Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Kasjela jest o ile się nie mylę z 79 roku. Jeden z najładniejszych modeli Sony. Chociaż paradoksalnie parametry ma chyba gorsze od tego TC-366 :) Konretnie chodzi mi o pasmo - przy 19 cm/s ma 30-25, a TC-366 20-25.

Ale mój TC-630 miał 30-22, a i tak grał bardzo ładnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem coś ślicznego. Rok 1968.

Ukryta Zawartość

Jeszcze takie zdjęcie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz coś śmiesznego !

Oto odpowiedź jaką dostałem od sprzedającego, w sprawie miksera "hama".......

Witam

Bo MI sie pomyliło. Mam 2 miksery tą hame i lise elektronik.

I za lise elektronik dałem 100zł a pomyliło mi sie i myślałem że za

hame dałem stówke. Za tą hame to ja chce 100 bez negocjacji.

rafal996, 26 Lip 2008, 14:48

>Ten Kasjela jest o ile się nie mylę z 79 roku. Jeden z najładniejszych modeli Sony. Chociaż

>paradoksalnie parametry ma chyba gorsze od tego TC-366 :) Konretnie chodzi mi o pasmo - przy 19 cm/s

>ma 30-25, a TC-366 20-25.

Często okazuje się, że liczby nie zagrają dobrze.

Albo może inaczej, trochę metafizycznie: Duch zawsze będzie miał przewę nad materią.

Kasjelu, sądząc po deskach podłogowych, wnioskuję iż mieszkasz w tzw starym budownictwie.

A więc i warunki do słuchania masz pewnie znakomite.Pomieszczenie pewnie duże, ściany grube.

Czy na mój SONY TC-366 zmieszczą się te duże szpule ? Jak sądzicie ? Bo nie chce kupować w ciemno.

Odległość między osłoną na głowice a nabami wydaje się troche mała, ale w osłonie na głowice, w kątach są takie wcięcia.

zolwik>

google...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

piszą ze max to 7 calowe, czyli cos miedzy 17/18cm, mniejsze niz te co wstawil Kasjel

Ukryta Zawartość

Wiecie co mi się w tym wątku podoba oprócz ludzi i maszyn, które tu są?................otóż to ,że nie muszę go szukać długo, jest prawie zawsze na początku zakładki stereo..znaczy wątek jest w znakomitej formie.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Hehe...

Wszystko jest dobrze, tylko dlaczego ma problemy takie z nagrywaniem.

Nagrywając przy poziomie minejszym niż o kreskę przed zerem (tu najlepiej)

Dzwięk jest pozbawiony wyskoich, przy mocnych wysokich pjawiają jakby przesterowane, do tego "mulisty" dźwięk i słabe stereo.

Nie wiem czy to coś z głowicą zapisującą, czy zły prąd podkładu, czy kto wie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyreguluj skos głowicy odtwarzającej według dobrze nagranej taśmy. A potem skos głowicy nagrywającej. Jeśli nie posiadasz taśmy testowej, to spróbuj wyregulować skos głowicy nagrywającej.

Powinno pomóc....

Niewiem która głowica była ewentualnie ruszana, lub która mogła ulec rozregulowaniu.

Ok. Zrobie jutro, bo brat wziął aparat.

Chciałem powiedzieć, że tor przesuwu taśmy jest bardzo przemyślany. No i trochę skomplikowany mechanicznie...

Patrzcie na zdjęcie !

Uruchamiając pusty magnetofon, po prostu nie działa.

Z lewej nad "widełkami" od gł. kasującej, gdzie idzie taśma i z niebieskim z przodem rolka znajduje się lekka, ruchoma cienka oś.

Dopiero po nałożeniu taśmy i/lub lekkim dokręceniu szpuli przesuwa się i rusza silnik.

Gdy jest ustawione od razu PLAY grubszy trzon (ośka) znajdujący się dokladnie nad głowicą Zapisującą przesunął się w szczelinie na prawo - wystając trochę na poziomie tej głowicy. Wałek napędowy jeszcze nie wychodzi.

Dzieje się to chwilkę (dopiero przypadkowo zauważyłem), no bo prawa szpulka nawija taśmę.

Dopiero, gdy taśma się napręży nad głowicą czytającą i przesunie trochę ten gruby trzon jeszcze w górę wysuwa się ze środka wałek gumowy (nie dotykając taśmy) i wysunięty wtedy unosi się i taśmę przycsika.

A gdy koniec taśmy i cienka oś z lewej wyłączy silnik (jest oczywiście na PLAY) to automatycznie wyłącza się (ale elektrycznie i mechanicznie na pozycje STOP)

Mechanizm masz taki sam jak w moim Sony TC 399. Przyjrzałem się śrubką regulacyjnym, i chyba wszystkie mają "przekręcone" nacięcia na płaski śrubokręt. Czeka cię regulacja całego toru przesuwu taśmy......

To mostek z głowicami mojego Sony TC 399.....

Ukryta Zawartość

post-7746-100008937 1217104361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel chodzi ci o to, że wszystkie te śrubki na płski śrubokręt są źle posutawiane ?

Acha przeczyściłem wódką (nie wiem, czy tu nie za słabe stężenie) gł. zapisującą.

I coś mi się wydaje, że nie jest tak źle z torem, gdyż co prawda dźwięk na wysokich jest zniekształcony i mało rozdzielczy, ale na prawym kanale świetnie słychać wysokie tony i wibracje tależów.

Hmmmmm ...

Gratuluje zakupu.Piękna stara robota.Jak nie masz doświadczenia z regulacjami magnetofonu,to możesz mieć trudności.Może ktoś blisko ciebie mieszka i mógłby ci pomóc.Rzeczywiście wyglada ,że ktoś się tym bawił.Co do szpul,to dodaje zdjęcie na którym są szpule z jego epoki,ale możesz zastosować pózniejsze metalowe.Znacznie poprawi mu to wygląd.Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No poprostu nacięcia w główkach śrubek są uszkodzone, co wskazuje na to że komuś śrubokręt wyskoczył podczas kręcenia. Albo zalakowana śrubka ciężko się kręciła i tyle....

Być może, ale zobacz że po prawej na końcu u góry jest trzon prowadzący taśmę do prawej szpuli i on ma takie nacięcie. Chyba, że zawsze tam takie stosowano.

Tylko dlaczego całościowo głośniej i bardzo dobrze słychać wysokie tylko w prawym kanale ?

Rozumiem, że głowica może być źle ustawiona i drugi wówczas jest do dupy, ale nawet na prawym przy słabszym sygnale nagrania jeśli pojawią się bardzo wysokie słuchać tylko na tym paśmie ogromne przesterowania.

Jak by za duży sygnał szedł na wzmacniacz.

Coś też chyba sie z wysokimi bo na prawym jest inaczej.

Tzn. powiedzmy orginalne nagranie ma proporcje:

40% niskie 30% średnie i 30% wysokie.

Po odtworzeniu na prawym jest: 40% niskie 25% średnie i 50% wysokie.

Tak.

Są wszystkie biało-sare Elny. Żaden nie wybrzuszony, ale ma próbe może bym w torze od nagrywania powymieniał je. Mam dużo "no name" (no, ale o wiele nowsze:) )

Ciekawi mnie prąd podkładu ksaującej i sam głowica. Bo przecież na ścieżce prawej muszą pokrywać się w 100%, no ale... inne proporcje dźwięku i zniekształcenia ?

• Pokaż nowe odpowiedzi