Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, tak ale to są pojedyncze przypadki, natomiast nie możemy generalizować, że tak jest zawsze, bo gdyby tak każdy z nas zaczął latać ze śrubokrętami przy swoich magnetofonach, to raczej nikt z nas by nie był w efekcie końcowym zadowolony. :) Zresztą nie raz się w tym temacie przewijało zdanie typu "Nie ruszaj śrubek przy głowicy, zostaw tak jak fabryka ustawiła". Z drugiej zaś strony wszyscy tutaj mamy przykład w postaci magnetofonów Akai GX 75 czy GX 95, w którym producent zastosował otworki, żeby był łatwy dostęp do głowic. I efekt był odwrotny, bo jak co niektórzy zaczęli kręcić, to potem nabywca takiego pokręconego Akai, dostawał szału nie mogąc sobie z tym poradzić.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ale jak już problem z rozregulowaniem zaistnieje to trzeba coś robić a nie mówić tak jest i musi zostać. Każdego rozjechanego da się ustawić kwestia sprzętu,możliwości i opłacalności. NIe można powiedzieć, że jest to idealnie, bo zakładamy ideał fabryczny. Ale zblizyć się zawsze można do tego ideału jak istnieje potrzeba.

manius59> coś dla Ciebie - nie czekaj.Pozdr - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne grzebaliście w swoich deckach, chodzi mi szczególnie o wszelkie Akai z rodziny GX...

Otóż w moim GX-67 w sekcji odtwarzania (przedwzmacniacz głowicy czytającej) znajduje się układ M5220.

Czy w waszych Akai też jest taki op ? A jak w innych dobrych deckach? Czy opłaca się wymienić go na na jakiś inny ?

Co prawda w nocie katalogowej piszą, że przeznaczony jest przedewszystkim do decków, ma ultra małe thd przy dużym wzmocnieniu - średnio 0.001 % oraz szumy 0,75 uV, co też nie jest chyba takie złe.

Ale jest przecież wiele lepszych operacyjnych.

Jak z tym jest u was ?

żółwik, 23 Lip 2008, 17:32

>Zapewne grzebaliście w swoich deckach, chodzi mi szczególnie o wszelkie Akai z rodziny GX...

>

>Otóż w moim GX-67 w sekcji odtwarzania (przedwzmacniacz głowicy czytającej) znajduje się układ

>M5220.

>Czy w waszych Akai też jest taki op ? A jak w innych dobrych deckach? Czy opłaca się wymienić go na

>na jakiś inny ?

>

>Co prawda w nocie katalogowej piszą, że przeznaczony jest przedewszystkim do decków, ma ultra małe

>thd przy dużym wzmocnieniu - średnio 0.001 % oraz szumy 0,75 uV, co też nie jest chyba takie złe.

>Ale jest przecież wiele lepszych operacyjnych.

>

>Jak z tym jest u was ?

Nie patrz na to. Układ dobrany jest do założeń konstrukcyjnych sprzętu. Jak chcesz coś modyfikować, to powinieneś nabyć trochę wiedzy z zakresu elektroniki i wtedy dopiero ewentualnie coś dłubać. Ten scalak widziałem w wielu deckach. POZDRAWIAM:)

Wiedze podstawową z elektroniki już posiadam niejako, skończyłem takie technikum i pracuje w tym zawodzie. Lutować umię. I modyfikowałem już kilka urządzeń. :P

Napisałeś enigmatycznie, że mogę ewentualnie coś podłubać. Tylko od czego zacząć skoro nie od scalaka ? Takiej dobrej jakości ? Nie powiesz mi chyba, że on tu nie jest oprócz głowicy głównym źródłem szumów ?

Do tej dyskusji idealnie pasuje stare amerykańskie powiedzonko "lepsze jest wrogiem dobrego" A teraz jak ktoś chce ,to niech sobie grzebie,ale bez gwarancji,ze będzie lepiej.Może będzie inaczej.

Ja właśnie taki grzebany przywracam do ładu już dłuugi czas.

żółwik, 23 Lip 2008, 17:50

>Wiedze podstawową z elektroniki już posiadam niejako, skończyłem takie technikum i pracuje w tym

>zawodzie. Lutować umię. I modyfikowałem już kilka urządzeń. :P

>

>Napisałeś enigmatycznie, że mogę ewentualnie coś podłubać. Tylko od czego zacząć skoro nie od

>scalaka ? Takiej dobrej jakości ? Nie powiesz mi chyba, że on tu nie jest oprócz głowicy głównym

>źródłem szumów ?

Największy szum jak sam dobrze wiesz nie bierze się ze scalaka. Scalak to bardzo mały procent tego szumu. Zawsze możesz wsadzić w tor odczytu układ przeznaczony dla wojska czy NASA, tylko po co, skoro ogranicza Cię już na wstępie niedoskonałość samego odczytu. Twój sprzęt. POZDRAWIAM:)

Marek-41, 23 Lip 2008, 17:56

>Do tej dyskusji idealnie pasuje stare amerykańskie powiedzonko "lepsze jest wrogiem dobrego" A

>teraz jak ktoś chce ,to niech sobie grzebie,ale bez gwarancji,ze będzie lepiej.Może będzie inaczej.

>Ja właśnie taki grzebany przywracam do ładu już dłuugi czas.

Nic dodać, nic ująć:)

trebliG

Przewidywany budzet to ok. 500 - 700 PLN sprzęt + koszty naprawy

Ocasek

Poszukaj Nakamichi. Prosty DR-1 posiada reg. azymutu.

Marek-41

Do tej dyskusji idealnie pasuje stare amerykańskie powiedzonko "lepsze jest wrogiem dobrego" A teraz jak ktoś chce ,to niech sobie grzebie,ale bez gwarancji,ze będzie lepiej.Może będzie inaczej.

Ja właśnie taki grzebany przywracam do ładu już dłuugi czas.

Zgadzam się w 100%, pozdrawiam, Wojtek.

Do ^Jacka i do Wszystkich

Serdecznie za życzenia dziękuję ale Robocopem raczej nie jestem tylko Frankensteinem.Maszyna potężna o niesamowitych wręcz możliwościach włącznie z elektrycznym zmartwychwstaniem przy pomocy 30J 650=V raz a dobrze lub kilka aż do skutku . Impedancja mięśnia sercowego dla szoku 30 Ohm dla pracy samego układu stabilizującego 600 Ohm .

Pozdrawiam i spadam

Zbyszek

Przysycha na mnie jak na psie

He , he - Zbyszku - raczej mam rację - mówisz o impedancji mięśnia sercowego i napięciach zmartwychwstania...Robocop - jak nic.Serdecznie Cię pozdrawiam i niech nadal goi się jak na psie - Jacek

Chyba przesadzacie Panowie ! "Korwin" przeszedł tylko mały "tuning", więc nie porównujcie go do Robocopa lub Freikensteina. To tylko mały układ stymulujący pracę serca ! Pewnie słowo "tuning" jest najtrudniejsze do przełknięcia dla Korwina, w przypadku Uherów. Ale gdy ta konieczność dotyczy użytkowników Uherów....to może być :-)

A tak poważnie, to myślę że najgorsze ma Pan już za sobą ! Teraz życzę tylko aby ten stymulator był tak samo dobry jak Uher 4200 Monitor ! Chociaż niestety jest to urządzenie cyfrowe...nie analogowe :-))

Stymulator to tylko mała część tej maszynerii jest to Cardioverter/Devibrillator, maszynka analizuje parametry pracy mięśnia sercowego i ingeruje w rytm jego pracy, koryguje jego tętno itp; najbardziej istotnym elementem urządzenia jest defibrylator do reanimacji przy pomocy szoku elektrycznego całość gustowna i wyjątkowo droga umieszczona w kieszeni pod lewym obojczykiem powinna pracować bez przerwy przez okres 8 lat.I nie jest to tuning taki jak wprowadzenie stentów [mam takie dwa od 11.05.2008] tylko tylko zamiana naturalnego sterowania neurologicznego sterowaniem komputerowym .

A wracając do "tuningu" Uherów to k**ewstwo, pedofilia i zbrodnia

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzięki Koledzy za informacje dotyczącej serwisówki, ale niestety nie mogłem odebrać tej wiadomości spowodu wyjazdu.Bardzo żałuje bo by mi się bardzo przydała.

Manis59- zobacz ! Poprosisz kupującego, to ci zeskanuje i wyśle !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy mam pytanie chodzi o szpule 26 cali,na ebay bardzo często pojawiają się szpule w calach 1/2 1/4.Moje pytanie polega natym czy to dotyczy tylko taśmy, czy te szpule są uniwersalne.Pozdr Marian

>manius59

szpul to też dotyczy, jeśli jest to szpula skręcana to inny jest środek - bęben, boki są takie same dla obu szerokości, są jeszcze szpule/taśmy jedno calowe i więcej, ale to już wieloślady

Mam takie pytanie, moze troche smieszne, ale jak wyglada Waszym okiem kwestia uzytkowania magnetofonow szpulowych od strony dostepnosci tasm, ewentualnych czesci zamiennych? Macie jakies godne polecenia sklepy (najpewniej za granica) gdzie warto sie zaopatrywac w takie rzeczy? Dluzszy czas kolacze mi sie po glowie magnetofon szpulowy, a ten watek nie ulatwia mi odstawienia tematu na polke... Nie chcialbym by taki zakup spelnial role eksponatu, ale byl w pelni sprawnym, kolejnym zrodlem dzwieku dostarczajacym wiele frajdy... i obowiazkow oczywiscie. Macie jakies ciekawe, godne polecenia szpulowce powiedzmy do ok 2tys zl? Tak czy siak nim kupie cos chce troche 'postudiowac' temat na sucho, ale serdeczne dzieki za jakies wskazowki.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi