Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Przeczytałem ostatnie dziesięć stron i na pewno nie przywiązuje tak wielkiej wagi do kondensatorów, więc tylko podrzucę jeden model. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dla mnie neutralny i używam je tam, gzie mogę w nfb i jako wejściowe. To są bardzo stabilne kondensatory, zastąpione obecnie przez MKP.

Równy w paśmie ,kultura ,barwa ,łagodny ,kondensator poliwęglanowy ,wycofane ,nie są eko.

Ukryta Zawartość

Tak odskakując na razie od kondensatorów jak najlepszych. Jutro będę dłubał zwrotki do car audio i chciałbym dopytać co polecacie z tych budżetowych serii co kosztują małe pieniądze a nie ograniczają jakości. Chodzi mi o serie typu ClarityCap PX, Monacor MKPA, jakieś Audyny ale jakie? 

W oryginalnych zwrotkach producenta siedzi 8,2uF na TW i 18uF na MW. A nie chciałbym wydawać na to więcej niż 200-300 zł bo nie ma sensu.

Sam używałem do TW Mundorfa M-cap / 250 V i Audyn Q4 / 400 V bez przykrości 😉 

Jeśli C ma być równoległy do midwoofera, to może nawet za dobre ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

Sam używałem do TW Mundorfa M-cap / 250 V i Audyn Q4 / 400 V bez przykrości 😉 

Jeśli C ma być równoległy do midwoofera, to może nawet za dobre ... 

Nie miałem oryginalnych zwrotek w rękach bo się nie opłaca ich kupować. Ze zdjęcia tak to wygląda (18uF pracuje równolegle jako drugi rząd) bo opis jest, że 2 rząd dla TW i MW. Oryginalnie nawet ten 18uF to tam elektrolit dali. Oczywiście wszystko po pomiarach w kabinie wyjdzie inaczej więc wstępnie dopytuje czym się zainteresować. 

Tak myślałem żeby na TW dać coś z Q4, M-cap classic, CC PX, itp.

Tylko nie mam z nimi doświadczenia.

A na MW z racji, że podział i tak będzie na +-3kHz to coś po prostu lepszego niż elektrolit, żeby średnicy nie psuć. I fajnie jakby miał normalne rozmiary.

Który Twoim zdaniem był lepszy- Mcap czy Q4?

Na Humble to wyżej od M-cap oceniają CC PX a cena podobna.

Nie bez powodu na MW większość producentów daje elektrolity, ale kto bogatemu

zabroni instalować choćby wysoki model Duelunda ... 😉 

Ukryta Zawartość

Ja wybrałem na górę Audyna Q4 ale jeśli uważasz, że będzie lepiej z Clarity Cap ...

To rzecz nie tylko gustu, ale też użytego tweetera czy również wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Proszę o sugestie kondensatorów  ,6800 uf o brzmieniu powiedzmy w stylu Kz i 4700 uf ,w stylu nichiconFg ,napięcia do 50v. Oczywiście mowa o dostępnych na rynku.

13 godzin temu, audioburak napisał:

Oczywiscie. Tam najwieksza oszczednosc pieniedzy jest.

13 godzin temu, zamar napisał:

A na MW z racji, że podział i tak będzie na +-3kHz to coś po prostu lepszego niż elektrolit, żeby średnicy nie psuć.

Bardzo sluszne podejscie. Ten kondensator JEST bardzo wazny bo jest czescia filtra.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 godzin temu, audioburak napisał:

zabroni instalować choćby wysoki model Duelunda ... 😉 

Oczywiście jeśli ktoś ma takie upodobania może kupować kondensatory i przewody droższe od głośników 🤣

Jak napisałem chciałem coś lepszego niż elektrolit a takie się już za 30zł da kupić więc do Dueluna to trochę daleko.

Inna sprawa jakby to był woofer cięty na 500Hz a tutaj niestety tak nie jest.

Albo jakby to faktycznie była część pułapki lub korektora impedancji to coś innego. 

6 godzin temu, tedi02 napisał:

Proszę o sugestie kondensatorów  ,6800 uf o brzmieniu powiedzmy w stylu Kz i 4700 uf ,w stylu nichiconFg ,napięcia do 50v. Oczywiście mowa o dostępnych na rynku.

Audio Note Kaisei Polar jest ponoć jaśniejszy, zamiast KZ mógłby być Audio Note Standard 😉 4700u AN Standard nowy mi zalega - nie mam pomysłu na razie gdzie go włożyć, mogę sprzedać po aktualnej cenie plus oczywiście VAT 🙂

*4700/16V zdaje się

Odpalone, nie wybuchły
Grają 3h, z ciekawości posłuchałem ... Już teraz słychać że zupełnie inny poziom od Miflexów, nie żałuję wydanych 7 stów
Mariusz03 dzięki za wyczerpujący opis brzmienia

Ukryta Zawartość

Kolega ma w końcówkę lampowej jako sprzęgające miflex. Co się zmieniło wg ciebie ? Może mu polecę

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kolega ma w końcówkę lampowej jako sprzęgające miflex. Co się zmieniło wg ciebie ? Może mu polecę

Wysłane z Wrocławia

Miflexy grają do przodu, Deulundy są rowniótkie, do tego brzmią bardzo gładko ale do tego naturalnie, aczkolwiek jeśli ktoś miał coś wcześniej wyostrzonego i korygował innymi elementami to mogą się wydać za spokojne, natomiast dla mnie to miód na uszy 🙂

Duelundy są też lepsze technicznie pod względem przestrzeni i właściwie wszystkiego, ponoć wersja Cu jest cieplejsza, ja mam CuSn 🙂

Dalej to już chyba tylko trafo międzystopniowe 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miflexy grają do przodu, Deulundy są rowniótkie, do tego brzmią bardzo gładko ale do tego naturalnie, aczkolwiek jeśli ktoś miał coś wcześniej wyostrzonego i korygował innymi elementami to mogą się wydać za spokojne, natomiast dla mnie to miód na uszy
Duelundy są też lepsze technicznie pod względem przestrzeni i właściwie wszystkiego, ponoć wersja Cu jest cieplejsza, ja mam CuSn
Dalej to już chyba tylko trafo międzystopniowe

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź daj znać jak dalej się będą układały

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Dzięki za odpowiedź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daj znać jak dalej się będą układały

Wysłane z Wrocławia

Myślę że mają już z 200 godzin, więc nie wydaje mi się żeby się jeszcze wiele zmieniło, natomiast mam trochę inne przemyślenia: ponoć lampy NOS takie och i ach a mi się lepiej sprawdza bieżąca produkcja - oczywiście nie są to najtańsze serie JJ... może gdybym przerzucił wiadro RCA to bym znalazł coś ciekawego... Ale póki co Linlai E-6SN7 lepiej wypada od RCA a TAD EL84-STR lepiej od Siemensów...

Ukryta Zawartość

Co polecacie na zasilanie zegarów - za mostkiem? Mam AN Standard 10000/25V  i zastanawiam się czy zostać przy nim czy pójść w Kaisei czy może coś jeszcze innego...

Kaisei wielkie 😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart.dev

DO zegara 10000uF?! Oczadział? 😉 470-1000uF to już z naddatkiem

W dniu 3.04.2025 o 22:04, bart.dev napisał:

Odpalone, nie wybuchły 😉

Grają 3h, z ciekawości posłuchałem ... Już teraz słychać że zupełnie inny poziom od Miflexów, nie żałuję wydanych 7 stów 🙂

Mariusz03 dzięki za wyczerpujący opis brzmienia 🙂

Ukryta Zawartość

Kupiłeś w hificollective? Czy mi się zdaje że poprawili tolerancję?
Na ich stronie foto jest 5%

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Kupiłeś w hificollective? Czy mi się zdaje że poprawili tolerancję?
Na ich stronie foto jest 5%

Tak, dokładnie u nich 🙂

2 godziny temu, rafa napisał:

DO zegara 10000uF?! Oczadział? 😉 470-1000uF to już z naddatkiem

Za mostkiem, dwa zegary, 0.24A...

Wygrzewam od wczoraj Alumeny ( już jakieś 10-12h) na wejściu słuchawkowego klona Lehmanna. Już pomijając po prostu lepszą jakość całego pasma i ciemniejszego tła. Jaki to ma mocarny i nieskazitelny bas. Już teraz jest fenomenalnie. Ciekawe co będzie po dłuższym wygrzaniu. Na początku nie było dużo góry, teraz już jest lepiej. Szkoda, że rozgrzebałem w celu modernizacji nowy zasilacz dla analoga i na tą chwilę nie działa. Musiałem do LM 317/337 wrócić. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.10.2020 o 23:10, rafa napisał:

Napisałeś je w parach ale tak w rzeczywistości to mają nawet inną sygnaturę brzmienia. To pamiętam. Ale powoli zapominam jak grały bo będzie przynajmniej półtora roku jak je miałem wlutowane w DAC ? 

Te których Reymio używa w swoim DAC czyli SMG grają jasno z wyraźnym kontrastem. Trochę przypominają Nichicon VR ale tam jest akcent jeszcze wyżej. Też przypominają Joviale ale bez tej gładkości.

KMG grają grają gęściej, akcent jest na górnym basie i niższej średnicy. I te niby trochę przypominają FG wpływem na brzmienie ale różnica jest spora między nimi bo FG gra ciężej z wypełnieniem ale i bardziej przymula kiedy użyty w nadmiarze.

KME chyba nigdy nie miałem a SME nie pamiętam...

Hej, jak długo wygrzewane były po wymianie że taka opinia ?

2 godziny temu, Szosiu napisał:

Hej, jak długo wygrzewane były po wymianie że taka opinia ?

Co najmniej 7 dni 24h zwykle wtedy grałem testowo

Cześć, będę Wdzięczny za pomoc. Mam marantza PM7000 po pełnej renowacji. Wszystkie Kondensatory zostały sprawdzone. Wymienione zostały kondensatory końcówki mocy jak na zdjęciu (zdjęcie przykładowe z netu) ponieważ nie trzymały już parametrów. Zdemontowane Kondensatory to ELNA 63V 100uF (4szt) oraz ELNA 25V 220uF. Zostały zastąpione kondensatorami NIPPON Chemicon KMG oraz KME. Teraz wrażenia odsłuchowe. Jest kilka rzeczy na plus kilka na minus. Na plus: scena bardziej gęsta, teraz dźwięki wydają się bardziej kompletne i dłużej wybrzmiewają, detale bardziej Precyzyjne. Na minus: węższa scena, dźwięk nie jest już taki ciepły, stał się taki bardziej matowy mniej wyraźny, Średnie tony wycofały się do tyłu i słabo je słychać gdzie kiedyś potrafiły uderzyć , zaskoczyć. Bass jest ale jest inny, wcześniej był Twardy potrafiło nienieźle rąbnąć. Była większa dynamika. Teraz bass jest miękki puszysty i nie twardnieje gdy zwiększam głośność, przy większej głośności jakby trochę dudnił. W Internecie praktycznie nie ma żadnych opinii na temat NIPPON KMG i KME. Jedyne opinie jakie znalazłem to takie że ludzie byli niezadowoleni, Że dźwięk był Nijaki, matowy. Czy jest szansa że po 200 h pracy wsmacniacza wszystko się odmieni na plus ? Jeżeli się tak nie stanie to proszę polećcie mi już teraz kondensatory które użylibyście w tym wzmacniaczu w miejscach jak na zdjęciu. Cena nie gra roli. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Szosiu napisał:

Cześć, będę Wdzięczny za pomoc. Mam marantza PM7000 po pełnej renowacji. Wszystkie Kondensatory zostały sprawdzone. Wymienione zostały kondensatory końcówki mocy jak na zdjęciu (zdjęcie przykładowe z netu) ponieważ nie trzymały już parametrów. Zdemontowane Kondensatory to ELNA 63V 100uF (4szt) oraz ELNA 25V 220uF. Zostały zastąpione kondensatorami NIPPON Chemicon KMG oraz KME. Teraz wrażenia odsłuchowe. Jest kilka rzeczy na plus kilka na minus. Na plus: scena bardziej gęsta, teraz dźwięki wydają się bardziej kompletne i dłużej wybrzmiewają, detale bardziej Precyzyjne. Na minus: węższa scena, dźwięk nie jest już taki ciepły, stał się taki bardziej matowy mniej wyraźny, Średnie tony wycofały się do tyłu i słabo je słychać gdzie kiedyś potrafiły uderzyć , zaskoczyć. Bass jest ale jest inny, wcześniej był Twardy potrafiło nienieźle rąbnąć. Była większa dynamika. Teraz bass jest miękki puszysty i nie twardnieje gdy zwiększam głośność, przy większej głośności jakby trochę dudnił. W Internecie praktycznie nie ma żadnych opinii na temat NIPPON KMG i KME. Jedyne opinie jakie znalazłem to takie że ludzie byli niezadowoleni, Że dźwięk był Nijaki, matowy. Czy jest szansa że po 200 h pracy wsmacniacza wszystko się odmieni na plus ? Jeżeli się tak nie stanie to proszę polećcie mi już teraz kondensatory które użylibyście w tym wzmacniaczu w miejscach jak na zdjęciu. Cena nie gra roli. 

Ukryta Zawartość

Jakich parametrów nie trzymały stare Elna? KMG to nie jest dobry wybór moim zdaniem. Spróbowałbym Elna Tonerex. 

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Godzinę temu, manieq napisał:

Jakich parametrów nie trzymały stare Elna? KMG to nie jest dobry wybór moim zdaniem. Spróbowałbym Elna Tonerex. 

Tego nie wiem ale serwisant fachowo był ogarnięty. Ok poczytam o kondensatorze który proponujesz. Dziękuję 

W dniu 26.04.2025 o 23:07, rafa napisał:

Co najmniej 7 dni 24h zwykle wtedy grałem testowo

Dzięki 🙂 A napisz proszę czy KMG W ogóle warto wygrzewać czy od razu wymieniać ? miałeś jakiekolwiek zmiany po tych 200 h ? Czy możesz mi polecić coś sprawdzonego ?

@Szosiua masz schemat i czy możesz zaznaczyć o jakich kondach mowa? Możesz też wysłać na priv. Robiłem kilka wzmacniaczy tej klasy.

12 godzin temu, Szosiu napisał:

A napisz proszę czy KMG W ogóle warto wygrzewać czy od razu wymieniać ? miałeś jakiekolwiek zmiany po tych 200 h ? Czy możesz mi polecić coś sprawdzonego ?

Wszystkie o ktorych piszemy sa "sprawdzone". Kwestia potrzeb i wpasowania sie w dane miejsce obwodu.

Tej pierwszej czesci pytania wybacz ale nie rozumiem.

29 minut temu, rafa napisał:

Wszystkie o ktorych piszemy sa "sprawdzone". Kwestia potrzeb i wpasowania sie w dane miejsce obwodu.

Tej pierwszej czesci pytania wybacz ale nie rozumiem.

Wybacz 🙂 chodzi o to że jesteś jedyną osobą na świecie którą znalazlem która wypowiedziała się na temat kondensatora Nippon KMG 🙂 Serwisant założył mi do zasilania końcówki mocy jak na powyższym zdjęciu kondy KMG. Nie jestem z nich zadowolony. Dźwięk jest matowy, większość średnicy zniknęła, wzmacniacz gra jakby nie miał mocy, dudni. Gra nijako.  Brak mocnego twardego basu i środka Pasma. Dlatego potrzebuje wiedzieć wiecej jak Ty odnosisz się do kondensatorów KMG. Ponieważ miałeś z nimi styczność a pisałeś że oceniałeś już wygrzane. Muszę wiedzieć czy po wygrzaniu coś zmieniło się na plus w brzmieniu czy dalej były takie beznadziejne jak na początku. Więc żeby nie tracić czasu na wygrzewanie może od razu je wymienię?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szosiu

Jak opisuje kondenstory to zawsze po wygrzaniu. Nigdy nie pisze jak graja w poczatkowych fazach bo to nie ma znaczenia. No chyba ze podkreslam bardzo uciazliwe ich wygrzewanie jakie maja nieliczne konstrukcje na rynku.

3 godziny temu, Szosiu napisał:

Nie jestem z nich zadowolony.

Jak po tygodniu pod ciaglym graniem dalej bedzie slabo to sprobowalbym tych Wurth WCAP-ATLL  co ostatnio ktos tu w watku opisywal. Bardzo objecujace.

Nie kazdy kondensator pasuje w kazde miejsce ukladu i czasem moze sie nie sprawdzic.

Edytowane przez rafa

2 godziny temu, rafa napisał:

Jak opisuje kondenstory to zawsze po wygrzaniu. Nigdy nie pisze jak graja w poczatkowych fazach bo to nie ma znaczenia. No chyba ze podkreslam bardzo uciazliwe ich wygrzewanie jakie maja nieliczne konstrukcje na rynku.

Jak po tygodniu pod ciaglym graniem dalej bedzie slabo to sprobowalbym tych Wurth WCAP-ATLL  co ostatnio ktos tu w watku opisywal. Bardzo objecujace.

Nie kazdy kondensator pasuje w kazde miejsce ukladu i czasem moze sie nie sprawdzic.

Dzięki za info. Dlatego wiem że na jednej wymianie się nie skończy, dlatego zamierzam wlutować podstawki pod Kondensatory. Jesteście w stanie coś polecić, Ale coś z dobrymi stykami może być drogie. Żeby był dobry Styk między nóżką kondensatora a podstawką. 

• Pokaż nowe odpowiedzi