Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą poszła na Allegro szpula Maxell za 81 zł+14 przesyłka.Trzy minuty przed końcem nie było nikogo zainteresowanego.Myślałem,że kupię za 49...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy się gościowi jeszcze nie znudziło,to się nazywa wytrwałoś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak z kaseciaka nie da się chyba uzyskać hi-endowego brzmienia i głebi ja z CD.

Własnie podłączyłem mojego AKAI GX-67. Gra fajnie, ale nie to czego się spodziewałem.

A niby jeden z najwyższych modeli. Podobnie było jak pożyczyłem na odsłuch Teaca z wyższej półki.

Załamałem się

Ze szpulowca - owszem. Sądze, że nie można uzyskać takiej rewelacyjnej jakośći z tych modeli.

Aw idziałem tylwe pochlebnych opini na ich temat na forach. Jednak 4,76 cm/s to chyba za mało.

Jak wy to robicie przy takjej prędkośći ? Chyba sprzedam i idelanym stanie GX-67. Co mam pierwszy krok zrobić.

Może moja załamka jest a wyrost, ale jestem dopiero początkującym w taśmach.

Literówki się wkradły

Jednak z kaseciaka nie da się chyba uzyskać hi-endowego brzmienia i głebi jak z CD.

Właśnie podłączyłem mojego AKAI GX-67. Gra fajnie, ale nie to czego się spodziewałem.

A to niby jeden z najwyższych modeli. Podobnie było jak pożyczyłem na odsłuch Teaca z wyższej półki.

Załamałem się...

Ze szpulowca - owszem. Sądze, że nie można uzyskać takiej rewelacyjnej jakośći z tych modeli.

A widziałem tyle pochlebnych opini na ich temat na forach. Jednak 4,76 cm/s to chyba za mało.

Jak wy to robicie przy takiej prędkośći ? Chyba sprzedam w idelanym stanie GX-67. Jaki mam pierwszy krok zrobić ?

Może moja załamka jest a wyrost, sorry ale jestem dopiero początkującym w taśmach.

A może nagrywam na złych taśmach?

Mam duże zapasy zwykłych żelazówek Sony i TDK/

Mogą być ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

manius59, 19 Lip 2008, 22:23

To szaleniec:) takiego uporu dawno nie uświadczyłem, jest niepokonany.

żółwik skalibruj dobrze taśmę i kup jakaś dobrą np tdk SA.

ale szpulak zawsze przewyższy kaseciaka, niestety szerszy ślad i wielokrotnie wyższa prędkość.

Ok

No ale gdzie ?

U mnie w Kole nie ma innych (miejscowość k/Konina) W Koninie też już prawie ŻADNYCH kaset. (miasto - dziura)

Gdzie wy się zaopatrujecie ? I jakie konkretnie typy, czy ze standatdowych też są jakieś godne polecenia ? Dobra chromówka, może być super, ale większość naprawde sporo kosztuje w porównianiu do zwykłej.

Dzięki za odpowiedzi.

Są dostępne choćby w różnych Media Markt, Saturnach itd. kasety chromowe TDK SA i (rzadziej) Sony - nie pamiętam oznaczenia, coś z UX o ile pamiętam. Albo zamów w necie.

Do żółwika

Taśm w Koninie też raczej nie kupisz mam tam babcię i raz obchodziłem całe centrum i znalazłem tylko kilka emtecków oraz tdk najniższych modeli

Może coś być w jakihś osiedlowych sklepikach elektrycznych/rtv odwiedzę babcię już niedługo więc będę jeszcze szukał

Co do osiągnięcia bardzo dobrej jakości na kasetowcu to jest to jak najbarddziej możliwe, kasety ze zdjęcia to szajs, a przytoczony model magnetofonu to także nie jest HiEnd. Ile razy sam nie mogłem odróżnić kopii od źródła (z CD) kiedy to coś sobie nagrywałem na dobrym chromie/ metalu (oczywiście po wcześniejszym prawidłowym skalibrowaniu).

No niestety kiedyś też objechałem Konin :(

Czyli pozostaje mi chyba najpredzej zamówić z neta.

Mam nadzieję, że te się nadadzą. Słuchaliście z nich ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59>Gratulacje!!!!to piękny i solidny Teac i mixerek masz od razu do niego.Warto było.Tylko żeby nic po drodze się nie stało - może jedź po niego.Kurcze to delikatny sprzęt i szkoda by było, gdyby ktoś po drodze mu krzywdę zrobił, a są dewianci.Jak już będziesz go miał u siebie - czekamy na opisy , zdjęcia i wrażenia- koniecznie!!!!!! Zawsze bardzo się cieszę jak takie sprzęty trafiają do Naszych. Cieszmy się razem z maniusem59....Pamiętajcie też o Korwinie!Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jacek

Tak ta taśma trzyma fason i nie jest taka droga, przed nagrywaniem koniecznie umyj jeszcze wałki,głowiczki i pinch rollersy (jeżeli tego jeszcze nie robiłeś) oraz sprawdź czy na śrubkach regulacji głowicy masz oryginalne plomby - jeżeli śrubki były ruszane to deck nie będzie czysto nagrywał/odtwarzał jeśli jest rozregulowany tam

Żółwik,

Te kasety które pokazałeś (TDK T1 i Sony EF) to podstawowej jakości taśmy, przeznaczone do zapisu mowy, ew. muzyki na niewyszukanym sprzęcie przenośnym (jamniki, tanie miniwieże). Na dobrym sprzęcie, po skalibrowaniu, mogą dać co najwyżej znośną, ale na pewno nie porywającą jakość dźwięku. Przede wszystkim, kup lepsze taśmy. Teraz można jeszcze kupić nowe tylko TDK SA albo Sony UX-S. Jest jeszcze Allegro albo ebay, ale tam bywa drogo.

Dziękuje Marek-41 Jeśli chodzi o zakup tego magnetofonu to bardziej moja rodzinka zadecydowała.Wiedząc że ja zawsze marzyłem o takim sprzęcie,mam tylko nadzieje że się bedzie dobrze spisywał.

Zobaczcie od jakiej kwoty czech rozpoczyna licytację (to ok.1400zł). I to za sam magnetofon !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

żółwik

19 Lip 2008, 22:28

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 342 / 316 / 0

Literówki się wkradły

Jednak z kaseciaka nie da się chyba uzyskać hi-endowego brzmienia i głebi jak z CD.

Właśnie podłączyłem mojego AKAI GX-67. Gra fajnie, ale nie to czego się spodziewałem.

A to niby jeden z najwyższych modeli. Podobnie było jak pożyczyłem na odsłuch Teaca z wyższej półki.

Załamałem się...

A widziałem tyle pochlebnych opini na ich temat na forach. Jednak 4,76 cm/s to chyba za mało.

Jak wy to robicie przy takiej prędkośći ? Chyba sprzedam w idelanym stanie GX-67. Jaki mam pierwszy krok zrobić ?

Może moja załamka jest a wyrost, sorry ale jestem dopiero początkującym w taśmach.

A może nagrywam na złych taśmach?

Mam duże zapasy zwykłych żelazówek Sony i TDK/

Mogą być ?

Magnetofony Akai z serii GX (65, 75 i 95) maja problemy z nagrywaniem na kiepskich tasmach. Nie tylko na FE ale takze na niektorych Cr dlatego miedzy innymi pozbylem sie GX 75 mkII. To co mam obecnie i co mialem wczesniej (AD-F 880 i CT 757) radzi sobie bez problemu z najgorsza kaseta uzyskujac zadowalajacy dzwiek.

Trochę to dziwne że słabo sobie radzą, gdyż mają kalbrację i płynną regulację biasu.

Czyli twoim zdaniem nic w tej sprawie nie robić, tylko lepjej się go pozbyć ?

Mam jeszcze Sony z tym że już klasy popularnej. Chociaż dolby HX Pro też posiada.

Szkoda mi trochę tego Akai.

• Pokaż nowe odpowiedzi