Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pod powyższym linkiem (Forum lektroda), odbyła się kilka lat temu, ciekawa dyskusja, dotycząca demagnetyzacji głowic.

Mnie szczególnie zainteresowało zwrócenie uwagi na to, iż tzw kasety demagnetyzujące, powinny być stosowane jedynie do głowic uniwersalnych.Wrzucone do 3-głowicowego decka, spowodują zniszczenie głowic.

A może są specjalne kasety do demagnetyzacji trzygłowicowych magnetofonów?

Czy macie jakąś wiedzę na ten temat?

Ukryta Zawartość

Kilka pytań?

-Czy plątanina kabli, za pomocą których połączony jest sprzęt, może wprowadzić słyszalne zakłócenia?

-Czy są jakieś "referencyjne" zalecenia, w jakiej konfiguracji należy ustawiać klocki.Tzn wzmacniacz na samym spodzie, a może na górze itp?

Łaczyłem decki z amplitunerem za pomocą RCA i DIN i nie zauważałem żadnej różnicy w dżwięku.A jaka jest Wasza opinia?

Witam

Nawet jeśli w magnetofonie trójgłowicowym jest tak zwana głowica zintegrowana czyli nagrywająca i odtwarzająca w jednej obudowie nie radzę stosować kasety demagtezującej z ruchomym magnesem ponieważ nie dojdzie do jej czoła i nie cofnie się poźniej [brak pisku i zablokowany przez demagnetyzer mechanizm przesuwu taśmy może ulec uszkodzeniu, w magnetofonach trójgłowicowych stosuje się w 99% bezpostaciowe materiały [amorficzne] i demagnetyzacja nie jest jak mówią uczeni radzieccy nie jest konieczna

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, jeśli dobrze wczytać się w tekst, który znajduje się pod podanym przeze mnie linkiem, dowiemy się. że producent Akai75, zaleca w instrukcji obsługi częstą demagnetyzację.A przecież Akai 75, jest deckiem trzygłowicowym.

mam demagnetyzet ale w instrukcji nic nie pisze zeby nie demagnetyzować głowic amorficznych , a w linku co

podał levinson jest napisane ze nie wolno demagnetyzować głowic amorficznych

Ja posiadam kasetę- demagnetyzer TDK. Jest to taka z układem elektronicznym, zasilana baterią.

Używam jej zawsze i wszędzie, i nigdy żadnej szkody absolutnie nie wyrządziła. A mam dwa decki "Akai" z głowicami GX czyli "szklanymi"(to decki trójgłowicowe) i demagnetyzowałem głowice za pomocą tej kasety, i wszystko jest OK.

Muls kiedyś mówił, że można demagnetyzować głowice amorficzne. Jednak wspominał o innym podziale rodzajów głowic tzn. są głowice piezoelektryczne i jakieś tam jeszcze. Niestety zapomniałem, ale któryś z nich nie wolno demagnetyzować.Najlepiej zapytać go bezpośrednio, bo mnie wszystko wyleciało z głowy :-)

Do Kasjela to albo masz szczęście i wyjątkowo małe [wąskie] głowice albo też masz szczęście i okienko środkowe w kasecie [demagnetyzującej ] szersze ja mam MAGNAVOX ELECTRONIC DEMAGNETIZER o normalnych wymiarach okienka idealnie sprawną ale w Pioneerach jakie mam nawet mi nie drgnie pozostały mój sprżęt demagnetyzuje z marszu na Studzianki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja nigdy nie miałem problemów z tą kasetą-demagnetyzerem. Działa w absolutnie każdym moim decku i nigdy szkody nie wyrządziła.W instrukcji obsługi nie wspominano o tym, że nie wolno demagnetyzować głowic takich, czy innych.Było tylko ostrzeżenie, aby ściszyć albo wyłączyć wzmacniacz podczas demagnetyzacji.

Witam.Ja demagnetyzuje głowice ,tylko w szpulowych za pomocą zewnętrznego demagnetyzera akai,a posiadany obecnie kasetowiec nie wymaga demagnetyzacji,bo jest wyposazony w ADMS,czyki układ automatycznie demagnetyzujacy układ przesuwu tasmy.Nic nie wiem na temat jak to działa,widze tylko po zapalaniu się odpowiedniej lampki,że układ włącza się przy kazdorazowym włączeniu zasilania.Może mnie ktoś oświecić jak takie cudo działa.

Teraz będzie trochę z innej bajki.

Otóż nie mogę wyjść ze zdumienia, ile ludziska chcą płacić za Radmory typu 5xxx.

Ukryta Zawartość

ps.Niedawno jak meteor przemknął piękny szpulowiec Technicsa.Osiągnął cenę ponad 2.000 PLN.

Niestety, nie pamiętam jego symbolu.

Ukryta Zawartość

Nie spotkałem się nigdy z zaleceniem by NIE demagnetyzować głowic, za wyjątkiem magnetofonów Technics AZ-6 i AZ-7, w których głowica odczytująca jest głowicą magnetorezystywną (pod wpływem pola magnetyczneog zmienia się jej rezystancja), i producent wyraźnie ZAKAZUJE jej demagnetyzacji bo ulegnie ona uszkodzeniu. Nawet na kieszeni kasety jest odpowiednie ostrzeżenie.

Zalecenie aby demagnetozować głowice pojawia się już stale w instrukcjach magnetofonów gdzieś od połowy lat 80-tych, w zasadzie bez wyjątku. Ciekawe, dlaczego nie było go wcześniej - czy nie było "amatorskich" demagnetyzerów i czynność tę pozostawiano serwisom?

Myślę, że chyba można zawierzyć takim firmom jak TDK i bezpiecznie stosować kasety demagnetyzujące w pełni elektroniczne.

Są też kasety elektro-mechaniczne, gdzie odpowiednia cewka jest przysuwana i odsuwana od głowicy mechanizmem napędzanym szpulkami - tu już bym się zastanowił. Na pewno kaseta taka może nie zadziałać poprawnie w magnetofonach takich jak Nakamichi, które mają na głowicy te występy odsuwające filc dociskowy.

Natomiast należy wystrzegać się stosowania kaset z obrotowym magnesem stałym, napędzanym przesuwającą się taśmą czyszczącą - przede wszystkim, nie dają one szybkozmiennego i zanikającego pola magnetycznego. A ktoś pisał jeszcze, że zdarza się, że z magnesu sypią się opiłki!

Czarrek.To tak samo jak niemiaszki płacą za garbusa.Wspomnienia i nostalgia.Pomijajac wszystko, to ten radmor jest rzeczywiście ładnie odrestaurowany.Jest tez rodzimy szpulowiec w stanie fabrycznie nowym i juz przekroczył 500 zł,a do końca aukcji jeszce pare dni.

Widziałem tego szpulowca "Technicsa". One zawsze osiągają wysokie ceny. Moim marzeniem jest "Teac X2000R".

Ale póki co, muszę się cieszyć z mojego "Sony TC 765". A przedewszystkim naprawić go......

"Maciej LK"- tylko że "Technics AZ 7 i 6" wcale nie musi być wyjątkiem ! Może inne firmy też stosowały takie głowice ? I co wtedy, gdy na kieszeni nie będzie żadnego ostrzeżenia ? A instrukcję mało kto ma, szczególnie gdy kupuje na aukcjach.

rzeczywiscie rezystywne głowice nie nalezy demagnetyzować co jest opisane w literaturze i udowodnione przykładowo.Nasz kolega z forum, nie pamietam nicka ma taki przypadek technicsa.Reszta podlega procedurze.Pisałem natomiast o MOZLIWOSCI uszkodzenia pierwszego stopnia wzmacniacza odczytu znacznym napieciem z głowicy podczas NIEUMIeJETNEGO DEMGNETYZOWANIA.Były takie głosy że po demagnetyzacji nagle wszystko padło a nie dotyczyło to technicsów.

Nie słyszałem, by głowice magnetorezystywne zastosowano w innych magnetofonach niż AZ6 i AZ7. I pewien jestem, że gdyby to zrobiono, odpowiednie ostrzeżenie pojawiłoby się na kieszeni - wiadomo, że ludzie instrukcji przeważnie nie czytają, natomiast zalecenia by demagnetyzować głowice mogli gdzieś usłyszeć, i problem gotowy!

Głowice odczytujące magnetorezystywne stosowano też chyba w magnetofonach DCC, jeśli dobrze pamiętam - choć mogę się mylić.

We wszystkich dostępnych mi instrukcjach magnetofonów, mniej więcej od 85 roku, (poza AZ6 i AZ7, oczywiście)producenci zalecają demagnetyzację głowic i zalecają stosowanie się do zaleceń producenta demagnetyzera. Z kolei producenci demagnetyzerów zalecają stosowanie się do instrukcji magnetofonu... I wszystko jasne! Bez instrukcji ani rusz! ;-)

Jest rozdzielacz sygnału i mozna go wykorzystać do podłączenia kilku urzadzeń do jednego odbiornika,np;wzmacniacza,lub magnetofonu.W załozeniu miał umozliwiać nagrywanie na magnetofon z wykorzystaniem zewnetrznego reduktora szumów i umozliwiać podanie sygnału z kilku zródeł.

Ostatnio poszedł podobny sprzęt firmowany przez Sony za 120 - 150 zł (dokładnie nie pamiętam). Też muszę na coś takiego zapolować. W ogóle czeka mnie parę wydatków związanych nie z samym sprzętem, a z jego właściwym użytkowaniem, np. zakup kabli, bo większość moich to badziew rozpadający się w rękach.

Taa jest 959 jest także 979, wystawiony przez GoldenEagle - ostatnio chyba wyprzedaje swoją decko-kolekcję, a modele ma naprawdę klasowe. Aha - takie pytanko - o co chodzi mu w aukcji 979 że pisze że kabelek do pilota? 979 chyba nie ma z tyłu wejścia pod remote control wire

Ukryta Zawartość

łaaadny - szczególnie lśniąca klapa od kieszeni, muszę się przyznać że decki oceniam głównie wg wyglądu, dopiero potem patrzę na możliwości

Ukryta Zawartość

Green Apple

ma półautomatyczny system kalibracji na wyświetlaczu są dwie strzałki do których cza skalibrować kasete są one oczywiście pomocnicze a nie wyznacznikiem

• Pokaż nowe odpowiedzi