Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomnień czar...Mój pierwszy magnetofon.Rok 1977.Radości nie było końca!Zaraz zmazałem dwie kasety z bajkami aby na nich nagrać przez mikrofon z radia Elvisa Presleya.Tak to się wszystko zaczęło...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem coś mnie na te kolosy nie bierze, jedyny którego widok mnie rusza to "ruski" JUPITER pod warunkiem że miałbym komplet głowic aby z niego zrobić dwuślada od lewa na prawo stereo raz a dobrze lub 2 x mono A/B.Kumpel u którego jest UHER REPORT 4400 IC klnie ponieważ we wzmacniaczach zamiast opisanych na schemacie układów tranzystorowych znajdują się scalaki, mam nadzieję,że prędzej czy później uda się go odpalić w kolejce czeka jeszcze UHER REPORT 4000 IC mono, a dobro typu TOSCHIBA, PIONEER, GRUNDIG i PHILIPS-y idzie do ludu. Jeszcze muszę iść do dalszego przeglądu na kanał, a potem przypuszczalnie założą mi rozrusznik.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS w Poltronic-u nowy akumulator żelowy 6V 3.2 Ah kosztuje około dwudziestu kilku złotych z transportem

Obecnie korzystam na małych wypadach z 5 R6 Sanyo 2700 mAh wpakowanych w konwertery AA/R20

Wiem, że to nie miejsce ale chciałbym podziękować forumowiczowi MareG za prezent ... Aiwa XK-S7000, po dwóch tygodniach siedzenia i układania puzli z układu stabilizującego kasetę (a wierzcie mi nie było to łatwe!)i wymianie trzech zębatek i reanimacji sprzęgła stoi na półce i gra ... Naprawdę bardzo przyzwoity deck .... Jeżeli chcecie parę fotek wnętrzności to służę - mówcie co chcecie ...

Poniżej zapożyczona fotka tego modelu ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze kilka linków do tego decka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaczyna się od jej starszej siostry 9000 jednak fotki wnętrzności, układu stabilizacji kasety, bloku głowic, zewnętrznych traf są idntyczne w 7000.

no i link do vintagecassette

Ukryta Zawartość

i tu jest jeszcze fajny link 7000 w negliżu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę Panowie, że działacie aż miło. :)

Witam wszystkich po długiej przerwie.

Częściowo wymuszonej zmianą miejsca zakwaterowania. :)

No cóż, rodzeństwo upomniało się o swoją działkę. Aby ich usatysfakcjonować, musiałem sprzedać dotychczasowe mieszkanko, a z tego co zostało, wystarczyło tylko na 34 metry kwadratowe.

(Niestety. Ceny metrów kwadratowych dobijają. Ale to temat, na zupełnie inne Forum.)

W związku z uszczupleniem przestrzeni życiowej, ubyło także gromadzonego "żelastwa i inszego złomu".

Pozostałem przy amplitunerze Sony STR 6800 SD, decku Akai GX 95 (wiem, że jest to także zestaw flagowy Kasjela. Jak tam u Ciebie ze zdrowiem Kasjel? Czytałem, że były jakieś problemy. Mam nadzieję, że wszystko jest teraz ok.)+ CD Pioneer 7700.

Akurat taki zestaw,a głównie chodziło tu o jego formę i kształt, pasował mojej żonie, przy aranżacji tego "apartamentu".Reszty kazała mi się pozbyć.

Tak więc to sacrum, miesza się z profanum.

W międzyczasie stałem się posiadaczem magnetofonu Opus.Podobno, nie był użytkowany od połowy lat'80. I faktycznie, z zewnątrz jest bez żadnego zadrapania i wytarcia. Poprzedni właściciel mówił mi, iż onegdaj traktował ten sprzęt, prawie jak przedmiot kultu.

Niestety, coś się chyba w nim zastało. Gdyż niesamowicie głośno pracuje.Odtwarza zaś bardzo cichutko.

I nie nagrywa.

Czy mogę liczyć na jaieś rady i sugestie, jak tchnąć w tego Opusa nowe życie? Czy jest to Waszym zdaniem dobry magnetofon?

Pozdrawiam wszystkich.

Mam jeszcze do Was jedno pytanie.

Czy Waszym zdaniem, przyjemniejsze będzie dla ucha, słuchanie w miarę dobrego szpulowca, czy też DAT-a ?

Jakie są Wasze doświadczenia z DAT-ami ?

Ta Aiwa właściwie miała być moja. Tylko nie miałem możliwości transportu. Ale dobrze się stało jak się stało, bo ja nie dał bym pewnie rady jej naprawić. Za to jestem już po wymianie silniczka w Braunie C2. Wszystko poszło sprawnie i bezproblemowo. Uffff !

"czarrek"- ja też nie mam żadnego doświadczenia, jeśli chodzi o DAT-y. Ale zdecydowanie polecam ci dobrego szpulowca ! Bo nic nie jest w stanie zastąpić takiego ogromnego szpulaka na szpule 26,5cm.

Trzeba mieć, żeby się przekonać.....

Kasjel.

Tu jest chyba Twój:

Ukryta Zawartość

No, a tu też niczego sobie sprzęcik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od Datów specjalistą jest JaroMi odpytaj jego doceniając cudze gusta, pamiętam również o własnych

Doskonale utrzymany DAT AIWA HD-X1 lub AIWA HD-S1 jest mały zasilany z akumulatorków lub z sieci 230V przez zasilacz pracuje na kasetkach DAT lub streamerowych od DS-1 po DS-4 nagranie jest idealnie czyste chyba najlepsze najbardziej jadalne z cyfrowych do braku harmonicznych można się przyzwyczaić.

Magnetofon waży poniżej 1kg i można z nim wszędzie chodzić zapis oczywiście stereo raz a dobrze z lewa na prawo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Magnetofonu DAT nigdy nie miałem, za to przeriabiałem DCC Philipsa.Dość ładnie to grało.Między utworami cisza, bez najmniejszego szumu jak z CD, ale po jakimś czasie doszukałem się sztuczności w tym brzmieniu i sprzęt sprzedałem.Wróciłem do analoga.Obecnie raczej cyfrowego magnetofonu bym nie nabył, raczej dobrego szpulowca.Analog jest przyjemniejszy w odbiorze i przy nim właśnie się relaksuje.

>>> Kasjel - dzięki za wyrozumiałość ;) Powiem ci szczerze, ze miałem chwile zwątpienia gdy roebrałem stabilizację na drobne części ... przy każdym etapie robiłem fotki i im dalej w las tym bardziej czułem, że rzuciłem się z motyką na słońce ... ale jakoś krok po kroku wkręciłem ostatnią mikrośróbkę ... nawet do tego celu zbudowałem specjalny śrubokręt z magnesami :)

Remont ten okupiłem kilkoma cichymi dniami w domu co jednak miało i dobre strony - więcej spokoju podczas walki z mikrośrubkami.

>>> TBolt - napisałem trochę kokieteryjnie - znam klasę decka, powiem wam szczerze, że miłymi chwilami było jej rozbieranie ... zewnętrzne trafa, przetwornik cyfrowo-analogowy, a układ stabilizacji i ładowania kasety o bloku głowic nie wspomnę to mjstersztyk - chyba najbardzie rozbudowany ze wszystkich, które miałem okazję "obmacywać"! Zaskoczony też byłem wielkością płytki dolby S i jej skomplikowaniem - dolby S w pioneerach nawet w tych wyższych to pikuś w porównaniu z tą aiwą. Zacząłeś od słowa Excelia - hm, powiem szczerze, że nie jestem specjalistą od AIWy ... ale jakiś czas temu patrzyłem na Excelie XK-007 i 009 i te modele miały swoje odpowiedniki opisane jako AIWY XK-007 i 009. Nie spotkałem jednak nigdy odpowiedników opisanych jako Excelia modeli AIWY z roczników 1991-1992 (?)

Jeżeli macie jakieś przemyślenia/doświadczenia z Exceliami dajcie znać!

Parę exceliowych linków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W międzyczasie przetestowałem 2 typy kaset, na Akai GX 95.

Nową chromową Maxela (kupioną w hipermarkecie) i zwykłą żelazową TDK (też z tego sklepu).

Zdecydowanie lepiej, brzmi nagranie zrobione na tej TDK. Słyszałem kiedyś, że nie wszystkie rodzaje kaset, pasują do poszczególnych decków.Może tak jest w tym przypadku, a może to jakaś niedoskonaość nośnika? Nie wiem.

W każdym razie Maxell raził, zdecydowanym zaniżeniem wysokich rejestrów.

Kasjel, a jakie są Twoje doświadczenia kasetami i GX95?

Na czym w/g Ciebie chodzi najlepiej?

To ciekawe, że sprzęt cyfrowy i cyfrowe formaty zapisu dźwięku zawsze robią dobre wrażenie na samym początku, przy pierwszym kontakcie. Z czasem jest już gorzej, aż do niekiedy całkowitego "wymarcia" danego urządzenia cyfrowego czy formatu zapisu.

Mam na przykład dobrą kartę dźwiękową z możliwością odtwarzania DVD Audio. Dźwięk niby perfekcyjny, ale czy ktoś widział w sklepie płytę nagraną w tym formacie ? A ja też nie korzystam z tego, bo wolę posłuchać muzyki z kasety lub szpuli.

W tej chwili, piszę z gościnnej klawiatury.

Jutro, lub dziś póżnym wieczorem, napiszę jakie konkretne typy kaset stosowałem i jak są one oznaczone.Gdyż w tej chwili, tego nie pamiętam.

Spórzcie tu:

Ukryta Zawartość

Sprzedający pisze, że deck pracuje tylko, na specjalnej dużej kasecie.

Ale tu jest taki sam magneciak:

Ukryta Zawartość

I jeśli mnie oczy nie zawodzą, to jest mu podana zwyczajna kaseta CC.

Podejrzewam, że jest w tym decku mechanizm, który częściowo wciąga kasetę i stąd to złudzenie kieszeni większej, niż standartowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DCC 170 2 sztuki DCC 900 Philipsa mam jest to złom absolutny jako myśl konstrukcyjna i jako wykonanie

jedyne do czego się to to nadaje to odtwarzanie zasyfionych nagrań analogowych. Daty mam dwa i czekają grzecznie aż będzie stać mnie na ich remont głos z DAT-a ma inną dynamikę niż DCC oba formaty są po prostu nieporównywalne sprawnego DAT-a życzę każdemu a DCC bym nie podrzucił nawet swojemu najgorszemu wrogowi.

Pozdrawiam

Zbyszek

"czarrek"- mój GX 95 jest w tej chwili w naprawie u JaroMi,ego. Musi jeszcze wykonać regulację elektryczną, bo zupełnie nie można było korzystać z kalibracji według wskaźników CAL.

Ten Akai GX 95 to piękna i pożądna maszyna, ale niektóre moje "Vintage" wcale nie ustępują mu.

Powiem szczerze, że na kolana mnie ten deck nie powalił. Spodziewałem się, że będzie wyraźnie lepszy od moich staruszków. A tymczasem Vintage nie ma zamiaru się poddawać, i to nawet te dwugłowicowe :-)

>>> czarrek, tu masz linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta kaseta rzeczywiście jest większa i to typ Elcaset.

post-4300-100001859 1212694870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.

Do niedawna miałem jeszcze Marantza 4020-dwubiegowego.(kupiony za 70 zł. Jakiś miesiąc temu, zamieniony na 4 płyty CD)

Na 9,5 cm/min, 95-tka, nie miała z nim żadnych szans.

No, ale żona orzekła, że brzydki jest.

NIE JEST TO DCC DIGITAL COMPACT CASSETTE tylko tak zwany system SONY-ego Elkaset z taśmą 1/4"

i dużą kasetą a przesuw taśmy to 9.5cm/sek

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

A mnie mój AKAI powalił na kolana gdy nagrałem na niego pierwszą płytę Budgie...Słuchając utworu "Everything in my heart" byłem w szoku! Nośnik- zwykła TDK T-1.

Kasjel, 5 Cze 2008, 21:45

>"czarrek"- a co Ty tak z tą żoną ??? Chłop jesteś w końcu nie ?

Kasjelu, Kasjelu, chyba jesteś kawalerem. :-)

(a poza tym, te 34 metry kwadratowe. Ja + żona+ malutkie dziecko. :) )

paul_67, 5 Cze 2008, 21:44

>A mnie mój AKAI powalił na kolana gdy nagrałem na niego pierwszą płytę Budgie...Słuchając utworu

>"Everything in my heart" byłem w szoku! Nośnik- zwykła TDK T-1.

To może te TDK, im służą?

Tu też była TDK za 1,99 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi