Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

gotyk1, 19 Mar 2008, 17:31

>JA mimo wszystko wolę klasyczne pokrętło Balans niż takie duże Rec Level dzielone na 2 - powód? Sa

>2

>1 - guzikiem direct i tak możemy to dodatkowe pokrętło balans ominąć

>2 - Jeżeli nagrywam utwór nie w całości a nie chcę mieć brzydkiego urwania piosenki to powolnie

>ściszam rec Levelem. W przypadku jakbym miał 1 knob dzielony jeszcze na 2 kanały to byłby taki

>zabieg znacznie utrudniony.

>No chyba że możnaby zblokować ze sobą razem te 2 kanały - kręcąc 1 drugi analogicznie też się kręci

>ale nie wiem o czyś takim nie spotkałem się

W życiu nie spotkałem magnetofonu który miałby pokrętło "rec balance" i przycisk "direct" służący do jego odłączania.

W magnetofonach które mają przełącznik "CD/DAT direct" służy on zawsze do aktywowania osobnego, dodatkowego wejścia do którego można bezpośrednio, z pominięciem wzmacniacza podłączyć źródło (DAT, CD, lub jakiekolwiek inne).

yogi1, 19 Mar 2008, 17:59

>McGyver a gdzieś wyczytał ze ma GX95MKII bardziej zaawansowaną stabilizację obrotów bo przeklądam

>serwisówke i nic takiego nie widze

Nigdzie nie wyczytałem, sprawdziłem naocznie i własnoręcznie. Serwisówka do GX95/75 jest wspólna.

Miałem również GX95, co prawda tylko w naprawie, ale w bebechach mu grzebałem. Ma zamontowane dodatkowe elementy na płytce tam, gdzie w GX75 świecą pustki. Elementy te to kwarcowa stabilizacja obrotów.

"W życiu nie spotkałem magnetofonu który miałby pokrętło "rec balance" i przycisk "direct" służący do jego odłączania"

Pioneer CT-959/979 - przycisk Line Straight do tego służy

Jako maniak sprzętu Technicsa, trudno mi przejść obojętnie obok takiego czegoś, zerknijcie proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale cena to jest grubo przesadzona według mnie o jakieś 5 stówek, szczególnie że stan wizualny mi podpada. Nie wiem na czym ten sprzęt stał, ale wygląda tak jakby stał bezpośrednio na jakimś źródle ciepła. Zwróćcie uwagę na dolną krawędź jest w dwóch miejscach wygięta do środka (po kieszenią kasety i pod przyciskami). To mi podpada. Więc albo wpływ ciepła, albo ktoś nieumiejętnie się za niego zabierał z chęci grzebalstwa o czym zagniot z tyłu może świadczyć.

Ostatnio ten model (ale w lepszym stanie wizualnym) poszedł chyba za nieco pond 500 zł tyle tylko, że miał lekko uszkodzony wyświetlacz licznika (nie świeciły wszystkie pola - drobnostka). Zatem cena z kosmosu i chyba sprzedający liczy na nieświadomość kupujących i łut szczęścia.

Ukryta Zawartość

Radmar, 20 Mar 2008, 10:39

To jest uszkodzenie w transporcie.

Bagażniki w samochodach wracających z Niemiec są po brzegi wypchane sprzętami stad zapewne to zagniecenie obudowy.

ArtPaw,

RS-B 100 jest faktycznie najwyższym modelem jaki Technics wypuścił bijąc na głowę RS-B 905, RSB-965 i RS-BX 828 i uznawany jest za model referencyjny. Fakt, że szczytem możliwości może i nie jest, ale z pewnością wart jest uwagi co bardziej wybrednych słuchaczy. Jednak cena 1200 zł za ten sprzęt wydaje mi się grubo przesadzona w dodatku, że jak widać na zdjęciach nie jest w idealnym stanie wizualnym. Co do stanu technicznego się nie wypowiadam, bo to dopiero i tak w praniu by wyszło.

ciekawe

Kiedyś z kumplem jechaliśmy do pewexu w Żyrardowie po takiego, zapowiedzieli dostawę, a był to chyba piękny 1984 rok. Kupiliśmy go. Lecz wtedy sprzęt towarzyszący wołał o pomstę do nieba, więc do tej pory w zasadzie nie wiem jak to cudo grało.

Witajcie

Miałem kiedyś wybór pomiędzy RS B 100 a CT 979 i wybrałem Pionka i nie żałuję dlaczego po pierwsze jest nowszy technologicznie lepiej nawijał taśmę w kasecie , to jest moja podstawowa obserwacja jeśli chodzi o kupno nowego sprzętu ( nic tu nie ma do rzeczy obudowa kasety ) testuje np jedna kasetę nie bardzo nowa technologicznie i patrze jaki magnet nawija lepiej ciekawe wnioski można wysnuć wiem że zaraz sie podniosą wypowiedzi że czystość itd po pierwsze toru itd , ja pisze o obserwacji jako ostatnim ogniwie działania .

I tak po dwóch dniach testów zamiast RS B 100 stoi 979 cichutka żyletka o pięknej barwie raczej naturalnej , w przeciwieństwie do RS B 100 gra on ja kiedyś altusy dodaje ten specyficzny jazgot w górnych rejestrach po porównaniu z innymi moimi Deckami nie pasował nawet sie nie zbliżył do nich odstawał z powodów tej góry moze to syczenie odpowiada części z Was mnie po prostu zniechęciło pozdrawiam .

MAG

audiomagia.blogspot.com

"stoi 979 cichutka żyletka o pięknej barwie"

jest cichutki to prawda ale na barwe zwycięża CT-959 jego młodszy brat.To moja subiektywna opinia,długo porównywałem obydwa te modele.

T-Bolt

Masz racje to Twoja subiektywna ocena , ja porównywałem przede wszystkim CT 979 i RS B 100 bo z nich miałem wybrać i tak w mojej ocenie słuchowej i organoleptycznej wygrał Pioneer CT 979

Nie miałem bezpośrednio okazji na porównania CT 959 muszę kiedyś spróbować porównać ten model

audiomagia.blogspot.com

McGyver, 19 Mar 2008, 22:58

>W życiu nie spotkałem magnetofonu który miałby pokrętło "rec balance" i przycisk "direct" służący do

>jego odłączania.

Lista magnetofonów w których przycisk Direct bądź CD direct powoduje ominięcie balansu byłaby zbyt długa by ją tu wpisywać.

W zasadzie wszystkie szczytowe modele z lat 90tych tak mają.

Witam wszystkich.

Ponieważ mogę nie mieć dostępu do sieci przez parę następnych dni, chciałbym Wam i waszym rodzinom życzyć spokojnych, zdrowych i wesołych świąt.

Pozdrawiam, Wojtek.

PS-Coś się chrzani chyba z serwerami, bo temat otwiera się na stronach wstecz i nie widać ostatnich wpisów !?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

870ES które do mnie wczoraj przyszło (dla pilota) niestety nie mam dla niego miejsca i będę się pozbywał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po dogłębnej analizie, postanowiłem przenieść się na audiohobby.

Ostatnio oszołomy piszą najwięcej ( temat z ponad tysiącem wpisów w bardzo krótkim czasie).

Cenię sobie niezależność i nie będę udzielać się więcej na komercyjnym forum.

To mój ostatni tutaj wpis.

Pozdrawiam

Panowie ja także rejestruję się na audiohobby lecz nie zawieszam mych wpisów tutaj ( do czasu kiedy inni nie zrezygnują).

Strona Audiohobby wygląda bardzo przejrzyście i już teraz mi się bardziej podoba niż audiostereo - tylko brakuje na niej wątku "Magnetofon".

Witam. Wszędzie po jakim czasie pojawią się osoby wprowadzające zamieszanie - to tylko kwestia czasu - chyba , że powstanie jakieś tajne forum tylko dla wtajemniczonych ; a może - jeśli większość tak by zdecydowała admin by usuwał takie "nieudane" wątki .No chyba , że to z kolei podpadało by pod zamach na wolność wypowiedzi i samego forum . Wolny wybór najlepiej zostawić każdemu z osobna czy zechce w tym brać udział i "dokładać się do rozrastania tych tematów.

A poza tym mam pytanie do waszmościów - czy jakiś producent jeszcze ma w ofercie nowe magnetofony ?

Pozdrawiam wszystkich .

Tak np Yamaha Sony Pioneer Denon ale w większości to podstawowe niskie modele 2kaseciaków. Magnetofonów z rozbudowaną kalibracją, 3 głowicami i dual capstanem już nikt nie produkuje.

TC-K909ES (93r) vs TC-K870ES (91r)

Magnetofony przetestowałem jeśli chodzi o jakość odtwarzanego dźwięku, łatwość obsługi, wyposażenie

itd. - na kilku rodzajach słuchawek: Philips, Technics, Sennheiser. Nośnikiem muzyki było SONY METAL - XR 60 (muzyka elektroniczna Spacesynth)

DŹWIĘK - zwycięzca TC-K909ES : Dynamika, sprężystość odtwarzanego materiału, głębia - starszy brat minimalnie ustąpił na tym polu (muzyka z 870 jest trochę płytsza), aczkolwiek różnice wyczuwane są raczej na tych lepszych słuchawkach. Także jeśli chodzi o szczegóły i przejrzystość 909 jest zwycięzcą ale są to subtelne różnice. TC-K909 brzmiał tak bardziej technicznie, 870 miękko - romantycznie, co można uznać za zaletę (np. słuchając długo na słuchawkach co odczułem)

ŁATWOŚĆ OBSŁUGI - zwycięzca TC-K870ES. W zasadzie tutaj każda uaktywniona funkcja czy to jakieś Dolby czy filtr MPX - wszystko jest sygnalizowane na dużym i klarownym wyświetlaczu, który można ponadto wygasić z front panelu. W TC-K909ES nie ma możliwości zgaszenia wyświetlacza na panelu (jedynie z pilota), ponadto jest on mniejszy niż w 870tce, nie ma też sygnalizacji uaktywnienia poszczególnych funkcji, co jest bardzo kłopotliwe, bo po guziku trudno się rozeznać czy akurat mamy zapodane HX PRO czy też nie. Zakresy wysterowania te same - od (-40 dB do +10 dB).

TECHNICZNIE/ WYPOSAŻENIE - zwycięzca REMIS. TC-K909ES Posiada Dolby S (którego nie używam), za to TC-K870ES ma dodatkowe wejścia z tyłu na DIRECT CD (też to mi nie jest potrzebne). 909tka ma trochę inne głowice - z niebieskimi kwadracikami na powierzchni - 2x LA + 1x S&F(kasująca), 870 nie ma tych kwardacików, głowice 3x LA.

Oba magnetofony są bardzo podobne mają taki sam mechanizm, a silniczki ich klap tak samo głupio jęczą przy otwieraniu/zamykaniu.

WYGLĄD - Każdy lubi co innego ale mnie bardziej podchodzi 909tka dlatego że jestem fanatykiem modeli z centralnym umiejscowieniem kieszeni. Oba mają te same gały Balance/Rec Level oraz pokrętła do kalibracji i Dolby, takie samo gustowne przetłoczenie na front panelu, dokładnie takie same obudowy (można by je pozamieniać). Stan tych konretnych egzemplarzy - 870 ma trochę rys, 909 prawie wcale.

Uogólniając 909 i 870 to super decki nie różnią się aż tak ogromnie od siebie, 909 bardziej mi pasuje dźwiękowo i wyglądowo, 870 jest prostrze i wygodniejsze w użytkowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio rzadko tu zaglądam, ale jednak ciągnie "do lasu"...

Wszystkim forumowiczom moc najlepszych życzeń:

Wesołych Świąt Wielkanocnych,

Spokoju Ducha, wiary w Boga i Ludzi,

Umiejętności dostrzegania piękna tego świata,

Wiary w siebie i swoje możliwości!

kajuja

Do^ Kajuji witam pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego, doskonale pamiętam Twoją walkę z wiatrakami a konkretnie z UHER-em CR-1601. Można sobie powtarzać wielokrotnie dzien w dzień rano na obiad i wieczorem O JA GŁUPIA c*pa ale naiwną dziewicą bywa się tylko raz. Sprzedano Forum jak kamienicę z lokatorami i mimo że pod koniec był to już tylko burdel na kółkach i wyjątkowo luźna konfederacja towarzystw wzajemnej adoracji...trochę żal. Za miesiąc zaczną ptaszki się ...olić wykonując w trakcie figlarne tańce i przutupy, i będą radośnie śpiewać, ściągam wszelkie informacje na temat mikrofonu interferencyjnego i usiłuję takowy wykonać "domowem sposobem

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi