Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

->Rambo

A nie sądzisz ,że więcej wpływu miały na to parametry typu ESL czy ESR danego kondensatora a nie jego marka

Chętnie bym się dowiedział , jak w tym miejscu sprawowałby się tantal o tej samej pojemności 33uF

( napięcie robocze conajmniej 3x napięcia układu w tym miejscu )

a nie sadzisz ze piszac o markach lepiej znalezc rozpoznac dane kondy?

jakby pisal potem konda o taki czy siakim esr wsadzilem i gralo tak i tak?

poza tym nawet te same esr potrafia roznie grac

tantale nie beda dobrze brzmiec ogolnie sie ich unika w audio

e ... przesadzacie. opis jest poglądowy, bo w każdym sprzęcie może być inaczej. u mnie akurat sprawdził się "zwykły" kondensator nippona bez niskiej impedancji ... i to tylko tyle. Może ta nauka, że 78xx nie lubi specjalnie niskiem impedancji. Dobierać trzeba zawsze do konkretnego zestawu sprzętów. Żaden kondensator nie "gra" sam z siebie ale o tym decyduje cały skomplikowany układ elektryczny , gdzie kond. jest tylko ogniwem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

->Rambo

Czytałeś może wpisy "Eva" ( z wykresami )z diyaudio odnośnie bypass i decoupling caps in parallel , i jego konkluzje odnośnie użycia low ESR caps równolegle z ceramicznymi lub co gorsza foliowymi.

Pytam z ciekawości , bo właściwie nie wiem jak wygląda układ po stabilizatorze w badanym przez ciebie CD

( zakładam , że jest tma jakiś 100nF oprócz tych 33uF )

A twoje spostrzeżenia pokrywają się z wnioskami "Eva"

Ciekawe dlaczego Naim stosuje tantale w swoich CD ( starsze modele ) - pewnie dlatego , że nie nadają się do audio ;)

dodo - nie kojarzę tego tematu z diyaudio. jak byś mógł to podaj link.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mówię o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawe , że wielu kolegów z tego forum tuningując CD wymienia właśnie te decoupling caps przy opampach czy digital circuit wg zasady

- im bardziej znana nazwa tym lepiej ( BG , Nichicon Gold Muse , Elna Cerafine itp)

- i często im wyższa wartość tym lepiej

a zdaje się , że to nie jest czasem takie proste i nie podlega zawsze zasadzie " bo księgowy ciął koszty "

Jak spojrzałem ostatnio na prostackie zasilanie sekcji cyfrowej CD Cambodży D 500 - wq kolejności

2200 uF/25V

ceramik 100nF

Stabilizator seri 78 na 8V

ceramik 100nF

i uwaga

220uF / 50V na końcu ???????( z finansowego i logicznego punktu widzenia bez sensu , po co w układzie 8V wrzucać kondensator na 50 V )?

Ukryta Zawartość

bardzo dobry temat, trochę zabrakło Muraty 1210 x5r o pojemności np. 10-47 uF, prawdobodobnie mogłaby namieszać. pouczające dla wielu tuningowców, choć nie wiadomo czy to do nich trafi, bo obecna moda pchania wielu nieodpowiednich kondensatorów do odsprzęgania cyfrówki to już reguła. Co do odsprzęgania analoga to ja nie stosuję bypasów ale dobieram kondki do mojego brzmienia.

walczę z cedekiem od dłuższego czasu i zamieszczam parę wniosków. cyfrówkę całą wymieniłem na os con sp, bez bypassów i jest dobrze z odsprzęganiem ( to dobre kondensatory choć zamawiam muratę). do odsprzęgnięcia opampów użyłem moich typów tj. cerafine (tu dobierałem zarówno pojemność jak i markę kondensatora, upierdliwe to ale warto poświęcić w tym punkcie dużo czasu - już nie muszę używać żadnych podbić we wzmaciaczu a zachowałem przy tym ładną barwę). na wyjściu 2* BG-N 10uF i tu uwaga - trzeba im dać dużo czasu na wygrzanie , bo z początku nie pracuje to dobrze a z upływem czasu - co raz lepiej (dziwne kondki, po wygrzaniu wnoszą nową jakość; dobierałem spośród similc, fc, panasonic for audio, markowe tantale, MKT ). Czytałem z opisów mocnych gości, że nawet 2 tygodnie trzeba im zarezerwować. Wniosek z obecnych zabaw - właściwe stuningowanie - to założenie wielu gniazdek na kondki i ampy oraz ich ciągłe zmienianie. Efekt jest wspaniały, bo brzmienie umodelowane do potrzeb. Jedyne co trzeba to wielkie pudło kondensatorów i op ampów oraz WIELE WOLNEGO CZASU.

Kupiłem /chyba okazyjnie?/ trochę kondensatorów ERO Mkt jak na zdjęciu tylko mniejsze pojemności,

czy można stosować je do tuningu z dobrym skutkiem? - na stronach www jest trochę info, ale chciałbym poznać opinie forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpowiem tak

w torze sygnału wysokotonowego , nie jest to klasa SCR

porównywano 2x10uF MKT ERO z 2X6,8+3x2,2 MKP SCR 250V

w moim subiektywnym odczuciu SCR dają dźwięk bardziej delikatny , zwiewny , bogaty w barwy

MKT1813 dodają pewną nutę ostrości , podkreślenia sybilantów ( to jednak mniej niż inne MKT ).

Kz stosowałem już dwa razy do separacji opampów i dwa razy nie podpasowały, dlatego nie stosuję ich. dżwięk z nimi robił się masywny ale nieco ubogi jako całość. może w innych układach być dobrze ale ja od tamtej pory nie mam do nich przekonania. generalnie jak dźwięk jest za chudy to myślę, że można spróbować Kz. tak jak mówiłem już - całość łącznie ze ścieżkami to skomplikowany układ na który nie ma reguł, można mieć co najwyżej swoje typy i wśród nich nie mam Kz.

witam

u mnie przy DAC jako blokujące najlepiej sprawdziły się BG-N; Os-cony - nie pasiły, i nie pomagały żadne zmiany pojemności; za to rewelacyjnie Os-con sprawdziły się jako ostatnie filtrujące za stabilizatorem dla DAC (ostatnie - dosłownie, tzn. z 3 równolegle za stabilizatorem, jako ostatni; czyli pierwszy przed DAC :D);

i jeszcze jedna obserwacja - właśnie ten ostatni kond. za stabilizatorem ma największe znaczenie; wymiana 'wcześniejszych' pociaga za sobą nieznaczne zmiany; no chyba że będzie to jakiś SCR o wartości 10uF ;

... nie wiem dlaczego; po prostu tak jest ;)

pozdrawiam

OLES - a stosowałeś os con sp?

Witam, czy ktoś może wytłumaczyć laikowi czemu Panasonic FC 100uf i BG 100uf dla tego samego napięcia różnią się tak znacznie wielkością.

I jakie są konsekwencję stosowania ich wymiennie w zasialczu i torze audio.

w

OLES - potwierdzam, że te kondensatory za stabilizatorem również u mnie wnosiły najwięcej

Matthew - w torze też mam swoje typy (similc, MKSE, BG-N, MKP-Jantzen, Panasonic BP) i nie ma tam miejsca na KZ lub ZL

Jak widać ile głów (i systemów) tyle opinii.Dobrze że jest trochę rodzajów kondensatorów więc każdy może sobie coś wybrać dla siebie odpowiedniego ;)

Matthew, 12 Maj 2006, 16:30

>no Ci z zakładki Stereo to wymieniają całe klocki by zmienić brzmienie a my ... kondensatorki.. ;)

Matt - bo "Ci z zakładki Stereo" robią zmiany drastyczne, a wymieniając kondzia robisz "Fine Tuning" - kosmetyczną zmianę.

pzdr

k.

Leszek B - i właśnie o to chodzi :) Nie ma chyba takich dwóch co mają identyczne systemy, to i kondzie sobie dobirają jak im lepiej podpasuje :).

kubedes, 12 Maj 2006, 16:45

"Matt - bo "Ci z zakładki Stereo" robią zmiany drastyczne, a wymieniając kondzia robisz "Fine Tuning"

- kosmetyczną zmianę."

Kubede, no trochę się nie zgodzę, jeden kondensatorek może zmienić drastycznie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi