Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z wcześniejszymi prośbami chciałbym opisać w dwóch słowach mój ostatni zakup, który do mnie dotarł. Zanim jednak to nastąpi, należą się dwa słowa hymnu dziękczynnego...

CLES, SERDECZNE DZIĘKI ZA POMOC, TWÓJ CENNY CZAS, WYŁOŻENIE GOTÓWKI Z WŁASNEJ KIESZENI I ZAUFANIE !!!

To właśnie kolega Cles poświęcił swój cenny czas i zaoferował mi swoją pomoc przy zakupie magnetofonu, którego bym zapewne nie miał, nie posiadając konta na eBayu i nie mając fioletowego pojęcia o zakupach zagranicznych. To Cles prowadził korespondencję ze sprzedawcą, wylicytował magnetofon, ustalił warunki wysyłki i wyłożył gotówkę z własnej kieszeni. To Cles odebrał paczkę, sprawdził czy wszystko jest tak jak powinno być, przeprowadził wstępne zabiegi konserwacyjne sprzętu i całość przesłał do mnie. A wszystko to zrobił dla osoby, której nigdy na oczy nie widział. I ZA TO WŁAŚNIE JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ.

A teraz do rzeczy. Sprzęt, który do mnie trafił, to segment, o którym marzyłem od 1987 roku ujrzawszy go po raz pierwszy w Pewexie - Technics RS-B905, uznany za następcę referencyjnego RS-B100. Wiem, niektórzy z Was powiedzą: "to tylko Technics - nic szczególnego", jednak dla mnie dźwięk magnetofonów Technicsa jest zadowalający i odpowiada mi ich brzmienie. Teraz kilka słów o nim. Dotarł do mnie w znakomitym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym. Wizualnie wygląda niemal perfekcyjnie poza drobnymi ryskami na górnej części obudowy co jest normalne i drobną 2-milimetrową rysą na dolnej części kieszeni kasety. Reszta w stanie fabrycznym (i to bez przesady). Od strony technicznej trzyma się w znakomitej formie. Co ciekawe głowice wałki i rolki są utrzymane w takim stanie, że nie wykazują śladów zużycia. Wskazuje to na fakt sporadycznego używania tego magnetofonu przez poprzedniego właściciela, a jakby nie patrzeć ma on juz 21 lat. Wszystkie funkcje działają bez najmniejszego zarzutu. Odtwarzanie i nagrywanie idealne. Jedyne co mnie czeka to chyba tylko zwykłe zabiegi konserwacyjne typu czyszczenie i smarowanie choć do środka jeszcze nie zaglądałem. Wydaje mi się, że miałem mnóstwo szczęścia trafiając na segment w tak znakomitym stanie, a wszystko za niecałe 36 Euro.

Teraz słów parę na temat tego jaki dźwięk oferuje. Do tej pory używałem z powodzeniem RS-BX606, RS-B205 i RS-B705 i byłem z nich bardzo zadowolony, a właściwie nadal jestem - szczególnie z RS-BX606, którego posiadam od nowości. Myślę, że porównanie można ograniczyć do niższego - z tej samej serii modelu RS-B705 i nowszego ale też niższego modelu RS-BX606, RS-B205 należy do niższej klasy więc tutaj porównanie nie ma sensu.

Brzmieniem, które RS-B905 oferuje, wygrywa zarówno z RS-B705 jak i z RS-BX606. Dźwięk jest bardzo zrównoważony i ciepły z zachowaną odpowiednią ostrością brzmienia zarówno dołu jak i góry. Bas jest bardzo przyjemny i dynamiczny bez tendencji do "rozciągania". Góra zachowuje odpowiednią ostrość bez tendencji do nadmiernego podkreślania, co ma miejsce w RS-BX606. Magnetofon brzmi bardzo ciepło - można by rzec - analogowo. Bardzo dobrze zachowuje się układ Dolby, nie odczuwalne jest obcinanie wysokich tonów na taśmach żelazowych, co ma miejsce w RS-BX606. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie działanie układu DBX. Po jego włączeniu nie zauważyłem tendencji do sztucznego podkreślania niektróych częstotliwości. Jedyna róznica jaką odczułem na ucho przy włączonym DBX, to praktycznie brak szumu, natomiast samo brzmienie było równie i nie odbiegało od brzmienia przy wyłączonym DBX. Szczerze mówiąc znając opinie o układzie DBX nastawiłem się do niego odpowiednio, jednak szczerze muszę przyznać, że jestem mile rozczarowany. Być może kwestia dotyczy tego, że jest on w tym decku właściwie ustawiony. W kwestii porównania zdecydowanie bliższy mu jest RS-B705, który oferuje bardzo podobne brzmienie, jednak nie jest ono już tak szczegółowe i delikatne w detalach. Być może podobieństwo brzmienia w RS-B905 i 705 wiąże się z tym, że są to magnetofony z tej samej serii, tego samego okresu produkcyjnego i wykorzystane są te same podzespoły (co niektóre oczywiście) - m.in. ten sam typ głowicy mostkowanej SJH104 (hard-permalloy). Jeśli natomiast porównać RS-B905 i RS-BX606 to tutaj różnica jest już bardzo wyraźna. Brzmienie RS-BX606 mimo właściwie zachowanej równowagi wydaje się być dość płaskie z tendencją do nadmiernego podkreślania góry, a to już niestety działa w tym porównaniu na niekorzyść. RS-BX606 oferuje zbyt krystaliczne brzmienie, które wydaje się być w tym porównaniu zbyt "ucyfrowione" o ile tak to można nazwać. Dodatkowo RS-B905 wygrywa z nimi posiadaniem funkcji kalibracji. W RS-B705 i RS-BX606 można jedynie znaleźć Bias Adjust.

Z tego właśnie powodu między innymi rzecz jasna zdecydowałem się na zakup RS-B905 a nie 965. RS-B905 ma to analogowe ciepło, którego brakuje nowszej serii RS-B i RS-BX. Pomimo, że brzmią one bardzo dobrze (wśród opinii użytkowników Technicsa), to niestety w porównaniu z RS-B905 czy 705 przegrywają swoim zbyt "krystalicznym" brzmieniem. Być może jest to dążenie do doskonałości ale mi w tym brakuje ciepła analogu i teraz mogę to odczuć na przykładzie RS-B905. Myślę, że jak na Technicsa, to model wart uwagi.

Wyszło trochę więcej niż dwa słowa, ale wiedziałem, że tak będzie, hehe.

Pozdrawiam,

Marek

PS.

Zdjęcia mojego egzemplarza wrzucę wieczorem, bo zajęty testami zupełnie o nich wczoraj zapomniałem. A na razie w zastępstwie - zdjęcie katalogowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>web, bardzo ciekawy jest design tego Denonka, wygląda bardziej jak cd na pierwszy rzut oka, ale

>bardzo zgrabnie zaprojektowany. Niech się sprawuje dobrze. :)

Dzięki... jest to najwyższy model w tej linii Denon DRS 810, ale jeżeli chodzi o brzmienie to bardziej mi odpowiada Pioneer CT 737.

Pozdrawiam.

Bardzo mnie to dziwi, gdy komuś podoba się brzmienie Pioneera CT 737. Oczywiście rozumiem to, że każdy ma swój gust i upodobania. Ale ja miałem CT 737 z fabrycznymi ustawieniami i szybko się go pozbyłem.To ładny deck, ale jakość dźwięku jest przeciętna. Bardzo denerwował mnie w nim niski poziom sygnału wyjściowego. Trzeba było zawsze podkręcać głośność na wzmaku, co powodowało zwiększenie szumów własnych wzmaka.

Witam.Nie rozumiem tego co wielu pisze tutaj na forum.O jakim brzmieniu magnetofonu piszecie.Nie ma być żadnego indywidualnego brzmienia.Magnetofon ma nagrywać i odtwarzać sygnał jak najbardziej zbliżony do oryginału.Można zauważyć,że magnetofon ten,czy inny ma problemy z zapisem jakichś części pasma,np góry,czy basu,ale to nie jest żadne brzmienie,tylko jego wada i tak należy sprawe traktować.Dobry magnetofon to taki,w którym prawie nie można odróżnić sygnału zródła od sygnału odtwarzanego.Jest to bardzo trudno osiągalne,jednak możliwe.Zle jest jak magnetofon,czy inne urządzenie same z siebie osłabia ,lub wzmacnia część z pasma.lub dodaje szumy.

Bardzo mnie to dziwi, gdy komuś podoba się brzmienie Pioneera CT 737.

Nie napisałem, że mi się podoba... tylko, że mi bardziej odpowiada od wymienionego Denona.

Pozdrawiam.

Marku - dobre magnetofony są jak skrzypce......każde posiadają swoje indywidualne cechy.

Oczywiście masz rację, że dobry magnetofon to taki który jak najwierniej odzwierciedla oryginał.

Jednak indywidualnych cech brzmienia magnetofonów nie da się uniknąć ! I nie chodzi tutaj tylko o poziom wysokich czy niskich tonów oraz szumy.Niemal zawsze magnetofon dodaje coś od siebie. Tylko że czasem jest to coś bardzo złego, a czasem odwrotnie....

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Marek-41, 19 Wrz 2008, 11:35

Cała idea kaset i decków może i jest fajna, ale to pomyłka jeśli porównywać decka do szpulowca. Nic nie pomoże przy tak małej szerokości śladu i małej prędkości. Sam coraz bardziej się w tym umacniam. Nagrywając na chociażby 0db zauważcie ile pasma jest przenoszonego po nagraniu na 0db. Tak naprawdę słuchamy wąskiej części pasma na decku. Szpulak to co innego. Pozatym MaciejLk pisał o tym wiele razy większość pasm przenoszenia jest podawanych przy wysterowaniu -20db i jeszcze mniej. Kto nie wierzy niech nagra kilka wyższych częstotliwości.Przy 0db(IEC) ma już naprawdę kiepskie możłiwości i żaden NAk ,sony czy akai nie pomoże.

Pzdr

Przed chwilą dołączyłem do "szczęśliwego" grona posiadaczy "Grundiga CF 5500" z rozwalonym kołem zębatym ! Teraz trzeba by było rozejrzeć się za dobrym mechanikiem precyzyjnym, i zamówić z 10szt takich kół zębatych.....

Mam wrażenie, że sprzedający się zmówili i specjalnie psują te kółka przed wstawieniem gratów na aukcję. Tych zębatek trzeba zamówić z 50, w Nemczech też może być na nie spory popyt ;)

Kasjel.Magnetofon,to nie instrument.Ma tylko jak najwierniej nagrywać.Gdyby to było łatwe,to nie było by z tym tyle zabawy.Co do nagrywanego pasma,to robiłem juz wiele lat temu próby zapisu tonu ciągłego o róznej częśtotliwości na magnetofonach.Powiem,że nie jest z tym najlepiej.Nawet w szpulowych wysokiej klasy.Jednak są konstrukcje,które wyraznie sa lepsze od innych i wcale nie muszą to być te najdroższe.A co do plastikowych kółeczek zębatych,to rzeczywiście by się nam przydał dostep do jakiejś numerycznej super obrabiarki.Od takich problemów nie da się chyba w naszym hobby uciec.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Co do nagrywanego pasma,to robiłem juz wiele lat temu próby zapisu tonu

>ciągłego o róznej częśtotliwości na magnetofonach.Powiem,że nie jest z tym najlepiej.

Święta prawda! Jest nawet bardzo źle. Fenomenem jest jvc Era ten się nie boi wysokich częstotliwości.

Z tymi zębatkami to jakaś epidemia. Wpieniające jest to, że jeden faken trybik za 50 groszy unieruchamia całe urządzenie. Ja swojego CF-5500 zaniosłem do renomowanego serwisu (piszę to bez ironii) i za samą diagnozę zawinszowali sobie z góry 200 zeta. Oczywiście bez gwaranacji naprawy. Bo to trza ściągnąć serwisówkę, bo to trza pokorespondować z centralną hurtownią Grundiga w Niemczech, bo to trza zamówić trybik i nie wiadomo ile bedzie kosztowała przesyłka, bo to zajmuje czas, bo jak się rozmyślę, to oni biorą na klatę wszystkie koszty itp. Normalnie mentalność ZURT-u w PeeReLu.

Chętnie będę partycypwał w kosztach dorobienia tego kółka zębatego, ale niestety nie mam znajomości wśród mechaników precyzyjnych ani innych im podobnych fachowców.

Napadne w tym temacie znajomego zegarmistrza.Robił juz rózne rzeczy i ma zdaje się kogoś kumatego w tym temacie.Sam potrzebuje co prawda zupełnie innego kółka do gramofonu,lecz jeśli bedzie tak możliwośc ,to spróbuje pomóc wam z tymi grundigami.Ps.Własnie sobie słucham swojej Aiwy -3800,która już jest znowu obok mnie.

Kasjel,przepraszam,miałem tyle na głowie,że odpusciłem.Wezme się za to od poniedziałku i obiecuje inaczej niż Tusk,że do końca tygodnia bedziesz miał odpowiedz.

Jest sens bawić się w naprawę ? Podobno uszkodzony jest tylko pasek napędowy - cena śmieszna, deck mi się podoba (lubię kiedy widać całą kasetę), ale nie wiem czy ten model jest wart uwagi. Znam firmę ale raczej jako producenta świetnych wzmacniaczy i całkiem niezłych CD (sam mam RCD951).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Radmar,czesc! dzieki za pomoc! zobacze jeszcze jaka bedzie cena pod koniec aukcji RS-B 965./ napalal sie juz tak nie bede, to kolos a ja wole ciensze magnety.dlaczego nie bylo podswietlania w tych techniorach? pisales o twoim RS-B 905 fajnie ze trafil Ci sie taki magnet,a nagrywasz w dbx ?? ja ostatnio troche nagralem muzy z wczesnych lat 80 i starszej(elektro)jestem pod wrazeniem -brzmi super. pozdrawiam !

Jarek9, zrezygnowali z podswietlania z dwóch powodów jak sądzę, raz, że cięcie kosztów, a dwa, coraz mniejszych rozmiarów szybka do podglądu kasety jak i samo coraz węższe okienko kasety, o czym już Maciej zdaje się wspominał, to wszystko zapewne wpłynęło na rezygnację z "back light", a szkoda, bo wygladałoby to efektownie.

Co do DBX to powiem szczerze, że nie nagrywałem do tej pory w tym systemie redukcji, bo go zwyczajnie nie miałem w żadnym z decków. Natomiast wczoraj robiłem jedynie testy, żeby sprawdzić czy wszystko działa i jak działa. I znając opinie innych nastawiłem się raczej na porażkę, a byłem mile rozczarowany. Na pewno będę dokonywał zapisu przy Dolby C, gdyż działa znakomicie bez względu na rodzaj taśmy, a z DBX-em muszę jeszcze potestować bardziej szczegółowo.

A za chwilę obiecane zdjęcia...

Dobrym fotografem niestety nie byłem nigdy. Pstryknąłem kilka fotek tak jak najlepiej umiałem ale najlepsze nie są. Robione bez lampy żeby nie było rozbłysku, ale coś tam chyba dojrzeć można. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005196 1221847940_thumb.jpg

post-18407-100005197 1221847940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze kilka z nieco większego przybliżenia.

Ukryta Zawartość

post-18407-100005193 1221848019_thumb.jpg

post-18407-100005194 1221848019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I na sam koniec chyba najważniejsze - tor przesuwu taśmy. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Radmar,powiem Ci ze jesli chodzi o nagrywanie muzyki raczej elektronicznej to dolby C nie ma wielkich szans.najgozej w dbx bylo by sluchac heavy czy cos takiego.jakos lubie ten system redukcji szumöw moze dla tego bo möj pierwszy pozadny tape juz go mial,i niekozystac z niego majac go bylo by smutne. w instrukcji obslugi(RS-M 253 X) pisze dbx-110 dB (1kHz) , dolby C 78 dB (1kHz).dla audiofila to przepasc,-prawda?

RS-B905 jest takim dziwnym "oszczędnościowym flagowcem", bo jest bardziej ubogo wyposażony od B100, którego zastąpił, jak i od B965, którym został zastąpiony później. Brak mu generatora sygnału do kalibracji, którą trzeba robić "na słuch" albo przy użyciu innego źródła sygnału, regulacja prądu podkładu nie działa dla taśm metalowych, napęd jest dwuwałkowy, ale nie Quartz Direct Drive.

Ale na pewno broni się starannym wykonaniem i, jak mi się wydaje, dobrym dźwiękiem.

No wyświetlacz też mi się podoba, taki stonowanny kolorystycznie i nie monotonny, ale też nie wygląda jak choinka.

Jarek, no koniecznie zdjęcia M253X wklej jak będziesz miał. Chętnie obejrzę z bliższej perspektywy niż tylko katalogowo-aukcyjne. :)

Kasjel, a taki model - RS-M95 znasz? Ten to jest dopiero pradziadek, ale też chyba pokłony mu się należą. Najdroższy chyba deck w historii Technicsa za czasów nowości ile on kosztował? Coś koło 1500$ chyba. I miał głowicę SX (Sendust Extra).

Maćku, to fakt, ale dźwięk jaki 905 z siebie wydobywa, wynagradza te wszystkie braki. Chociaż dla mnie jako zwolennika prostoty i manualności te braki nie są drażniące. W RS-B705 cenię to, że poszli na całość i nawet nie dali ATS tylko manualny wybór rodzaju taśmy za pomocą przycisków. Wysoki model a prosty jak budowa cepa i to się chwali. :)

Dla porównania jeszcze zdjęcia wyświetlacza 705 i 905. Na pewno zauważycie, który jest z jakiego modelu. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005176 1221912029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi