Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich po dłuższej przerwie i małym remoncie ! Kręgosłup mam już zoperowany, więc może jeszcze będzie ze mnie jakiś pożytek :-)Bardzo się cieszę, że wciąż jeszcze piszecie w tym wątku.Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierali i myśleli o mnie !Jak będę w stanie dłużej wysiedzieć na krześle komputerowym, to z chęcią poczytam sobie wszystkie wpisy z okresu mojej nieobecności.Pozdrawiam !

Jak widzisz wątek nie padł, i ma się jako tako, zbieraj się do kupy, i wracaj na swoje gospodarstwo

Nagroda prezesa dla tych którzy przy chorym wytrwali BIERZEMY PLYTKĘ CD MIERZYMY ŚREDNICĘ [120mm]uzyskujemy promień [60mm] mierzymy średnicę zewnętrzną rury odkurzacza [32mm] od promienia krążka odejmujemy promień rury 60-11= 49 mm wycinamy zakończone w szpic trzy plastikowe lub metalowe paski zaczynając od lewa dzielimy koło na trzy części = 3 x 120 stopni przybijamy tylko dwa od strony trzeciego nasuwamy na krążek pierścionek z rury odkurzacza jest umiejscowiony idealnie centrycznie, matujemy jego spód kleimy kropelką po wyschnięciu w krążku z twardej gąbki wiercimy otwór o średnicy 6mm robimy trzy nacięcia w odstępach 120 stopni powinien wchodzić w miarę lekko do pierścienia początek taśmy można kleić do szpuli lub wykonać w pierścieniu nacięcie [ położenie talerza na talerz magnetofonu wsunięcie początku taśmy zablokowanie krążkiem z gąbki odpalenie].

Było Stary smutno i marnie bez Ciebie dobrze,że wróciłeś

Pozdrawiam

Zbyszek

Wreszczie nieco czasu po robocie, niemal przy sobocie. TCM 5000 na razie do mnie nie dotarł. Szykuję "koszyk akumulatorowy" do mojego WM D6C, gdyż nie posiadam oryginalnego, a taki zwykły (para R6, a pod nią druga para) się nie mieści. Wykonam go z cienkiej tektury z użyciem folii aluminiowej - wymiana akumulatorów powinna być teraz szybka. Dotychczas kleiłem akumulatory zwykłą taśmą i łączyłem je ze stykami koszyka przewodami.

Pozdrawiam.

Dziękuję serdecznie, ale ja tak naprawdę już kilkanaście lat mam nadżyte. Bardzo dobrze,że dotrwałem twardo do powrotu Kasjela niosąc oświaty kaganiec i rzucając mięsem jak przystało dookoła.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Jan Peter"- przesłuchałem nareszcie taśmę którą nagrałeś dla mnie ! Jakość nagrania czterościeżkowego jest naprawdę znakomita.Głowic raczej nie będę musiał ruszać w Sony TC 765.

Wykonam tylko regulację VU Meter, PB level oraz Rec level.Ale dopiero wtedy, gdy będzie miał kto podnieść tego kolosa 27kg ! W przyszłym tygodniu wyślę ci te taśmy.Pozdrawiam.

Dziękuję i nawzajem, proszę unikać gwałtownych ruchów [skrętów i skłonów], zbyt długie siedzenie też specjalnie nie wskazane.

Pozdrawiam

Zbyszek

A tak swoją drogą, to powiem Wam Panowie że tak długa przerwa w jakichkolwiek odsłuchach pozwala się nijako "zresetować". Dzięki temu mogę dosłownie na nowo zachwycać się i delektować muzyką płynącą z moich magnetofonów ! A brzmienie takiego dobrego szpulowca to już jest naprawdę KOSMOS !!!

Kasjel, cieszę się, że się podobało. Zawsze uważałem, że M3401SD "Koncert" jest przyzwoitym czterościeżkowcem.

Dziękuję jeszcze raz za "13-tki", bardzo się przydadzą dla Nagry III.

Pozdrawiam!

Wojtku dziękuję serdecznie.

Kasjel wrócił i nareszcie będę mógł Ci wysłać książkę z której wysysałem słodycz ałmądrości wszelakiej i w formie łopatologicznej zamieszczałem w tym wątku, aby tylko dotrwał szczęsliwie do powrotu swojego założyciela.

Pozdrawiam

Zbyszek

Z

Witaj Kasjel.

Miło wiedzieć że wracasz do zdrowia. Życzę pełnej rehabilitacji, i dużo przyjemności z dalszego kultywowania naszego wspólnego hobby.

pzdr

Mac

Korwin,

wszystkiego najlepszego Panie Zbyszku i oby jeszcze długo, długo... Nieprawdą jest, że kilka lat ma Pan nadżyte. To z pewnością nie jest tak bo jeszcze mnóstwo jest do przeżycia, cała masa nowych doznań i przeżyć, które mogą się zdarzyć i które również trzeba jeszcze "posmakować". I tego szczerze Panu życzę, oby jeszcze jak najdłużej i w jak najlepszym zdrowiu.

Pozdrawiam serdecznie,

Marek

Kasjel,

jakże się cieszę, że jesteś już z nami spowrotem. Super, że się lepiej czujesz i wracasz powoli do pełnej sprawności, mam nadzieję, że szybko to nastąpi. Dobrze, że jak to sam nazywasz zresetowałeś się, bo odkrywanie na nowo wcześniejszych doznań daje jeszcze raz tą samą radość. Dużo zdrowia Ci życzę, żebyś jak najprędzej doszedł do siebie. Brakowało nam tu Ciebie. Super, że już jesteś.

Paul_67,

no nie ma za co. Jakbyś się zdecydował na zakup głowicy poprzez internet, to daj znać na PW albo na maila. Podam Ci adres w razie co do sklepu, w którym ja kupowałem (siedziba w Poznaniu). Ja jestem zadowolony i w razie potrzeby u nich będę kupował. Szybka transakcja, żadnych problemów, koszty przesyłki niskie i bardzo szybka realizacja przesyłki. Ja jestem zadowolony, a mają sporo rzeczy z elektroniki, w tym do magnetofonów właśnie.

Do Ramar-a

Dziękuję serdecznie,że jest Was tylu ze mną w dniu dla każdego raczej smutnym kiedy prawie wszyscy jego prawdziwi przyjaciele i kumple kwiatki wąchają od spodu, cały prawie dzisiejszy dzień spędziłem na dopracowywaniu talerzyków z CD pod taśmę 1/4", bardzo powoli ale zaczyna mieć to wreszcie tak zwane ręce i nogi pierścień z rury od odkurzacza bez trudu jest już osadzany centrycznie, krążki dociskowe z gąbki mają estetyczny wygląd i w normalnej pionowej pozycji UHER-a 4200 MONITOR przy przewijaniu i przesuwie 19.05cm/sek trzymają mocno. Problem polega na tym, że oprzyrządowanie to w tej chwili brudna deska trochę drutu krzywych gwoździ działa bosko ale jest velmi szpatne

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwina.

Drogi Zbyszku wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, dużo zdrowia, wszelakiej pomyślności.

Sprawnych wszystkich UHERÓW i innego " dziadostwa" (zresztą to Twoje określenie), dużo wywiadów z terenu oraz nagrań natury i koncertów .

Życzy Andrzej .

Zbyszku...Samych dobrych dni Ci życzę,przede wszystkim zdrowia.Każdy tutaj wie ile optymizmu i pozytywnej energii dajesz ludziom.Trzymaj się i nie dawaj.

Kasjel - witaj - tasma dla Ciebie jeszcze nie zrobiona, ale pamiętam o Tobie.

Marek-41 > Ciekawy sprzęt wynalazłeś

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.Dzisiaj cały dzień spędziłem podziwiając piękną wiosnę.Ptaki śpiewają tak,że trudno to byłoby czymkolwiek nagrać. Na żywo najpiękniej.

Do Gardenus-a i Jackka011 dziękuję serdecznie, staram się czasu na balowanie nie marnować, wiedziałem, że opracuję najprostsze rozwiązanie ustrojstwa do klejenia jest to po prostu dziura w wieczku pudełka na krążek CD 1) włożyć krążek, 2)zamknąć wieczko pudełka, 3) włożyć pierścień z rury odkurzacza do otworu, 4) wlać trochę "Kropelki" pokręcić kilka razy pierścieniem 5) docisnąć i odczekać 6) podnieść wieczko i wyjąć gotowy talerzyk 7) jak ktoś chce może wyciąć szczelinę w pierścieniu na początek taśmy. Uwaga ZAWIASY WIECZKA PUDEŁKA MUSZĄ BYĆ WYŁAMANE O MUSI BYĆ ONO PODNOSZONE PIONOWO DO GÓRY A NIE ODCHYLANE.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi