Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za uprzedzenie przed popelnieniem bledu, a wogole wart jest rozwazenia/kumpna, czy z AKAI szukac jeszcze czegos innego?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ALE NIE ZA TĄ CENE;-)))

Ukryta Zawartość

kieszeń się nie domyka słychać cyk, cyk... przynajmniej uczciwie opisuje. Z Akai GX 75/95 trzeba mocno uważać... (ciekawe co napiszę jutro jak odbiorę mój nowy nabytek)...

wiesz jak juz było ryte, to ja się w gówno nie ładuje.jakieś boki od gx 95????koleś coś kombinuje według mnie.

to jest jeszcze nic, ostatnio poszedł taki za 260 zyli !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiesz jak juz było ryte, to ja się w gówno nie ładuje.jakieś boki od gx 95????koleś coś kombinuje według mnie.

to jest jeszcze nic, ostatnio poszedł taki za 260 zyli !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest jeszcze nic, ostatnio poszedł taki za 260 zyli !!!(..)

takie uszkodzenie to dla magnetofoniarza pestka,pasek od kieszeni się wytarł,silniczek na pewno jest sprawny.

"Ale tego, to ja już zupełnie nie rozumiem ! Ja za model o stopień niższy czyli C830 zapłaciłem 26zł :-)"

Ja jednego dostałem za darmo a drugiego z all za jakieś 13zł kupiłem i z dwóch złożyłem jednego sprawnego :) Do pełni szczęścia brakuje mi tylko ozdobnego metalu nad kieszeń kasety, z napisem "Direct Load & Lock System", który aktualnie jest imitowany przez wydruk tego elementu na matowym papierze fotograficznym. Deck naprawdę moim zdaniem świetnie odtwarza stare kasety, pobił CT-F1250, którego zaraz sprzedałem i w odróżnieniu od C830 nie jest japoński tylko germański i nie ma zębatek. No ale ta cena aktualnego C839 z allegro to jak to mawia młodzież "szydera jakaś". Normalnie nie przekracza 200zł i jeśli kiedyś trafisz taniego to bierz, choćby po to żeby porównać z C830. Ciekaw jestem jak wypadnie porównanie niemieckiego z japońskim Dualem.

Konstrukcja zespołu elektromechanicznego magnetofonu z zębatką [plastikową] jest pomysłem kiepskim i weksploatacji nietrwałym. Oprócz Sony-ego sprzęt japoński nie robi na mnie większego wrażenia wolę Nagrę Ferrographa, Studera Uhera Brauna.

Mam słabość do ich rewelacyjnych taśm chromowych bez chromu tylko ze związkami żelazawymi stabilizowanymi kobaltem.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Dual C839" powinien grać gorzej od C830, jako że jest to magnetofon z autoreversem.

Sprawdziłem mojego C830 i rzeczywiście jest wyprodukowany w Japonii.

A co do Pioneerów z seri CT-F, to chyba wszystkie one źle odtwarzają stare kasety. Szczególnie takie które zostały nagrane na innych deckach.Wiem, bo mam CT-F 850. Jednak gdybym posiadał CT-F 1250, to nie sprzedał bym go. To piękna maszyna i można jej wybaczyć wszelkie wady.

"Braun C2" też posiada plastikowe zębatki ! Tylko że są one grube i solidne.

W Dualu C830 jest taka jedna cienka i duża, umieszczona na osi prawej szpulki. I to poprzez nią napędzana jest prawa szpulka podczas odtwarzania. Problem w tym, że owe "stukotanie" ząbków między sobą, czyli między zębatką na sprzęgle centralnym a tą dużą zębatką na osi prawej szpulki przenosi się na przesuw taśmy powodując drgania dużej częstotliwości. A ponieważ ta zębatka jest cienka i duża, to zaczyna jak gdyby "rezonować", czyli wpada w jeszcze większe drgania no i du....

Przed chwilą dostałem nareszcie przesyłkę z szpulami "Sony" 26,5cm z Słowacji.

12 czerwca była wysłana priorytetem, a dotarła dzisiaj :-))

Ale szpulki są extra ! Bardzo solidne z aluminiowymi środkami.Teraz jeszcze naby !

Gratuluję! Ale widzę, że długo to idzie. Ja na razie czekam cały czas na jakieś potwierdzenie, że w ogóle doszły pieniądze. Szpul się doczekam pewnie pod koniec lipca ;)

Ukryta Zawartość

Witam,

to nie tylko niedomykająca się kieszeń. To coś znacznie poważniejszego. W przypadku, gdy kaseta nie zostanie do końca osadzona w GX-75/95, blok głowic ze znaczną siłą uderza w obudowę kasety, akurat w miejscu szczeliny głowic. Występują wówczas poważne problemy z zapisem, a szczególnie z równowagą tonalną między kanałem L - R.

Proponuję uważać na wyższe Akai.

Ukryta Zawartość

Ja już kilka razy zaryzykowałem, kupując sprzęty jako "uszkodzone" i zawsze mi się to opłaciło !

Dzięki temu mam klocki z najwyższej półki za niewielkie pieniądze.Gdyby nie to, to w ogóle bym ich nie miał bo nie było by mnie stać na nie wszystkie !

> ""Dual C839" powinien grać gorzej od C830, jako że jest to magnetofon z autoreversem."

Nie był bym taki pewien :) Głowica nieruchoma, dwa wałki, lepszy mechanizm, znacznie wyższa cena nowego (875usd za c839, 500 za c830)... Z kolei C830 ma 3 głowice, co daje mu pewną przewagę... Cóż - nie dowiemy się dopóki ktoś nie porówna :)

> "Jednak gdybym posiadał CT-F 1250, to nie sprzedał bym go."

Decyzja nie była łatwa i zostałem za nią ukarany pierwszym negatywem na all. (wylicytował Niemiec i przez ponad miesiąc nie zapłacił, więc dostałem zwrot prowizji a on punkt karny od all. a ode mnie negatywa. Odwdzięczył się tym samym i jeszcze jakieś bzdury o orgazmach bęcwał nawypisywał pod moim dla niego komentarzem). Za drugim podejściem CT-f1250 poszedł za 200zł więcej i nie było już problemów :) Po dobrym skalibrowaniu taśmy nagrywał świetnie - odsłuch po taśmie na dość dobrych słuchawkach niczym nie ustępował temu ze źródła. Na żelazówkach nawet lepiej mi grało niż na metalu. Jednak zdecydowałem się go sprzedać bo kasa zawsze potrzebna a zdecydowanie częściej odtwarzam kasety nagrane kilka/kilkanaście lat temu niż nagrywam nowe. Do nagrywania będzie kiedyś coś innego :) Jedno już mi cenowo uciekło -

Ukryta Zawartość

Co ciekawe nowy CT-F1250 kosztował wg vintagecassette 695usd czyli sporo mniej od C839... Czyżby wówczas w Japonii była taka tania siła robocza?

Przy okazji - pojawił się ciekawy deck na U. Pierwszy raz coś takiego widzę.

I jeszcze jedno "przy okazji" - jakby komuś zalegał Grundig CF 5500 na części to potrzebuję jedną zębatkę...

Ukryta Zawartość

Za 200zł więcej niż za pierwszym razem :)

Bardziej nieprawdopodobne wydaje mi się to jak mogłeś go na all nie zauważyć ;) Chociaż chyba wtedy się kurowałeś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ktoś się skusi - ja nie mam możliwości, a znajomy z GB w pracy teraz, pewnie bym ją wziął:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właściwie tak, ale mnie ten magnetofon nie przekonuje jakoś szczególnie. Jeśli małe szpule, to bardziej bym polował na jakiegoś Akai. Masz praktycznie gwarancję idealnego stanu głowic.

Naby sprzeda mi ten słowak, od którego kupiłem szpule Sony. Kosztują tylko 80zł, ale to zwykłe plastiki. Najciekawsze, że ten sam człowiek sprzedaje również nowiutkie naby Revoxa. Są niestety w licytacji, a cena już wynosi 2500 koron słowackich. Możliwe, że sprzedał by mi je za 300zł. Ale to i tak jest wysoka cena jak dla mnie.

A takie by Ci pasowały?

Ukryta Zawartość

Szwagier będzie w kraju za 10 dni to może przywieźć bez żadnych dodatkowych kosztów. Tylko czy zdąży z pracy wrócić (aukcja za 6h się kończy).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi