Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze, 1/16 oktawy wygladzone zeby bylo lepiej odczytac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

fakt,z McGyverem wymieniamy poglądy,zawsze ktoś inaczej patrzy na cokolwiek,nie McGyver? ;) I my sie tam lubimy obaj - jakby co :) ..z tymże że ja nadal uważam że 2,5 drogi zagrają lepiej :) . Borys,a może sie pokusisz o zwrotke szeregową? Kurde fajna zabawa by byla! Problem w tym że w SW tego nie policzymy :P .

->Igod : jak tu jestes to sie spytam,znasz jakis program którym można symulować,mierzyć itp zwrotki szeregowe? SW nie da rady...

Mierzylem i oba ale dlogo nie pograly wiec teraz rezonansowa moze troche inaczej wygladac.

Od 3kHz 3 rzedem radzi sobie nie tak zle i w zestawie 150W daje rade. Nalezy jeszcze dodac ze ma dosyc spora efektywnosc.

Uzupelniajac gipsy2

Szeregowe mozna symulowac w:

Matlab 6.5 lub 7.0 jest do tego celu wspanialy. Moze byc tez LabView.

1. Zapisujesz rownania elektryczne

2. Obkładasz transformata Laplace'a ( na kartce lub w matlabie )

3. Zapisujesz transmitancje układu

4. Badasz:

Tutaj troche naskrobalem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Egzamin wlasnie zdalem na 4,5 takze nie jest zle.

Pomiary beda jak bedzie czas.

Czas bedzie za tydzien.

ROTFL

Panowie; szybkie i proste pytanie.Doradźcei mi proszę możliwie najlepsza szpachlę do mdf.Chciałbym by nie pyliła przy szlifowaniu nadmiernie i dośc szybko schła.Przydadzą się też uwagi ad Waszej techniki nakładania.

Pozdrawiam

hmmm...myslalem że slowo :korek mówi samo za siebie ;) .... w każdym razie za pomocą 2ch takich urządzen (jedno co z mdf wycina korek,a drugie robi pod niego dziurę) mozesz w prosty i szybki (jak dasz na kleju to korek wchodzi na chamca :P więc tylko mlotkiem pyknąć i masz dziure zatkaną - klej doschnie) zatkać dziurki :)

He a to mamy nieporozumienie Gipsy:)

Korek to przy dużych dziurach.

Mi chodzi o wypełnianie drobnych szpar, ubytków łączeniowych albo nierówności od konfirmatów(któe maja ciut za duże podfrezowania.Myśłałem też przejechac obudowe taką szpachlą co by nadac jej gładkości, chyba że lepiej to robić jakś masą w płynie(mówię o tym bo chciałem potem położyć na to podkład i lakier fortepianowy)

Palcek tylko szpachla samochodowa chemoutwardzalna. Nakładzasz szpachelką "japonką" i po problemie. A jak pod lakier powierzchniowy to nakłada się 2-3 warstwy podkładu dwuskładnikowego do MDF Tikkurilla Dicoplast. Podkład nanosi się wałkiem. Po tym matuje się go papierem 280-320 i podkład gotowy.

Jaki głośnik wysokotonowy powiedzmy do 100zł /szt

dobrze zgrywający się z tymi heco170 byście polecili ??

chyba McGyver narobił najwięcej różnych kolum na tym głośniku więc prosił bym go radę

jest jeszcze kwestia łatwości aplikacji = kwestia zwrotnicy, wiadomo o co chodzi :)

chce zrobic podłogówki (zeby podstawek nie robic), dwu drożne, pokój 10mkw

strojenie b-r jak w wątku ~15l choć bardzo zastanawia mnie obudowa zamknieta

czy warto kombinować z:

monacor dt-254

peerless dt100

jakies vify najtańsiewniejsiejsze:)

czy poprostu arv104

z góry dzięki

Jak obiecalem, pomierzylem (wh170) i zamieszczam wynik.

Pomiar wykonany w 10L obudowie zamknietej, bez uprzedniego wygrzania bo nie mialem czasu.

Jak wygrzeje i zrobie docelowa obudowe to zamieszcze wiso tak jak trzeba. Jak wyszlo ocencie sami.

Dla porownania poprawnosci zamieszczam rownierz wynik dzialania winisd (wsio wyszlo idealnie czyli pomiar jest wiarygodny, zerknijcie na podbicie na ok 103 Hz)

Ukryta Zawartość

post-8025-100006022 1170270653_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki.

Teraz cos niecoś już wiadomo.

Według mojej pobieżnej oceny te głośniki nadają się gorzej do BR niż np. Tesla ARN5614. Bas będzie podbity w rozsądnej wielkości obudowie.

Może mają lepiej tłumione rezonanse na średnich i nie rażą rezonansami (cos jak 16cm Vify TC)? Tym mogą wygrywać z Teslą - bo ceną raczej też nie.

zastanawia mnie mocno kilka parametrów: BL=0,1(?), ale chyba nie 10 bo aż takich magnesów to te Heco nie mają, ponadto moc max - tylko 50W? to w RMSie ile one mają? 20W? Xmax=3mm tj. one way jak to mówi misiomor czy p-p?

Trezba przyznać że dolną średnicę mają ładną, od 1,5kHz gorzej wypada jak Tonsil...

Bl nie jest mierzone, tak jest domyslnie ustawiony ten parametr. Xmax tez nie mierzylem (wpisalem tak w przyblizeniu ale mysle ze +/-3mm bedzie). Srednica rzeczywiscie nie kiepska ale nizsze wokale tak jakby malo cieplo brzmia, jak to wpakuje do odpowiedniej budy to sie szerzej wypowiem. IMHO mimo wysokiego Qts glosnik bardziej nadaje sie do br (EPB jest ponad 100) w zamknientej nic ciekawego na dole chyba nie pokarze (w10L closed to nic ciekawego) zobacze jak w br bedzie.

Ps nie zawsze to co piekne na charakterystykach wyglada ladnie brzmi!!

pozdrawiam

To "podbarwienie" w okolicach 100Hz to tylko błąd pomiaru. Nawet w nearfield poniżej 200Hz ciężko jest zmierzyć to, co wychodzi z głośnika, a nie ze ścian.

Ten głośnik do b-r się raczej nie nadaje, ale za sprawną naszego GURU forumowego, głośnik ten stał się tylko trochę gorszy od M18WH.

Polecam powrócić do korzeni i do podłogowców wstawiać GDN/y 13/50 albo Monacora.

Ciekawe co by było, gdyby zmierzyć te modyfikowane kolumny i idealny filtr dla Morela :-)

borysgo2

"" nie zawsze to co piekne na charakterystykach wyglada ladnie brzmi!!""

No fakt, ale jak widzę dolinę -3,4dB a potem górkę +3,4dB w środku przenoszonego pasma to mnie szlag trafia bo nie wiadomo co potem z tym zrobić... chyba n-dróg

saczek

To byla tylko taka moja dygresja (nie na temat), ludzie walcza o plaska charakterystyke czasami jak o wode na pustyni. Fajnie jak zestaw ma rece i nogi (nawet satysfakcja wieksza) choc zastanawia mnie jedno ilu jest ludzi, ktorzy w slepym tescie to uslysza ??

Z drogiej strony:

Tyle juz ladnych konstrukcji powstalo na tych heco ze troche mnie to zaciekawilo. Zastanawia mnie jedno jak te wszystkie ladne konstrukcje powstaly bez pomiarow ? (I dont know.)

Borysgo2 dzięki przede wszystkim za pomiary.

Czuje się Twoją uwagą wyrwany do tablicy. Więc zrobiłem moje konstrukcje ufając danym przekazanym przez McGyvera. I jak okazało się grały one naprawdę dobrze. Nie mierzyłem bo nie miałem czym ani jak. Ale podkreślę to jeszcze raz. Na moje krzywe ucho te głośniki są zdecydowanie lepsze od Tesli ARN 188.

A co do ogólnych wrażeń to czuje tu w powietrzu dziwnie złośliwą ironię... Tylko wydaje mi się, że krytykować zawsze jest najłatwiej... Tylko chyba niue do mnie kierowane są te złośliwości więc zmilczę i jeszcze raz podkreślę z uporem maniaka to, że pomiary pomiarami a Heco i tak nieźle grają a za tą kasę wręcz rewelacyjnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.