Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wzruszyłem się normalnie, przypominając sobie o tych kasetkach ! Pamiętając siebie samego z przyklejonym nosem do szyby Pewexu. No ale gdy zacząłem zarabiać, to niekiedy było mnie stać na jedną taką w miesiącu !

Sprobujcie dobrze skasować taśme , to pomaga stare decki sobie nie radzą a tak jak pisze Korwin nie ma przeszkód by tasma była nagrywana wielokrotnie

Samo rozmagnesowanie głowic i toru to połowa roboty taśma wymaga większego poświecenia niż nam się zdaje lata praktyki nauczyły mnie konstruktywnego myślenia , moje TDK SA X i nowe i stare są w rewelacyjnej formie

Witam wszystkich wieczorową porą,

W tym przypadku po prostu taśma wytarła się. Jest to proces czysto mechaniczny, dlatego np. w moim magnetowidzie uruchomiona funkcja zatrzymania obrazu jest po kilku minutach automatycznie wyłączana, aby nie doprowadzić do nadmiernego zużycia odcinka taśmy, na którym włączyliśmy pauzę. Moim zdaniem sam proces nagrywania, tj. magnesowania taśmy przez głowicę, nie powoduje pogorszenia właściwości magnetycznych taśmy. Właściwości te pogarszają się wskutek działania czynników mechanicznych, takich jak tarcie, wyciąganie, zagniatanie. Tak więc, jeśli jedną taśmę będziemy odtwarzać setki razy, to spora część nośnika po prostu wytrze się i to pogorszy właściwości taśmy. Z drugiej strony, spotkałem się kiedyś z opinią, że zapis uzyskany po kilkukrotnym nagraniu lub przesłuchaniu nowej taśmy może być lepszy od zapisu dokonanego po raz pierwszy na świeżo rozpakowanej taśmie. Uzasadniano to tym, ze po kilku przebiegach, taśma jest wstępnie doszlifowana przez tor przesuwu i lepiej przylega do głowicy (nie dotyczy to raczej kiepskich nośników z dawnych czasów typu Stilon, które same mogą służyć za papier ścierny :-). Nie jestem do końca pewien, czy ten argument ze wstępnym doszlifowaniem taśmy ma rzeczywiście jakieś naukowe uzasadnienie. W końcu taśma dobrej jakości powinna być od nowości odpowiednio gładka. Może jakiś bardziej techniczny forumowicz wypowie się jeszcze w tej kwestii. Pozdrawiam wszystkich. Jacek

"Fan Deck"- a czy zauważyłeś może na swoich TDK SA linie wzdłuż całej taśmy ? Bo wydaje mi się, że te taśmy były bardzo delikatne. Chociaż muszę przyznać, że moje były odtwarzane kiedyś na marnym decku "Kasprzak M 9115", z głowicą Alpsa. Tak więc może to była wina kiepskiego magnetofonu ?

Słabość mam wyjątkową do HITACHI MAXELL II i nawet nie ze względu na urodę ale ze względu na wyjątkową jakość.Kasety w tej chwili wyłącznie przeglądam o nagrywaniu nie ma mowy, piorun pierdolnął w szczypiorek i pozostała mi wyłącznie szpula a że niektóre 13 potrafią byc naprawdę piękne i dzięki nim jeszcze jako tako się kupy trzymam.

Zbyszek

"JACKSTER"- masz oczywiście rację, ale wiesz co ? Wydaje mi się, że fragment taśmy odtworzony 100 razy w ciągu stu dni, nie zniszczy się tak jak ten sam fragment odtworzony 100 razy w ciągu powiedzmy jednego dnia.

Popatrzcie, chłopaki, czyż nie jest piękna?!!! Mała Barbie-kasetka mojej ulubionej firmy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Linie wzdłuż taśmy na SA występują u mnie, ale co ciekawe nie na tych srebrno-złotych SA, ale na tych z kolejnej serii z dużym przezroczystym okienkiem (zdaje się że to seria z 1988 czy 1989), ale co ciekawe tylko na 90-tkach. Też myślałem że jest to kwestia delikatności tych taśm.

Kasjel, a co do złotych SA-X, pamietam doskonale, gdy jako gówniarz zobaczyłem ja w Pewexie po raz pierwszy, chorowałem na nią już sam nie pamiętam ile aż w końcu uzbierałem równowartość w złotówkach, poprosiłem rodziców żeby mi kupili dolary i pamiętam jak dziś, jak poszedłem po nią do Pewexu z nieukrywaną radością ją kupiłem i zapłaciłem wówczas za nią 2,20 $. Ech, wzruszyłem się normalnie. :)

'' Kasjel''

Wzdłużne linie moga powstawać jak wspomniałes z wielu przyczyn między innymi z powodu cienkiej taśmy , ale nie jest to reguła , wytarta głowica , rozregulowany tor przesuwu , zbyt ciężko pracujący tor przesuwu czytaj nie konserwowany , przechowywanie kasety tez ma wpływ temperatura pracy!!!

Wiele jest czynników i jeszcze więcej opinii w zasadzie tyle opinii ile użytkowników , jak sie pracuje w zespole razem przez wiele lat można te opinie uporządkować i w zasadzie znależć konsensus a na forum jest to wykluczone sami wiecie dlaczego brak jest konfrontacji a to byłoby najlepsze

==> KASJEL,

Jasne, chodzi o natężenie procesu zużycia w danym okresie czasu. Przecież taśma odtwarzana setki razy wcale nie musi ulec zniszczeniu. Choć za każdym przebiegiem jakość nośnika może być odrobinę coraz gorsza.

Panowie, wybaczcie mi tę laleczkę w różowej sukienusi, ale nie mogłem się opanować. Jest właśnie do wzięcia w znanym nam serwisie aukcyjnym, ale jej cena przekracza moje możliwości i poczucie zdrowego rozsądku ;-)

Witam, mam pytanie - czy znacie z autopsji przedstawioną poniżej taśmę?

Wszedłem dziś do Saturna w warszawskiej Arkadii i z przyzwyczajenia zerknąłem na półkę z kasetami, a tam o dziwo obok stojących zawsze TDK D i Sony EF znalazłem też taką oto chromówkę Sony w cenie 2,99 sztuka. Taśmy nie znam, nie wiem jaką ma jakość, ale w związku z ogólną kiepską dostępnością chromówek profilaktycznie kupiłem parę sztuk ;) Szczególnie, że zostało ich dosłownie parę.

(zdjęcie wziąłem z aukcji z pewnego serwisu aukcyjnego, nie mam teraz jak zrobić własnego)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Ja miałem w nowonabytej aiwie wredną ryse na szybce kieszeni kasety.Po zaledwie godzinie pracy ,szybka jest jak nowa i moge przez nią ogladądać wszystkie kasety.Spokojnej nocy.

Ręcznie papierem ściernym na mokro.Aby było równo papier był nawinięty na kostke gumki myszki.Zacząłem papierem 400,następnie po usunięciu rysy,poszedł papier 800,wszystko na mokro.Szybka była po pierwszym papierze nieco zmatowiona.Po 800 poszedł 1200,a skończyłem na 2000.Nastepnie do idealnego połysku doprowadziłem flanelową szmatką i bardzo delikatnym preparatem do polerowania srebra,ale lepsze efekty uzyskuje się stosując specjalną paste do nabłyszczania lakierów samochodowych.Ostateczny efekt daje polerowanie flanelką na sucho.Trzeba sie troche pomeczyć,ale efekt jest tego wart.Ostrożnie z urządzeniami mechanicznymi ,ponieważ łatwo można przegrzać plekse i ją dosłownie nadtopic.

Dla tych co nie wierzą jakie efekty mozna uzyskac to prosze przeczytać ten wątek.Stamtąd pobierałem instrukcje dla siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996, 7 Lut 2008, 22:30

>Witam, mam pytanie - czy znacie z autopsji przedstawioną poniżej taśmę?

Taka sobie taśma (prawdopodobnie Sony UX lub zbliżona) w takiej sobie, taniej, przezroczystej kasecie.

czarrek, 3 Lut 2008, 09:33

>Kilka pytań?

>-Czy plątanina kabli, za pomocą których połączony jest sprzęt, może wprowadzić słyszalne zakłócenia?

Kable są ekranowane, ekran połączony z masą, więc teoretycznie chyba nie powinna, przynajmniej na poziomie przeciętnego sprzętu i przeciętnego ucha. Ale pewnie nie bez powodu stosuje się drogie kable, i to możliwie jak najkrótsze.

>-Czy są jakieś "referencyjne" zalecenia, w jakiej konfiguracji należy ustawiać klocki.Tzn wzmacniacz

>na samym spodzie, a może na górze itp?

Tu są różne szkoły. Przede wszystkim, w większości instrucji można znaleźć zastrzeżenia, że bliskość innych urządzeń może wprowadzać zakłócenia - ale jednocześnie mało kto podaje zalecany sposób ustawienia. Kiedyś zalecano ustawianie wzmacniacza na samej górze, bo silnie grzeje - żeby nie podgrzewał innych elementów. Bardzo niewskazane było stawianie tunera analogowego na wzmacniaczu - wzrost temperatury powodował odstrajanie się tunera od stacji.

Ja z kolei kiedyś postawiłem cyfrowy tuner na magnetofonie, i głowica magnetofonu "łapała" zakłócenia, prawdopodobnie od wyświetlacza fluorescencyjnego który znalazł się dokładnie nad nią.

Nie znam żadnych nowych badań, ale w 85-tym roku miesięcznik Hi-Fi Audio Video testował polską miniwieżę z serii 8010, złożoną z magnetofonu, wzmacniacza i tunera, sprawdzając także wzajemny wpływ tych trzech urządzeń na siebie. Okazuje się, że najlepsze jest ustawienie na górze wzmacniacza, w środku tunera, a na dole magnetofonu. W tym ustawieniu zakłócenia na pracę magnetofonu od strony wzmacniacza i tunera nie przekraczały 1,5 dB, natomiast wpływ magnetofonu i wzmacniacza na tuner był zauważalny i wynosił 2 dB.

Drugim ustawieniem, które pogarszało parametry magnetofonu o ok. 2 dB, jest ustawienie na dole wzmacniacza, na nim tunera, a na górze magnetofonu. Wpływ zakłóceń na tuner był pomijalny, ale niekorzystne było podgrzewanie tunera przez wzmacniacz.

Najgorze jest ustawienie wzmacniacza pod magnetofonem - wtedy wpływ na magnetofon wynosił aż 6 dB.

Okazuje się więc, że jak byśmy tego nie ustawiali, to jakiś wpływ będzie. Najlepiej byłoby oddalić urządzenia od siebie, na przykład stawiając ciężki wzmacniacz na górze, na oddzielnej półce - wiele firmowych szafek do wież miało taką specjalną półkę na wzmacniacz u góry, pod miejscem na gramofon.

>Łaczyłem decki z amplitunerem za pomocą RCA i DIN i nie zauważałem żadnej różnicy w dżwięku.A jaka

>jest Wasza opinia?

W tym samym teście wpominają, że magnetofon i wzmacniacz miały poza gniazdami DIN także RCA (Cinch). Połączenie kablami Cinch znacząco poprawiło parametry magnetofonu - ale możliwość skorzystania z nich była tylko teoretyczna, bo wówczas kabli cinch w ogóle nie było na rynku.

Myślę, że można to uzasadnić tym, że w kablach Chinch każdy kanał ma oddzielny oplot i ekranowanie, są więc od siebie oddalone, podczas gdy w kablu DIN wszystkie cztery przewody (wejście i wyjście, L i P) idą razem w jednym oplocie.

MaciejLK>>>Drugim ustawieniem, które pogarszało parametry magnetofonu o ok. 2 dB, jest ustawienie na dole wzmacniacza, na nim tunera, a na górze magnetofonu. Wpływ zakłóceń na tuner był pomijalny, ale niekorzystne było podgrzewanie tunera przez wzmacniacz.

Ja właśnie mam tak poustawiane :D Jednakże tuner nie stoi bezpośrednio na wzmacniaczu - pod jego nóżki podłożyłem bloczki które podnoszą tunerek do góry o ok. 1 cm, więc odstęp jest większy, deck stoi z kolei na szybie, w jeszcze większym odstępie. Na zdjęciu jest to pokazane jak to wygląda. Aha - ja nie narzekam na podghrzewanie tunera przez wzmacniacz, ten pioneerek w zasadzie wcale się nie grzeje, dopóki nie przekroczę tej 12 H na pokrętle głośości - to tuner generuje najwięcej ciepła gdy jest włączony!! Gdy miałem inny tuner pioneera też cyfrowy tak samo grzał, a tuner od Nki to już zupełna patelnia - nawet jak jest wyłączony - tzn na standbyju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, że przed chwilą przeczytawszy wcześniej wątek o polerowaniu klapy gramofonu sam spróbowałem wypolerować za pomocą samochodowej pasty 1 lekko porysany wyświetlacz oraz 1 lekko obtartą gałkę. Efekt jest przynajmniej zadowalający! nie zdecydowałbym się jednak na użycie papierów ściernych - elementy te musiałyby być w dużo gorszym stanie niż były abym odważył się pójść tak daleko. Aha - Tbolt Masz super gramofon

Co do trzymania kaset blisko kolumn - ja mam te najbliższe w odległości 1 metra. Szafka z klockami jest ustawiona ok 40 cm od 1 kolumny, tv(kineskopowy) jest ustawiony też ok 40 cm od drugiej, i kolumny nie wpływają w żaden sposób ani na tv, ani na magnetofony (drugi deck stoi na dvd które z kolei stoi na telewizorze)

>> MaciejLK

Dzięki za odpowiedź na temat kasety.

Jeszcze mi się przypomniało, że widziałem też w sklepie u mnie niedaleko kasety TDK CDing. Też chrom, ale kilka lat temu sporo na nich nagrywałem i mam jakieś niemiłe wspomnienia.

Powyżej w danych technicznych Pioneera CT-A9 jest odpowiedź dla wszystkich którzy krytykują kasety z taśmą metalową.

Pasmo przenoszenia przy poziomie -20 dB dla różnych typów taśm nie różni się aż tak drastycznie: sięga 19-20-21 kHz (przy nierównomierności +/-3 dB). To nie jest bardzo znacząca różnica.

Ale proszę porównać pasmo przenoszenia przy wysokim poziomie 0 dB! Z powodu niskiej wysterowalności taśm normalnych i chromowych przy wysokich częstotliwościach, pasmo przenoszenia sięga zaledwie 11 kHz (i to, jak sądzę, przy nierównomierności znacznie większej, może ponad 7 dB), nastomiast na taśmie metalowej, która ma znacznie wyższą wysterowalność maksymalną dla wysokich tonów, pasmo przenoszenia sięga aż 16 kHz, co oznacza, że praktycznie całe słyszalne spektrum zapisze się prawidłowo także gdy dźwięk jest głośny.

Witam.Nareszcie po 15 miesiącach mam już znowu w domu największy i najbardziej rozbudowany magnetofon szpulowy w mojej kolekcji.Jest to chyba jeden z najbardziej skomplikowanych konstrukcji ,jakie kiedykolwiek powstały.

Posiada :trzy predkości .cztery silniki,sześć głowic.Wyposażony jest w układ autoreversu,podsłuchu przed i po taśmie,nagrywnia synchronicznego ,nagrywania z efektem echa.Ma płynnie regulowaną prędkość przewijania.Posiada podsłuch podczas przewijania w obie strony.Wyposażony jest w zegar,którym można zaprogramować właczenie odtwarzania,zapisu i automatyczne wyłączenie.Posiada również autostop ,sterowany licznikiem tasmy.Dodatkowo posiada wiele wejść również na gramofon magnetyczny.Posiada wbudowany wzmacniacz o mocy 2X20 watt sinus.Wzmacniacz posiada pełną regulacje barwy ,czyli wysokich i niskich,jak również posiada komplet filtrów .Całośc jest podświetlana 17 zaróweczkami,co pieknie wygląda w zaciemnionym pomieszczeniu.Oczywiście całe sterowanie jest zrealizowane elektronicznie i sterowane pieknymi podświetlanymi przyciskami.Posiada też zdalne sterowanie z piekną wyposażoną w identyczne jak magnetofon, podświetlane przyciski konsolą.Zamiesze jeszcze zdjecia w nocy.Sprzęt pochodzi z lat 1971-1975 i teraz jego parametry nie są szokujące ,ale jeszcze znośne.W tamtych latach to było coś.Jak go miałem okazje obsługiwac w czasach,gdy sam miałe tonetke,to postanowiłem,że musze taki mieć.Pare lat musiałem poczekać,ale w końcu zrealizowałem swoje młodzieńcze marzenie.Zamieszczam pare zdjęć.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000881 1202564274_thumb.jpg

post-15150-100000882 1202564274_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo strona z parametrami maszynki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz w pełni rozumiem Twój ból, jak tej maszynerii w domu nie było a jak doświadczenie uczy jest on wprost proporcjionany do masy obiektu szczególnego nabożeństwa CR-240 waży 2,5 kg a ja się czuję tak jak by mi stado słoni nawiało do dżungli.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS jest piękny a z opisu konstrukcji wręcz niesamowity

Nie sądziłem, że ten model jest aż tak bardzo rozbudowany. Kilka razy widziałem go na "Allegro" i raczej zawsze osiągał bardzo umiarkowaną cenę. Marek- czy to najwyższy model z tego okresu ? Czy może współpracować z taśmami CrO2 ???

• Pokaż nowe odpowiedzi