Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel,ma swoje kabelki,a ja swoje.Wszystko jest podłączone i nic nie trzeba przełączać.Moge na każdym ,a jeszcze dwóch nie widać ,nagrywać i odtwarzać.Załączam zdjecia cześci zbiorów i widok wnętrza tandberga TD20A,którym się akurat zajmuje i widok części kabelków.Dobrze,że mam świetny odkurzacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100001953 1201629719_thumb.jpg

post-15150-100001954 1201629719_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam możliwość podłączenia trzech magnetofonów (poza CD itp.).Inne muszę podłączać za każdym razem, gdy chcę posłuchać.Ale jeszcze inne mają swój własny wzmacniacz i kolumny.Mikser rzeczywiście by się przydał.

Wczoraj naprawiłem amplituner "Sony STR 6800SD"! Kupiłem za 132zł na Allegro.Mam już od dawna taki sam, za którego niegdyś zapłaciłem 400zł. Tak więc jeden pójdzie "pod młotek".No ale cieszę się, że wszystko byłem w stanie sam zrobić !

Marek,Kasjel...q..., żeby te skarby nie walnęły Wam na głowy.Marek Tandberg nie ma wibracji, gdy stoi na takiej wieży?.Ja miałem z tym wiele problemów.Nie mogłem znaleść miejsca dla ciężkiego szpulowca, dokąd nie zrobiłem stalowych stojaków.Panowie...wygląda to wszystko pięknie.Aż miło popatrzeć na Wasze piaskownice. na temat swojej się nie wypowiadam, bo już ledwo otwierają mi się drzwi do pokoju,ale cóż - męska zabawa.Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

Fajnym sposobem na problemy z podłączaniem wielu źródeł jest coś takiego

Ukryta Zawartość

Niestety trochę nie podobała mi się cena, a po chwili już ktoś to drapnął...

post-18280-100001945 1201632927_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha ha.Tez sie na początku bałem,ze to wszystko zleci i co najgorsze sie porozbija.Ale stoi to bardzo stabilnie.Gramofon ma z boku obudowy zdejmowane pokrywy ,które umozliwiają dostep do wkładek.Są to wkładki audio-technica i na razie nic do nich nie mam.Igły są w dobrym stanie i zużywają się dwa razy wolniej,gdyż są dwie.A to ,że na gramofonie stoi sobie lekki bo tylko siedmiokilogramowy magnetofon,znakomicie stabilizuje gramofon.Dosłownie można obok skakać i nic nie przenosi się na wkładke.

JACKSTER>Fajny ten sony pod warunkiem średniego zajoba.W przypadku mojego zajoba trzeba było dwanaśćie wejśc, wyjść i różne inne więc dopiero 24 kanałowy mixer to zrobił.

Marek> musisz mieć stabilną podłogę, skoro jak skaczesz to nic z wkładką się nie dzieje. U mnie w gierkowskim bloku tylko tupnę i już się przenosi, więc muszę wymyslać różne amortyzacje i izolacje. Ale te wkładki zakładasz na klasycznie na dwie śrubki od góry wkładki, czy inaczej.

Wszystko na czym to stoi pochodzi z drugiej rzeczypospolitej,a więc sprzed mody na tandete.Chata też jest z tamtej epoki.Nie wyobrazam sobie swoich kolumn w bloku.

Jak widać na zdjeciach tylna scianka tandberga jest zdjęta.Coś mnie podkusiło poprawić ustawienie głowicy kasującej i przez nieuwage pokreciłem nie tą śrubką co trzeba.Dało mi to z dwie godziny zabawy,aby wszystko przywrócić do pierwotnego stanu.Udało się ustawic go jeszcze lepiej niż było poprzednio,ale czasu to kosztowało.Jaka jest z tego nauczka?

Są magnetofony,które mają specjalne otwory do regulacji położenia głowic.Tak jestem ciekawy ile z tych na allegro ma fabryczne ustawienia,przecież aż się prosi ,pokrecę,może będzie jeszcze lepiej.A jak nie ,to w środku jest jeszcze tyle mozliwości.Na moje szczęście mam już duże doświadczenie i sporo taśm nagranych na dobrym nie grzebanym sprzecie,bo gdyby nie to.Aiwa,krórą niedawno kupiłem ,ma konstrukcje wprost uniemożliwiającą dostanie się do srubek regulacyjnych głowicy i dzieki temu mam fabrycznie ustawionego kaseciaka.Aby tam coś pokręcić,to chyba trzeba wymontować cały mechanizm.Jak ktos by potrzebował nagranej kasety do regulacji ,to służe pomocą.

Chce podziękować wszystkim za złożone mi propozycje muszę je rozważyć wszystkie i na pewno coś wybiorę nie ukrywam że interesuje mnie wyższa półka nie upieram sie przy konkr firmie ale mysle o Nakamichi , Pioneer , Sony , Revox , Tandberg Teac i innych mniej znanych , wole jak ktos pisze mi prosta oferte mam to i to za tyle i wszystko jasne

Będziemy musieli stworzyć coś w rodzaju Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego z porządną bazą danych To co mam udostępnię a trochę tego jest . Proponuję w tzw O mnie wproiwadzić mam na danie/szukam pilnie. Niektórych gadżetów mamy nadmiary, graniczące z kolekcjonerstwem lub inną dewiacją dotyczy to zwłaszcza mietypowych DIN-owskich wtyków gniazd rozdzielaczy i przejściówek.Niektórzy jak JaroMi, Muls, Gardenus, czy Yogi są w stanie nas uchronić przed totalnym zmoczeniem dupy, czytaj: zakupem złomu za ciężke pieniądze. Nie teraz jeszcze ale w najbliższej przyszłości mam zamiar sfotografowac płytę matkę od góry i od strony druku oraz

karty od strony podzespołów i od strony druku i następnemu posiadaczowi CR-240 będzie już lżej. Każdy sprzęt powinien mieć swoją własną Feller Buch książkę niedomagań z dokładnym opisem błędów [uszkodzeń] z podaniem wszystkich możliwych przyczyn i metod usunięcia niedomagań

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,pozwole sobie jeszcze zaproponować,aby ,jesli ktoś ma skopiowac kasety z sygnałami wzorcowymi.To samo dotyczy taśm szpulowych.Ostatnio brak takich tasm szpulowych zapewnił mi kilkugodzinna walke ze sprzętem.Udało mi sie wszystko ustawić,ale nikomu nie zycze takich rozrywek.Takie tasmy moglibyśmy ,oczywiście za zwrotem kosztów ,udostepniac sobie nawzajem.Ci co mają troche dobra i czasami muszą w nich grzebać napewno to docenią.Ja ,nawet jak nie potrzebuje zapisuje sobie na dysk wszystkie instrukcje serwisowe na jakie udaje mi się trafic.Jak nie przyda się mi ,to zawsze moge komuś pomóc.

Drodzy moi,

Chciałbym prosić jakąś dobrą duszę o radę, bo czytając posty na forum nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. W moim decku TEAC V-5000 przestał działać mechanizm napinania taśmy. Skutek jest taki, że po chwili od włączenia odtwarzania, prawa szpulka zatrzymuje się, a cały napęd wyłącza się. Po wyjęciu kasety, na dole wystaje jakieś 2-3 cm taśmy. Nie wiem, na czym polega problem, bo sprzęgło wydaje się działać poprawnie, a w chwilach normalnej pracy, szpulka dowijania ciągnie taśmę z dość dużą siłą, więc nic się nie ślizga. Czasem też nie działa przewijanie w obie strony oraz wydaje mi się, że dawniej w chwili włożenia kasety i zamknięcia kieszeni szpulka dowijania wykonywała jeden obrót napinający taśmę. Teraz już tego nie ma, a dla mnie wygląda to tak, jakby wskutek braku prawidłowego naprężenia taśmy następowało wyłączenie silnika. Nie wiem,czy jest to prosta usterka mechaniczna czy elektroniczna, którą można usunąć samodzielnie, czy też powinienen rozejrzeć się za dobrym serwisantem decków z podwójnym kapstanem. Liczę na wasze sugestie, bo nie wiem, co z tym fantem począć - deck nie był nigdy naprawiany i nie bardzo chcę, aby ktoś niepotrzebnie w nim grzebał.

Witam ,miałem podobną awarie w swojej aiwie.Mam pytanie,jak jest u ciebie rozwiązany naped?Czy jest to przekładnia pasowa.czy bezposredni naped każdego wałka przez osobny silnik.I czy oprócz tych objawów zauważyłeś jeszcze jakies niedomagania,których poprzednio nie było.

Panowie Spokojnie

Droga krzyżowa dzielona na etapy składa się z 14 Stacji I] Jezus na śmierć skazany II] Jezus bierze krzyż na swoje ramiona, III] Jezus upada po raz pierwszy, IV] Jezus spotyka Matkę V] Szymon Cyrenejczyk pomaga nieść krzyż Jezusowi VI Weronika ociera twarz Pana Jezusa, VII] Jezus upada po raz drugi, VIII] Jezus pociesza płaczące niewiasty IX] Jezus upada po raz trzeci, X] Jezus z szat obnażony XI] Jezus do krzyża przybity XII] Śmierć Pana Jezusa na krzyżu XIII] Jezus zdjęty z krzyża XIV] Jezus złożony do Grobu XV] Zmartwychwstanie .

Mam niewiele czasu i nie może być to wypracowanie na zadany temat a mam rozwalony sprzęt i rozwaloną lewą rękę i wiem, że to nie może być tak zwane mieżdunarodnoje misterium wielkanocne tylko rdzennie polskie jak mi się uda w piątek coś gustownego z materiałów diagnostycznych ściągnąć to dam znać na forum

Annasza Kajfasza Heroda i Piłata podłe osądzanie

Arbeit Macht Frei

Zbyszek

Cześć Marku,

Wielkie dzięki za reakcję. Napęd jest paskowy z silnika po lewej, który napędza oba wałki przesuwu. Ta częśc działa bez zarzutu. Obecna usterka wystąpiła dość dawno temu i pojawiała się od czasu do czasu, a deck potrafił odtworzyć nawet pół kasety. Teraz wyłączenie następuje po kilku-kilkunastu sekundach. Poza tym, o czym pisałem, nie występują żadne inne objawy usterkowe. Czy w swojej aiwie udało ci się usunąć problem?

"Jackster"- jest jeszcze coś takiego, jak "kółko taktujące procesor" które może się nie kręcić, lub fotokomórka może być zabrudzona. Nie pytaj mnie o szczegóły, bo ja tylko powtarzam to czego dowiedziałem się od Mulsa.

Może Gardenus albo Muls wyjaśni ci szczegóły. Ja tak tylko skojarzyłem sobie pewne rzeczy, ale to może być to......

Dzięki Kasjel,

Podejrzewałem, że tam może gdzieś być układ optyczny śledzący taśmę, ale jakoś go nie zauważyłem. Nie wiem, jak zdemontować kieszeń kasety, abym mógł wyjąć cały napęd z obudowy. Niestety nie mam doświadczenia w grzebaniu w sprzęcie, tak jak Ty. Nie chciałbym, być namolny, ale jak nic się nie wyjaśni, to uderzę do wspomnianych przez Ciebie fachmanów. Pozdrawiam.

JACKSTER

lepiej zanieś do dobrego servisu bo szkoda tego decka by ktoś grzebał bez zadnej wiedzy lub pseudo mechaników i bardziej roztroił a wtedy podwójna robota

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Fotokomorki i inne gady raczej nie bo prawa szpulka sie nie kreci.Trzeba sie dopatrzec w jaki sposob jest przekazywany naped na prawa szpulke ktora sie nie kreci.

po 2 zeby wyjac mechanizm trzeba na 70% zdjac front panel pod nim sa pewnie sruby trzymajace mechanizm.

sorry ale mam awarie -brak polskich znakow.

Pozdr

Sprawdz,czy hamulce nie blokuja szpulek.I ostroznie z rozkrecaniem.Naprawiłem aiwe,spadł korbowód i nie odłączały sie hamulce podczas przwijania.Zdejmij obudowe i sprubój zorientowac się,co nie działa,ale niczego nie rozkręcaj jak nie masz doświadczenia.Bardzo łatwo możesz zrobić sobie większy problem.Powodzenia.

Chłopaki,

Dziękuję wam bardzo za podpowiedzi. Chyba jednak poszukam doświadczonego serwisanta. A może macie kogoś w Warszawie, kto nie obedrze mnie ze skóry, bo podejrzewam, że ta usterka to jakiś mały mik, tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać. Przede wszystkim, nie chciałbym, aby moje maleństwo nabawiło się w serwisie jeszcze większych problemów :-)

Ukryta Zawartość

Mogę z czystym sumieniem polecić. Nie Warszawa, ale blisko, za to warto się wybrać, bo tam naprawdę można oddać sprzęt w dobre ręce.

Ukryta Zawartość

JACKSTER, 30 Sty 2008, 22:41

Zdecydowanie nie oddawaj takiego sprzętu w ręce byle komu! Teraz w zakładach naprawy RTV młodzi ludzie nie mają pojęcia o magnetofonach - mam w tej mierze jak najgorsze doświadczenia. W dużym serwisie autoryzowanym powinni mieć choćby dostęp do instrukcji serwisowych - jeśli nie mają doświadczenia, przynajmniej powinni mieć gdzie o tym przeczytać... W mniejszych zakładach - mogiła! Więcej zepsują niż naprawią. W jednym zakładzie dowodzono mi, że jak magnetofon ma dwa wałki, to musi mieć autorewers - i kropka!

• Pokaż nowe odpowiedzi