Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

hallo wszystkim! -mam problem ,otörz posiadam CT 757 stan idealny ,kupilem od austriaka.problem - przy nagrywaniu w pozycji SOURCE peak ustawiony na 0dB (2kanaly ida röwno),na po przelaczeniu na TAPE pokazuje ze lewy jest np.+2albo +3dB,tak ze balance musze ustawic zawsze na jakies 3/4 zeby ruwno nagrane bylo.kable sprawdzone,myslalem ze to glowica jest namagnesowana ale nie sprawdzalem bo niemam owej demagnetizer tape.pozdrawiam

jarek9, 10 Sie 2008, 17:49

Podejrzewam, że magnetofon jest rozregulowany elektrycznie.

Zakładam że przed nagraniem kalibrujesz bias i level dla danej taśmy?

Pracuję w tej chwili nad Kenwoodem KX 800. Wymieniłem paski i zrobiłem parę innych pożytecznych rzeczy. Niestety magnetofon nie nagrywa na prawy kanał.Zależy mi na nim, bo naprawdę świetnie odtwarza. Dolby system nie obcina wysokich tonów. Chciałem przemierzyć głowicę, ale nie ma dostępu do przewodów pod nią.Jak myślicie, czy głowica może być tak walnięta, żeby była absolutna cisza w kanale ??? Jeśli to głowica, to będzie problem bo jest nietypowa. Kurcze ! No szkoda mi go, bo tak pięknie gra....

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel raczej nie, ale nie pytaj tylko sprawdż zamień przewody. Albo rozkręć znajdz miejsce gdzie wpina się przewody od głowic i sprawdź czy "brumi" na 2 kanałach. Musi Ci się udać.

Trochę ciekawych zdjęć magnetofonów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hallo Maciek LK! mie wydaje mi sie ze ten CT757 byl grzebany ,sruby nie ruszane i tak chodzily ze to ja pierwszy bylem tym co go otwozyl. w wieku tego austriaka to nie mozliwe .nie uzywany przez 4 lata stal w piwnicy ,podniszczone troche nuzki.tak bias i level ustawiam do kazdej kasetki (to chyba kwestia gustu bo w moim technics rs-m 253x tez zawsze ustawialem biasy,sygnal wejsciowy na SOURCE poruwnywalem tez z moich 2 dvd playeröw,to samo.za 2 tygodnie bede mial jeszcze AKAI GX( to jeszcze zrobie pare testöw.mieszkam w wiedniu ale servisu pioneer tu juz nie ma,pytanie takie czy mögl bym moze sam go w srodku ustawic na tym lewym kanale? iczy po demagnetyzacji bedzie lepiej nagrywal?? pozdrawiam cie!-dzieki za pomoc.

A&D to AKAI japończyk ... nie ma co doszukiwać się konspiracji tudzież innych zamian znaczków - wszytsko jest OK ...

dla chętnych między innymi tu można sobie pooglądać znajome decki z nieznajomymi nazwami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx, 10 Sie 2008, 21:31

>A&D to AKAI japończyk ... nie ma co doszukiwać się konspiracji tudzież innych zamian znaczków -

>wszytsko jest OK ...

>dla chętnych między innymi tu można sobie pooglądać znajome decki z nieznajomymi nazwami :)

>

Ukryta Zawartość

Coś pięknego:)

Ukryta Zawartość

A to jakiś konkurs jest - nagrody będą?

Nie wiem co chcesz wiedzieć? GX8 to trójgłowicówka AKAIa z drógiej połowy lat 80ych, z tego co pamiętem to jeszcze z dbx-em ...

jarek9, 10 Sie 2008, 20:32

Może brud na potencjometrach nastawczych na płycie? Teoretycznie można spróbować rezystorem nastawczym na płycie obniżyć nieco poziom zapisu w tym kanale, w którym jest za wysoki, ściągnąć go do poziomu zero dB na wskaźniku - ale lepiej, by zrobił to jednak fachowiec, dysponujący instrukcją serwisową. Rozregulowanych może być wiele ustawień (i to nie dlatego, że ktoś grzebał, tylko ze starości). Np. zanim pokręcisz rezystorem "Rec level", dobrze byłoby sprawdzić, czy poziom wyjściowy na gniazdach Line Out jest rzeczywiście wyższy w tym kanale. A może rozregulowany jest wskaźnik i źle pokazuje w jednym kanale? Na odległość naprawdę trudno powiedzieć.

jarek9, 10 Sie 2008, 20:32

Może brud na potencjometrach nastawczych na płycie? Teoretycznie można spróbować rezystorem nastawczym na płycie obniżyć nieco poziom zapisu w tym kanale, w którym jest za wysoki, ściągnąć go do poziomu zero dB na wskaźniku - ale lepiej, by zrobił to jednak fachowiec, dysponujący instrukcją serwisową. Rozregulowanych może być wiele ustawień (i to nie dlatego, że ktoś grzebał, tylko ze starości). Np. zanim pokręcisz rezystorem "Rec level", dobrze byłoby sprawdzić, czy poziom wyjściowy na gniazdach Line Out jest rzeczywiście wyższy w tym kanale. A może rozregulowany jest wskaźnik i źle pokazuje w jednym kanale? Na odległość naprawdę trudno powiedzieć. Zresztą ja w tej kwestii też jestem amatorem - może lepiej, by wypowiedział się fachowiec.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dysponuje ktoś serwisówką do sony 770es? za cholerę nie mogę znaleźć PR'ki od regulacji obrotów a są za małe. To możliwe, ze producent nie przewidział regulacji obrotów??? silnik jest w direct'cie.

Albo regulacja jest uszkodzona, bo jedna Pr'ka na płycie głównej nie wiem za co jest odpowiedzialna, a na nic nie reaguje. Jakby ktoś posiadał serwisówkę będę wdzieczny.

Pzdr

>a kto zna AKAI GX8

Zna:)

Mam GX6 czyli to samo jeno bez dBx. Model drugi od góry, w zasadzie odpowiednik GX75. Mechanika identyczna jak następnych GXów, wyświetlacz różni się szczegółami. Manualna kalibracja bias, odłączany filtr MPX, B/C, porównywany z GX95 (Kasjelowym) wszystko na jednej(no dwu) płytach a nie dzielone na piętra jak 75/95, brak HXpro, generatora kalibracji, brak antywibracyjnej wkładki ale bardziej pancerna blacha obudowy.Reszta wydawała sie mocno zbliżona (ten sam preamp i inne kostki, silnik tym samym PLL napedzany, oczywiście starszy kontroler główny). Jakość zapisu/odczytu świetna - i mocno podobna do 95 poza moze płytszym niskim basem (ale i tak niewiele). No i IMO ładniejszy slim niż mega kloc (którego z żalem nie miałem gdzie postawić:D)

Cóż jeszcze chciałbyś wiedzieć?

Najgłębsze urządzenie jakie mam :) ledwo się mieści w półkach.

Bardzo ja lubie i polecam zwłaszcza, ze jako model nieznany (hmm już może nie) chodzą za grosze.

J

PS.:Znany w japonii jako A&D GX-Z7000

Nieco blizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 11 Sie 2008, 00:09

Nie ma szans żebym nie zobaczył, całą płytę przejrzałem a nie jest duża przy mechanizmie też patrzyłem. Zastanawia mnie napis na kieszeni Quartz locked. Musi to gdzieś być przecież nie? Widział ktoś decka bez regulacji obrotów?

• Pokaż nowe odpowiedzi