Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje Wam za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie - w niektórych deckach Pioneera był stosowany system FLEX, opisywany jako lepsza wersja stosowanego w deckach Yamahy Play Trim. Macie może jakieś opinie na ten temat czy własne doświadczenia z tym ustrojstwem?

Za 2 tysiące to możesz upolować sprzęt z bardzo wysokiej półki. Nawet teraz w tej cenie jest choćby Revox PR 99 i Revox B77 do wyboru.

Nowych taśm i części zamiennych... nie ma. Bazujemy na tym, co istnieje na rynku wtórnym. Taśmy kupuje się głównie na serwisach aukcyjnych, nie jest z nimi wcale tak źle. A co do części zamiennych - dobry magnetofon ma pancerną, prawie niezniszczalną budowę. Części mechaniczne zużywają się nadzwyczaj rzadko, jeśli już to głowice i rolki. A jak się jednak coś zepsuje to cóż, trzeba szukać i liczyć na farta.

Zakup magnetofonu moim zdaniem zawsze niesie za sobą pewien stopień ryzyka. Decyzję trzeba podjąć samemu.

AmAdeuz - tu masz niedrogo. I to cały komplet ! Wychodzi jakieś 2200zł za wszystko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki Panowie, no o cos takiego mi wlasnie chodzilo, do konca sierpnia powinienem wszystko sfinalizowac i poczytac na tyle by nie zadawac durnych pytan ;-) Te revoxy stosunkowo czesto sie pojawiaja wiec moze sie uda, a trafilem na tasmy u thomanna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jakos sie da wykorzystac 'u nas'?

Ukryta Zawartość

Witam

faktycznie topowe modele Pioneera są drogie ale jest jeden niedoceniany a wyjatkowo udany : Pioneer model CT-S920S. Jest identyczny z CT-95 . wazy 800 g mniej a funkcje ma identyczne , tylko głowica inna ale w zupełności wystarczajaca od 20-23.000 Hz. Cena to okolo 300-500 zl.Mozna kupic na ebay lub allegro ( na allegro bardzo żadko). Polecam jest niezawodny i ma doskonała głebie dzwieku wyjatkowy dobry stosunek ceny do jakosci.

Tak to prawda Pioneer CT-S920S to kapitalny deck, należał do ostatniej dobrej serii Pioneera jeśli chodzi o decki i jest bardzo zaawansowany technologicznie. Ale za 300zł to się go nie dostanie (niemcy także cenią ten model), 500zł to minimum oczywiście doliczając jeszcze drogą przesyłkę z niemiec, za nieco niższe ceny można dostać za to "brata" 920stki a mianowicie CT-S910.

Ktoś spytał jeszcze o system FLEX w Pioneerze - miałem ale żeby mnie to powaliło na kolana to nie mogę powiedzieć, a pozatym ten system jest od polepszania dźwięku ze starych, zjechanych kaset - jakby nadbudowuje to, co juz nie jest odtwarzane w wyniku zużycia taśmy, nie jest w zamyśle przeznaczony do pomocy w odtwarzaniu kaset nagranych na różnych deckach

ale tylko te niższe modele miały system FLEX CT-910 ,CT-93 ,CT-95 nie miały

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AmAdeuz>Kupno szpulowca - to jedna z najpiękniejszych chwil w życiu.Gratuluję decyzji.Czeka Cię piękny czas.Jedą z najważniejszych spraw przy zakupie - to skąd pochodzi szpulowiec i jaki ma życiorys. No chyba, że trafi Ci się fabrycznie nowy( co jest możliwe) - wtedy życiorys jest nie ważny. Jeśli szpulowiec atał u kogoś jako eksponat , masz duże prawdopodobieństwo , że jest mało zużyty, jeśli pracował w studio - to gorzej, chyba , że był serwisowany, ale lepiej jak był eksponatem u kogoś w domu. Następnie - dobrze,żeby był to dwuślad z prędkościami 19 i 38 cm/s - to optymalne warunki. Polecam Revoxy B-77, PR99 ( wszystkie wersje), Tascam 32 ( taki jak Paula_67), Fostexy, Tascam BR20, no i wszystkie TEAC o parametrach przesuwu podanych wyżej. Akai - są znakomicie zbudowane i peracują niezawodnie, ale niestety nie produkowali dwuśladów z tymi prędkościami.Zakup czteroślada raczej nie ma sensu.Za 2kzł - kupisz dobrego Revoxa lub Teaca. Jest tyle do myślenia - zazdroszczę Ci i życzę powodzenia - jacek

Jacekk011, 24 Lip 2008, 17:32

Jak Ty pięknie piszesz o tych szpulowcach!Widać,że kochasz ten sprzęt.M.in. dzięki Tobie kupiłem swojego taśmociąga a teraz myślę o mikserze bo trochę mało tych wejść we wzmaku.

Dzieki Jacku za te wskazowki, no mi po wypadku wpadnie troche wieksze odszkodowanie i pomyslalem ze to dobry czas co by wprowadzic w zycie mysl: nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. O! I tak, tu maja rowniez sporo Revoxow i Tandberg, Teac, Studer:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na bank cos sie wynajdzie. W razie jakis pytan pozwole jeszcze sobie tu zagadnac, acz mam nadzieje ze w niedlugim czasie szczesliwie sfinalizuje sprawe i bede sie Z Wami cieszyc.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Whttp://cgi.ebay.com/UNOPENED-1-4-AMPEX-GRAND-MASTER-456-METAL-10-5-REEL_W0QQitemZ350082496966QQcmdZViewItem?hash=item350082496966&_trksid=p3286.m14.l1318itam może mi ktoś powiedzieć czy warto do TEAC.

Na Aukro jest jeszcze drożej niż u nas ! A co do szpulowców dwuśladowych, to owszem....ich jakość dżwięku jest lepsza niż magnetofonów czterośladowych. Ale jeśli proponujecie komuś zakup dwuślada i z prędkością 38cm/s, to jednocześnie skazujecie go na ogromne wydatki na taśmy !!! A więc czy jest w tym wszystkim jakiś sens ? Czy naprawdę nie wystarcza czteroślad i 19,5cm/s ???

Zgadzam się, ja też uważam że czteroślad przy 19 cm/s w zupełności wystarczy "normalnemu" człowiekowi. Dwuślad i 38 cm/s to już wyższy stopień wtajemniczenia.

Należy się poważnie zastanowić przed dokonaniem zakupu taśmy AMPEX 456 i przeczytać dokładnie instrukcję obsługi swojego magnetofonu szpulowego nawet wyjątkowo drogie nie zawsze miały możliwość korzystania z innego nośnika niż typ I nagrywanie na nośniku chromowym udawało się na niektórych semiprofesionalnych magnetofonach studyjnych nośnik IV używano w magnetofonach stacyjnych. Na UHER-ze REPORT 4200 Monitor nagrywałem na taśmie ferro i ferro żelazowożelazawej stabilizowanej kobaltem [tak zwany japoński chrom] z bardzo dobrym rezultatem.Ktoś w tym wątku pisał o taśmach Tonsila od strony głowicy brązowych a od strony docisku czarnych z połyskiem, że były to taśmy chromowe bdzura, to był Ampex ferro konfekcjonowany w Polsce.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Taśmy typu metal niszczą głowice

Co to są semiprofesionalne magnetofony ? Bo o takich nie słyszałem ?

Zbyszku dlaczego to twoim zdaniem metalówki niszczą głowice ?

Z moich doświadczeń to jedne z najlepszych taśm (no, pomijając że 90% dobrych magnetofonów se z nimi nie radzi), nie mnjej świetne szczególnie jeśli chodzi przekaz wysokich.

Czy w kaseciakach podobnie szkodzą w głowicy jakiś sposób ?

Pozdrawiam.

Semi czy półprofesjonalne, podstaw pod to wszystko co chcesz:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Czy wiecie może, co można by zrobić żeby taśma nie "grała" na wodzikach w napinaczach podczas przewijania ? Bo w moim Sony TC 765 taśma podczas przewijania wprowadza w drgania te wodziki, i robi się niezły hałas :-)Zaznaczyłem czerwonymi kropkami te wodziki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja raczej nie martwię się ilością nagrań a ich jakością.Na razie mam dwie taśmy na krzyż, ale ten stan mam zamiar szybko poprawić.Za kilka dni na pewno coś przyjdzie ze Słowacji.

Semiprofesionalne [= pół profesionalne ] osobiście nie lubię taśm typu metal, rejestrują co prawda

doskonale wysokie tony ale niestety także je pobijają. Jestem zdecydowanym zwolennikiem ferro; jeśli tylko magnetofon jest idealnie czysty i sprawny, dobrany odpowiedni przesuw przed nagraniem przewinięta taśma, to nagranie jest naprawdę wierne bez superbasów i bez superpisków. Taśmy typ IV to spektralnie czysty pył żelażny + śladowe ilości innych pierwiastków lepiszcze i folia podkładowa.

Nagrywam na tym co mam aktualnie pod ręką i ponieważ nie znoszę tandety raczej mam w swoich zapasach nośniki bardzo dobre i doskonałe

Pozdrawiam

Zbyszek

Może ktoś jeszcze oprócz Jacekk011 wykorzystuje w domowych warunkach mikser do podłączenia swoich magnetofonów i mógłby się podzielić uwagami na ten temat?

Kasjel>Co do prędkości.Uwierz - 19cm/s w czterośladzie i dwuśladzie - to duża różnica w dynamice i rozdzielczości muzyki, a 38 - to jest to!!!!.Z reguły modele z prędkością 38 mają i 19 ( wszystkie, które wymieniłem)- więc można jechać na 19, ale koniecznie na dwuśladzie. Wiem ,że czteroślady też grają bardzo dobrze i to jest wielka różnica na korzyść szpulowca, ale w porównaniu z doskonałym kaseciakiem. Wg mnie minimum - to 19cm na dwuśladzie.Oczywiście to wszystko o czym piszę dotyczy nagrań najwyższej jakości, ale przecież niektórzy potrzebują szpulowca do długotrwałego nagrania i na jakości im nie zależy - wtedy 4,76cm/s jest rozwiazaniem. Wszystkie instytucje z nasłuchem kiedyś używały szpulowców z 4,76( kilka godzin nasłuchu na jednej taśmie).Ale jeśli chodzi o jakość dźwięku nie ma kompromisów - dwuślad i 38. Z taśmami nie jest tak źle.Zresztą ktoś kto ma szpulowca, nie będzie go ciągle katował, bo go w końcu zamęczy.

Kasjel , co do Twoich rolek - chodzi o głośną ich pracę czy odtwarzanie nagrania na taśmie podczas przewijania - wtedy jest taki pisk....jeśli możesz - sprecyzuj.

Paul_67 Dziękuję za miłe słowa.Serdecznie Pozdrawiam - Jacek

Do ^ Jarexa

Semiprofesionalne to przeważnie wersje czterościeżkowe magnetofonów stacyjnych dwuśladowych zapis stereo na pełnej szerokości taśmy 1/4" 2 x 1/8" lub jednośladowych zapis mono na pełnej szerokości taśmy.Określenie półprofesionalny to nie jest worek w którym można upychać wszystko co jest już w miarę dobre a nigdy nie będzie doskonałe

Pozdrawiam

Zbyszek.

Wychwalacie częstokroć w tym wątku elektroniczne niewypały, pokopane konstrukcje elektromechaniczne z przekładniami zębatymi z lichego plastiku układem naciągu i prowadzenia taśmy i wydajecie nawiedzone opinie, które tylko podbijają cenę.

Podałem z grubsza jakie warunki powinien między innymi spełniać sprzęt profesionalny ten tańszy bo ten droższy zawsze pracował na taśmach 1/2" - 1" lub jeszcze lepiej.

Odpytaj Lecha59

• Pokaż nowe odpowiedzi