Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem wprost, istnieje coś takiego jak psychoneurologia słuchu, jak psychologia odbioru muzyki,

są po prostu tony tomów poważnych publikacji,które mówią wprost,że tak jak zapis cyfrowy bodźców

wzrokowych jest wręcz ideałem, ideałem i dobrodziejstwem, tak zapis zapis cyfrowy bodźców słuchowych

to brzytwa w rękach pijanej w sztok małpy. Nie cierpię zapisu cyfrowego wystarczy pięć minut słuchania

wykastrowanej z harmonicznych muzyki a zaczyna mnie boleć głowa i nieodparcie ciągnie na puszczanie

pawia, jedynie DAT, nie wyzwala we mnie takich mechanizmów obronnych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Drodzy koledzy. Cos sie stalo z moim rewelacyjnym walkmanem. Radio gra na dwa kanaly, taśmy na 1 a w drugim slychac szum i jakby z drugiego pokoju troszeczke nagrania. Głowica czy moze gniazdo na jacka? Pomóżcie bo nie chciałbym go wyrzucać a kiedys dalem za niego prawie wyplatę. Pozdrawiam

Marek

Korwin, z całym szacunkiem, ale Cię nie rozumiem. Przecież DAT to też cyfra. Może podoba CI się bo nagrywa na taśmie? Zapewniam się, że czy to taśma czy flash czy dysk twardy nie ma to najmnieszego znacznia przy zap. cyfrowym

Do DAT-ów mam stare rewelacyjne wojskowe słuchawki,dostałem je kiedyś już jako aktywne inaczej i mam w nich zasilany dwoma R6 generator białego szumu to przy odsłuchu a przy podsłuchu ponieważ podsłuch uznaję zawsze przed taśmą a w zapisie helikalnym zresztą innej możliwości nie ma więc nic się nie dzieje korzystałem z taśm DAT i DDS magnetofon jest przeznaczony do zapisu mowy a jeśli już muzyka to w bardzo dalekim tle.Nośnik myślę o DDS-ach jest wyjątkowo tani obsługa sprzętu, łatwa i przyjemna niestety nie najlepiej z kasą na jego modernizację i remont. Zostają mi więc dwa CR-240 na porządnym chromie bijące na łeb CD i szpulowy dwuślad UHER REPORT 4200 MONITOR raz a dobrze od lewa do prawa stereo 2 x 1/8" = 1/4" lub mono 2 x 1/8" obie od lewa na prawo lub po bożemu A/B 19.05cm/sek niema..... we wsi sołtys na urlopie

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.źle zaprojektowana strona dodaj wpis wymaga korzystania z

Panowie, ciężko mi tu być od kiedy wprowadzono nową wersję audiostereo. Dziś po pracy doznałem szoku, najgorsza (oczywiscie poza szatą graficzną i ogólnym chaosem) jest ta reklama telefonów Plej na górze strony.

To temat "Magnetofon" sprawił że zapisałem się na forum, dowiedziałem się MNÓSTWO ważnych rzeczy, które powinien wiedzieć deckomaniak. Rzadko bo rzadko ale czasem też służyłem moją niewielką wiedzą innym.

Dzisiaj jednak, kiedy forum wygląda jak wygląda przebywanie tu nie jest dla mnie przyjemnością.

Dlatego też zadecydowałem, iż wstrzymuję się od dalszego pisania na "as".

Dziękuję za wspólnie spędzony czas i pozdrawiam : yogiego1, MAciejaLK, Radmara, T-bolta, KAsjela, MArka-41, MAGa, Nikxa, Rafała996, Rafaella, Gardenusa, Mulsa, Clesa, i innych których nie wymieniłem

Korwin dobrze prawi

DAT bardzo dobrze nagrywa, nie męczy jak typowa cyfra. Vinyl przegrany na DATa bardzo dobrze zachowuje swój "analogowy" charakter. Co daje do myślenia, że CD są chrzanione gdzieś po drodze od zapisu do wytłoczenia.

Korwin

Jak najbardziej istnieje możliwosć odsłuchu po taśmie w zapisie helikalnym DAT, trzeba mieć odpowiedni sprzęt.

Witam.Mam do was pytanie i prośbe.Zaczne od prośby.

Nie uciekajmy z tego forum.Mi też się zmiany nie podobają,ale jestem tutaj tylko dla naszego wspólnego zainteresowania magnetofonami i tym co je otacza.Nie łatwo bedzie znowu zebrać taką sprawdzoną w bojach ekipe.Na wielu z was moge liczyć i to nie tylko w sprawach technicznych zwiazanych z tym forum.Pozdrawiam wszystkich ,a teraz pytanie.

Mam Aiwe3800.Jest to trzygłowicowy i dwuwałkowy kaseciak,juz mający swoje lata,ale w wysmienitej kondycji.Taśmy mam różne i właśnie jedna z nich mnie zaciekawiła.Jest to TDK Cdring2.

Jakaś współczesna prosta kaseta.Jest opisana jako typ-2 i chrom.

Jednak mój magnetofon skalibrował ją dopiero jak ustawiłem typ taśmy FeCr.Inaczej nic z tego nie wychodziło.Inne typy taśm,bez wzgledu na typ nośnika,kalibruje bez protestu,no chyba,że taśma jest za bardzo zużyta.

Mam pytanie.Czy w ciągu tych lat ,jakie upłyneły od wyprodukowania magnetofonu i tej taśmy ,zaszły ,aż tak duże różnice w składzie taśmy,czy to może jakieś inne przyczyny?

Wiem,że kasety chromowe ze swojej natury osłabiaja nieco niskie i wzmacniają wysokie częstotliwości,co wynika z ich harakterystyk odczytanych na wykresach.Jednak pierwszy raz usłyszałem ten efekt tak wyraznie.Normalnie była by to wada,bo nagranie przecież zostało zmienione,ale nagrywałem z CD nagrania z lat 50-tych.W efekcie te stare nagrania brzmią tak z kasety jakby ktos dokonał restauracji tych nagrań i przywrócił im ich pierwotną jakośc.

Ciekawe efekty można czasami uzyskać.Dodam jeszcze,że nie używałem żadnego systemu redukcji szumów.

Też doznałem bardzo nieprzyjemnego szoku wchodząc tu dziś. Niezbyt mi się to wszystko podoba, ale na razie nie widzę sensu uciekać. Podobnie jak Gotyk1 trafiłem tu tylko z powodu tematów o magnetofonach i bardzo wiele Wam wszystkim zawdzięczam. Dlatego szkoda by było to tak po prostu zepsuć. Szczególnie, że szata graficzna konkurencyjnego forum też mnie nie zachwyca. Odwiedzam więc jedno i drugie.

Marek, nie odpowiem na Twoje pytania, ale jeśli chodzi o samą TDK CDing2, to mam jak najgorsze zdanie o tej kasecie. Podczas nagrywania na niej dźwięk potrafi zanikać, jest niestabilny, szczególnie zanikają wysokie. Myślałem że tylko ja tak miałem, że może trafiłem na felerny egzemplarz, ale rozmawiałem niedawno z V-Savage i on miał podobne doświadczenia. Widocznie ta taśma tak ma. Więc nie dziwię się, że jakiś deck ma problemy ze skalibrowaniem tego.

Ja podobnie jak kolega gotyk1 zapisałem się na AS właśnie dzięki tematowi Kasjela "Magnetofon" trafiając na niego zupełnie przypadkiem za pośrednictwem Google. Wiem, że zmiany mogą się nie podobać, szczególnie jeśli oko jest przyzwyczajone do czegoś innego. Ja jednak nadal będę tu zaglądał. Tu Was poznałem, tu napisałem swoje pierwsze czasem durne posty i to tutaj i przede wszystkim od WAS dowiedziałem się tego czego jeszcze nie wiedziałem. To tutaj jest zawarta ogromna wiedza, którą WY wszyscy przekazaliście. Pomimo tego, że w wyglądzie zaszły dość poważne zmiany i może być ciężko się z tym oswoić, ja tutaj zostaję. Mam nadzieję, że oko się jakoś przyzwyczai i że jakoś to przeżyjemy. Żal to tak po prostu zostawić. Jestem również obecny na AudioHobby podobnie jak większość z Was, ale myślę, że można zaglądać i tu i tu. "gotyk1" nie łam się, ja jak wszedłem pierwszy raz po 14-ej dzisiaj też byłem trochę zszokowany ale jakoś chyba da się to z czasem przeżyć.

Marku, nie wiem jak to jest z tymi obecnymi taśmami, ale myślę, że Twoja koncepcja może być słuszna, bowiem wszelkie cięcia kosztów i oszczędnośni na kasetach i nośnikach jakie ich producenci stosują mogą faktycznie być przyczyną, że dzisiejsza chromówka znacznie odbiega właściwościami od np. tej sprzed 25 lat i z tego powodu właśnie Twoja Aiwa mogła rozpoznać tą TDK jako FeCr. Fakt, że chyba tak być nie powinno, ale jak się nad tym zastanowić, to wydaje się to nawet logiczne. Ale co najważniejsze, to to, że uzyskałeś efekt na tej taśmie taki, który pomimo tej wady wypada wybitnie na korzyść.

Nie wiem jeszcze jaki ruch wykonam macie mój adres internetowy, ale chyba się wypnę mimo sentymentów na to forum przed chwilą straciłem wpis w którym podałem w formie łopatologicznej elementarne podstawy budowy mikroskopu interferencyjnego i jak widać "je wycieno"

pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,nie możesz tego zrobić.Bez ciebie i twoich wpisów i opinii,to forum nie bedzie już tym samym.

Czasami tak się zdarza,ze coś wywieje,ale to nie jest chyba wina forum,tylko jeszcze nie całkiem się przestawilismy na nowe tory.Powodzenia i nie łam się.

Nie fcem ale muszem tak jak nie potrafię dyktować i odsłuchiwać z MD,HD i FLascha tak nie potrafię

pisać na lewym pasku solali gdy z prawego marginesu patrzą na mnie nieciekawe mordy z reklam, powoli z tej piaskownicy robi się zwyczajne handełe taki wielki geszeft małych ludzi.To czym się zajmuję ma charakter wybitnie niszowy obecnie się po prostu buli 150000 + transport i przywożą do domu laserowy mikrofon optyczny rejestrujący rozmowę z odległości kilometra przez rejestrację drgań szyb okiennych

a ja zajmuję się rurami Quinckego i Kundta i robię tuby interferencyjne z części zapasowych odkurzaczy

ręce bolą oczy ślepną a ja qurwa jeszcze się z tego cieszę

Pozdrawiam

Zbyszek

Adijos pomidory

Gość V-savage

(Konto usunięte)

BEZ PRZESADY!!!

Ten wątek bez KOrwina to jak statek bez steru!

To tylko strona internetowa.Czy literki będą rózowe czy białe, to w końcu my je tworzymy. Opakowanie się zmieniło, ale zawartość to MY:) i raczej się nie zmieni.

A jak mamy robić wymarsz to razem chociaż.

Pozdrawiam

Bo jeśli wyjdziemy to raz a dobrze trzasnąwszy drzwiami az wylecą razem z futryną a tynk zasypie poza nami ślady ale pomyślcie spokojnie a mądrze bez ułańskich szaleństw i żydowskiej fantazji, bo polak to istota złożona coś z orła coś z mendy, wklejone tutaj zdjęcie najpiękniejszej NAGRY IV S będzie wielkości znaczka pocztowego i wyglądało jak dziwka przez okno burdelu.Jeżeli mamy tutaj siedzieć jakoostatnie egzemplarze ginącego gatunku to jakiś lebesraum nam się należy.Szukałem w internecie informacji na różne magnetofonowe tematy i odkrywałem Wasze i swoje wpisy dotyczące magnetofonów niektóre durne a niektóre mądre, czyli kiedyś toto co raczyło się skończyć miało charakter opiniotwórczy.Chcąc czy nie chcąc swoimi wpisami utrwalamy szacunek dla starego doskonałego sprzętu, jeszcze ździebko poczekajmy

Zbyszek

Witam,

do tej pory wstrzymywałem się z wypowiedzią odnośnie zmian na AS.

Jednak dziś powiem tak: biorę pod pachę mojego Dragona i spieprzam jak najdalej z tej komercyjnej piaskownicy.

Audio Stereo usuwam z "ulubionych" i żegnam Was wszystkich. Do zobaczenia za kilka lat. Może powstanie coś na miarę naszych oczekiwań i przyzwyczajeń. Te zmiany są nie do zaakceptowania. Nowy "produkt" jest zwyczajnie do doupy. To nie ta grupa odbiorców Panie adminie.

Życzę dużo zdrowia i radości !

Możemy obchodzić 01.04.2008 jako Der Judastag czyli dzień Judasza, w którym zdrada z przed kilku tygodni przybrała swoją wyjątkowo nieciekawą form.Możemy jeszcze wiele poza jednym pakować głowy w piasek bo już jest mocno zaszczany.Nie jest to przedsiębiorstwo w którym się obecnie znajdujemy instytucją charytatywną i nikt tego od nikogo nie wymaga, nie należałem do tych którzy innych obrzucając błotem myślą, ze sami się przy tym nie pobrudzą.Jeszcze czekam na jakiś prosty ludzki polubowny gest.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Nie wiem jak to zrobiłem,ale na mnie żadna morda z reklam się nie gapi,mam tylko napis reklama.Co innego te małe zdjęcia.Ktoś z poza forum ,żadnych szczegułów już nie zobaczy.

Tak więc ,pare poprawek trzeba jednak zrobić,albo wiekszość ludzi z tego wątku spakuje swoje manatki.

Nie mieści mi się ramka do wpisywania na ekranie po wpisaniu i dołączeniu z lewej strony wpis w formie kiszki zajmujący niecałe 2/3 z prawej biały pusty pas miejsce na reklamy więcej niż 1/3. Po prostu nie chcę się na to patrzeć idę spać może srana ktoś zmądrzeje

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie Przyjaciele!Proponuję nie panikować.Tylko robić swoje.Ja nie widzę reklam, ani tych kolorków, bo nie chcę.Jak zechcę - to zobaczę.Nie obrażajcie się jak dzieci!!!!Świat jest w ruchu,życie - to ruch, te zmiany wyglądu forum potraktujmy drugoplanowo.Naprawdę tak to jest dla Was ważne? Ja wolę porozmawiać z Wami niż myśleć o tych zmianach.Nie ma to najmniejszego znaczenia dopóki ktoś nie będzie moderował(czyt. cenzurował wpisów), jest OK.

A więc pozdrawiam Was serdecznie, głowy do góry i do przodu.Wiosna idzie, ptaki słychać w najlepszej wersji surround - czyli na żywo. Korwin wymyśla jakąś tubę, Marek- 41 męczy się z taśmą, ja walczę z rolką dociskową w B-77 - oby tak dalej. Bez Was nie będzie miało to sensu.A więc ....nigdy się nie poddawać, nigdy, przenigdy.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

Korwin, z Twojego opisu sądzę, że masz dość niską rozdzielczość ekranu ustawioną. Nowe forum pewnie zostało zrobione pod "lepsze" czasy i za minimalną rodzielczość uznali 1024x768.

Też mnie denerwuje ten biały pasek z boku, kogoś chyba mocno głowa bolała jak to robił.

Marek-41, 1 Kwi 2008, 17:12

>Mam Aiwe3800.Jest to trzygłowicowy i dwuwałkowy kaseciak,juz mający swoje lata,ale w wysmienitej

>kondycji.Taśmy mam różne i właśnie jedna z nich mnie zaciekawiła.Jest to TDK Cdring2.

Mam kilka takich taśm; spróbowałem jedną z nich skalibrować w ładnych kilku magnetofonach z kalibracją automatyczną i ręczną z generatorem sygnału, i tylko jeden (Technics AZ-6, w wątpliwej kondycji) odmówił autokalibracji. Pozostałe zrobiły to bez problemu, a w tych, w których kręci się pokrętłami ręcznie, ich pozycje były bardzo bliskie ustawieniom zerowym, wyjściowym, standardowym. Może więc Twoja CD-ing2 jest jakaś inna, z innej serii?

Poza tym, przez te prawie 30 lat od powstania Twojej Aiwy taśmy - także taśmy do których kalibruje się magnetofony - zmieniły się dość zauważalnie. Zauważ, że na przełomie lat 70-tych i 80-tych nierzadko spotykało się magnetofony, które miały dwa położenia przełącznika prądu podkładu dla różnych taśm normalnych (LN - gorsze taśmy i niższy prąd, i LH - lepsze taśmy i wyższy prąd), i dwa położenia przełącznika dla taśm typu II - niższy prąd podkładu dla taśm żelazowo-kobaltowych, i nieco wyższy dla prawdziwych taśm chromowych.

Niewykluczone, że CDing2 wymaga takiego prądu podkładu, jaki wówczas stosowano dla taśm FeCr - nieco niższego niż dla Cr.

A co do ucieczki z forum - ja staram się nie zwracać uwagi na to, czego nie chciałbym na nim widzieć, i koncentruję się na ciekawych wpisach, bo to przecież one stanowią o tym, że chce się tu przychodzić, czytać je, i samemu coś napisać.

Maciej.Ta taśma nie jest już nowa.Była już nagrana i słuchana wiele razy w samochodze,a wiec mogła sie i przegrzać i zmarznąć.Zauważyłem,że ta Aiwa jest znacznie bardziej wymagajaca ,niż posiadany przeze mnie wczesniej PioneerS-550S.Pionieer kalibrował nawet takie taśmy,które pózniej w czasie zapisu powodowały słyszalne zmiany poziomu nagrania.W czasie kalibracji w aiwie jak głośno podkręce poziom wzmacniacza słuchawkowego to słysze ton nagrany już na taśmę.Jak ten ton słychać ze zmienną wysokoscią,to zaraz magnetofon przerywa proces autokalibracji.Może jest to czasami upierdliwe,ale jak taśma już przejdzie ten test,to nagrania są wykonane perfekcyjnie.Dziękuje za odpowiedzi wszystkim i dobranoc.

panowie co do kalibracji tasm to te rodzaje tasm swiadcza o wielkosci przewidywanego pradu dla danego rodzaju i wielkosci stałej czasowej ale w danych grupach prad podladu moze sie róznic od Standartu duzo a nawet bardzo duzo i zahaczać grupy oboczne zarówno w kierunku mniejszego jak i wiekszego pradu.

natomiast stala czasowa korekcji musi byc z grupy.Dotyczy to szzcególnie nowych tasm robionych zupelnie z nowych nosników.Takich dingów np.Ale takie niespodziwane zmiany moga tez wyniknąc z faktu namagnesowania tasmy czynnikami zewnetrznymi. Zdarzały sie nawet w nowych tasmach z uwagi na ograniczona kontrole tej masówki przez firmy.

panowie co do kalibracji tasm to te rodzaje tasm swiadcza o wielkosci przewidywanego pradu dla danego rodzaju i wielkosci stałej czasowej ale w danych grupach prad podladu moze sie róznic od Standartu duzo a nawet bardzo duzo i zahaczać grupy oboczne zarówno w kierunku mniejszego jak i wiekszego pradu.

natomiast stala czasowa korekcji musi byc z grupy.Dotyczy to szzcególnie nowych tasm robionych zupelnie z nowych nosników.Takich dingów np.Ale takie niespodziwane zmiany moga tez wyniknąc z faktu namagnesowania tasmy czynnikami zewnetrznymi. Zdarzały sie nawet w nowych tasmach z uwagi na ograniczona kontrole tej masówki przez firmy.

Rolka papieru kiblowego jest szersza niż pasek odczytu,wiecznie pojawia się niezmienny napis na stronie obecnych osób:1, czas oczekiwania na otwarcie wyjątkowo długi możliwość pomyłkowego wpisu tej samej odpowiedzi JanPeter wczoraj dzisiaj Muls, ale idzie ku nowemu na lepsze, tak wygląda zaras srana

zobaczymy do czego dojdziemy wieczorem,jestem pod mailem, gdybym był potrzebny pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi