Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

>Znaczy się to jest taki cyrkiel?

>A to w komplecie z frezarką nie ma cyrkla?

Ano cyrkiel ;], kiedyś podobne rozwiązanie widziałem na wyrzynarkach radzieckiej produkcji - czego to rosjanie nie wymyślą :)).

A takie mini frezarki to zwykle są przymocowywane na stałe do blatu, stołu w warsztacie. Zazwyczaj to przy frezowaniu porusza się stół frezarski, ewentualnie imadło.

Qobric fabryczny cyrkiel pozwala na frezowanie z minimalną średnicą ok 200 mm. Więc przeskoczyłem to na szybko i jak najtaniej. Docelowo to wyfrezuje sobie na warsztacie cyrkiel mocowany do podstawy na dwie śruby z blachy 3-4 mm i z płynnnie przestawianą osią obrotu. To była prowizorka na szybko i jak widać na parę typowych podfrezowań wystarczy.

*Qubric

Te frezarki są ręczne jak sama nazwa wskazuje trzyma się je w ręce ;) A tamte, o których wspominasz Saczek to są stacjonarne frezarki górnowrzecionowe.

Co do cyrkla to o podobnej zasadzie działania ma każda markowa wyrzynarka. Ale mój cyrkiel do frezarki pozwala nawet na frez o średnicy 80 mm. Spróbuj to zrobić seryjnym...

Od 0 mm do gębokości frezu albo grubość płyty MDF zależy co szybciej się skończy. Głegokość ustawiasz płynnie opuszczając frez we frezarce na prowadnicy. Pozwala nawet wycinać otwory wewnętrzne frezem. Po to była średnica 150 mm (dla Heco HW170) :)

Qubric Ty jedna jesteś upierdliwy i nie masz wyobraźni technicznej ;) Wycinam najpierw tak, że zostaje np 3mm grubości płyty. Później wycinam prawie pół średnicy i zostawiam 2-3 mm materiały, przeskakuje to co opuściłem i wycinam dalej tak, że po przekątnej zostaje tez 2-3 mm. Zdejmuję frezarkę i pozostałe kawałki docinam piłką włosową i szlifuję papierem. Ot tyle ;)

Qubric popatrz na zdjęcie i zobaczysz, że sklejka ma 200 ponad właśnie po to by operać się zciężarem frezarki na pozostałej części płyty z MDF a pod to co wycinam podkładam kawałek miękkiego drewna albo płyty paździerzowej miękkiej. Więc ciężar trzyma ta płyta + sklejka a jak frezujesz zdejmując po 2-3 mm głebokości siiły boczne są minimalne

a przy okazji wycinania otworku na tej samej dziurce od gwoździa jaro zachowuje doskonałą współosiowość kołnierza i otworu pod głośnik

Jaro4444 - trzon freza palcowego masz walcowy czy na stożku?

Śpieszyłem się więc nawaliłem błędów, poprawka:

Qubric popatrz na zdjęcie i zobaczysz, że sklejka ma ponad 200 mm długości właśnie po to by operać się

>z ciężarem frezarki na pozostałej części płyty z MDF (tej zasadniczej a nie na śro a pod to co wycinam podkładam kawałek miękkiego drewna albo płyty paździerzowej miękkiej. Więc ciężar trzyma ta płyta + sklejka a jak frezujesz zdejmując po 2-3 mm głebokości to wtedy siły boczne są minimalne

Odpaliłem dziś jedną kolumne na "zwrotnicy" zewnętrznej w postaci pajęczyny leżącej na dywanie ;)

Do drugiej cewkę na bas z drutu 1,4 mm dowiozą w poniedziałek. Pierwsze wrażenia? Najpierw 2-3 godziny zamulone a teraz z godziny na godzine nabierają życia. Wykop maja super, grają czysto i są przede wszystkim bardzo dynamiczne. Zobaczymy po tygodniu i jak odpalę drugą do duetu. Później juz tylko szpachla, podkład, lakier i gotowe ;)

Pomiędzy Magnatem MWABS 130 CP 880 S a Heco HW130 K-CPG 87OS zdecydowanie wybrałbym Heco do monitorów. Do głośnika centralnego wybrałbym Magnata bo wychodzi mniejsza obudowa. Heco ma okrągły kosz, nie pościnany (prostszy frez) i membramę z posypką dzięki temu ma lepsze średnie, poza tym to te same głośniki. Oba są ekranowane i mają kosz z ABS, mają te same magnesy i chyba cewki. Ale od tych dwóch lepsze jest Heco HW170 K-CPG 88O. Średnicę ma podobną, ale to jest 17 więc bas znacznie lepszy. Te d'Appolito robię własnie na HW170. Mam jeszcze w zapasie parę Heco HW130 na planowane monitory do kina domowego brata.

jaro4444

ja się tak zastanawiam - jak walniesz te podstawkowce na heco 170, a potem monitory na tych samych głośnikach to czy ten dźwięk nie stanie się zbyt monotonny. Każdy głośnik reprezentuje sobą inną średnicę, inny bas, jeden odtwarza lepiej jedne dźwięki od drugich a cały system wzajemnie się uzupełnia. No nie wiem, jakoś do końca nie mam przekonania, ale mam nadzieję że wszystko nam opiszesz ;)

Saczek kto mówił, że na tych samych? Przecież głośnik 130 mm to nie to samo co 170, do tego przypuszczalnie w przyszłości do tych wolnostojących pójdzie Vifa D26 (okrągła 104 mm). Podstawkowców to nie robię, tylko planuje ewentualnie monitory. A co do monotonii to się nie boję. Heco w oryginale robiło serię Xenon i była całkiem nieźle oceniana, pomimo beznadziejnych paczek, nędznych zwrotek i nieciekawych wysokotonówek. Więc wszystkie te wady mam zamiar usunąc w swojej konstrukcji. Wolnostojące będą odpowiednikiem Xenon 400, a monitor Heco 200. Do tego dojdą uczciwe wysokotonówki, pancerne paczki i zwrotnice na markowych komponentach. Powinno być ok. Monitory 15 dm3 z głośnikiem Heco HW170 grały super, więc jest nadzieja, że te co robię zagrają choć dobrze :)

jaro4444

Planuje budowe podlogowcow w ukladzie WTW, mam 2 vifki DX25 no i potrzebuje jakiegos nisko-sredniego.

Mam do ciebie pytanie, mianowicie: jak możesz porownac heco HW170 do vify xt18wh którą posiadasz ?

Chodzi mi tylko o zakres czestotliwosci w jakim one pracuja - czyli srednica i niskie, wiem ze w aplikacji z roznymi kopolkami jest to moze troche ciezko ocenic.

Za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Więc powiem tak, wszystko zależy ile chcesz wydać. Te dwa głośniki to nieco inne klasy wyrobu. To jakby równać Mercedesa C klasy do E klasy (Tesle i Tonsile przyjmijmy jako A klasę, a np Exele jako S klasę :) Maybachy każdy sobie niech sam wyznaczy :))

Ale do rzeczy:

Heco gra optymalnie w ok 15-15,5 dm3. Jest łatwe do napędzenia. Wymaga niezbyt dużego basrefleksu (najlepiej taki ok 45-48 mm średnicy wewnętrznej to wychodzi długi gdzieś na ok 180-190 mm. Ja zastosowałem fi średnie 54 więc wyszedł mi długi na 220 mm. Ale za lepszy uważam ten pierwszy. Heco ma bardzo ładną średnicę i wyższy bas. Poza tym może swobodnie grać w zamkniętej obudowie bo ma wysokie Qts. Generalnie dobrze zaaplikowane Heco zapewnia super średnicę i miły, szybki i czysty bas choć nie za niski.

Vifa - to bardzo dynamiczny głośnik. Ma głębszy i niższy bas, wyraźnie większe rezerwy mocowe. Średnica jest plastyczna, jasna i nie męcząca. Mi ona bardzo podoba się. Bas można uzyskać zadziwiająco mocny i dynamiczny z tego głośnika. Choć może nie tak głęboki jak ze SS 1835 ale średnicę Vifa ma jaśniejszą i szybszą. Generalnie to bardzo udany głośnik, choć dość drogi. Podobne zalety ma ponoć Vifa M18WH, przy czym XT18WH nie zagra w zamkniętej paczce, a M18 tak.

Resumując - Heco zapewnia za tą cenę (ja kupuję je po 65 zł/szt) rewelacyjną jakość. Vifa jest w Polsce prawie 7 razy droższa (450 zł) a więc w zestawach budżetowych polecam z całą odpowiedzialnością Heco a do wyższej klasy (jak kogoś stać) Vifę. Heco na średnicy prawie dorównuje Vifie ale ustępuje niskim zakresem tyle, że nie 7 razy jak ceną ;) Proporcje nieco zmienia zakup w Audiokomponents. Ale wtedy polecam M18WH bo tańsze a podobne zalety mają jak XT.

Dzieki za info.

M18WH moge miec za 39euro tylko ze przy 4 sztukach roznica miedzy vifa a heco jest spora (na moje możliwosci zbyt duza). Jak by mial ktos zciagnieta charakterystyke tego heco wh170 to był bym bardzo wdzieczny za przeslanie (w blizkim polu tez by sie przydala) [email protected] w zamian odesle charakterystyke kopolki heco ht26 :-)

Ja stanąłem ostatnio z robotą przy paczkach od tych d'Appolito. Wczoraj MDF pokryłem podkładem Tikkurila Dicoplast dwuskładnikowym, dziś je szlifuje i w nocy lakieruję przypuszczalnie. Więc w poniedziałek składam je do kupy. Fotki załącze już po zakończeniu. Swoją drogą ten podkład jest super!!!! Zastosowałem go za radą znajomego stolarza zamiast samochodowej szpachli w płynie. Podobnie pokrywa a nawet lepiej się szlifuje. Polecam do MDF i wszelkich drewnopochodnych np pod lakier fortepianowy.

saczek tak zmieniłem zdanie bo brat chciał w czarnym satynowym kolorze kolumny.

Beerfan monitorów juz nie ma na Heco HW170 bo zastąpiła je Vifa XT18. A tych na HW130 jeszcze nie ma i pewnie 2-3 miesiące nie będzie. Co do d'Appolito na Heco to służę odsłuchem w przyszłym tygodniu jeśli dowiozą mi brakującą cewkę.

No to 4 sztuki HW170 zostały zakupione, mam teraz mala prosbe odnosnie zwrotki mianowicie:

nie aplikowalem ich nigdy wiec nie za bardzo wiem z jakim filtrem to ozenic. Bedzie to uklad WTW wraz z vifa DX (z vifa dam sobie rade), nie wiem co lepiej wybrac 2,5 drogi czy 2 drogi ? Co do rzędu filtrow tez mam pewne watpliwosci. Prosze o jakies sugestie odnosnie HW170 ([email protected]), nie chce zbyt dlugo kombinowac z wartosciami elementow bo to troche kosztowne, z waszym doswiadczeniem mam nadzieje ze mi troche lepiej to pojdzie.

Dla zainteresowanych

Bez wygrzewania (średnia wartosc 4 sztuk):

Fs=45Hz

Qts=0,65

Vas=21L

Po 2h wygrzaniu (średnia wartosc 4 sztuk):

Fs=42Hz

Qts=0,56

Vas=26L

Co do Vas to zauwazylem przy wielu innych pomiarach, ze przewaznie wychodzi mi mniej wiecej do 10% za maly takze mozna to chyba troche skorygowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.