Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy to miało mnie dotyczyć czy nie, w każdym razie drobne sprostowanie z mojej strony.... głośnik to głośnik, do nikogo nie kieruję złośliwości. Jeśli obejrzy się trochę wykresów wykonanych przy pomocy programów SW wykonanych metodą chałupniczą to i tak się okaże że nie różnią się one od tych podawanych przez producenta o nie więcej niż 5% - tyle to nawet rozrzut może być wśród przetworników i jest to normalna sprawa, nie ma 2 identycznych głośników, mogą być tylko "prawie" takie same (1% różnicy albo i mniej). Porównuąc je z Tonsilem myślałem o podobnej cenie i rozmiarach i jak już wcześniej kolega wspomniał, ch-ka jest ważna, ale bez żadnych tam uporów maniaka, bo co z tego że jest płaska jeśli barwa dźwięku jest męcząca

PS od biedy da się zaprojektować w miarę poprawne zwrotnice ( i tu uwaga do igoda i innych którzy myślą że bez SW to już jest tragedia, bo nie jest!!) Człowiek słyszy zmianę +/- 1,5dB ( i nie mówię tu o specach od akustyki). To wystarcza aby przy pomocy generatora częstotliwości odtworzyć "od biedy" ch-kę przetwarzania, a tym samym dobrać odpowiednie elementy zwrotnicy. Mówię "od biedy" bo jak mamy nierówności typu +3dB a 50-100Hz później spadek -3dB to nikt nie będzie w stanie przewidzieć co się stanie w okolicach podziału i gdzie ten podział DOKŁADNIE jest. To moje zdanie i przemyślenia oparte na własnej skórze. Sam do pewnego momentu "sprawdzałem" w ten sposób ch-kę (gener częstotl), teraz wolę zdjąć pomiary bo są powtarzalne i dokładniej można pobawić się w projektowanie zwrotnicy.

borysgo2, 17 Cze 2005, 19:41

To może robię cos nie tak bo mnie wychodzi EBP na poziomie 64, a nie 100.

W obudowie 25 litrów jest już takie podbicie basu, że te +/- 4 db na średnich to przy tym ciepły rosołek ;)

Wbrew pozorom taką nierównomierność średnicy bardzo dobrze się usłyszy nawet jeśli jest waskopasmowa - jako nieuspokojenie brzmienia. Kolumny o bardzo dobrze wygładzonych przebiegach mają zazwyczaj tendencję do nudnego brzmienia (nie wynika to chyba z samego wygładzenia pasma tylko ze sposobu w jaki najłatwiej je osiągnąć, czyli np przez zastosowanie dobrze tłumionych membran albo polipropylenów, ale taką zauważyłem tendencję wśród kolumn o płaskiej charakterystyce).

Jeszcze raz stwierdzę, że Tesla ARN5614 nadaje się do BR znacznie lepiej a kosztuje niecałe 30zł. Więc ten Heco tak naprawdę tylko lepiej od niej wygląda ;)

A jako ciekawostkę dodam, że za parę dni lub tygodni będę miał parę głośników 18 cm z Heco Mythos. Mają mambramę z polipropylenu (zieloną) i węglową nakładkę przeciwpyłową. Kosz posiadają odlewany, aluminiowy. Podobno robił je Peerless. Oddam je chętnie pod pomiary i badania. Ktoś się podejmie tego?

Qubric

drobna uwaga: EBP jest pewnym wyznacznikiem do określenia czy lepiej czy gorzej głośnik się nadaje do BR ale nie zawsze... Te wyjątki były już opisywane. Głośnik o Qts w okolicach 0,5 doskonale nadaje się do BR Jak dodasz do tego dobre parametry fs i inne to o dziwo nadaje się i to bdb

saczek_XTRM, 17 Cze 2005, 22:03

Akurat głośniki powyżej Qts=0,4 budzą najwięcej watpliwości co do mozliwości uzyskania dobrych efektów w BR.

A mnie WinIsd pokazuje optymalną obudowę 80litrów i strojenie 30Hz dla tego Heco. Przy 45Hz będzie wypluwał membranę. Poniżej 50Hz wytrzumałosc mocowa mniejsza od 3W.

Zmniejszam obudowę do 20 Litrów strojenie na 50Hz i mam wytrzymałośc jedynie poniżej 8W przy 3mm wychyleniu membrany i ponad 4db podbicia przy 75Hz.

W 26 litrowej obudowie Tesla ARN5614 ma wszytkie parametry około 2 razy lepsze (nominalne też ma lepsze). Wiec nie wiem po co sie ładować w takie plastiki Heco w dodatku droższe od Tesli?

Zeby przynajmniej zwrotnica była prostsza, bo Tesla raczej potrzebuje bardziej skomplikowanej żeby wyciąć popierowe zabarwienie wokali.

sam sobie odpowiedziałeś na pytanie czego brakuje do szczęścia temu głośnikowi.... większego wychylenia membrany, oczywiście od strony technicznej. Czego więcej nie mam pojęcia trzeba się pytać osób, które je mają...

saczek_XTRM, 17 Cze 2005, 22:48

Raczej brakuje mu odpowiedniego zestawu parametrów do BR - tak w ogóle.

Tesla tez ma takie wychylenie a wytrzymałośc mocową znacznie większą przy mniejszej optymalnej obudowie BR i niższe Fs.

Tonsile o mniejszym wychyleniu membrany i Qts powyżej 0,4 uzyskuja lepsze parametry od tych Heco.

Wielokrotnie pisałem że programy typu Winisd nadają się do zabawy dla dzieci. Moje zdanie na ten temat podziela również Misiomor, z którego poglądami można wprawdzie polemizować, ale którego wiedzy i doświadczenia w tej dziedzinie kwestionować nie sposób. W wypadku tego Heco Winisd podaje już całkiem kuriozalną wielkość obudowy, w której wytrzymałość mocowa głośnika będzie nie do przyjęcia. Tak naprawdę ten głośnik dobrze pracuje w ponad pięciokrotnie mniejszej obudowie BR, wtedy i wytrzymałość ma rozsądną, i impuls nie taki zły... Misiomor pisał kiedyś jak stroić głośniki o takich parametrach, poszukajcie sobie, mnie się nie chce ani czasu specjalnie też nie mam.

Qubric,

to prawda, tylko że niektórych Tonsili nie da się słuchać, sam przyznasz.

Ja myślę, że rozwiązanie konfliktu może nastąpić tylko w momencie szczerego wypowiedzenia się o jakości i barwie tych głośników przez jego posiadaczy. My tu za wiele nie możemy.... z parametrami jest tak jak piszesz.

Jaro4444, McGyver i Borysgo2 wypowiedzcie się może więcej na ich temat. Może jakieś porównania do innych taniości tutaj pomogą. Tylko plisss nie powtarzajcie się i bez ogólników bo to nic nie da. Jeszcze taka drobna uwaga do Jaro4444 (bez urazy) - moim zdaniem porównanie średnicy Heco do średnicy tych Vif które masz we wcześniejszych wątkach jest chyba trochę przesadzone i nie na miejscu, no chyba że się mylę ale to wątpliwe...

McGyver, 17 Cze 2005, 23:02

Do strojenia takich głosnków sa odpowiednie nomogramy. A głosniki o wysokim Qts stroi sie tak samo jak w Altusach 140 z głosnikami o Qts od 0,7 do 0,9 - bo takie też były i jak grały to wszyscy wiemy. Więc jest o krecenie bicza z pisku kiedy obok pod reka lezy głosnik Tesli w nizszej cenie i nadający się do BR bez zadnych większych uwag.

WinIsd podobno dobrze liczy obudowy. Nawet lepiej niż niektóre bardziej zaawansowane acz tez amatorskie programy. A symulacje przeprowadzałem na obudowie zmniejszonej właśnie po to żeby była bardziej realna i też kiepsko to wyglądało.

Saczek - akurat polipropylenowe Tonsile a nawet papierowe 13cm brzmia bardzo dzobrze. Od tesli na pewno o kilka długości lepiej.

Chcecie się przekonać jak to gra w prawidłowej aplikacji? Przecież to proste. W Warszawie ma kolumny na nich Jaro444, u mnie póki co stoi kilka par, Tdrozd zrobił sobie na nich wg. mojego projektu komplet do kina domowego, poza tym trochę tych kolumn ode mnie poszło w Polskę, wystarczy się dogadać z użytkownikiem. Ja z kolei zawsze jestem chętny gościć ludzi pozytywnie zakręconych na punkcie audio, byle nie w dużych grupach na raz bo mam małe mieszkanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qubric, żeby zakończyć jałowe teoretyzowanie zrób najlepiej jak potrafisz dwudrożne kolumny na tym Tonsilu plus powiedzmy GTC11/100 (skoro twierdzisz że dobry), a później urządzimy zbiorowy odsłuch porównawczy z moimi kolumnami na Heco i tanim tweeterze, za 7 zł sztuka. Zgoda? Niech się chłopaki przekonają "nausznie".

W tym przypadku zwrot "prawidłowa aplikacja" pobrzmiewa mi trochę jak prawda objawiona głoszona przez Świadków Jehowa.

W prawidłowej aplikacji, to te głośniki grają w kolumnach Heco :)

Saczek odnośnie średnicy Heco w porównaniu do Vify dalej podtrzymuje moja opinię. Co do pozostałych aspektów jego brzmienia juz się dokładnie wypowiedziałem. Nic nie mam zamiaru zmieniać, bo to były obiektywne i konstruktywne uwagi.

Co do poprawnej aplikacji tych Heco, to McGyver ma największe doświadczenie i może niech on zabierze głos.

Ja wiem tylko tyle, że to Heco w zastawieniu z dobrą kopułką daje duet nie do pobicia w taniej budżetówce.

McGyver, 17 Cze 2005, 23:28

Pisałem już kiedys że dawno takie kolumny zrobiłem i godnym partnerem dla Tonsila jest Vifa PL. I pisalem że bez pomiarów brzmiały one z taką sama manierą na średnicy jak dwa i pół razy droższe Hyperiony I - też podobno strojone na słuch. Wiec zrobienie czegos co poprawnie gra o ile tolerujemy karpaty na średnicy to nie jest wielka sztuka.

Dziwi mnie tylko że taki wielki konstruktor nie potrafi zrobić kolumn na porządnych głośnikach Tonsila czy nawet mniej porządnych ale pewnych i znacznie tańszych Tesli ;)

jaro4444

czy możliwe by było posłuchać u Ciebie tych głośników albo u kogoś innego kto je posiada (nie chcę się narzucać, bo wiem że prace nad kolumnami z tymi przetwornikami nadal trwają), obojętnie w jakiej "aplikacji" ?? Tak powiedzmy jeszcze w tym miesiącu? KONIECZNIE WAWA

A własciwie - McGyver - pytanie bardziej serio.

Dlaczego nie robisz niczego na Tej Tesli o której pisałem? Zawsze się zastanawiałem ile brzmienia mozna by wycisnąć w konstrukcji o układzie słynnej ESA (na 16cm Vifach łączonych szeregowo), tylko budując ją na Teslach ARN5614.

Jedyną konstrukcją na głosnikach z tej serii jaka widziałem na obrazku była chyba AuRa (rational audio). Obecnie nigdzie nie do kupienia.

Qubric, skoro takie kolumny już zrobiłeś to jeszcze lepiej. W takim razie ja wystawiam do porównań kolumny na Heco i Vifie D26 (bo PL27 w tej chwili nie mam, a nie bedę kupował specjalnie do tego porównania). W zwrotnicy zadnych cudów, kondensatory po 1zł, 2zł, i cewki nawet rdzeniowe. Pozostaje ustalić szczegóły. Chętnych na odsłuchy zapraszam do umawiania się na priva.

A aplikacja tych głośników (dla ścisłości, są to głośniki NMB, tylko na koszu jest logo Heco. Podobnie jak na Vifach TC i BC w Avansach też jest logo) w kolumnach Heco jest niestety mocno skaszaniona, bas buczy i się wlecze a wysokie też pozostawiają sporo do życzenia, ale tu już winny jest tweeter i kiepskie części w zwrotnicach. Szkoda że również tweeterów heco nie zamówiło w NMB.

Akurat Avance to jakas kicha (to nie moja opinia - powołuję się na wpisy z tego forum :)))

Co to jest NMB - i gdzie oraz za ile można je kupić? Czy te Heco na koszach odlewanych tez są ich produkcji i kto je ma oraz za ile?

Qubric, na tych Teslach też kiedyś robiłem, i dało się tego słuchać biorąc pod uwagę cenę. Swego czasu były to głośniki bezkonkurencyjne w swojej cenie. Ale pojawiły się najpierw głośniki Mission (też NMB, tyle że membrana z białego włókna szklanego), a później Sony (NMB z membraną z żłltego włókna szklanego), jeszcze później MB Quart (NMB z membranami z polipropylenu formowanego ciśnieniowo), ALR (NMB z membranami aluminiowymi), Tannoy (NMB z membranami celulozowymi), Magnat (od Tannoya różni się wyłącznie ramką kosza i nalepką na magnesie) i obecnie dyskutowane Heco (NMB z membraną celulozową z przypuszczalnie ceramiczną posypką). Wszystkie wymienione głośniki grają jednoznacznie lepiej od podobnej wielkości Tesli, Vify TC, czy też Tonsili (za wyjątkiem GTC 17 cośtam, który jest bardzo wierną kopią NMB z membraną z białego włókna szklanego i gra niemalże identycznie, czyki dobrze).

A oto kiepskie stare (z 1997 roku) zdjęcie kolumn na Inter Technik W170 (który jest niczym inntm jak przestemplowaną Teslą) i Peerlessie SR10 (czyli prawie to samo co DT100, ma tylko inny front):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek szkoda, że nie mam juz monitorów na Heco bo zastąpiła je Vifa. D'Appolito dla brata strojone są inczej, bo maja grać mocno, głośno i potęźnie. Powinny być gotowe na przyszły weekend. Więc wstęnie, jeśli nic nie urodzi się, to zapraszam. Kontakt masz w moim profilu.

Oczywiście przewagą Tesli jest niska cena i jeszcze dobrze zaprezentowane parametry. Na Twoim zdjęciu jest model najmniej nadający się do BR (odpowiednik ARN5684 z membraną lakierowaną na gładko). Lepiej nadają się ARN5614 (membrana bez powleczenia), ARN165-05/4 z powleczeniem membrany w kształcie spirali (taki stosował Radmor).

Od nich lepsze są Tonsile z polipropylenowymi membranami - GDN 13/40/2, /8, /4 i GDN 16/50/4 i to praktycznie pod każdym względem - dopasowanie do BR i lepsza średnica.

GDN 13/50/9, GTC 15 i 17 z membranami z włókna szklanego lub barwionego polipropylenu nigdy nie widziałem na żywo - ale wierze na słowo, że mogą jeszcze lepiej brzmieć.

Z innymi głośnikami od wielkich wytwórców OEM (czyli tymi NMB) jest tylko taki problem że są mało dostępne i mają nieopisane parametry.

I jeszcze coś na temat zastosowań Tesli w całkiem sensownym jak się wydaje sprzęcie.

Ukryta Zawartość

a tutaj Aura R6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) frames.php3?inc=nase_produkty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale sie przez te pomiary wpisow narobilo ho ho ho

Jestem na tym forum jakies 14 dni, troche je przegladam ale jakos z tymi pomiarami to chyba tutaj kiepsko ?? (malo ludzi chyba je wykonuje, nie wiem moge sie mylic bo jestem tu 14 dni)

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.