Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - pomoc w doborze głośników

Dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niestety, z powodów finansowych, byłem zmuszony sprzedać moje kolumienki (Gale 3030), ale zanabyłem ostatnio bardzo tanio STXy A-120. Kupiłem je tylko ze względu na obudowę (każdy wie jak grają STXy - chyba nie musze nic dodawać). Chciałem zrobić z nich coś co zagra jako tako. Niestety nie znam się za bardzo na projektowaniu obódów do głośników :( Przeczytałem wiele stron na ten temat, bawiłem się WinISD Pro i dalej nic nie wiem. Zależy mi, żeby wszystko zrobić w miare tanio, dlatego myślałem nad głośnikami TVM.

Na wysokotonowce chciałem dać ARV-104-64/8 (42zł/szt.)

Natomiast nisko-średniotonowce - nie wiem :(

Poniżej przestawiam informacje jakie zebrałem po wykręceniu głośników :)

---

Wymiary zewnętrzne:

W - 870 mm

S - 228 mm

G - 238 mm

Wymiary wewnętrzne:

W - 836 mm

S - 194 mm

G - 204 mm

Objętość wewnętrzna - 33 litry

Długość jednego otworu BR - 100 mm

Średnica jednego otworu BR - 50 mm

Ilość otworów BR - 2

Materiał: płyta wiórowa

Grubość ścianki - 17 mm

Wytłumienie: watolina, wszystkie ścianki oprócz przedniej

Średnice otworów na nisko-średniotonowce - 135 mm

Ilość otworów - 2

Średnica otworu na wysokotonowiec - 85 mm

---

Najchętniej obudów bym w ogóle nie przerabiał, ale jeśli nie będzie innej możliwości - to i to da się zrobić. Osobiście myślałem nad zaślepieniem jednego otworu po niskośredniotonowcu lub zostawieniu tam jednego, starego STXa (nie podłączonego). Mógłbym też ewentualnie zmniejszyć pojemność kolumn. Chodzi mi o jak najmniejsze koszty, a jednocześnie jak najlepszy rezultat.

Podsumowując - będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady dotyczące wyboru głośników i ewentualnych przeróbek (np. "wybierz TVM ARN-165-05/8, rozwierć trochę otwór na głośnik, drugi zaślep czymśtam, zaślep jeden bass-refleks, a drugi przedłuż o 5cm" itp).

Poniżej są fotki tych STXów :)

[obrazekLUKASZ-202878_1.jpg] [obrazekLUKASZ-202878_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3370-100001978 1170261114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pobawiłem się trochę WinISD Pro i oto co mi wyszło...

Przy jednym głośniku TVM ARN-165-05-4 i obudowie 33 litry, na 2 bass refleksy wyszła mi ładna charakterystyka przy strojeniu na 38Hz (oba bass refleksy musiałbym przedłużyć z 10cm do 18,35cm). Wtedy bass refleks kończyłby się jakies 4 cm przed tylną ścianką (jeśliby był prosty).

Ewentualnie przy strojeniu na 36Hz (jeszcze ładniejsza charakterystyka) musiałbym przedłużyć bass refleksy do prawie 21 cm (wtedy już by musiałybyć zagięte).

Sprawdzałem jeszcze opcję dla jednego otworu BR. I wtedy przy strojeniu na 36Hz muszę skrócić ten BR do 8,70cm. Czy jeden BR o średnicy 5cm wyda na takim głośniku?

Nie wiem czy te pomiary są cokolwiek warte :( Czy można się nimi sugerować? A może głośnik w ogóle kiepski wybrałem? Proszę, doradźcie coś...

I znowu się pobawiłem WinISD :)

Tym razem z ARN 5614.

Wyszło mi, że gdybym wstawił taki jeden głośnik, otwór po drugim niskośredniotonowcu zatkał, a bass refleksy zostawiłbym takie jak byly (wychodzi strojenie na 48Hz), to otrzymałbym charakterystyke z podbitym basem (przy 100Hz 1,5 dB, a w szczytowym miejscu - przy 59Hz podbicie byłoby rzędu 3,7 dB). To niby sporo, ale patrząc na wykres z tej stronki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje mi się, że byłoby do przełknięcia. Tzn. bas chyba by się w miarę wyrównał (ale powtarzam po raz kolejny - nie znam się... jeśli robię jakieś głupie błędy to krzyczcie). Ewentualnie przy wydłużeniu obu BRów o 5cm (strojenie na 41Hz) miałbym przy 100Hz podbicie 0,9dB, a przy 59Hz tylko 1,6dB.

A może to wszystko nie ma sensu przy takich obudowach? Może w 33 litrach musze dać 2 niskośredniotonwce?

Zależy mi na jak najbardziej naturalnym dźwięku jaki da się osiągnąć za takie pieniądze.

Ukryta Zawartość

Jeżeli zdecydujesz się na jeden midwoofer, to nie zostawiaj STX'a niepodłączonego, koniecznie zaślep dziurę, niepodłączony głośnik zacznie działać jak membrana bierna, w dodatku bardzo wysoko strojona.

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.