Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

gagacek, 7 Kwi 2010, 10:30

>Trafienie w jednym przypadku z zastępczą RLC starego rzęcha absolutnie nie oznacza że są one takie

>cudowne i sprawdzą się gdzie indziej. Przepraszam że komentuję to tak dosadnie.

Czytaj ze zrozumieniem - kilka osób na forum już Cie o to prosiło.

Wracając do kondów. Nie napisałem, że ten staroć z linku jest lepszy, bo to jest szmelc.

Przywołałem tylko link żeby pokazać jaki bladoniebieski kolor obudowy kondów Philipsa miąłem na myśli.

>Czytaj ze zrozumieniem - kilka osób na forum już Cie o to prosiło.

Przeczytałem ze zrozumieniem i dlatego odpowiedziałem. Nowe serie Philipsa z wyprowadzeniami osiowymi sa mało podobne do tego co pokazałeś. Są bdb, ale uogólnianie że są doskonałe ponieważ są doskonałe naprawdę jest niezbyt mądre.

filoy - trudno podać przykład jeżeli nie ma konkretnego układu. A tematów w których omawiano problem bocznikowania zasilania KONKRETNEGO opampa było naprawdę sporo i są ładnie opisane, wystarczy użyć wyszukiwarki.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zadam teraz śmieszne pytanie, ale wolę się upewnić. Czy na tej Wimie ze zdjęcia poniżej, minus znajduje się po stronie gdzie są napisy 4,7uf i 63 ? I czy nada się ona do wpięcia za mostkiem ? Dzisiaj przetestowałem Panasonic FC 2200uf (po jednym na gałąź) i skutki o dziwo były jeszcze gorsze niż przy ROE EYN 4700uf. Jeszcze większy koc na kolumnach. Pomyślałem że może spróbuję coś małego tam włożyć a tylko to mam pod ręką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

E tam... Kto pyta nie błądzi.

Trochę sensu poproszę.

Mzk, 7 Kwi 2010, 14:42

>Pomyślałem że może spróbuję coś małego tam włożyć a tylko to mam pod ręką.

4,7µF to zdecydowanie za mało jak na kondensator za mostkiem

Dzięki za odpowiedzi, człowiek całe życie się uczy :). Może byście coś polecili do mostka ? Szczerze mówiąc myślałem że Panasonic FC, który według mnie jest bardzo neutralny da radę. Czy Gainclone po prostu za każdym razem tak zareaguje przy dodaniu pojemności do mostka, czyli przysłoni/oddali wysokie i średnie ? Spróbuję chyba jeszcze 100uf z czegoś neutralnego tam wsadzić, a jak nie pomoże to dam chyba spokój.

Mzk

Chodź GC nigdy nie miałem tylko słuchałem, ale jeśli potrzebujesz konda takiego jakiego mówisz w zasilaniu to polecam w te miejsce BC, a jeśli jeszcze bardziej chcesz coś co wyostrzy wysokie i zdejmie koc to Rubycona ZL lub ZLH. Zresztą polecam odwiedzić wątek GC to ludzie Ci odrazu coś doradzą i podejżewam że pewnie to samo.

Co się tyczy samej pojemności to raczej tak, raczej zawsze będzie to słychać jeśli skoki będą duże.

Chodź zawsze się zastanawiałem czemu niektórzy wrzucają tam te BG N 100uF zamiast kupić np jakiegoś Jantzena MKP, który będzie lepszy w te miejsce niż elektrolit nawet niewiadomo jakiej jakości, pomijając już sam fakt że przy tych cenach za ile kupują te BG N to można juz polować na jakiegoś niemieckiego PIO dużej pojemności, którego można zbocznikować jakimś b.małym i dobrym MKP czy teflonem (takie coś to już pozamiata większość tych mega drogich foliowców/olejowców, a już o elektrolitach nie wspominając wogóle).

GC dziwne urządzenie trzeba przyznać ;P Osobiście jestem zwolennikiem dużej pojemności w zasilaniu i znając swoje zapędy to pewnie kiedyś skończe na 0,4F, no ale to już nie jest GC.

Pozdrawiam i życzę miłego przerabiania końcówki.

Jeśli to ma być większe zasilanie to proponuję te BC lub Rubycony ZL/ZLH. Jeśli to natomiast miało być takie mikro zasilanie, dość modne w tych GC to tak jak już pisałem.

Generalnie miało być duże, ale póki co wszystko co wsadziłem się nie sprawdzało, łącznie z BC Comp.(swoją drogą według mnie są ciemniejsze od ROE w brzmieniu i od Panasów FC), dlatego spróbuje z mniejszymi pojemnościami :)

kubedes, 6 Kwi 2010, 19:44

>arturp, 6 Kwi 2010, 16:41

>

>>Jeżeli wyłączymy z kręgu zainteresowania Black Gate'y , Elny silmic i cerafine , Nichicony Muse ,

>>BC Components i Rubycony ZL to co polecacie do filtrowania przy opamapach z odtwarzaczu CD ?

>

>takie bladoniebieskie Philipsy.

dokładnie takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem trochę kondensatorów Obbligato Aluminium Foil i mierząc je na moim mierniku ,pojemności 150nF pokazuje poprawnie a 2,2uF pokazuje około 20uF , myślałem że problem jest w mierniku który ma zakres 2uF a potem od razu 200uF ale o dziwo inne kondensatory MKT 2,2uF pokazuje poprawnie , wydaje mi się że te zawyżone pojemności mogą wynikać z niskiej impedancji tych kondensatorów.Co o tym myślicie ?

Napewno, przy pomiarze 1,5uf takiego samego obbligato na zakresie do 2uF pokazuje prawidłowo a na zakresie 200uf też koło 20uF jak w przypadku tego 2,2uF , mierzyłem kilka innych od 1 do 10uF i też pokazuje prawidłowo tylko te Obbligato nie.

Już to było. Spokojnie wystarczy 50-100h i tyczy się to większości kondów wszelakiej maści i pojemności. I oczywiście podobnie jest z innymi częściami elektronicznymi. Z własnego doświadczenia jedyny wyjątek jaki zaobserwowałem to układy scalone które niekiedy potrzebują troszkę więcej.

układy scalone nie potrzebują żadnego czasu na wygrzewanie!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Siedze troche w informatyce i robotyce i napisałem tylko co zauważyłem, niekoniecznie z punktu widzenia audio. Tam gdzie trzeba bardzo bardzo dużej precyzji zaobserwowałem że układzik scalony oferuje nam taka pracę dopiero po jakimś tam x czasie. Pomijając już fakt że zazwyczaj w scalakach znajdują się bardzo duże iliości rezystorów i kondensatorów.

To nie jest absolutnie regóła. Nic bardziej mylnego. Najbardziej skomplikowany układy świata.

Jak procesory wielordzeniowe czy inne. Nie mogą ani trochę "mniej precyzyjnie" pracować.

Ani zmieniać swoich parametrów. (Nie mówimy, o przekroczeniu zabujczej temp. złączy półprzewodników)

Poza tym zaletą ukladów jest to, że elementy zaraz po załączeniu zasilania pracują wszystkie w tej samej, określonej temperaturze.

Wszystkie mikroskopijnej wielkości elementy jeszcze z minimalnymi polaczeniami są wspólnie umieszczone na jednym podłożu.

A co ma piernik do wiatraka? Nie zrozumiałeś o czym Piotrek_kotek pisze, a pisze bardzo rozsądnie.

Trochę sensu poproszę.

Piotrek_kotek - myślę, że kondensatory elektrolityczne potrzebują jakiegoś czasu, żeby "doszły" do siebie odpowiednie zmiany w elektrolicie. Jeśli natomiast chodzi o układy scalone opieram się o pomiary jakie chłopaki pracujący w laboratoriach elektronicznych kiedyś robili. znam z wypowiedzi gości dość dobrze i wiem jakim sprzętem pomiarowym dysponują i zapewniają, że np. żadne op ampy nie zmienił swoich parametrów od samego wygrzewania. nasze subiektywne odsłuch są często oparte na złudzeniach i dochodzą inne czynniki wpływające jeszcze na dźwięk jak np. lepsza jakość prądu w dany dzień, formowanie się elektrolitów czy nasz nastrój. To moja opinia i nie będę się sprzeczać z innymi zdaniami na ten temat :).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. jeśli znasz jakiś możliwy sposób gdzie można wykryć zmianę parametrów, to zaproponuj z chęcią poeksperymentuję.

>Rambo, 17 Kwi 2010, 16:58

Oj, nie spodziewałem się że moje pytanie wywoła taką burzę. Pytam się bo zaraz po wlutowaniu mam lekko przymulony dźwięk a wszędzie czytałem, że Multicapy są bardzo "przejrzyste". Nie interesują mnie parametry elektryczne ( chociaż fakt, że przepływ prądu wpływa w jakiś sposób na to co się dzieje wewnątrz kondensatora to chyba wynika z podstawowych praw fizyki ) tylko odczucia soniczne, resztę mam gdzieś :-) Sorry za zdublowanie wątku jeżeli faktycznie takowy się już pojawił.

• Pokaż nowe odpowiedzi