Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric

Obiecalem i zamieszcze parametry ale jak glosniki sobie troche pograja, to co wstepnie pomierzylem (i zamiescilem wczesniej) raczej powinno wystarczyc do takich podstawowych symulacji, jak chcesz to wysle ci caly plik z SW na maila lacznie z gotowa zwrotnica, ktora sie bardzo dobrze sprawdza.

Jestem tutaj nowym forumowiczem i zauwazylem 1 rzecz, mianowicie ludzie niezbyt chetnie dziela sie fachowymi informacjami choc je posiadaja (to chyba dotyczy wiekszosci polskich forow dyskusyjnych). Zerknijcie sobie na jakies angielskie forum, nawet diyaudio.com, sprawa wyglada calkiem inaczej.

Qubric obiecalem i pomiary beda bankowo lacznie z charakterystykami itd (mysle ze beda przynajmniej w 90% wiarygodne, mierzylem kilka stx z nowej serii i rezultaty zgadzaly sie z w 98% co mnie nawet mile zaskoczylo, Qts roznil sie na 3 miajscu po przecinku).

Jak masz doswiadczenie z 13 Tonsila to mam do ciebie taka prosbe napisz mi co myslisz o tych z membranami z plecionymi bialymi membranami z wlokna weglowego bo strasznie jestem ich ciekaw!! Dzieki z gory.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Są dwa rodzaje (i kilka odmian) trzynastek Tonsila z membranami z białej plecionki (jest to włóknoszklane, a nie węglowe). Pierwszy to model z koszem mocowanym na 6 śrub i z potężnym magnesem, czasem w wersji ekranowanej. Ten jest świetny. Występował w kolumnach Excellence i Czat. Drugi ma kosz mocowany na 4 śruby, mniej masywny i bardziej giętki, i mniejszy magnes. Ten jest gorszy, ale nadal zupełnie przyzwoity. Oba kosze mają średnicę 152mm. A jak to ma szansę zagrać? Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i weź pod uwagę że w czatach jest bylejaka wysokotonówka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Borysgo2 – dzięki. Widzisz tak tu jest kiedy w grę wchodzi zarabianie kasy. Potem są tego efekty w postaci tyraliery zachwalaczy, których pointuje jedna opinia typu „ładnie grały”. I żadnych informacji. Jest ważne jakie Heco ma rzeczywiście parametry, bo na podstwie tych bez wygrzewania widac że np. w obudowie 32 litry strojonej na 40Hz zejda niżej niż ARN5614 w obudowie 26 litrów i strojeniu na 40Hz, ale będą miały 2db podbicie średniego basu i tragicznie niski maximum power dla basu (tego akurat nie musi być słychać ale lepiej sprawdzić).

Mogę Ci coś opowiedzieć o Tonsilach z polipropylenowymi membranami, względnie o starszych wersjach papierowych (ale tego nie warto słuchać). Były po prostu kiedyś takie czasy że jeśli chciałeś mieć coś do domu w miarę dobrze grającego to musiałeś to sobie sam złożyć z części pozbieranych od bazarowych sprzedawców i staczy pod fabryką Tonsila.

Nie miałem do czynienia z Tonsilami z membranami plecionymi.

Te białe plecione membrany mają GDN13/50/9 są z włókna szklanego.

Podobne (GDN) GTC17/50 i 15/40 kiedyś widziałem (mają inny kosz do montażu bez podfrezowania. Miałem tez w rękach bardzo podobne do nich oznaczone jako Mission (tylko z wklęsłą nakładką przeciwpyłową) – wszystkie mają membrany białe z plecionki z włókna szklanego.

Trzymałem w ręku głośnik oznaczony jako Wharfedale idealnie wyglądający jak z Wharfedale Diamond 8 lub Pacific na koszu o wyglądzie koszy głośników samochodowych (duża ilość otworów mocujących o różnym rozstawie i kształcie) również oferowany mi jako Tonsil - z żółtą membraną plecioną ale prawdopodobnie nie był to kevlar.

Trzynastkę Tonsila z membraną plecioną z włókna przypominającego węglowe (papier pokryty włóknem weglowym chyba) widziałem tylko w katalogu na rysunku. Nosiły one oznaczenie GDN13/50/10 i GDN13/50/11. Tego pierwszego zastosował prawdopodobnie „ahfc” w swojej nowej konstrukcji, którą się chwalił na forum. Oba głośniki są nie do kupienia w Polsce. Podobno są oferowane gdzieś na Słowacji lub w Czechach (zapodam link jeśli znajdę jakies źródło zagraniczne).

Oh Qubric,

Napisz coś w "o mnie" bo nie wiem czy masz jakieś doświadczenie czy tylko potrafisz sie kłócić, nie wiem co mam myśleć o tym co piszesz !!McGyver ma dużą wiedzę i robi naprawdę udane konstrukcje(słuchałem paru),czasami myślałem że przesadza z tymi pojemnościami kolumn(ale to wynikało z mojej nie wiedzy). Kupiłem od niego kolumny i po dłuższym słuchaniu zauważam, że nie mogę nic mu zarzucić bo jest tak ja mówił, jestem bardzo zadowolony, coś więcej o swoich kolumnach zakupionych od niego napiszę jak kupię dobry wzmacniacz., bo teraz to wieża którą posiadam nie daje rady !! Poza tym wiem że nie należy się wypowiadać na temat rzeczy których się nigdy nie robiło lub nie sprawdzało osobiście!!

borysgo2, 26 Cze 2005, 17:59

Bingo!

Ukryta Zawartość

Watpię jednak żeby można je było tam kupić.

Ukryta Zawartość

Qubric powiedz może gdzie są dostępne zdjęcia tych głośników? Ciekawi mnie jak one wyglądają. I jeszcze jedno, czy są jakieś odpowiedniki tych 13 cm głośników z Czata ale w wersji 17-18 cm?

Wydaje mi sie ze to wszyscy powinni zastosowac wedle Ciebie ta przydatna czasem funkcje.

Ja NIE JESTEM KLIENTEM MCGIVERA .Jedynie czasem razem pojawiamy sie na wspolnych spotkaniach i odsluchach.Jesli chodzi o parametry heco mam zrobione pomiary TS i za pomoca mikrofonu. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale mierzylem rozne glosniki i wiekszosc parametrow byla w granicach podawanych przez producenta( mierzylem STX i co dziwo one mi najbardziej pasowaly z dany producenta!!!!).chyba wiekszosc potrzebnych parametrow byla podana ,jesli jakies potrzebujesz powiedz jakie to ci podam co mi wyszlo nawet sie poswiece i wyjme z kolumny i zorbie pomiary dobrze wygrznego glosnika.Przeczytaj swoje posty spokojnie i sie zastanow - o co ci poprostu chodzi, czego ty chcesz ??

Rozmowy na temat heco pasuja jak najbardziej do dzialu DIY.Teraz jak tylko wroce z wakacji to planuje zorbic na nich konstrukcje symetryczna - zobaczymy jak to wyjdzie.

U mnie ona sluza do kina.Do strereo ma inny zestaw zreszta tez mam zamaiar cos pozmieniac ,ale narazie nie wiem sam co i jak .

Qubric, napisałeś bardzo ciekawą uwagę w tym wątku dotyczącą chrypki radiowej, spójrz prosze na wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo właśnie z tym walczę (tylko czytaj ostatnich kilka postów, na poczatku temat troszkę się "rozmemłał")

Ukryta Zawartość

jaro4444, 26 Cze 2005, 23:32

GTC 17/50 i GTC 15/40/1 w wersjach 4 i 8 om z membranami plecionymi białymi oraz polipropylenowymi półprzezroczystymi o niebieskim zabarwieniu można było znaleźć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz na

Ukryta Zawartość

Obie strony raczej nie działają albo nie mają już tych głosników, albo ja ich nie mogę znaleźć

GTC 15/40/1 wygląda jak na zdjęciu poniżej (cena ok. 18EUR. GTC 17/50 jest taki sam tylko większy. Oba te głośniki zobaczysz na stronie Tonsila zamontowane w ich kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w zakładce zespoły głośnikowe > Mistral.

GDN 13/50/9 znajdziesz stronie Tonsila w zakładce >głośniki oraz w zespołach Cz@t i Excellence - nic mi nie wiadomo o ich wersjach wiekszych niż średnicy 13cm.

Dane techniczne i rysunki tych głośników znajdziesz również na stronie

Ukryta Zawartość

Nic mi nie wiadomo żeby

post-1300-100005822 1170270945_thumb.jpg

post-1300-100005822 1170270945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GTC 15 kosztuje w polsce 50zł a 17 70zł. Sa dwie wersje tych GTC pierwsza z biala membrana z wlokna szklanego (glosnik opracowany przez Mission i produkowany przez Tonsil), oraz druga wersja z membrana z polipropylenu o kolorze fioletowym.

Dokladnie o te 13 mi chodzilo na 6 srob z 9cm ukladem magnetycznym. Gadalem z facetem w greltonie no i moze je zalatwic za 176zl sztuka, grelton jest oficjalnym przedstawicielem nie tylko visatona ale i tonsila tylko ze na stronie nie ma oferty z tonsila ale gosc cennik mi pokazywal. Kupa kasy ciekawy jestem jak sie to 176zl przedklada na to co slychac. Ehh lepiej chyba vifa m18 za 39E.....

Qubric

Wiesz co nie ma co tak do konca wierzyc wykresowi wytrzymalosci mocowej z WinIsd, ja mam heco w 33L_brutto@43Hz (narazie) no i spokojnie mozna do nich pakowac 80W rms na bardzo niskim basie bez zadnego stresu - zapewniam!

Bas mi sie podoba ale efektywnosc juz nie (zreszta z takim ukladem magnetycznym hehe), polaczylem rownolegle te midbasy i jeszcze musialem o 6dB vife tlumic.

Na temat symulatorow wszelkiej masci to mam takie zdanie ze to jest tylko i wylacznie swego rodzaju "kalkulator", ktorego niestety trzeba umiec uzywac. Taki kalukator jak np WinIsd jest bardzo dobry, ludziska czasami narzekaja ze "proponuje" on smieszne wartosci np.: pojemnosci obodow, wytrzymalosc mocowa, wychylenie membrany itd.

To jest przeciez tylko zwyczajny kalkulator taki jak w windowsie i nic wiecej, wiec nie ma co wymagac ze odwali cala robote za nas. Napisanie takiego samego programiku np w Delphi wprawnemu gosciowi zajmie 15 min max.

Borys to ja wolę naprawdę M18WH.

A w ramach ciekawostki - wreszcie mi gość w środę dostarczy obiecane Heco z serii Mythos. 180 mm, alu kosz, membrama z zielonego polipropylenu i nakładka przeciwkurzowa z węgla chyba. W jakieś gazecie pisali, że robił je Peerless. Dostanę wygrzebaną gdzieś ostatnią parę. Ciekaw jestem jak zagrają w stosunku do M18WH.

borysgo2, 27 Cze 2005, 18:51

Nie wiem o co chodzi z ta wytrzymałością mocową. Ja przez ten wykres rozumiem moc liniowo przetwarzaną a nie możliwość obciązenia mocowego. Jak tylko niewielki spadek mocy na basie to i impulsu mozna się spodziewac lepszego do osiągnięcia i kontroli basu, i wąskiego zakresu pracy BR.

A jak się ten wykres rozłazi i ma długie, głebokie siodło to raczej speeda z tego nie będzie.

Przy parametrach niewygrzanego Heco ten wykres wypada tragicznie. Znacznie gorzej od Tesli. Mam nadzieję że parametry po wygrzaniu bedą jednak lepsze bo tak źle to niewiele głosników wypada.

Cena 176zł. za GDN13/50/9 jest na stronie Tonsila w jego cenniku. Nie wiem czy to się opłaca. Głosnik niewątpliwie ma "to coś". No i mozna się przekonac jak gra słuchając zespołów na nim - troche energii podaje na basie, szybkości tez mu nie brakuje.

No i ten GTC17/50 również nie wygląda najgorzej. Za 70zł. wydaje się znacznie lepszym wyborem niż Heco w tej cenie...

Ma tylko jedną taką małą wadę. Nie ma go gdzie kupić ;)

GTC 17/50 jest niemal dokładnie wierną kopią głośnika produkowanego przez NMB dla Mission. Ów Mission od omawianych tutaj głośników Heco różni się wyłącznie materiałem membrany, magnes ma identyczny, kosz ma identyczny (jeśli nie liczyć zaokrągleń krawędzi i braku logo), zawieszenia górne i dolne ma identyczne, i cewkę też ma identyczną, z tym, że występował również i w wersji 4 ohm, podczas gdy Heco są wyłącznie 8 ohm. Oczywiście ze względu na inny materiał membrany gra to nieco inaczej, ale Vas i Qts wersje ośmioomowe obu tych głośników mają takie same. Zatem również i Tonsil GTC17/50 nie jest w niczym lepszy od Heco czy Magnata, jedynie jego charakter brzmienia może się komuś podobać bardziej lub mniej.

Oto kolumny na wspomnianym Missionie i tweeterze logic by Vifa, czyli twórczość znanego nam już producenta głośników OEM, firmy NMB:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tonsil produkuje kolumny Mission serii 700. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widac pakowanie kolumn Mission 704 w Tonsilu. Jakie są w nich głosniki? GDN/GTC czy owe oryginalne NMB?

Widziałem również głosnik oznaczony jako Mission - dokładnie taki jak pokazał McGyver na plastikowym koszu od GDN/GTC i z wklęsłą twardą nakładką przeciwpyłową, który również sprzedawca oferował mi kiedyś twierdząc, że to jest Tonsil.

Czy przypadkiem nie jest tak że niektóre kolumny Tonsil robi na powierzonych głośnikach a inne - być może dla tych samych odbiorców - na własnych przetwornikach?

Ukryta Zawartość

Witam !

Chcesz się dowiedzieć, które gdzie wsadzają, to pojedź do Wrześni, przeskocz przez płot i obadaj sam, bo pisanie do tych nadętych kutasów (jak za komuny, gdzie kolejka stała nocami pod sklepem) nic nie daje, na najprostsze pytania nie raczą odpowiadać, po co podali adres e-mail ? (może nie mają internetu?).

Nie denerwuj się, nie jeden Tonsil na świecie.

pzdr apasio

Po dużym opóźnieniu, wojnie z lakiernikiem, który przetrzymał mi kolumny prawie miesiąc i nie wykonał pracy, nerwach i niepokojach wreszcie urodziły się nowe ustroje ;)

Jak na razie nie oceniam dźwięku bo jedna kolumna ma głośniki wprost z paczki a te w drugiej grały parę dni podczas prób. Słychać to wyraźnie, te ograne mają swobodny i lekki dźwięk ale te nowe są jeszcze powolne i tępo brzmią. Pograją z tydzień to wówczas je ocenię.

Ukryta Zawartość

post-5574-100005742 1170271082_thumb.JPG

post-5574-100005743 1170271081_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro- kolejna dobra robota. Ja bym je od razu podłączył do yamahy i odpalił gladiatora :-)

Pamiętasz swoje kolumienki na małych magnatach?

Kupiłem trochę z ciekawości magnaty MWABS130 i generalnie są to niezłe głośniki, ale bez suba nie dają pełni szczęścia. Pewnie już w fazie projektowania, te głośniki były przeznaczone do wychwalanego projektu THX. Lukas ostro tnie bas na 80Hz dla wszystkich kanałów i tez te głośniki były przewidziane do takiej pracy.

Podsumowując, te 13-tki nie bardzo nadają się na budowanie małych monitorów do stereo, choć nie znaczy że są kiepskie w średnich, tylko nie schodzą tak nisko jak inne konstrukcje o tych samych wymiarach.

Za to te podłogowce może nie zchodzą rewelacyjnie nisko ale mają niesamowitą dynamikę. Potrafią dynamicznie przywalić. Założenie ich wykonania było takie, że mają grać głośno, dynamicznie i przy ostrej muzyce. Finezji raczej nikt od nich nie oczekuje a raczej szybkości, mocy i dobrego stereo.

Piotreq Ty wiesz co dobre ;) Włączyłem dziś Gladiatora z kompa (parszywy Divix) i niebo zwaliło mi się na głowę. W lasie Germanii nie chciałbym się znaleźć w realu :)

Dobra grały non stop parę dni, chyba im starczy ;)

Wrażenia:

- pancerna paczka dała swoje - bas głęboki, kontrolowany, dynamiczny,

- bardzo sprawne, mały wzamak je napędza spokojnie,

- pastelowa, jasna i szczegółowa średnica,

- Tesla ARV 104 w wersji 4 Ohmy nie ma takiego "zapaszczenia" jak 8 Ohmowa, jest szczegółowa, ma ładne stereo, żywa i pełna powietrza.

W zależności od podanej muzyki potrafią ładnie i spokojnie brzękać a jak trzeba (wejście kotłów w koncercie Metallica + filharmonia) to masują żołądek kopnięciem basu. Jak za wydane na ich stworzenie pieniążki idę w zakład, że fabryczne wszystko się chowa. Budżet przekroczyłem przez historię z lakiernikiem. Zamiat planowanych 650 zł wydałem łącznie 800 + praca własna + porady kolegów (bezcenne). W razie pytań szczegółowych proszę na maila. Pomogę w miarę swojej wiedzy.

Dziękuję wszystkim doradcom za konstruktywną pomoc.

"Piotreq Ty wiesz co dobre ;) Włączyłem dziś Gladiatora z kompa (parszywy Divix) i niebo zwaliło mi się na głowę. W lasie Germanii nie chciałbym się znaleźć w realu :)"

Jaro jak Gladiator, to tylko w dts'ie.

Divx nie odda nawet połowy tego "łomotu" w pierwszej scenie bitwy jak DVD z DTS :)

Doskonały film, który pokazuje wyższość DTS’u nad DD.

Eeee tam DTS, ja tam preferuje dobra anologowke, na 400W wzmaku heco brzmi najlepiej :)

Ukryta Zawartość

post-8025-100005649 1170271232_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric

Obiecalem i jest, mierzylem po 2 tyg uzytkowaniu i parametry ani drgna. Jeszcze raz bede mierzyl jak sobie jeszcze troche pograja. Zapodawalem im nieraz po 200W w impulsie i zyja, na basie sobie bardzo dobrze radza nawet przy 100W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.