Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, arturp napisał:

Gdzie kupić

mouser lub digi key

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Musisz kupić na 630v bezpiecznie będzie.  Kolega miał we wzmaku 400v a napiecie niby maxymalne przy włączaniu miał  360v . I jedn przepalil.  Kupil na 630v teraz spokój. 

Ja też mam we wzmaku na 630v,  w DACu 400v

W Hificollective brak wersji 630V

Za to sprawdziłem - Deulundy Cast PiO cu-sn zmieszczą mi się bez problemu 😃

Mógłbyś opisać różnicę brzmieniowe Miflex KPCU vs Deulund ?

Bardzo możliwe że się ostatecznie na te Deulundy zdecyduję 😃

2 godziny temu, bart.dev napisał:

Mógłbyś opisać różnicę brzmieniowe Miflex KPCU vs Deulund ?

Już pisalem wcześniej tu nie ma co porównać.  Porównaj samochód VW do BMW lub Audi.  Nie da się pod każdym wzgledem przepaść. Milfex można bardziej porównywać do Audyna, ale wolę Audyna ze względu na lepszą barwę. 

Mogę Ci porównać Jupiter wax copper do Deudland PIO Tinned Copper.  

Deudland gra bardziej na twarz jej bardziej neutralny ,może przez to ze gra do przodu, wydaje sie ze średnica jest cut większa.  Jupiter cieplejszy gra na lini kolumn. Poziom pozostałych elementów porównywalny.

Obydwa kondesator są na wysokim poziome wszystko zależy czego szukasz w systemie. Ja mam obydwa, fajnie się uzupełniają w moim wzmacniaczu , natomiast w DAC wolałem Jupitera bo jest cieplejszy. 

System mam na lampach zarówno wzmacniacz jak i DAC. Kable cardas Sky X4 od tego modelu, te same kable co w wyższych modelach (piekna  barwa), interkonektory neotech NEI-2001 , zasialnie to głównie wysokie modele furutecha.

Wszytkiego nastawione pod barwę. Ciężko z tym w audio. 

Ucho  stroje w filharmoni i konceratch 😉. Nie  lubię tranzystorow z widomych przyczyn.

12 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Już pisalem wcześniej tu nie ma co porównać.  Porównaj samochód VW do BMW lub Audi.  Nie da się pod każdym wzgledem przepaść. Milfex można bardziej porównywać do Audyna, ale wolę Audyna ze względu na lepszą barwę. 

Mogę Ci porównać Jupiter wax copper do Deudland PIO Tinned Copper.  

Deudland gra bardziej na twarz jej bardziej neutralny ,może przez to ze gra do przodu, wydaje sie ze średnica jest cut większa.  Jupiter cieplejszy gra na lini kolumn. Poziom pozostałych elementów porównywalny.

Obydwa kondesator są na wysokim poziome wszystko zależy czego szukasz w systemie. Ja mam obydwa, fajnie się uzupełniają w moim wzmacniaczu , natomiast w DAC wolałem Jupitera bo jest cieplejszy. 

System mam na lampach zarówno wzmacniacz jak i DAC. Kable cardas Sky X4 od tego modelu, te same kable co w wyższych modelach (piekna  barwa), interkonektory neotech NEI-2001 , zasialnie to głównie wysokie modele furutecha.

Wszytkiego nastawione pod barwę. Ciężko z tym w audio. 

Ucho  stroje w filharmoni i konceratch 😉. Nie  lubię tranzystorow z widomych przyczyn.

Dzięki, kupiłem Deulundy 🙂

50 minut temu, Mariusz03 napisał:

Jak przyjdą pogrzej z 30h i napisz parę słów.  

Jasne, czytałem żeby ich nie słychać wcześniej niż po 24h pracy 😃

Na razie pierwsze dłuższe słuchanie Miflexów KPCU-01 - i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, szczególnie biorąc pod uwagę cenę. Mają około 30 godzin, natomiast odnoszę wrażenie że od Mundorfów Supreme Silver Gold Oil są lepsze pod każdym względem. Przede wszystkim naturalność, wypełnienie brzmienia, ale też świetne kreowanie realistycznej przestrzeni, Mundorfy nią epatowały, Miflex ją po prostu realistycznie pokazuje.

Odnośnie grania "do przodu" i uwypuklenia rejestrów - na początku tak było, wydaje mi się że teraz jest dużo lepiej, oczywiście jak nagranie jest wyotrzone to to słychać, jak ktoś lubi sprzęt który coś maskuje to zła droga.

Wydaje mi się że mógłbym z nimi żyć 😉

Bas faktycznie wydaje się trochę zlewać ale nie ma tragedii 🙂

Testowane jako międzystopniowe w SE, lampa sterująca Sylvania 6SN7WGTA, lampy mocy TAD EL84-STR Black Plate

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakie kondensatory filtrujące polecacie do zasilaczy urz. lampowych ? Chodzi o klarowność średnicy i zwarty bas . Coś w okolicach 100-220uF / min. 400V .

...there is no spoon...

18 minut temu, wojkubi napisał:

bart.dev

Sprawdzałeś  kierunkowość?

Tak, outer foil jest tam gdzie być powinno 🙂

Czekam na inną zabawkę, zobaczymy co to warte 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

A ile te "cudo" kosztuje?

W pl niecałe 500 PLN / szt, ponoć bardzo zacne, wygrzeję ją razem z Duelundami 🙂

Sorka nie ten temat.

Proszę o usunięcie posta przez administratora.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-04-02-08-47-51-94_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar
Zły wątek.
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Jestem ciekawy, czy zbliża się do 6sn7 że starej produkcji i jak to wypada cenowo. O trwałość nie pytam bo to już wiadomo .

Dwie można ryzykować z AliExpress , one są dobierane fabrycznie i raczej o dziwo dość dobrze, aczkolwiek ja wolałem zapłacić trochę więcej niż ryzykować

Wygrzeję i porównam z RCA i Sylvanią

56 minut temu, bart.dev napisał:

Wygrzeję i porównam z RCA i Sylvanią

Linlai grają prawie od razu. Podobno potem jest gorzej, ale ja dotychczas nie zauważyłem degradacji. Tylko nie wiem ile mam na nich zrobione.😉

25 minut temu, OLES napisał:

Linlai grają prawie od razu. Podobno potem jest gorzej, ale ja dotychczas nie zauważyłem degradacji. Tylko nie wiem ile mam na nich zrobione.😉

Też używasz E6SN7? Na forach bardzo są chwalone, i ponoć jakościowo dużo lepiej niż z Psvane

8 minut temu, bart.dev napisał:

Też używasz E6SN7? Na forach bardzo są chwalone, i ponoć jakościowo dużo lepiej niż z Psvane

Gram na 6SN7 Linlai prawie od początku.  Porównywałem z lampami z współczesnej produkcji, eh, psvane, tungsol. Linlai od razu podszedł, innych nawet nie wygrzałem. Gra już parę lat.

2 minuty temu, OLES napisał:

Gra już parę lat.

Heh, to chyba nie tak źle  trwałością 😉

Liczę że mi się spasują z Duelundami, które są trochę ciemniejsze ponoć na górze niż Miflexy które mam teraz

Linlai pograła 6h, przestrzeń już teraz jest świetna, zaraz sobie wrzucę koncert wykopany wczoraj w necie: [DSD256] Heifetz-Piatig orsky Concerts with Jacob Lateiner & Guests (1964, 2015, IMP6025) I testujemy dalej 🙂

Mam pytanie od 2 tygodni grzeje 2.2uf Wima smd PET, cały czas pływa raz jest ok, raz super euforia, a raz ostrzy,  z czasem coraz bardziej się otwiera, ale nie wiem ile to jeszcze potrwa. Ma ktoś doświadczenie z nimi.

Z wima mam tylko doświadczenie z przewlekanymi i niektóre nawet miesiąca potrzebowały aby się uformować jak MKP10. 

Jak tu będzie podobnie to 🤦‍♂️ jeszcze mam sporo cierpliwość potrzebuję.

Edytowane przez Mariusz03

Odpalone, nie wybuchły 😉

Grają 3h, z ciekawości posłuchałem ... Już teraz słychać że zupełnie inny poziom od Miflexów, nie żałuję wydanych 7 stów 🙂

Mariusz03 dzięki za wyczerpujący opis brzmienia 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, bart.dev napisał:

Zamówiłem Jupitery Cosmos do op-ampów

Jak szaleć to szaleć 😉. A jakie masz tam wartości orginalnych kondów  ?

Nie zapominaj o rezystaorach, wokół, są tak samo ważne jak kondy.

27 minut temu, Mariusz03 napisał:

Jak szaleć to szaleć 😉. A jakie masz tam wartości orginalnych kondów  ?

Nie zapominaj o rezystaorach, wokół, są tak samo ważne jak kondy.

Mam wstawione Kaisei non-polar 100u/25, i wydaje mi się że może być trochę zbyt technicznie, ale muszę wygrzać całość z tydzień

Jupitery pewnie przyjdą jak dobrze pójdzie za 10 dni, więc akurat 😉

Wcześniej były FineGold 100/25

30 minut temu, bart.dev napisał:

Mam wstawione Kaisei non-polar 100u/25, i wydaje mi się że może być trochę zbyt technicznie, ale muszę wygrzać całość z tydzień

Jupitery pewnie przyjdą jak dobrze pójdzie za 10 dni, więc akurat 😉

Wcześniej były FineGold 100/25

Te 100uF to odsprzeganie zasilania opampów? 

haj-fajowo jest;)

Szkodą że mają 100uf,  bo mam innego kilera, ale taka wielkość.

30 minut temu, bart.dev napisał:

Mam wstawione Kaisei non-polar

O nich już pisałem wcześniej. 

26 minut temu, Mariusz03 napisał:

Szkodą że mają 100uf,  bo mam innego kilera, ale taka wielkość.

Co takiego?

28 minut temu, manieq napisał:

Te 100uF to odsprzeganie zasilania opampów? 

Tak, dokładnie

Przeczytałem ostatnie dziesięć stron i na pewno nie przywiązuje tak wielkiej wagi do kondensatorów, więc tylko podrzucę jeden model. 

Wimamkc4.gif.b42aab74f4a20fcf9346e8de99950e25.gif

Jak dla mnie neutralny i używam je tam, gzie mogę w nfb i jako wejściowe. To są bardzo stabilne kondensatory, zastąpione obecnie przez MKP.

• Pokaż nowe odpowiedzi