Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszły Miflexy KPCU-01, kawał kondensatora 😉

Brzmią rewelacyjnie, ponoć niewygrzane 🙂

Będę wdzięczny za info od kogoś kto miał do czynienia z Jupiterami Cooper Foil Paper Wax - jak one się mają do Miflexów? Czy to kolejny krok w górę czy bardziej w bok?

Zdecydowanie rozumiem teraz stwierdzenie że jak się spróbuje miedziaków to nie ma powrotu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 minut temu, bart.dev napisał:

Będę wdzięczny za info od kogoś kto miał do czynienia z Jupiterami Cooper Foil Paper Wax - jak one się mają do Miflexów? Czy to kolejny krok w górę czy bardziej w bok?

Zdecydowanie rozumiem teraz stwierdzenie że jak się spróbuje miedziaków to nie ma powrotu...

Ukryta Zawartość

Jupitery: ciemniejsze i mniej techniczne na wyższej średnicy (nie tak harmoniczne, mniej jazgotliwe, wydaje się że wyższa i średnia średnica nie jest tak doświetlona i bliska), bas dość poluzowany, lepsza równowaga tonalna/wydaje się lepsza rozdzielczość - ale nie do końca - bo jeśli z rozdzielczości płynie: scena (to raczej tak, na +), głębia (tak+), ale już detal+separacja+"namacalność", to jupitery to niekoniecznie upgrade, mogą być inne/gorsze.

Ja ich nie lubię zbytnio (jupiterów), ale gdybym miał zbyt ostry system - byłyby lepsze, bo przyjemniejsze i stonowane. Złagodziłyby nadmierny "harsh" a KPCU lubią go uwypuklić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
20 minut temu, bart.dev napisał:

Ukryta Zawartość

Taki fajny sprzęt, aż się prosi i zrobienie porządnych płytek a nie na pająka wszystko 😉 

Ukryta Zawartość

45 minut temu, kramyeu napisał:

Jupitery: ciemniejsze i mniej techniczne na wyższej średnicy (nie tak harmoniczne, mniej jazgotliwe, wydaje się że wyższa i średnia średnica nie jest tak doświetlona i bliska), bas dość poluzowany, lepsza równowaga tonalna/wydaje się lepsza rozdzielczość - ale nie do końca - bo jeśli z rozdzielczości płynie: scena (to raczej tak, na +), głębia (tak+), ale już detal+separacja+"namacalność", to jupitery to niekoniecznie upgrade, mogą być inne/gorsze.

Ja ich nie lubię zbytnio (jupiterów), ale gdybym miał zbyt ostry system - byłyby lepsze, bo przyjemniejsze i stonowane. Złagodziłyby nadmierny "harsh" a KPCU lubią go uwypuklić

Ktoś kiedyś powiedział (amplifon ,czyli Piwowarczyk ) że kpcu ,, drą ryja,,😁 i to jest chyba trafne określenie.

2 godziny temu, kramyeu napisał:

Dzięki za wyczerpujący opis 🙂 Czyli bardziej skok w bok z tego co piszesz, nie jest za jasno, zobaczymy jak się wygrzeją

2 godziny temu, zamar napisał:

Taki fajny sprzęt, aż się prosi i zrobienie porządnych płytek a nie na pająka wszystko 😉 

Płytki do lampy? 😉

W dniu 27.03.2025 o 10:41, kramyeu napisał:

Możliwe że dawno nie testowałem kpcu, zawsze je uważałem za wzór kontroli basu - do tej pory, jak przyjechały v-capy cutf... musiałbym zrobić sparing z miflexami.

KPCU mial u mnie tylko trochę bardziej poluźniony bas niż KFPM.

Tak u mnie wypadły w moim porównaniu względem Auricap XO i Mundor Supreme SGO, więc konkurencja mocna, w konkretnej aplikacji w moim wzmacniaczu. Możliwe że innym sprzęcie zachowają się inaczej. Też nie były to niskie całkowicie pozbawione kontroli, ale jak w skali 1-5: Mundor i Auri nr. 1 to Miflex gdzieś w środku na pozycji 3🙂Innych miedziaków nie testowałem, choć KFPM kusiły😉

W dniu 24.03.2025 o 15:24, arturp napisał:

1837 to najlepsze małe MKP do kupienia . Te starsze , niebieskie podobno troszkę lepsze ale ja nie słyszę różnicy . Ponadto przy pojemnościach rzędu kilku do 100nF to mało prawdopodobne abyś usłyszał różnicę między Vishay 1837 a WIMA MKP2 . Trudniej ci będzie kupić polipropylen o tak małych pojemnościach jak 1nF czy 22nF. Może

Z pewnością 1837 niebieskie ,są lepsze od szarych ,czy czarnych ,subtelna różnica ale jednak słyszalna .Aby wyciągnąć maksimum z tego kondensatora ,trzeba skrócić nóżki do minimum lub dolutowac z jakiejś sensownej miedzi ,srebra ,one psują dźwięk tego kondensatora.Pokazano to w wątku,,orgy of capacitors,, MKP 1837 ma świetną rozdzielczość,dobra górę ,polaryzacja inna w przypadku 47nf , odwrotnie przy 33nf.Dobrze się zgrywa z wima mkc , poliwęglan , kondensatory tego typu wycofane z produkcji trochę czasu wstecz, materiały nieekologiczne .

12 godzin temu, bart.dev napisał:

Płytki do lampy? 😉

Chodziło mi o produkt jako całość jak już masz swoją referencję czytaj normalne PCB pod kondensatory, rezystory itp płytki. Wiadomo to tylko efekt wizualny ale człowiek potem sana to patrzy i ma jeszcze większą satysfakcję. Gra i wygląda zaj**iście.

4 godziny temu, tedi02 napisał:

trzeba skrócić nóżki do minimum lub dolutowac z jakiejś sensownej miedzi ,srebra ,one psują dźwięk tego kondensatora

Teraz to mnie tym najbardziej zszokowaleś, że niby aż taka zmiana. Trzeba będzie wypróbować na neotechu wyprowadzenia zrobić.

Słuchajcie, czy ktoś testował "nowe" wynalazki Duelunda? Konkretnie Duelund JDM Pure Copper Foil / Duelund JDM Tinned Copper Foil?

Mają bardzo przyjemną cenę, coś jakby się cofnąć o dwa lata 😉

Pytanie czy jakość też spadła 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duelund wprowadził ta serię głównie jako boczniki do jeszcze tańszych kondensatorów. Teraz pozmieniali opisy. 

Ja używam Duelund CAST PIO Tinned Copper. Ale to inna historia.

42 minuty temu, bart.dev napisał:

jak one się mają do Miflexów

Nie chce mi się rozpisywać, ale milfexy są najslabsze z kondów miedzianych dla mnie, za bardzo kluchowate, mocno poluzowany mają bass. Jedynie na które warto zawiesić oko(a może ucho 😉) to KFPM-01. Jednak one najlepiej sprawdzają się w DAC oraz zwrotnicach, we wzmacniaczu nie podobały mi się. 

50 minut temu, bart.dev napisał:

Jeszcze jest seria Cast

To chyba najsłabsza seria, nie miedzina.

Cytat

Ja używam Duelund CAST PIO Tinned Copper. Ale to inna historia.

Cytat

To chyba najsłabsza seria, nie miedzina.

Znów nie nadążam 😉

Chodziło mi o Cast PIO Tinned Copper 😉

18 minut temu, bart.dev napisał:

Chodziło mi o Cast PIO Tinned Copper 😉

Milfex do Jupiter i Deudland to przepaść pod każdym wzgledem. 

To trochę jakby porównywać samochody z innej klasy i marki.

Biorąc pod uwagę cenę to trochę niesprawiedliwe, ale w audio na pewnym poziomie nie ma kompromisów. 

Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Milfex do Jupiter i Deudland to przepaść pod każdym wzgledem. 

To trochę jakby porównywać samochody z innej klasy i marki.

Biorąc pod uwagę cenę to trochę niesprawiedliwe, ale w audio na pewnym poziomie nie ma kompromisów. 

Trudno, odżałuję te 7 stów 🤣

Czy to te kondy po 200zł/szt. w laudspeakershop ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

2 godziny temu, bart.dev napisał:

Trudno, odżałuję te 7 stów

Czasem są oferty za Wielką wodą nawet 20% rabatu, do tego można się dogadać co do deklarowanej kwoty 😉

Polecam z deudland PIO są droższe ale...

2 godziny temu, arturp napisał:

Czy to te kondy po 200zł/szt. w laudspeakershop ? 

Ukryta Zawartość

Nie, to nie te, to JDM o które pytałem wcześniej, chodziło mi o Cast PIO Cu-sn

Te

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250329-170445.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Czasem są oferty za Wielką wodą nawet 20% rabatu, do tego można się dogadać co do deklarowanej kwoty 😉

Polecam z deudland PIO są droższe ale...

Mam trochę dylemat, bo one są wielkie a i różne rzeczy ludzie piszą, generalnie wiele osób wskazuje na Jupitery jako najciekawsze.

Natomiast pozostaje inna kwestia: czy ktoś używa wersji na 400V, a jeśli tak to na jakim napięciu?

Znalazłem wzmiankę o przebiciach tych kondensatorów, z drugiej strony - biorąc pod uwagę notoryczny brak stabilizacji napięcia w urządzeniach lampowych, to wystarczy że fotowoltaika mocno działa i okazuje się, że w sieci jest napięcie sporo większe niż ktoś sobie policzył...

U mnie stabilizowane 315V

28 minut temu, bart.dev napisał:

U mnie stabilizowane 315V

W sieci?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, bart.dev napisał:

Mam trochę dylemat, bo one są wielkie a i różne rzeczy ludzie piszą, generalnie wiele osób wskazuje na Jupitery jako najciekawsze.

Natomiast pozostaje inna kwestia: czy ktoś używa wersji na 400V, a jeśli tak to na jakim napięciu?

A gdzie je chcesz użyć w DAC czy we wzmaku?

Jupiter mam na 400v i na 630V

38 minut temu, ASURA napisał:

W sieci?

Nie, we wzmacniaczu 😉 Ale stabilizowane a nie wygładzone a dalej loteria - jak to się często w urządzeniach lampowych spotyka...

11 minut temu, Mariusz03 napisał:

A gdzie je chcesz użyć w DAC czy we wzmaku?

Jupiter mam na 400v i na 630V

We wzmacniaczu, jako kondensatory międzystopniowe

14 minut temu, bart.dev napisał:

We wzmacniaczu, jako kondensatory międzystopniowe

Musisz kupić na 630v bezpiecznie będzie.  Kolega miał we wzmaku 400v a napiecie niby maxymalne przy włączaniu miał  360v . I jedn przepalil.  Kupil na 630v teraz spokój. 

Ja też mam we wzmaku na 630v,  w DACu 400v

7 minut temu, Mariusz03 napisał:

Musisz kupić na 630v bezpiecznie będzie.  Kolega miał we wzmaku 400v a napiecie niby maxymalne przy włączaniu miał  360v . I jedn przepalil.  Kupil na 630v teraz spokój. 

Ja też mam we wzmaku na 630v,  w DACu 400v

Czyli jednak, dzięki wielkie!

1. Czy w brzmieniu kondów Duelunda nie słychać takiej mgiełki , zaokrąglenia i ocieplenia niższej średnicy wynikających z zastosowania wosku i oleju do nasączania papieru dielektryka ? Przyznam , że to mnie powstrzymuje przed zakupem bo ten wpływ ( oleju ) słyszałem w kondensatorach z impregnacją olejem , które miałem wcześniej - Miflex KPCU i Mundorf Supreme Silver Oil . 

2. Gdzie kupić Nippon Chemicon KMH 10000uF/63V lub 80V ? Potrzebuję czterech sztuk do zasilania wzmacniacza . A może jednak Kemety albo M-Lytic ?

...there is no spoon...

12 minut temu, arturp napisał:

1. Czy w brzmieniu kondów Duelunda nie słychać takiej mgiełki , zaokrąglenia i ocieplenia niższej średnicy wynikających z zastosowania wosku i oleju do nasączania papieru dielektryka ? Przyznam , że to mnie powstrzymuje przed zakupem bo ten wpływ ( oleju ) słyszałem w kondensatorach z impregnacją olejem , które miałem wcześniej - Miflex KPCU i Mundorf Supreme Silver Oil . 

2. Gdzie kupić Nippon Chemicon KMH 10000uF/63V lub 80V ? Potrzebuję czterech sztuk do zasilania wzmacniacza . A może jednak Kemety albo M-Lytic ?

Co do 1-wszego: jeśli za punkt odniesienia wziąłbyś KFPM-01, to w Alexandrze to słychać. Ja lubię to pasmo mieć czyste albo nawet podbite. W jesnen copper PIO znowu jakby trochę mniej to czuć.

14 minut temu, kramyeu napisał:

jeśli za punkt odniesienia wziąłbyś KFPM-01, to w Alexandrze to słychać.

No tak , KFPM to dobry punkt odniesienia . A skoro słychać to odpada . 😒 

Przytuliłbym jakieś konturowo i klarownie grające miedziaki na wyższe napięcia . Rike Audio , V-Cap ? 

...there is no spoon...

Pewnie już gdzieś było ale temat ma prawie 300 stron wiec zapytam..

Szukam foliowce w obudowie smd najlepiej wielkość 1206 i 1210

Co polecicie do odsprzęgania kostki DAC typu TDA1541 TDA1540 

• Pokaż nowe odpowiedzi