Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie. Może ktoś z kolegów miał styczność z tymi kondesatorami:

ERO MKT 1817

Jak one maja się do WIMY czerwonej w odsprzęganiu w zasilaczu (preamp itp.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-40-100001415 1170293059_thumb.jpg

post-40-100001416 1170293058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatnio przetestowałem parę rosyjskich kondensatorów w zwrotnicach , i konkluzje nie są za ciekawe

I. Tak chwalone rosyjskie MBGO czy MBGP , MBM (zdaje się , że padały sformułowania wygładzania brzmienia ) w moim odczuciu są nie do przyjęcia gdyż :

- wprowadzana łagodność brzmiena jak dla moich uszu bierze się z gubienia szczegółów , przez co subiektywna równowaga tonalna obniża się w kierunku niższych rejestrów

- ewidentnie spłaszczają scenę muzyczną , skracają wybrzmiena i likwidują pogłosy

- wprowadzają pewne podkolorowania w średnicy powodując , że niektóre instrumenty w niektórych pasmach brzmią nienaturalnie ( głównie chodzi mi o fortepian )

- ogólnie dźwięk traci na przestrzenności i zaangażowaniu.

II kondensatory teflonowe jako bocznikujące są neutralne , nie usłyszałem zmiany charakteru dźwięku

Porównanie dokonano pomiędzy :

A) układ zwrotnicy 3 rzędu 4,7uF + 20uF - tweeter Vifa PL27

1)MBGO 4uF + 2x0,22uF PIO ( ok 4,7u) + 20uF MBGO

2)SCR MKP 4,68uF + ( 2x6,8uF + 3x2,2uF)

3)MKT 1813 4,7uF + (2x10uF )

B) układ zwrotnicy 2 rzędu 5,2uF - tweeter SS9500

1) MBGO 4uF + (2x 0,47uF K40y9)

2. SCR MKP 4,77 250V+(2x0,22 MKP630V)

3. Mundorf Supreme 4,7uF + (5x0,1 200V FT2 -teflon )

4 MBM 1uF250V x5

materiał muzyczny

K.Jarret - Koncert in Koln

D.Krall Love scenes

K.Matsui - ( tytułu nie pomnę )

G.Winston - December

Sprzęt

1. CA seria 500 + tani interkonet AQ + AST200

2. USHER CD 100 + pasywka na drabince + ROTEL RMB + interkonekt Allbedo + AQCV4

właśnie nakupowałem sobie trochę rosyjskich kondów do zabawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale będę je testował w elektronice a nie zwrotnicach.

czy poprzez wstawienie ich w tor sygnału uzyskam takie "zniekształcenia" jakie zaobserwował dodo?

acha. czy ktoś powie mi coś na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

cena chyba dobra ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może i ja poproszę o pomoc. Nabyłem amplituner Proton 930. Urzekł mnie swoim pięknym, ciepłym dźwiekiem. Zastanawiam się, czy, i na ile zmieni się dźwięk po wymianie wyschniętych 25letnich kondensatorów? Chciałbym je wymienić, ale raczej na takie jakie w nim siedzą i tu moje pytanie - czy ktoś wie co too za kondensator?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wydało mi się godne zacytowania , dla tych co chętnie wymieniają bipolarne kondensatory na mkp i mkt w zwrotnicach

More likely that B&W designed the x-over network to compensate for a known range of ESR in the capacitors used in the x-over.

This was definitely the case with some AR58S I used to have, sounded much leaner and somewhat lacking in the midbass as well after I changed the stock bipolar caps for Solens. Overall resolution was much better, but the tonal balance was significantly worse.

I would try adding a small amount of resistance in series with the caps and see if this restores the proper tonal balance. (Anywhere from a couple of tenths of an ohm to a couple of ohms at the most.)

I recently designed a set of x-over for my Onken project and deliberately designed around low ESR caps and low resistance inductors. Adding R to either of these components in the simulation had a big effect on Q and inflection point of the x-over.

Two large loudspeaker manufacturers in the New England area I have worked for in the past definitely took ESR in cheap bipolar caps and dcr in inductors into account in their x-over designs.

Od sześciu miesięcy pracuje nad raczej bezkompromisową modyfikacją Radmora 5102.To już raczej ostatni etap ale ciągle czegoś było brak...Trzy dni temu znowu zmieniłem kondensatory w ścieżce sygnału tym razem na Nichicony Muze ES.No i szczęka mi opadła...Tak dżwięcznej góry dawno nie słyszałem.

kilkanascie wpisow zamiescilem zdjecie kondenstatorow MP 0.5uF/630V firmy ITT. (nie sa takie duze - 5cm...) Pare dni temu zaaplikowalem je do CD w sciezke sygnalu...

Sa o klase lepsze niz ruskie olejowe i o dwie klasy lepsze niz SCR SN...

Kultura, czystosc dzwieku bez utraty szczegolow. Rewelacyjna separacja instrumentow.

Polecam... szczegolnie ze 2zl to niebyt duzo. (Polaczylem po dwa rownolegle zeby uzyskac 1uF)

Z ostatnich doswiaczen wynika tez ze najgorsze kondesatory do audio (sciezka syngalowa) to Philips MKT... zarowno te pomaranczowe, jak i niebieskie klocki - ostro, matowo, dudniaco.

W najblizszym czasie jeszcze bede testowal ruskie teflonowe, ktos ma jakies doswiadczenia z nimi?

->Sa o klase lepsze niz ruskie olejowe...

Do których porównywałeś do tych najlepszych K40U9 czy ogólnie dostępne MBGO itp.

Mam doświadczenia z teflonami. Grają całkiem inaczej niż PIO,są neutralne po jasnej stronie mocy;)- teraz już wiem o co chodzilo lancasterowi gdy mówił że są "kryształowe"- podobno winą tego są wyprowadzenia. U siebie mam je właśnie na wyjściu w Cd a w preampie kombinacja jak w opisie.

Dodam że na pewno są lepsze niż "pospolite" MKP. Do ciemniejszych systemów rewelacja lub gdy ktoś preferuje taki sposób prezentacji. Ja chwilowo już mam za jasno po zastosowaniu interkonektu z licy więc chyba PIO powrócą do łaski;)

Mam szybkie pytanio i w sumie pasuje do tego wątku. Mam MKT zielone by Vishay i trochę się pogubiłem w oznaczeniach. Na większych są oznaczenia w formie 1u, 1.5u itd. a na małych w formie 100J, 1000J. Nie mogę na necie znaleźć rozpiski jakie to pojemności. Jest opis, że np. 102J to 100nF... ale to z innej bajki chyba ?

101 - to jest 100pF

102 - to jest 1000pF = 1nF

103 - to jest 10nF

104 - to jest 100nF

105 - to jest 1uF

jeśli piszę na nim:

1000J to jest to wartość w pF czyli 1000pF=1nF (inne wartości mogą być takie: 470K - 470pF, 6800J - 6800pF=6,8nF itd., są także oznaczenia 0,1K, 0,015J to to jest już uF czyli będzie pierwszy 0,1uF = 100nF i 0,015uF = 15nF)

Literka J,K,M, czy inne onaczają tolerancje

czy może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę nabyć zielone WIMy? Podobno są dużo lepsze od czerwonych... na czym polega ich przewaga?!

Czy ktoś miał doczynienia z kondensatorkami KH-2 (jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) bo mogę mieć tego trochę (tylko wartości 1uF) ale nei wiem czy warte zachodu...

Ukryta Zawartość

jakie lepsze, ale jeszcze nie extremalnie drogie kondy 100uF można zastosować w zwrotnicy?

jak na razie kupiłem M.D.L. bipolarne. na pewno można lepiej. 5 sztuk 20uF - MGBO raczej odpada.

mam taki projekt (schematu przy sobie nie mam ale spróbuje opisać), w którym trzeba 3 sztuki na kanał (kpl. stereo 6 kondów 100uF).

rozpatrując jedną zwrotnicę dwa z nich (100uF) są w dodatkowym filtrze i tu raczej zostawię te M.D.L. nie wydają mi się żeby specjalnie wpływały na dźwięk.

kluczowy wydaje mi się kond wstawiony szeregowo w tor midbasu (bocznikowany 2,2uF).

doradźcie coś :)

pzdr

k.

->Kubedes

Jezeli potrzebujesz duzych wartosci kondensatorow, a chcesz dobrze to szukaj kondensatorow do AGD, silnikow, czyli przemyslowych. Przyklady do Siemens MKV itd, czasem mozna calkiem spore np. 50uF trafic na Wolumenie (moze nawet wieksze). Ja stosuje u siebie 2x30uF MBGO jako 60uF.

buble_corp, 8 Cze 2006, 13:17

>szukaj kondensatorow do AGD,

>silnikow, czyli przemyslowych. Przyklady do Siemens MKV itd, czasem mozna calkiem spore np. 50uF

>trafic na Wolumenie (moze nawet wieksze). Ja stosuje u siebie 2x30uF MBGO jako 60uF.

Tak właśnie kombinowałem. Chodzi mi o to konieczność zastosowania olejaków.

Poniżej schematycznie zaznaczone miejsca występowania tych 100uF.Element zaznaczony kółkiem to właśnie wspomniany wyżej filtr. Jest tam też np. cewka 8,5 mH. - dałem rdzeniową, zamierzam dać bipolary.

a czy ten kond "w torze" (ten zbocznikowany) też jest taki krytyczny? chciałem dać MGBO (3 x 30uF +10uF) tylko że to zabierze miejsce.

pytanie na ile jest to krytyczne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensator szeregowy w torze musi być najwyższej jakości, q równoległy, do masy - może być o klasę (lub więcej) gorszy - wystarczy MKT lub najtańszy MKP.

może ktoś wie ....

FRAKO ELKO GPF i jeszcze jakieś oznaczenie EFR

Dane z opakowania zbiorczego :

TYP - C - U - TOL

czy to się do czegoś nadaje? To są elektrolity a nie olejaki...mam rację?

Przetestowalem ruskie teflony...

Takiej gory to nie slyszalem jeszcze w moim systemie, krysztal...

Powietrze, precyzja.

Polecam dodac takie rownolegle do innych w sciezce sygnalu, bo sa za duze gabarytowo zeby uzbierac sensowna pojemnosc...

0.1uF/200V to walec 5cm x 2cm...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nygus a nie mówiłem:)

Dodam tylko że chyba znalazłem jeszcze lepsze ruskie o umiarkowanej pojemnośći Silver Mica typów KSG i SSG - jesze większa detaliczność chociaż przy niektórych nagraniach aż za bardzo precyzyjne niczym chirurgiczny skalpel.

• Pokaż nowe odpowiedzi