Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

borysgo2

ciężko mówić o "wygrzaniu" po 2h. Po 300 będzie można takie cuda bardziej potwierdzić.... Mierzyłeś je czymś? SW? jeśli tak to z góry mam do Ciebie prośbę: jak już troszkę dłużej popracują (powiedzmy nawet te 100-150h) to wrzuć na forum ch-ki bo jestem bardzo ciekawy tych Heco, a do tej pory pomimo wielu próśb nc takiego nikt nie załączył. Pozdrawiam i thx

Narazie je zapuscilem na 1 noc no i sobie pracowaly. Powyzsze wyniki zamiescilem tylko jako ciekawostke (nawet po 2h widac zmiane parametrów). Charakterystyki zamieszcze napewno ale dopiero po przyszlym tygodniu - sesja wiecie jak jest, jeszcze zreszta musze je pozadnie wygrzac. Tak swoja droga to polecam kopolki heco ht26, przestrzen, szczegol jest naprawde ok, charakterystyka wyszla mi bardziej liniowa niz vify DX.

Zwrotnice umiem sobie zamodelowac ale nie mam doswiadczenia z hw170 wiec prosze o jakies konstruktywne uwagi i rady, za co z gory dziekuje.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nie to sa okragle kopolki 26mm z plastikowym frontem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100006256 1170270303_thumb.jpg

post-8025-100006257 1170270302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupilem na gieldzie w Krakowie, gosc mial to wziolem z ciekawosci, no i sie zarazilem, zadnej arv'ki ani gdwk'a juz nigdy w zyciu nie kupie. Za porownanie z vika DX co poniektorzy moga mnie zlinczowac ale pomiary i odsluchy obydu IMHO dowodza ze heco vifie nie ustepuje co do wyzszej srednicy natomiast wysokie sa troche bardziej wyeksponowane.

Cale 40zł/szt. Stosunek jakość/cena jest bardzo korzystny w tym przypadku. Jak pomierze midwofery to zamieszcze charakterystyki.

Tylu tutaj majstrów no i zaden mi nie chce pomoc z ta zwrotka no no no

Borys i Ty tu...gdzież Cię wiarty zawialy :P Dziwny masz ten pik na wykresie Heco,nie podoba mi sie to . A porównując heco i dx na wykresach zeskalowales je odpowiednio do porównania?

No Gipsy2 "Witojcie u nos"

Pewnie ze zeskalowalem, pik jest wynikiem braku konda na wejsciu w gainclonie. Jak pomiary robilem w domu na Yamaszce to wsio bylo ok.

Masz moze jakies sugestie co do zwroty to napisz co nieco, reszta majstrow mnie olala

[nie chodzi mi o wartosci elementow bo to akurat nie problem, raczje chodzi mi o glowna koncepcje, korektor impedancji na midbasy na 100% bedzie, co do rzedow sie wacham i 2 czy 2,5 drogi? Oto jest pytanie]

no pewnie że 2,5 drogi majster :) ,2 czy 2,5 drogi to jesli chodzi o efektywność wyjdzie tyle samo,ale w tych 2,5 drogach uzyskasz lepszy bas i bardziej odciążysz glosnik..z resztą 2,5 drogi są zawsze lepsze od 2ch dróg (generalizując) tylko ...te pomiary :P

No to widze ze udalo mi sie zaciagnac kogos do pomocy. Przyznam, ze kusi mnie dac 1 i 3 rzad z podzialem na ok 2800 Hz ale jeszcze nie widzialem charakterystyki wofera. Tyle ludzi go ma a mierzyc chyba bede musial ja

Probowal moze ktos 1 rzad + korektor impedancji do HW170 ???

o pomiary tu sie nie pytaj .... nie to forum :)

1 rząd - ciemno to widze ...

kurde,a z czym to Ci ma grać? z tą vifą DX? czy wsadzasz tam te boskie kopulki heco :)

dla mnie heco tnij 2 rzędem,korektor się przyda - przynajmniej filtr bedzie dzialal jak ma dzialac (bez duzej dobroci) bo inaczej po zamodelowaniu w goalu wyjdą czasem bzdury.

Z Heco pierwszego rzędu nie radzę, będzie nieciekawie. Kopułki Heco w pomiarach może i dobrze wychodzą, ale brzmieniowo mocno przeciętne. Są zrobione z bardzo miękkiej szmaty, wygina się toto na wszystkie strony, i szeleści niestety. Ale i tak lepiej od Tonsila.

kwestie 2,5 dróg :

- podajcie powód(y) dla którego 2 drogi są lepsze od 2,5 (pomijając kwestię że kolumny wychodzą drożej :P )

- moze powiecie jak sie zachowują glosniki w ukladzie 2,5 drożnym to sobie sami odpowiecie na pytanie :)

Powody kilkakrotnie podawałem tu na forum. Zrób 2,5drogi na Heco (bo są tanie) a ja zrobię symetryczne 2 drogi na tych samych głośnikach, później urządzimy odsłuch forumowy i słuchacze ocenią. Tweetery proponuję Vifa D26 żeby nie przesadzać.

EEE tam chlopaki nie awanturujcie sie.

Tweeter bedzie Vifa DX i to juz postanowione (lepiej niech nie siedza w szafie). McGyver bardzo bym cie prosil o pomiary HW170 jak masz bede wdzieczny ( [email protected] ). Posluchal bym chetnie naprawde, tylko przez wakacje nie bedzie mnie w Krakowie :(

A kto się tu awanturuje? Wymieniamy kulturalnie poglądy, nie to co w niektórych starych wątkach o polityce na bocznicy :-)))

Pomiary jak zmienię do końca kompa, bo ten obecny system się nieco sypie.

Na tych Heco zrobiłem dziesiątki konstrukcji. Obecnie mam w domu 5 różnych par takich kolumn, a szóstą robię. Symetryczne zawsze grają lepiej od 2,5 drożnych. Właściwie to nawet (jeżeli pominąć moc i efektywność) 2 drozne 2 głośnikowe też grają lepiej niż 2,5 drogi.

borysgo2

Mam jeszcze taką małą prośbę do Ciebie...Mógłbyś ten SPL wysokotonowca Heco powiększyć? Ta skala która jest na wcześniejszym zdjęciu zmienia się co 20 dB. Da sie to jakoś przedstawić co 3dB mniej więcej? Więcej śmieci możnaby było zobaczyć..

Z góry wielkie dzięki

saczak prosze (pikiem kolo 10kHz sie nie przejumj to wina mojego wzbudzajacego sie wzmaka, na innym wzmaku wsio jest ok)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Igod

Wykres jest bez wygladzania, pogrobilem tylko linie zeby bylo cos widać na tym malutkim jpg'u.

Moze tak bedzie lepiej widac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.