Skocz do zawartości
IGNORED

Czy topowe modele amplitunerów dadzą radę w stereo?

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

MrArkowski- czy to czasem ty nie opisywales swoich problemow dawno temu po zakupie nowego arcama ?(to tak z ciekawości) bo kiedyś czytałem opisy problemow po zakupie 600tki w pl.

MrArkowski- czy to czasem ty nie opisywales swoich problemow dawno temu po zakupie nowego arcama ?(to tak z ciekawości) bo kiedyś czytałem opisy problemow po zakupie 600tki w pl.

Od lat uzywam jako głównych systemów sprzetu firmy Arcam. I jeśli napotykam w nich problemy, bez ogródek opisuję je w sieci. Więc być może to któryś z moich opisów.

Są w Arcamie rzeczy, za które lubię tą firmę. Głównie brzmienie pod moje ucho i dla mnie subiektywnie właśnie "to jest to". Zaznaczam też, że na rynku znajdziemy zapewne w tych kwotach sprzęt lepiej wykonany, z lepszą obsługą i dla kogoś innego lepszym brzmieniem.

Jednak Arcam w moim przypadku to po cześci wszystko "pod moje oczekiwania", często z kompromisami i wielokrotnie niestety z duzymi wpadkami tej firmy.

MrArkowski - nie chciałem wchodzić z Tobą w bezsensowną kłótnię, przepraszam.

Szczerze mówiąc - nie wiem po co wszedłem do tego tematu, tzn wiem, po prostu wczoraj najzwyczajniej w świecie mi się nudziło i nie miałem co robić.

Kinem domowym byłem zafascynowany przez chwilę pod koniec lat 90-tych, bo wtedy to było COŚ nowego - pojawił się DD i DTS a najtańsze odtwarzacze dvd potrafiły kosztować ponad dwa tysiące.

Miałem na początku dwa równoległe systemy, potem starałem się to uprościć do jednego (oczywiście z uwzględnieniem av), potem zacząłem rozbudowywać av, żeby dobrze grało i w stereo a koniec jak łatwo przewidzieć zakończył się wyrzuceniem wszystkiego co wielokanałowe (oprócz jakiś tam odtwarzaczy).

Oczywiste jest to, że wielokanałowa mielonka nie ma szans w starciu z dobrym dwukanałowym wzmacniaczem, tylko dziwię się temu, że komuś chce się o tym jeszcze dyskutować - dla mnie to wątek wręcz sentymentalny, bo odległy o kilkanaście lat, ale sam przez to przechodziłem, więc mnie to jakimś cudem wciągnęło.

Ale chciałem jednak zaznaczyć, że nie wszystko jest takie proste - stąd przywołany przeze mnie przykład Yamahy i CA.

Posiadając wzmacniacz DSP-A5 i chcąc "polepszyć" stereo wszedłem w posiadanie CA D-300 SE.

Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że odtwarzacz dvd w połączeniu koaksjalnym (czyli tak naprawdę wzmacniacz pracował jako dac) zagrał lepiej niż wychwalany wówczas powszechnie "audiofilski" odtwarzacz cd.

Podobnie wypadło porównanie tego niedrogiego wzmacniacza av z kilkoma "budżetowymi" wzmacniaczami (nawet z osławionym Nadem C320 BEE).

Dopiero końcówka Rotela RB-03 mnie przekonała i poszła jako napęd do przednich głośników.

A potem niepozorne Creeki z serii 43 i Dynaudio Audience 42 wysłały całe kino do diabła :)

Ps. discomaniac71 - nie wiem po co się spinasz - "fachowcowi" to nie przystoi - przecież to oczywiste, że nawet prosty dac na 24 bitowych, monofonicznych kościach BB zawsze zagra lepiej niż marna aplikacja na "Kristalu" - czyż nie? :)

Asmon jest OK :) Tematy służą by wymieniac się poglądami i własnymi przemyśleniami. Dlaczego wszedłes na ten temat? bo Twój głos tez jest ważny w dyskusji. W całym tym naszym argumentowaniu "za i przeciw" jest szansa (nikła zapewne ;) ), że pytający dokona własnego - dobrego wyboru.

Na Forum powinien być głos każdej ze stron i ciesze się, że napisałeś swoje przemyślenia.

A reszta - nie ma znaczenia! Pozdrawiam.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

skoro była mowa o pcm1704 jako jednej z najlepszych kości - to chyba w hiendowym odtwarzaczu dvd będzie ona dobrze grać jako cd lub dac? Powinna być dobrze "zaaplikowana" za kasę paręnastu tysięcy złotych kilkanaście lat temu? ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

skoro była mowa o pcm1704 jako jednej z najlepszych kości - to chyba w hiendowym odtwarzaczu dvd będzie ona dobrze grać jako cd lub dac? Powinna być dobrze "zaaplikowana" za kasę paręnastu tysięcy złotych kilkanaście lat temu? ;)

A o co Ci konkretnie chodzi? Mam podać odtwarzacz w którym ta kość została tak zaaplikowana żeby wyciągnąć z niej wszystko?

jak masz wiedzę to podaj ;)

zresztą możesz podać tez inne dobre kości i odpowiadające im świetne odtwarzacze.

mnie chodzi o to żeby kupując topowe dvd sprzed lat uzyskać świetny dźwięk nie płacąc krocie za cd albo daca.

jak masz wiedzę to podaj ;)

zresztą możesz podać tez inne dobre kości i odpowiadające im świetne odtwarzacze.

mnie chodzi o to żeby kupując topowe dvd sprzed lat uzyskać świetny dźwięk nie płacąc krocie za cd albo daca.

Pytanie tylko co oznacza świetny dźwięk?

Bo dla jednego świetny dzwięk bedzię oznaczało to tyle i aż tyle, że kupi odtwarzacz za 1200 złotych. Dla drugiego żaden odtwarzacz DVD nie zagra dobrze.

Ale ok, nie było do mnie fakt, ale podam takie DVD playerki, które całkiem dobrze dobrze radzą sobie z muzyką z CD: Denon DVD-5000, Panasonic DVD-H1000.

2 nie znam, ale z pierwszym się spotkałem dawno temu i by właściciel "płakał"…nie pamiętam.

Zapewne gdybym miał odpowiedziec na Twóje pyatnie, to wybrałbym Denona

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przykro mi ale to niemożliwe. Wysokiego poziomu nie uzyskasz z odtwarzacza dvd.

o tym dvd-5000 czytałem dużo dobrego, jednak jest na tyle stary że nie odtwarza cd-r, posiada on wejscia cyfrowe coax i optyczne aby wykorzystać go jako daca np z innym transportem cd albo streamerem?

aha, no i jakie kości daca on posiada, wie ktoś?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

aha, no i jakie kości daca on posiada, wie ktoś?

Akurat to nie ma większego znaczenia. Ważniejsze jest to że posiada tor wizyjny i jest dedykowany do obrazu a nie do dźwięku. Tylko tyle i aż tyle.

Gość

(Konto usunięte)

Przykro mi ale to niemożliwe. Wysokiego poziomu nie uzyskasz z odtwarzacza dvd.

Nie wiem jak dvd...ale z bluraya tak...

Akurat to nie ma większego znaczenia. Ważniejsze jest to że posiada tor wizyjny i jest dedykowany do obrazu a nie do dźwięku. Tylko tyle i aż tyle.

I co z tego?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

doszedłem do tych samych wniosków że dyskusja tu nie ma sensu, zgadnie ktoś dlaczego ? ;)

Bo wielu osobom brakuje wiedzy i doświadczenia. Podchodzą do sprawy od d.. strony. A jak im się zwróci uwagę są wielce obrażeni.

Gość

(Konto usunięte)

Znajomy go ma.

Uważam, że ma znakomicie zaimplementowany 8-kanałowy dac akm ak4359, który świetnie radzi sobie z plikami LPCM oraz płytami cd...i tor wizyjny uzupełniany audio jest dźwiękowo także na bardzo wysokim poziomie...powtarzam...w odpowiednim dla niego zestawieniu...jak wszystkie klocki w audio zresztą...każda realizacja, każdy kawałek ma na nim swoje "pięć minut"... nie dodaje nic od siebie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W tej cenie odtwarzacze CD potrafią o wiele więcej. Znajomy ma cały zestaw z serii Masters. Też nie jest to żadna rewelacja prawdę mówiąc. Gra przyzwoicie.

Gość

(Konto usunięte)

W tej cenie odtwarzacze CD potrafią o wiele więcej. Znajomy ma cały zestaw z serii Masters. Też nie jest to żadna rewelacja prawdę mówiąc. Gra przyzwoicie.

Możemy się tak spierać do końca świata...jak zawsze najlepiej posłuchać w lepszej "synergii" niż firmowej...

Gra przyzwoicie

I tak już miło... ;-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.