ jest przeciążony wywala je...może jakieś spadki napięcia miały z tym coś do czynienia?...choć wówczas integra przestała grać i korków nie wywaliło także są dwie opcje albo przyczynił się do tego przedwzmacniacz albo ten Audiolab jako używany był grzebany wcześniej i tyle-nie mam pojęcia...pytanie co teraz robić czy szukać innej końcówki mocy(jeśli tak to jakiej?),czekam na diagnozę Audiolaba ale jeśli będzie do naprawienia to chyba już nie podepnę go pod tego pre...jeszcze mam takie pytanie-czy jeśli wywaliło końcówkę mocy w Audiolabie to jest to do naprawienia-czy są na rynku takie podzespoły by móc je wymienić?...mieszkam w mieście "ciemnogrodzie" gdzie przeciętna wieku to 60 lat a VHS nie odszedł do lamusa więc nie wiem nawet czy ten "fachowiec" od serwisu rtv ogarnie...czekam na ekspertyzę...

• 4 tygodnie później...

To może i ja się dołączę do tematu.

Poszukuję lampy do głośników 84dB. Budżet do 12000zł. Jak będzie coś konkretnego to może być nawet do 15K.

Myślałem nad Cronus Magnum ale nie mam możliwości odsłuchu.

Dawno temu słuchałem wzm. Primaluna, które grał przepięknie (z innymi kolumnami) wszystko słyszalne bardziej niż w tranzystorze, nawet przy delikatnym poziomie głośności.

Moje głiśniki PM1 mają bardzo twardy bass. Chciałbym aby niskich tonów pojawiło się więcej bo na razie jest ich co nie miara.

To może i ja się dołączę do tematu.

Poszukuję lampy do głośników 84dB. Budżet do 12000zł. Jak będzie coś konkretnego to może być nawet do 15K.

Myślałem nad Cronus Magnum ale nie mam możliwości odsłuchu.

Dawno temu słuchałem wzm. Primaluna, które grał przepięknie (z innymi kolumnami) wszystko słyszalne bardziej niż w tranzystorze, nawet przy delikatnym poziomie głośności.

Moje głiśniki PM1 mają bardzo twardy bass. Chciałbym aby niskich tonów pojawiło się więcej bo na razie jest ich co nie miara.

za 11000 zł masz Cayin A-70T mkII - w tej cenie ciężko znaleźć coś lepiej zbudowanego (o ile nie masz nic przeciwko chińczykom), zadzwoń do dystrybutora, umów się na odsłuchy (bez tego ani rusz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Ja myślałem nad;

Cronus Magnum, Copland CTA 405a, polecali mi również Mingdę 368.

Może być "chińczyk" czemu nie. Ale nie chciał bym wzmacniacza, który będzie musiał być dotykany przez śrubokręt co jakiś czas. Awaryjność itp.

Może być "chińczyk" czemu nie. Ale nie chciał bym wzmacniacza, który będzie musiał być dotykany przez śrubokręt co jakiś czas. Awaryjność itp.

na tym polu Cayin wygrywa z konkurencją.

Słucham tylko muzyki.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Specifications:

Frequency response 10Hz-75kHz±1dB

S to N ratio ≤91dB

Distortion ≤0.03%

Input Impedance 100KΩ

Output Impedance 100KΩ

Power input 230Vac

100K impedancja wyjściowa! Ten preamp nadawał się do wzmacniacza lampowego o bardzo dużej impedancji wejściowej, rzędu 470K-1M. Impedancja końcówki mocy Audiolaba wynosi 47K, czyli 10 razy mniej. Ale chyba nie ta różnica go spaliła. Głośniki są ok?

Swoją drogą trochę dziwi taka wysoka imp. wyjściowa tego chińczyka.

Wielki szacun dla Cinczykow za 10hz-75khz ze spadkiem +/- 1dB :D Szczególnie ze zastosowano tam trafa wyjściowe? Wyni robi wrażenie, przynajmniej na papierze.

Audiolab ma zabezpieczenie zarówno przed napięciem stałym na wejściu jak i przed przegrzaniem. Wg. Mnie ten przedwzmacniacz mógł uszkodzić końcówkę podając sygnał o za wysokim napięciu. Natomiast wydaje mi sie ze nie stało by sie to od razu, tzn. problem pojawiałby sie przy głośniejszym słuchaniu i wzmacniacz przełączalby sie w tryb awaryjny (audiolab ma takie rozwiazanie) i dopiero za którymś razem by sie uszkodził...

Ukryta Zawartość

-----------------

• 5 tygodni później...

@up - ta końcówka w środku wygląda całkiem całkiem...

prosty i krótki tor audio bez żadnych zbędnych udziwnień , spora moc, solidny zasilacz, z tyłu bezpiecznik 5A /10A- co daje koło 1200w max prądu.... cena też nie jakaś super wysoka (koło 2500 pewno), ponadto prosty schludny wygląd - mnie się tam podoba..... , firma niby z usa , jak krell także powinno to to zagrać całkiem całkiem

...co do tego Acurus'a muszę się zastanowić...słyszałem,że gra to na modłę Krella więc powinno być dobrze a do tego te 250 na kanał robi wrażenie...mam jeszcze możliwość zakupu innej końcówki całkiem z innej bajki mianowicie Sugden A21A..dużo się naczytałem i same superlatywy na jej temat...kolumny mam Audio Academy Hyperiony IV ale 8 omowe...końcówkę mam możliwość zakupu ale ma ona swe lata...jak sądzicie czy warto inwestować w taki sprzęt skoro na karku już 20 lat a jak wiadomo to jest kaloryferek więc kondensatory mogą być suchutkie:)...

...witajcie...na początek-mam PECHA do elektroniki...zakupiłem chwaloną końcówkę SUGDEN A21P i mam problem...po podłączeniu jej pod kolumny bez źródła oraz pre końcówka po miękkim starcie się odpala i słychać lekki szum w głośnikach jest OK...ale po podłączeniu do końcówki pre lampowego,bezpośrednio DAC z regulacją głośności oraz Audiolaba jako pre końcówka zwyczajnie RYCZY...słychać bardzo głośny warkot i kakofonię...po wyłączeniu pre nadal jest to samo...dopiero po odłączeniu od prądu i odłączeniu od pre czyli znowuż same głośniki jest cisza w głośnikach...podłączenie pre skutkuje symptomami jak powyżej...proszę o pomoc-chyba zostałem oszukany-zapewniano mnie,że końcówka jest w 100% sprawna...zakupiona na alledrogo poprzez kup teraz...proszę o POMOC...

• 1 miesiąc później...

...znawcy tematu,zadam proste pytanie - CO TO JEST?...i czy warto za 2 klocki brać?...

Ukryta Zawartość

...za wszelki info dzięki...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.