Skocz do zawartości
IGNORED

Recepta na dobry kabel? Jak i dlaczego?

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę tu zaczynać żadnego DIY. Ale temat mnie nurtuje. Wiadomo, jest przewodnik, izolacja, ekran, geometria, zakończenie, wtyki, czasem elementy elektroniczne. Czy macie jakieś przemyślenia o roli tych skladników? Niby każdy producent robi to inaczej, czy to znaczy, że nie ma żadnych reguł?

Ja w zasadzie nie mam w tej kwestii żadnych doświadczeń, ale z tych bardzo małych doświadczeń mnie się nasuwa, że decydujący jest materiał przewodnika i izolacja oraz jakość/pewność styków. Zważywszy, że przykładowo w kablach zasilających ma znaczenie ostatni metr lub dwa, to nasuwa się logiczny wniosek, że zwykły kabel jest aktywnym źródłem zakłóceń, które jednak mają ograniczony zasięg, a audiofilski tych zakłóceń nie generuje. Czy można napisać coś sensownego w temacie podążając tą lub podobną drogą?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

https://www.audiostereo.pl/topic/125960-recepta-na-dobry-kabel-jak-i-dlaczego/
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Moim zdaniem zrobienie dobrego kabla wymaga uwzględnienia szeregu czynników i ograniczeń:

1. Jakość surowca - najlepsze są materiały o wysokiej czystości typu miedź 7N oraz te o specjalnej strukturze (choćby monokryształy Acoustic Zen);

2. Dobrze zaprojektowana geometria, uwzględniająca najbardziej optymalną kombinację wszelkich parametrów (indukcyjność, pojemność, efekt naskórkowy, itp);

3. Właściwy przekrój (większy do urządzeń o wysokim poborze prądu);

4. Dobra izolacja poszczególnych żył;

5. Dobre mocowanie do wtyków (najlepiej skręcane);

6. Odpowiedni dobór materiałów wtyków (miedź, złoto, srebro, rod, pallad) w zależności od przeznaczenia kabla (zakładam że wtyki są odpowiednio wysokiej jakości).

Moim zdaniem zrobienie dobrego kabla wymaga uwzględnienia szeregu czynników i ograniczeń:

1. Jakość surowca - najlepsze są materiały o wysokiej czystości typu miedź 7N oraz te o specjalnej strukturze (choćby monokryształy Acoustic Zen);

2. Dobrze zaprojektowana geometria, uwzględniająca najbardziej optymalną kombinację wszelkich parametrów (indukcyjność, pojemność, efekt naskórkowy, itp);

3. Właściwy przekrój (większy do urządzeń o wysokim poborze prądu);

4. Dobra izolacja poszczególnych żył;

5. Dobre mocowanie do wtyków (najlepiej skręcane);

6. Odpowiedni dobór materiałów wtyków (miedź, złoto, srebro, rod, pallad) w zależności od przeznaczenia kabla (zakładam że wtyki są odpowiednio wysokiej jakości).

Ja dorzucę : Jak najlepsza izolacja przewodników od wibracji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.