Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze w sprawie wczorajszego testu z udziałem AKAI i dwóch Pioneer-ów.

Może ktoś napisze coś o odsłuchu CT-900S. To leciwy model Pioneer-a ale w sumie podobno lepszy od CT-757 a nie wiadomo dlaczego wg producenta posiada słabsze wyniki od CT-959. Czy macie Panowie wiedzę z porównań do powyższych modeli?

A tak na dobranoc Wszystkim

Pioneer CT-443 już staruszek ale jeszcze ma się bardzo dobrze...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>> Dibunia, kartka z folderu, gdy jego przedstawicielem był jeszcze Digital.

Mam parę wspomnień z porównań 737, 757, 900, 959 i kilku innych ...

Dla mnie tu numerem jeden jest 959, przewaga to barwa dźwięku (czystość na średnich i wysokich), skala (szrokość) sceny a i mechanicznie bardz dobry ... dodatkowym atutem jest ręczna kalibracja. W 900 znajdziesz pierwszy raz dolby S, który jakościowo odbiega od konkurentów tego okresu np AIWA XKS7000. Jego automatyczna kalbracja jest "tendencyjna" i często jej wynik kalibracji odbiegał od neutralności, której oczekiwałem ... szczególnie widoczne to było na wysokich tonach i przedziale średnie-wysokie ... wokale wydawały mi się zbyt podbarwione. Dominacja średniowysokiego pasma spłaszczała dźwięki i wysterylniała - chodź niektórej muzyce to pasuje. Zresztą chyba firma Pioneer też to zauważyła modyfikując układ AutoBLE do AutoBLEXD. Powiem teraz może coś kontrowersyjnego ale wolałbym 757 niż 900 ... jeżeli ktoś go kupuje dla dźwięku radzę posłuchać wcześniej, czy pasuje do muzyki słuchanej. Już po nim pojawiło się w ofercie Pioneera parę lepszych decków, które woalbym mieć na półce ....

A tak z innej bajki owego czasu 900 kosztował 9 850 000 zł ;)

nikx

Dla mnie tu numerem jeden jest 959, przewaga to barwa dźwięku (czystość na średnich i wysokich),

>skala (szrokość) sceny a i mechanicznie bardz dobry ... dodatkowym atutem jest ręczna kalibracja.

Wydają mi się CT-979 i CT-959 bardzo podobne w odbiorze. Słuchałem dwóch CT-959 i trzech w różnym stopniu zużycia CT-979 i przy nagrywaniu i odtwarzaniu był wg mnie blisko siebie.

Jest to chyba wynikiem żródła nagrywania ( z płyt CD) może coś by wyszło przy nagrywaniu z LP albo radia lub innego magnetofonu.

Wysokie tony w Pioneer-ach są ok ale bas jest trochę słaby i zawsze go staram się podbić na procesorze dźwięku ;-)

Witam!

Na audiohobby juz prezentowalem, ale tutaj nie zaszkodzi :) Moj nowy nabytek od chyba 3-4 tyg.: Kenwood KX-4520, oj pazurki to on mo!!!

Ukryta Zawartość

post-15740-100007222 1240002964_thumb.jpg

post-15740-100007223 1240002964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I wyswietlacz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

discomaniac71

problem w tym, że nie rozwiązano w żaden sposób. Deck jest ustawiony fabrycznie. Na standardowych taśmach nagrywa bardz odobrze. Jedynie wynalazki jak np. SONY UX-Pro mają zbyt podbitą charakterystykę wysokich częstotliwości.

Już się nakręciłem biasem i rec level. Czas na to spojrzeć z innej strony. ;)

Witam

Na tej stronie jest cenna informacja - Co to jest INTEGRA

Ukryta Zawartość

Wystawiający to fachowiec a reszta się wg niego nie zna i chętnie przepłaci...

Ukryta Zawartość

Witam....

Fajny magnetofonik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w sumie to samo co Alpine AL - 80...pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>>DIBUNIA

Ten Kenwood ma tylko automatyczna kalibracje, ktora sprawuje sie wysmienicie, kalibruje wszystkie tasmy na miekko! Dzwiek jest bardzo zadowalajacy, jest on od nowosci nie ruszany i wszystko w nim dziala jak nalezy. Kieszen jest troszeczke skrzywiona, co widac na jednym ze zdjec, ale trzeba ja tylko odpowiednio ustawic, co do mechanizmu otwierania kieszeni nie jest on az tak delikatny, u mnie to wyglada dosc poteznie i bez problemu sie zamyka i otwiera. Sama kieszen trzymana jest dosc mocno i ciezko ja ruszyc na boki....

Witam

męczyłem dzisiaj mechanizm "Master" Pioneer-a z CT -757 i jestem rozczarowany słabością wykonania elementów uchodzących za tak "mistrzowskie" przez Pioneer-a. Ale zostawmy to na inny czas... . Jak naprawić niedziałające przewijanie a obecnie już prawie odtwarzanie także nie chodzi. Wyczyściłem "wał" napedowy silnika napedzającego koło z gumową powłoką która teoretycznie powinna dobrze dociskać do rolek a niestety ani ona nie dociska dobrze ani sam wałek nie dociska dobrze do koła dociskowego. Jeszcze przed wyczyszczeniem magnetofon odtwarzał a teraz po oczyszczeniu już nie odtwarza. Próbowałem bardziej docisnąć ustawieniem silnika ale nic nie wychodzi ponieważ tam nie ma pola manewru na taką operację. Na trzecim w kolejności zdjęciu oznaczyłem elementy czyszczone. Sprężynki wydają się być jak najbardziej OK, wahadełko porusza się odpowiednio raz w lewo a raz w prawo w zależności od tego czy wybieram przewijanie w przód lub w tył lub odtwarzanie. Czy tą gumkę na kole dociskowym powinno się wymienić? Co należałoby jeszcze sprawdzić. Elektronicznie ( napięcia, obroty itp. są OK. Tylko ten docisk nie działa wg mnie jak powinien. Może na tym wale ( w kolorze miedzi na zdjeciu) powinna być także guma, choć wydaje mi się, że jego nacięcia wskazują, że powinien jedynie dociskać koło dociskowe, które jest już obłożone materiałem gumowym. Kto wie???

Ukryta Zawartość

post-19798-100007157 1240070855_thumb.jpg

post-19798-100007158 1240070855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na marginesie - od kilku dni osłuchuje się CT-443. Z tego co pamiętam to kosztował około 350 DM i należał do niższej serii Pioneer-a bardziej popularnej w związku ze stosunkowo niską ceną. I nic by nie było w tym dziwnego ale gra bardzo przyjemnie i nie wiadomo dlaczego potrafi oczarować szczegółowością średnicy i wyższych czętotliwości ( a model ma parametry dość słabe) ;-)))

WYŚWIETLACZ STARUSZKA CT-443

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale go ktoś zgrzebał ... aż mi smutno jak na to patrzę ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego Pioneera u mnie zadzialalo w Nakamichi BX300, nasmarowalem idler czyli ta gume klejem z odwrotnej strony zwyklej tasmy izolacyjnej, pare minut pocierac az bedzie wyraznie sie kleic, oczywiscie kupilem orginalny idler (czeka w szufladzie), ale do tej pory magnetofon dziala bez zarzutu, przewija i odtwarza-jest to taka prowizorka ale moze zadzialac.Pozdr

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dwa dni temu dotarł do mnie Sharp Optonica RT-3838HA. Kilka zdjęć poniżej. Stan ogólny powiedziałbym, że dobry. Elektronicznie bez zarzutu, wszystkie funkcje sprawne. Wyczyściłem tylko przełącznik zapis/odczyt i potencjometr regulujący poziom sygnału na wyjściu i magnetofon nagrywa i odtwarza, o ile mogłem się na szybko zorientować, prawidłowo. Niestety magnetofon "choruje" na tę samą przypadłość co niektóre modele Grundiga. Kółko pośredniczące pomiędzy lewym talerzykiem, a kółkiem zębatym odbierającym moment obrotowy z koła zamachowego, straciło kilka zębów i praktycznie rozłazi się w rękach. :-( Materiał z jakiego wykonane zostało kółko, zrobił się elastyczny i pod obciążeniem wyrwało zęby. W efekcie magnetofon nie przewija do tyłu.

GM

post-3254-100007122 1240080686_thumb.jpg

post-3254-100007123 1240080686_thumb.jpg

post-3254-100007124 1240080686_thumb.jpg

GSG, 18 Kwi 2009, 20:48

>Do tego Pioneera u mnie zadzialalo w Nakamichi BX300, nasmarowalem idler czyli ta gume klejem z

>odwrotnej strony zwyklej tasmy izolacyjnej, pare minut pocierac az bedzie wyraznie sie kleic,

>oczywiscie kupilem orginalny idler (czeka w szufladzie), ale do tej pory magnetofon dziala bez

>zarzutu, przewija i odtwarza-jest to taka prowizorka ale moze zadzialac.Pozdr

GSG

A gdzie mogę kupić taki idler i za ile? Wolałbym wymienić część aby już nie rozkręcać ponownie sprzętu, ale także aby nie zostawiać go na dłużej rozebranego bo zapomnę jak go złożyć ;-))

Pozdr

Trzeba zobaczyc jaka jest srednica wewnetrzna i zewnetrzna oraz szerokosc po zdjeciu z kolka-Do Naka kupilem zamiennik na amerykanskim ebayu.Na Wolumenie tez mozna cos dobrac jak sie ma troche szczescia.

• Pokaż nowe odpowiedzi