Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Timer rec ,to prawdopodobnie umożliwia zaprogramowanie nagrywania o ile masz specjalny zegar,który bywał wyposarzeniem dodatkowym.W moim philipsie N-4450,ogromnym szpulowcu jest to rozwiazane w zupełnie niespotykany sposób.Jest specjalny programator,który umozliwia zarówno zapis ,odtwarzanie,jak i wyłaczenie.Wszystko jest sterowane przez mechaniczny zegar ,ale zamiast napedu spreżynowego ,jest to wszystko napędzane specjalnym silniczkiem .Że kiedyś się konstruktorom chciało takie konstrukcje robić.Co ciekawe,pomimo prawie 34 lat,działa to perfekcyjnie.Nawet zegar chodzi punktualnie.

A jest tylko TIMER REC? Nie ma przelacznika rowniez na PLAY? Dokladnie jak kolega napisal, umozliwialo to wlaczenie nagrywania (lub odtwarzania, np: jako budzik) o okreslonej godzinie, np: w celu nagrania audycji radiowej. Trzeba bylo tylko miec oddzielny timer do ustawienia czasu wlaczenia urzadzen. Magnetofon podlaczalo sie wtedy kablem sieciowym do timera, ktory wyposazony byl w stosowne gniazdka.

Mozesz sprawdzic dzialanie, przelaczajac na TIMER REC/PLAY i wlaczajac zasilanie magnetofonu. Powinna rozpoczac sie wtedy wlasciwa operacja :)

Niektóre magnetofony (np. Technics RS-M45, RS-M270X, o ile pamiętam) miały tylko Timer Rec. Jeśli chciało się taśmy posłuchać, a nie nagrać, trzeba było wyłamać ząbki zabezpieczające - wówczas po doprowadzeniu zasilania przez zegar zapis nie włączał się, bo nie mógł, natomiast włączało się odtwarzanie.

Wszystko się zgadza :) Po ustawieniu TIMER REC w pozycję ON magnetofon po włączeniu sam zaczyna nagrywać. Gdy języczek w kasecie jest wyłamany- tylko odtwarza.

Dziękuję.

A co z tym FOCUSem ? Przypuszczam, że może mieć on jakiś związek z działaniem VU-metrów.

Jest także przycisk METER FAST/SLOW - przy ustawieniu SLOW diody dłużej się palą i łatwiej jest ustawić wysterowanie.

Dodatkowo do opisu zamieszczonego powyżej,dodaje zdjecie programatora z N-4450.Jest oczywiscie pieknie podświetlony,ale tylko wtedy,gdy jest włączony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nagra Ares BB +

Ukryta Zawartość

Stereophile: Nagra D open-reel digital recorder

Ukryta Zawartość

Bez komentarza

Pozdrawiam

Gościnny występ A. uważam za zamknięty

Uwaga na marginesie Kowalski nie może nagrać koncertu na iPodzie i wypalić w domu płytki ponieważ jest to ścigane prawem przestępstwo - naruszenie praw autorskich [kompozytora,tekściarza i wykonawcy]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano ba. Będzie żyło, dopóki nas to kręci. A kręci równo, zazwyczaj z prędkością 4,86 cm/s. :))

No chociaż ostatnio też sporo szybciej, bo 19,05 cm/s. :))

Szeryfo, dzięki za sprostowanie. Ach te wredne literówki, zawsze się wkradną nie tam gdzie trzeba. :)

Paul, a fakt, tego nie wziąłem pod uwagę (skleroza z racji wieku, hehe). Oczywiście 38 też. :)

Jeszcze na wsiakij pożarnyj słuciaj

http;//www.konsbu-audio.com.pl/on-line/strony/nagra_produkty.html

Do swojej zabawki UHER REPORT 4400 IC poszukuję układów scalonych TBA641A12 [dwie sztuki] - padnięty stopień końcowy [stereo]

Pozdrawiam

Zbyszek

O q.... jak ja nie lubię cyfry

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Do swojej zabawki UHER REPORT 4400 IC poszukuję układów scalonych TBA641A12 [dwie sztuki]

z tymi ukladami może być problem.

MOżna zapytać tutaj http://sklep.north.pl/karta/?numer=122690

Pozdrawiam

Dopiero dzisiaj zakończyłem ostatecznie naprawę Duala C 830. Tak porąbanej mechaniki jeszcze nie widziałem w żadnym magnetofonie ! Paski napędowe muszą być idealnie takie jak oryginał, bo jak się założy trochę grubszy lub krótszy to dupa ! Albo będzie hałasował mechanizm, albo nie włączy się "play". Zależało mi na tym aby był sprawny, bo ma jedną wielką zaletę. Mianowicie znakomicie odtwarza wszystkie kasety nagrane na innych deckach nie obcinając wysokich tonów po włączeniu "Dolby".Jest do kupienia Grundig CF 5500, i znowu mnie skręca ! Gardenus ma takiego, i mówi że to znakomity deck !

Kiedy ta poczta w końcu zacznie pracować? Już blisko miesiąc czekam za przesyłkami i powoli tracę cierpliwość!Kasety i demagnetyzer idzie do mnie i dojść nie może...

A ja dzisiaj odetchnąłem, bo dostałem od słowaka maila że otrzymał odemnie list polecony z kasą za szpule 26,5cm Sony. Też długo szedł list. Już się bałem że zakosili mi forsę !

Bardzo fajna trzygłowicówka w stanie jak z fabryki sprzedała się za grosze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"McGyver"- ostatno była Aiwa AD-F810 w idealnym stanie od 80zł, i nikt nie licytował.Potem facet wystawił ją od 60zł, ale nie wiem czy ktoś ją kupił. Ta z Twojego linku nie podoba mi się, ale może jest trochę lepsza od 810-tki, bo ta jest taka sobie...

810 jest dużo starsza, i pełno w niej plastiku.

Ta z mojego linku ma może kontrowersyjne wzornictwo (mnie też nie zachwyca) ale ma przynajmniej aluminiowy frontpanel i jest w stanie jak prosto ze sklepu.

Korwin

W tej chwili tyko ASWO ma dostęp do tak oznaczonych TBA641B LIN-IC QIP14+D z czego jedna 13-tego druga za dwa,trzy tygodnie.Ale boje się podac cene...

"McGywer"- Aiwa AD-F810 też ma aluminowy front-panel, ale masz rację że pełno w niej plastiku.

Słyszałem, że jeszcze starsza 800-setka jest solidniej zbudowana.

A sorry, to właśnie starsza 800 ma front z plastiku. Obudowę ma mało sztywną, a mechanizm nieciekawy. Dopiero ADF880 jest solidna i ma fajny mechanizm z dwoma wałkami.

Jaki by nie był ten ADF850, to niecałe 90zł za właściwie nowiutka trzygłowicówkę to są grosze.

"McGyver"- Aiwa AD-F810 to też niby full-wypas deck. Trzy głowice, dwa wałki, kalibracja ręczna z możliwością ustawienia "Rec. sensityvity". No tylko, że jakoś gra przeciętnie. W porównaniu do Onkyo TA 2570 różnica jest naprawdę wielka i słyszalna nawet dla laika.

A nie przeczę. Miałem ADF800, miałem też ADF880. Nie były złe, ale wybitne-wcale. Niemniej i tak były lepsze od wiekszości tańszych trzygłowicówek Sony, Technicsów serii AZ itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi