Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykle wolę kalibrować "na słuch". Ale nie zauważyłem problemów z starszymi "zwykłymi" żelazówkami.

Jeżeli tylko taśma nie jest zniszczona i nie ma pozaginanych krawędzi oraz mechanicznie jest OK, to z kalibracją nie ma problemów.

W magnetofonach z kalibracją półautomatyczną regulacja prądu podkładu polega na zapisywaniu sygnałów testowych o różnej częstotliwości, na ogół ok. 400 Hz w prawym kanale, i 8, 10 lub 12,5 kHz w kanale lewym, na poziomie pomiędzy -20 a -15 dB, i regulowaniu prądu podkładu tak, by poziom sygnału odczytywanego był taki sam w obu kanałach.

W przypadku marnej jakości taśm normalnych, jakichś "no-name'ów" z Dalekiego Wschodu, ale także np. standardowych kaset Stilonu czy starych kaset ORWO, osiągnięcie jednakowego poziomu niskich i wysokich tonów okazuje się niemożliwe, nawet przy najmniejszym osiągalnym prądzie podkładu. Taka kaseta nie daje się zatem skalibrować i nie nadaje się w zasadzie do niczego z wyjątkiem zapisu mowy. Najczęściej towarzyszy temu też bardzo niska czułość ogólna taśmy, często też nie dająca się skompensować. I tu nic nie pomoże, nawet regulacja "na słuch". ;-)

Oczywiście, że z tego typu taśmami jest problem. Ja miałem raczej na myśli starsze Basf LH-EI, Sony EF lub TDK D itp. Kasetami marki Stilon,ORWO, i inne "no name" w ogóle nie zawracam sobie głowy ! Przed chwilą próbowałem skalibrować jakąś piracką kasetę z początku lat 90-tych i rzeczywiście się nie dało....

Ale wiadomo na jakich nośnikach wówczas nagrywano ! Choć czasami nie było aż tak źle.....

Warto też starszą lub nie znana nam używaną kasetę pooglądąć - określić stan w różnych jej częściach - spotkałem się już z taśmami, które miały inne parametry kalibracyjne w różnyh częściach kasety (!) >>> nie trzymały standrdu jakościowego w całej swojej "ciągłości".

Przed kalibracją warto też obejrzeć kasetę czy nie ma widocznych uszkodzeń, zagięć itp. kalibrowanie takiej taśmy w tym miejscu nie ma sensu (jeżeli na takiej kasecie nam zależy a uszkodzenie jest z przodu to warto je wyciąć)! Podczas takiej obdukcji widać też czy nośnik pyli (taśmy używane) - wtedy decyzję włożenia jej do kieszeni waszego magnetofonu pozostawiam wam ...

Ja przed nagrywanie zawsze przewijam taśmę tam i spowrotem tak by był równo ułożona - jeżeli jest to taśma używana często widać poważniejsze uszkodzenie po nierównym nawinięciu taśmy ...

Takie przewinięcie pozwala też określić jakość mechaniki taśmy ...

Sorry za takie oczywistości ale może komuś się przyda :)

>>> Kasjel nie obrażaj ORWO ;) wczoraj znalazłem taką kasetę z chromem środu i brzmi OK, mechanika tragiczna ale nośnik niczego sobie - chyba wsadzali AGFY ? Maciej pewno wie ;)

A ja mam jasnożółtego z czerwonym paskiem BASFa LH-EI z I połowy lat 80-tych, z dość dużym okienkiem obejmującym szpulki, który nie chce się skalibrować w dość dużej liczbie magnetofonów - wymaga bardzo niskiego prądu podkładu, i ma niską czułość. Mam jeszcze kilka innych egzemplarzy, ale nie próbowałem ich kalibrować. Co ciekawe, podobny BASF ale z następnej serii, już tylko z żółtym paskiem na dole i przeważająco białą etykietą, ma zupełnie inne właściwości - wymaga wyższego prądu podkładu, i czułość też ma wyższą.

Jak się okazuje, kolejne serie kaset, mimo takiej samej nazwy, potrafią jednak znacznie różnić się parametrami.

Nie mam pojęcia, czy ORWO wsadzało taśmy chromowe AGFY. Podobno JEDYNYM producentem dwutlenku chromu był PDM, który był właścielem patentu, i innym producentom sprzedawał tę substancję do produkcji taśm, z wyjątkiem BASFa, który jako jedyny nabył od PDM licencję i sam sobie ów dwutlenek chromu produkował.

Trudno ocenić, czy ORWO kupowało od PDM komponent do produkcji taśm, czy też gotowe taśmy od BASFa, AGFY czy Philipsa. Myślę, że raczej gotowe taśmy, ale mogę się mylić.

Nie wiem też, jak było ze Stilonami CrO2.

Supertony Wiskordu (i normalne, i CrO2) były oparte o gotowe importowane taśmy, sami taśm nie produkowali.

Zresztą kasety i taśmy ORWO z lat 80-tych są już całkiem porządne.

Natomiast kasety i taśmy ORWO z lat 70-tych były podłe; taśmy odbiegały właściwościami od jakichkolwiek norm, i były gorsze od Stilonu.

Testowana przeze mnie kaseta ORWO - wygląda na taśmę konfekcjonowaną w podłe pudełka made in GDR.

Jak na owe czasy rarytas ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze dwie kasety wygrzebane na strychu kuzyna z serii "prawie jak" :)

- Prawie jak Maxell (a tak apropo tej kasety - obudowa wygląda jakościowo ok)

- Prawie jak TDK ale tylko z nazwy :). Obudowy "hurtowe" z dołączonymi nalepkami.

Nie nagrywałem - nie kalibrowałem, żal mi czystych głowic ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100009234 1216643053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Szanowne grono mam pytanie czy szpule 26 cali, są to standardowe i pasują do każdego sprzętu.Mam namyśli te dużymi otworami, dotej pory miałem doczynienia tylko z szpulami małymi i chciałbym się dowiedzieć coś na ten temat.

manius59.Szpule 26 cm mają trzy wersje.Jedna przygotowana do nab- adaptorów - te z dużymi otworami, o których piszesz.Wtedy zakłada się ją na naba( który jest w komplecie z Twoim Teaciem0, drugi rodzaj ma zwykły otwór z trzema nacięciami - tak jak zwykła szpule, i trzeci rodzaj - taśmy przeznaczone do bobinek - wtedy trzeba mieć adapto bobinkowy z uchwytem mocującym. Nie jestem pewien czy teac 3440 ma odkręcane ucheyty do szpul przy silnikach - dopiero można to powiedzieć po sprawdzeniu - chyba , że ktoś wie.Gdyby nie miał odkręcanych wtedy są tylko te dwie pierwsze możliwości.Pozdrawiam - jacek

Mam prośbe wiem że może nie na temat ale chodzi mi o szpule do teaca-3440.Przepraszam że zawracam głowe>Cześć czy możesz mi doradzić sprawie szpul,będą pasować doTEAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciągle tymi samym tematem.

Ukryta Zawartość

Manius-59.Potwierdzam,ze tasmy bardzo dobre,tylko troche daleko.Zobacz,czy gośc nie ma tego wiecej,bo wtedy koszty wysyłki się rozłożą na większą ilośc.Mam Taką taśmę i mój tandberg TD20A bardzo je lubi.

Dziękuje kolegom Jackowi i Markowi za wyrażenie własnej opini.Jeśli by ktoś z kolegów miał problem z częściami do swoich zabawek, mam możliwość z sciągniecia z Stanów.Jeśli tylko będzie to na ebay,oczywiście przesyłka nie przez ebay. pozdr Marian

Witam,wszystkich i mam do przekazania bardzo dobrą wiadomośc.

Właśnie skończyłem rozmowę telefoniczną z Korwinem.Jest już w domu i wszystkich kazał od siebie pozdrowić.Czuje się dobrze i odpoczywa po szpitalnej przygodzie.Ma zakaz przebywania przed kineskopowym monitorem,więc do czasu zdobycia monitora opartego na LCD nie będzie mógł nam towarzyszyć.To na razie tyle informacji.

Witam!

Przepraszam Panowie,że przynudzam z tym deckiem ale może ma ktoś takie pokrętło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złego nawet diabeł nie bierze,z komórką muszę się pożegnać, z monitorem kineskopowym tak samo, mam jednak inne obecnie ważniejsze wydatki, a zupełnego złomu kupować nie będę, zaglądać na forum będę obecnie dosłownie na chwilę.Czuję się nieźle, cały zabieg był dosłownie robiony na żywca z minimalnym jedynie znieczuleniem miejscowym.

Pozdrawiam wszystkich i spadam

Zbyszek

Od 10.00 jestem w chacie bez prądu i bez internetu

Może już znacie tego linka - polecam dla fanów R2R ...

Ukryta Zawartość

dla Korwina, jeżeli nie zna - choć wątpię, polecam link UHER z tej strony ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi