Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A którą CDit II macie na myśli ?

Ta szara wygląda poważniej, jest co prawda również klejona ale ma ekran i rozbiegówka wygląda sensowniej, w niebieskiej jest jakaś folia. Pudełko slidecase wywaliłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytanie o TDK SA-X 60 - czy mają podobne przypadłości jak SA90 ?

Taśma powinna być grubsza więc może nie jest tak wrażliwa na zagięcia jak ta w 90-tkach.

Moje CDitII są takie, jak ta po lewej, tylko ciemniejsze, bardziej granatowo - czarne - jak UX-S.

Niestety nie wiem jak się sprawuję TDK SA 60, mam kilka, ale wszystkie jeszcze w folii i pewnie tak zostaną.

Witam,

leży u mnie kompletny mechanizm Akai GX 75. Może ktoś go potrzebuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-Savage chyba teraz nie ma dostępu do internetu, w każdym razie wiem, że on bierze wszystko, co związane z GX-75 ;) Tak że na wszelki wypadek w jego imieniu proszę o zarezerwowanie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

rafal996, 7 Lis 2008, 18:20

>V-Savage chyba teraz nie ma dostępu do internetu, w każdym razie wiem, że on bierze wszystko, co

>związane z GX-75 ;) Tak że na wszelki wypadek w jego imieniu proszę o zarezerwowanie.

No i już mnie podsumował:) Może nie wszystko, ale to czego potrzebuję.

Pzdr

Z tego co pamiętam, to jak sie pojawiły CD-It Sonego, reklamowano je jako ta sama taśma co w UX-S, lecz w prostszej obudowie. I faktycznie różnicy w dźwięku nie zauważyłem. Z tym że mówię o kasetach sprzed 12-14 lat. Nie wiem jak jest z nowszymi CD-It, bo te o które mam, mają zwykłe pudełko, tylko trochę cieńsze i obudowę podobną do dzisiejszych UX-Sów (prawa kaseta na zdjęciu zamieszczonym przez Johna).

UX-S z tamtego okresu miał jeszcze osobny panel izolujący tor przesuwu taśmy, od wibracji pochodzących z mechanizmu.

TDK SA była wzorcową kasetą chromowa dla Akai, dlatego nie trzeba jej kalibrować w tych magnetofonach.

>Discomaniak - w moim GX-6 zakres regulacji biasu jest bardzo mały, więc nie radzi sobie z kiepskimi taśmami, podejrzewam że w GX-75/95 będzie podobnie. Mistrzem w wyciąganiu maksymalnych możliwości z kiepskich taśm jest Aiwa, nie trafiłem jeszcze na taką, której by nie skalibrowała. Najprostsze żelazówki nagrywa jak chromy:)

No właśnie ten obskurny "dziecięcy" lub jak kto woli "piracki kolor - granatowy" kaset z przełomu lat 80/90 z budek pod Rotundą PKO w Wa-wie handlujących pirackimi nośnikami. Takie mam skojarzenie z CDit-ami jak na nie patrzę;)

Mam pytanie - zapewne dla forumowiczów banalny ale dla mnie stanowi zagwozdkę: kupiłem magnetofon Pioneera CT-S410. Stan zewnętrzny idealny, w środku wizualnie też bez zastrzeżeń - śrubki były zapieczone więc sądzę iż grzebany nigdy nie był. Jest jednak pewien zonk - podczas pracy działa bez zastrzeżen przez około 1,5 godziny - później jednak pojawia się pisk - pisk narastający który jeśli nie wyłączę magnetofonu doprowadza do zwolnienia obrotów. Pisk wydobywa się z części w której znajduje się kaseta. Podejrzewam iż piszczy rozgrzany pasek który w ten sposób dopomina się wymiany. Ale czy mam rację?

Dodam iż po ostygnięciu magnetofon znów chodzi cicho.

Pytając o TDK SA-X 60 mam na myśli to co poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ wątek jest potężny a wyszukiwarka nie odpowiada na pytanie stąd pytanie laika: czym powinienem przesmarować mechanizm magnetofonu CT-S410 i jakie elementy tego mechanizmu powinienem naoliwić?

nie ma tego duzo.powinienes zdjac ozdobną pokrywe zakrywajaca kieszeń ktora sie odchyla-chyba ze jest łatwy dostep do wnetrza .tak gdzie sa rolki, głowice.W sklepach elektronicznych sa takie plastykowe ampułki z bardzo długim koncem.W srodku jest oliwa maszynowa.Kropelke w panewke z brazu w której kreci sie walek przesuwu i kropelke w os gumowej rolki przesuwu.tak zeby nie zmoczyć gumy.Pozwolic krecic sie z pietnascie minut i znowu kropelke wszedzie.Nie zabrudzic oliwa rolek.na koniec wszystko wyczyscic wacikiem.I sprobowac jeszce raz czy piszczy.A dopiero potem zastanawiac sie.Byc moze to jest w silnku.wtedy trzeba dalej oliwic wszystko co kreci się.Uwazajac na gumę.

conrdd zlokalizuj źródło pisku. Jak będziesz wiedział który to element to można będzie coś więcej powiedzieć. Nic nie rób samemu dopóki nie będziesz wiedział co tak piszczy.

Nie zgadzam się z opinią "wtedy trzeba dalej oliwic wszystko co kreci się" obawiam się że takiego "smarowania" mechanizm by nie przeżył.

Dodam jeszcze iż w efekcie godzinnego sluchania kasety na magnetofonie kieszen w srodku dosc mocno sie nagrzewa. Ale poslucham waszych rad i jutro puszcze kasete w magnetofonie ze zdjeta obudową by znaleźć źródło pisku.

Najprawdopodobniej nagrzewa ją żarówka podświetlania kasety - sprawdź, czy jest oryginalna (?) może ktoś wymienił nie patrząc na moc i z tego ta temperatura ... inna sprawa jak bardzo jest ciepła ? to sprawa subiektywna ... ale warto sprawdzić ...

W moim Denonie kasety również się nagrzewają, nie jest to jakaś wysoka temperatura ale po 30 czy 45 minutach kaseta jest po prostu ciepła. Jutro zmierzę ile tych stopni dokładnie się uzbiera.

conrdd sprawdź czy lewy trzpień, na którym obraca się rolka kasety nie kręci się ze zbyt dużym oporem.

Spotkałem się z podobną usterką (co prawda nie w Pioneerze), polegała na tym że żarówka podświetlająca kieszeń kasety nagrzewała sprzęgło tejże rolki, w skutek czego zwiększał się opór i magnetofon zwalniał i piszczał. Pomogła wymiana żarówki na właściwą.

Myślę, że winny może być jeden z silników - one jednak zużywają się najszybciej. Może doraźnie pomoże parę kropli delikatnego oleju wpuszczonych ostrożnie na oś silnika, do wnętrza jego łożyska ślizgowego (trzeba to zrobić "z czuciem", np. igłą, by olej nie dostał się na koło pasowe silnika, pasek, itd.). Na dłuższą metę pewnie trzeba będzie wymienić silnik.

Możliwe jednak, że skrzypi coś innego w mechanizmie - to naprawdę trudno ocenić na odległość.

John 1.5 V, 8 Lis 2008, 19:26

>Pytając o TDK SA-X 60 mam na myśli to co poniżej.

Wydaje mi się, że taśma też jest dość delikatna. Niemniej jednak nie zauważyłem, by podłużna rysa na taśmie znacząco pogarszała odczyt.

SA-X ma dość wysoką czułość, trochę jeszcze podbitą w zakresie wysokich częstotliwości, i dlatego lepiej stosować ją w magnetofonach z kalibracją poziomu.

Ale ogólnie to bardzo dobra taśma, moim zdaniem lepsza od UX-S, zwłaszcza w jego ostatnim wykonaniu.

O do końca bym się nie zgodził z tą opinią.>conrddd, 9 Lis 2008, 08:00

> Ja stawiam na silnik. Sa one bardzo kiepskiej jakości i padają jak muchy. Kto miał pioneera to wie.

>DO tego są bardzo głośne.

W modelach z lat końcowych to i owszem, ale te z przełomu 80/90 były zdecydowanie nie do zdarcia.A na pewno w wyższych seriach modeli od Ct-6xx.

> Ja stawiam na silnik. Sa one bardzo kiepskiej jakości i padają jak muchy. Kto miał pioneera to wie.

>DO tego są bardzo głośne.

Dokładnie... z moim 737 mkII była podobna historia. Problem był przeze mnie poruszany w tym temacie jakiś czas temu, co prawda nie było pisków, a głośne buczenie. Po wymianie silniczka wszystko wróciło do normy.

Najlepiej będzie jak zdejmiesz obudowę i posłuchasz skąd dochodzi irytujący dźwięk.

Prostsze modele Pioneerów mają kompletne mechanizmy produkcji chyba Alpsa, i nie pamiętam jakie są w nich silniki, ale w Reference Master Mechanism stosowane są silniki Mitsumi. Główny silnik napędu to MMI-6S2L, i z jego głośną pracą spotkałem się w dwóch Pioneerach z Reference Master Mechanism i w jednym Sony. Prawdopodobnie w jednym Pioneerze i w Sony został on już wymieniony, i nowe silniki też padły po jakimś czasie, więc te, które wstawiłem to już prawdopodobnie trzecie z kolei. W drugim Pioneerze silnik jest na pewno oryginalny, i też już jest głośny, ale jeszcze nie na tyle, by było to bardzo dokuczliwe, i nie powoduje to jeszcze zaburzeń przesuwu taśmy, więc zwlekam z wymianą (ale dwa zapasowe silniczki już czekają...).

• Pokaż nowe odpowiedzi