Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ocasek

Jak dla mnie, to GX'y starsznie "krzyczą" na średnich częstotliwościach. Mają jakąś dziwną charakterystykę odczytu. Dotyczy to zarowno 95 jak i 75.

Co do dzwięku GX 95 i 75 to się zgadzam z kolegą w 100%,niestety śednica jest przerysowana,dzwięk raczej określiłbym jako techniczny - oczywiscie jest to moje subiektywne odczucie,dlatego jednym podoba sie białe a innym czarne

V-savage

Osobiście lubie w dowolnym kolorze, ale tak się składa, że zawsze oglądałem się za brunetkami a żonę mam blondynkę co nie oznacza, że już się nie oglądam na inne... gdyż często są warte uwagi

;-))

Gość V-savage

(Konto usunięte)

DIBUNIA, 15 Kwi 2009, 22:27

Hehe:) CIekawe co na to Zona?

ALe tak to jest ile ludzi tyle gustow inaczej byloby bardzo nudno i nie byloby oczym pisac.

CO do brzmienia to ja lubie technicze i chirurgiczne brzmienie.

Wzmacniacze tez lubie jasne i detaliczne dlatego uzywam glownie Yamah.

V-savage

Lubię bardziej romantycznie więc i Pioneer mnie zadowala, ale jak myślę o czymś młodszym to technika się odzywa i sprawność jest wtedy wskazana.

Jaka tam przerysowana średnica :) Wystarczy coś nagrać z dowolnego źródła. Akai przy przełączaniu tape/source zachowuje równowagę tonalną, ta średnica jest po prostu świetnie słyszalna (chyba, że już źródło ma cofniętą). Pioneer ją sobie wycofuje i to dość znacznie. Oczywiście tutaj do głosu dochodzi prywatny gust, zależy co się komu podoba. Na sąsiednim forum trwa dyskusja na temat ogólnie pojętej "wierności" sprzętu i prywatnych predyspozycji słuchaczy, a jedną z tez jest to, że ponieważ ludzki słuch słabiej rejestruje skraje pasma, naturalne dla większości jest poszukiwanie podbicia tych rejestrów. Pioneer właśnie to robi i moim zdaniem to jest właśnie tajemnica jego powodzenia.

>Kasjel, do odtwarzania nie są potrzebne szczególnie dobre parametry komputera, ale w przypadku

>nagrywania już nie jest tak różowo... opóźnienia potrafią być kosmiczne, o czym się niedawno

>boleśnie przekonałem.

Potwierdzam! Co jakiś czas w pracy potrzebny mi jest niezakłócony zapis dźwięku przy jednoczesnym odtwarzaniu (osoba mówiąca musi słyszeć siebie w słuchawkach, bez opóźnień), i okazuje się to niezłym wyzwaniem dla nienajnowszych komputerów.

WITAM RAF

W pośpiechu kupiłem Kontakt ale nie ten co chciałem. W sieci są oznaczone produkty KONTAKT Chemie jako Kontakt PCC=LR z napisami koloru zielonego. I właśnie kupiłem Kontakt PCC ze szczoteczką ale bez oznaczenia LR co oznacza, że jest to zupełnie inny produkt, którego podstawowym celem jest oczyszczanie urządzeń elektronicznych po przez zastosowanie sprężonego powietrza. Taka "gra" literek i zakup zbędny. W moim mieście brak dostępności nawet zamiennika LR więc chyba kupię z Ebay-a. Jednak już zakup to będzie raczej tak w razie gdyby coś się działo ze sprzętem, który posiadam lub kupię ponieważ do Sony TC-K520 nie mam chęci. Mam kilka innych deck-ów to mi na dzisiaj wystarczy. Dziękuję za pomoc i poradę techniczną. Pozdrawiam

Jaka tam przerysowana średnica :) Wystarczy coś nagrać z dowolnego źródła. Akai przy przełączaniu tape/source zachowuje równowagę tonalną, ta średnica jest po prostu świetnie słyszalna (chyba, że już źródło ma cofniętą). Pioneer ją sobie wycofuje i to dość znacznie. Oczywiście tutaj do głosu dochodzi prywatny gust, zależy co się komu podoba. Na sąsiednim forum trwa dyskusja na temat ogólnie pojętej "wierności" sprzętu i prywatnych predyspozycji słuchaczy, a jedną z tez jest to, że ponieważ ludzki słuch słabiej rejestruje skraje pasma, naturalne dla większości jest poszukiwanie podbicia tych rejestrów. Pioneer właśnie to robi i moim zdaniem to jest właśnie tajemnica jego powodzenia.

rafal996,

W swojej wypowiedzi zaznaczyłem że jest to moje odczucie subiektywne,być może róznie interpretujemy pojęcie średnich tonów,nie dązę do uzyskania neutralności i wierności odtwarzania.Słuchanie muzyki ma sprawiać przyjemność,dzwięk powinien być angażujący z dawką emocji..i jeśli chodzi o Akai to niestety podtrzymuję swoją poprzednia opinię a jesli chodzi o Pioneera to też niesty nie jest moim faworytem...Reasumując na rynku jest tyle producentów magnetofonów że każdy wybierze zawsze coś dla siebie i pod swój gust...Pozdrawiam.

Witam

Umyłem całą płytkę typ PCC i okazało się, że wbrew naklejce z tłumaczeniem nie jest to sprężone powietrze tylko ten skuteczny środek do mycia płytek elektronicznych i to jest chyba to samo co LR ponieważ magnetofon chodzi już godzinę bezawaryjnie. Wskaźniki pracują prawidłowo, funkcje działają zgodnie z przeznaczeniem, dźwięk jest OK, więc ponieważ nikt z Forum nie był zainteresowany do tej chwili moją ofertą oddania bezpłatnie SONY TC-K520 to albo go zostawię sobie albo sprzedam za niewielka opłatą. Sam środek do czyszczenia płytki kosztował mnie 56 zł ale warto było.

RAF dziękuję.

DIBUNIA, 16 Kwi 2009, 14:04

>Witam

>Umyłem całą płytkę typ PCC i okazało się, że wbrew naklejce z tłumaczeniem nie jest to sprężone

>powietrze tylko ten skuteczny środek do mycia płytek elektronicznych i to jest chyba to samo co LR

>ponieważ magnetofon chodzi już godzinę bezawaryjnie. Wskaźniki pracują prawidłowo, funkcje działają

>zgodnie z przeznaczeniem, dźwięk jest OK, więc ponieważ nikt z Forum nie był zainteresowany do tej

>chwili moją ofertą oddania bezpłatnie SONY TC-K520 to albo go zostawię sobie albo sprzedam za

>niewielka opłatą. Sam środek do czyszczenia płytki kosztował mnie 56 zł ale warto było.

>

> RAF dziękuję.

Cieszę się, że moglem pomóc, czy przy dłuższym testowaniu jest wszystko ok? POZDRAWIAM:)

DIBUNIA, 16 Kwi 2009, 20:32

>RAF

>

>

>Wszystko jest OK. Działa jak nowy. Chyba będe wiernym klientem KONTAKT CHEMIE ;-)

Kup sobie też video 90 do mycia całego toru przesuwu taśmy. POZDRAWIAM:)

RAF

To co zastosowałem jest dokładnie opisane na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 16 Kwi 2009, 20:53

>RAF

>

>To co zastosowałem jest dokładnie opisane na tej stronie:

>

>

Ukryta Zawartość

To już wiem od czego byłem senny i miałem bóle głowy w robocie:)

Ukryta Zawartość

Wyczyszczone było to co na fotkach:

Ukryta Zawartość

post-19798-100007315 1239908521_thumb.jpg

post-19798-100007316 1239908521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co czytam na stronie producenta to jeszcze nie koniec zakupów. Zamierzam kupić jeszcze coś do czyszczenia zewnętrznego sprzętu pochodzącego od użytkowników nigdy nie usuwających zanieczyszczeń zewnętrznych, także sprężone powietrze, oraz jakiś lepszy srodek do czyszczenia elementów gumowych w szczególności gdy planuję wyczyszczenie rolek napedowych w jednym z posiadanych deck-ów, a są one własnie gumowe.

Witam wszystkich. Mam pewną sprawę. Czy ktoś z kolegów jest może w posiadaniu serwisówki do Sony TC-K700ES? Bardzo mi potrzebna i niestety nie potrafię znaleźć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

"Dibunia", a co masz konkretnie za środek na myśli przeznaczony do czyszczenia sprzetu z zabrudzeń zewnętrznych?

"Raf" video90 to do czyszczenia całego toru prowadzenia taśmy, czy tylko głowic? Bo juz różne opinie słyszałem. Dwa dni temu dorwałem 1,5 litra izopropanolu przez przypadek, zastanawiam się czy właśnie nim nie czyścić całego toru. Ponoć do gum szczególnie dobrze się izopropanol nadaje. Do głowic chyba też jest nienajgorszy. Na troche czasu mi wystarczy. :)

Cześć,

Kiedyś już na ten temat rozmawialiśmy ... może umówimy się na jakieś przesłuchiwanie decków?

Jakieś propozycje? Komentarze?

Jestem z okolic Krakowa więc naturalnie ta okolica mnie bardziej interesuje ...

Radmar

Wg mnie tylko do głowic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) natomiast do gumowych elementów jednak coś mniej agresywnego. Producent "Kontaktów" w większości produktów stosuje rozpuszczalniki, które raczej wnikają w gumowe elementy a to nie zawsze będzie dobre dla rolek itp.

Pisząc o zanieczyszczeniach zewnętrznych miałem na myśli wyłącznie estetykę zewnętrzną sprzętu hi-fi a nie elektronikę lub tor prowadzenia nośnika magnetycznego ;-)

Ukryta Zawartość

"Dibunia" tak wiem, dlatego zapytałem co chcesz za preparat kupić do czyszczenia na zewnątrz. Bo ja do tej pory radziłem sobie wilgotną ściereczką, albo pianka do czyszczenia sprzętu komputerowego, póki co i jedna i druga metoda zdawała egzamin. Ale jak jest jakis środek specjalny to warto go sprawdzić.

A czyszczenie toru prowadzenia taśmy i izopropanol to odrębna kwestia. :)

A czy ktoś już używał tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Radmar

Wiem, że Wiesz.

Rozważam coś do użytku i bardzo szybkiego, skutecznego i nieagresywnego może

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar

Wilgotna ściereczka jest dobra dla nas, dbających o sprzęt w domu, natomiast jeśli dostajesz coś z rynku wtórnego to nie zawsze jest tak skuteczna, a miałem już sprzęt z którego można było zdrapać osad nikotynowy, który osadzał się ze 30 lat ;-)

W punkcie nr 3 na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest dokładny opis środka chemicznego opisanego jako rewelacja do głowic, laserów i jako neutralny dla pozostałych elementów stosowanych w elektronice.

Ukryta Zawartość

A co do stosowania izopropanolu

"Kontakt IPA"

FUNCTIONALITIES : Cleaners - Precision

Universal Isopropanol cleaner. High purity isopropanol-spray to clean magnetic heads, disk drives, rubber rollers, fine mechanics, optics, printed circuit boards and to remove water resistant inks.

• Pokaż nowe odpowiedzi