Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio musiałem przeprowadzić zabieg czyszczenia wyświetlacza od wewnątrz w trzech swoich segmentach - RS-BX 606, SL-PG 300 i ST-610 (wszystko Technics). Dodatkowo w RS-BX 606 była konieczność podniesienia wyświetlacza lekko z prawej strony, bo prawa strona względem lewej była przekrzywiona o jakieś 2 mm i było to lekko widoczne. Było tak co prawda od nowości ale mimo że przez tyle lat się przyzwyczaiłem to przy okazji dostępu do szkiełka od środka nie można było tego tak zostawić. :) W moich klockach jednak nie było żadnych z tym problemów. Łatwy bezproblemowy dostęp do wyświetlacza. Nic nie przeszkadzało i wszystko łatwo rozbieralne. Tak samo z prostowaniem wyświetlacza nie było żadnych problemów.

Witam,

Panowie, mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe, że właśnie w tym wątku napiszę o swoim problemie. Wcześniej pisałem o nim w nowym wątku, ale nikt nie potrafił mi pomóc. Liczę, że może tutaj, wśród miłośników magnetofonu uda mi się zdobyć niezbędną wiedzę. O co chodzi? Otóż stałem się posiadaczem magnetofonu Nakamichi 682ZX, jednak trafił od do mnie uszkodzony.

Problem 1. W magnetofonie uszkodzony (pęknięty) jest element mocowania kasety, chodzi o element na rysunku poniżej oznaczony jako 04 (CA08163A), lewy dolny róg (czerwona strzałka). Czy można taki element kupić? Ściągnąłem kilka service manuali od od innych Naksów, by ewentualnie za jakieś rozsądne pieniądze kupić uszkodzony egzemplarz i wymienić, ale nie udało mi się znaleźć drugiego, który miałby ten sam element. Klejenie odpada, próbowałem. Czy macie może Panowie pomysł jak można by sobie z tym poradzić?

Problem 2. Jak działa tłok (niebieska strzałka) wypychający kasetę, czy na zasadzie sprężonego powietrza, czy może jedynie kontroluje tor opuszczającej się pod wpływem własnej masy szuflady. Bo w chwili obecnej on w ogóle nie działa, być może jest to związane z problemem nr 1.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. PK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17402-100001279 1213542832_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paul,

wiedziałem, byłem pewien. Ale widzę, że się opłaciło i było warto. Prezentuje się świetnie. Zakładam, że równie świetnie gra. W tej sytuacji wypada tylko życzyć, żeby służył Ci wiecznie w idealnym stanie. To kiedy mam przyjechać na odsłuch? :)

Gratulacje!

No u mnie, tylko jeszcze muszę pudło dopieścic...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, to Twoje pragnienia zostały chyba w 100%-tach zaspokojone ! Wystrzeliłeś z grubej rury, ale przynajmniej jesteś prawie na samym szczycie ! A cena myślę, że absolutnie "normalna". Taniej chyba byś takiego nie kupił wraz z szpulami i nabami. Gratulacje ! Cieszę się razem z Tobą !

PS,- Dogadałem się z słowakiem, i sprzeda mi nowe naby za 79zł. Tylko, że to są takie zwyczajne. Nic specjalnego.

Facet miał trochę opory jak miał dodać do tego szpule, ale jakoś wyżebrałem.Głowice są w idealnym stanie a sprzęt podobno pochodzi ze studia.Tak więc powinny dostać w kość.Długo go odsłuchiwałem i nagrywałem i jest wszystko w porządku.Jakość powala!O to mi chodziło bo wygląd był na drugim planie.A ciężkie to jak lodówka!Byłem zmarnowany jak go zniosłem z trzeciego piętra...

>>> paul_67, gratuluję! Fajny jest, mam nadzieję, że równie dobrze się prezentuje dźwiękowo ....

Ostatnio wydałem uzbieraną kasę na kolumny - teraz czas zbierać na reel2reel co by mieć z wami o czym rozmawiać ;)

"nikx"- zbieraj, zbieraj kasiorkę ! Dobry szpulak na szpule 26,5cm to podstawa w zestawie "Vintage".

Mnie się udało za stosunkowo niewielkie pieniądze poskładać cały zestaw "Sony" z najwyższej półki tego okresu czyli amp. Sony STR 6800SD, szpulowiec Sony TC 765, Deck kasetowy Sony TC 229SD oraz Sony TC 209SD. Do tego jeszcze dochodzi szpulak Sony TC 399.

(..)Ale wiadomo, że na punkcie tego Teaca mam całkowitego bzika !(..)

również i ja gdy zobaczyłem ten model to nagle zacząłem kombinować jak by go zdobyć a przecież nawet niewiem jak sie to obsługuje.

paul 67 niezły masz ten szpulak,no to możesz zacząć nagrywać szkoda że mieszkam tak daleko w mojej okolicy(ba pewnie w całym województwie) to chyba nikt się nie interesuje takimi maszynami.

>>> Kasjel, tak - ten dzień kiedyś nadejdzie ... już od ponad roku chwytam ten temat jak jeża ... kiedyś wmawiałem sobie, że taki mebel średnich lotów mi wystarczy ale apetyt rośnie w miarę spożywania R2R - teraz wyostrzam smak i gust - niestety rynek szybciej zareagował niż mój portfel ...

Może na jesieni? Na razie ostatnie tygodnie spędziłem udowadnijąc sobie że wydana kase na wzmak i kolumny miała sens a w przerwach molestowałem ku jej zadowoleniu zreanimowaną AIWkę XKS7000. Podobnie jak inni "wariaci" na tym forum musiałem także odpierać różne ataki ukochanych osób zameldowanych pod tym samym numerem równocześnie broniąc rozebranych sprzętów przed ciekawością moich chłopaków (choć czym skorupka ...).

Przyznam się, że moim pierwszym sprzętem nagrywającym był ZK120, którego do dziś mam - niestety czasem niedomaga (jakaś lampa odchodzi do krainy wiecznych łowów) - to były czasy, JA "w domu z betonu" - migające zielone oczko - lista pr 3 i słuchawki samoróbki podpięte pod wyjście głośnikowe owego ZK.

Powodzenia, idę kopać tunel - do banku zostało mi tylko 100 m ....

Myślę, że jestem najlepszym przykładem na to, że można zdobyć super sprzęt za niewielką kasę !

Bo kupić Akai GX 95 za 100zł, Onkyo TA 2570 za 120zł lub Sony TC 765 za 150zł to przecież wręcz niemożliwe a jednak prawdziwe ! Jeśli udało się mi, to dlaczego miało by się nie udać któremuś z Was ??? Wszystko jest możliwe !

>>> Kasjel, mi się też taki zestaw troszkę niechcąco pozbierał ale Pioneerowy:

deck CTF9191

tuner TX7500

wzmacniacz SA8500II

do tego zestawu pasowałby RT2022 ;) choć RT707 też bym nie pogadził ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze taki mi się bardzo podoba oprócz Teaca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>> Kasjel powiem ci szczerze, że też do pechowców nie należę ...

deck CTF9191 - 8,5 zł (słownie: osiem zł piędziesiąt groszy!)

tuner TX7500 - coś koło 80zł

wzmacniacz SA8500II - 200zł

o innych przykładach nie wspomnę:

Nakamichi 580M - 65zł (stan półkowy)

Radmor 5100 za flaszkę ...

Czasami też można trafić na dobroć forumowicza - wspomniana wyżej AIWka potrzebująca reanimacj(dzięki MareG!).

Choć na Pioneera RT2022 za te kwoty nie ma szans - chociaż nie znasz dnia ani godziny a na takie coś nadepniesz ....

wspomniany pioneer RT707 poniżej....

do tego AKAI GX 270 DSS na desser ...

no i mój ukochany deck CTF9191 (zdjęcie zaporzyczone)

Ukryta Zawartość

post-4300-100001256 1213560894_thumb.jpg

post-4300-100001257 1213560894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi