Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Według tego, co znalazłem - na pierwszym zdjęciu mechanizm z 939, na drugim z 959. Dużo nie widać, ale zawsze coś. Zewnętrznie się różnią, ale być może to tylko kosmetyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17871-100006480 1240915038_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto obiecane fotki mechaniki Akai GX 67, to właśnie widoczny na zdjęciach pasek ucieka przy starcie na boki i dopiero po chwili stabilizuje sie na środku. Ponawiam moje pytanie: czy ten pasek może być odpowiedzialny za złe prowadzenie większości taśm C90 ?

Ukryta Zawartość

post-22194-100006472 1240917584_thumb.jpg

post-22194-100006473 1240917584_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej nie pasek. Nie jestem fachowcem, ale przyczyn szukałbym w ustawieniach toru. Taśmy C-90 są cieńsze i przez to wymagają większej precyzji prowadzenia. GX-67 ma dual capstan, taki mechanizm w przypadku rozregulowania potrafi bardzo niszczyć taśmę, przerabiałem ten problem nie raz.

Jeżeli luźny pasek jest odpowiedzialny za właściwe obroty obu rolek dociskowych to może się tak zdarzyć, że taśma jest zbyt luźna między wałkami i cieńsza 90 może się łatwiej zaginać co w efekcie prowadzi do jej zagniatania. Jeżeli pasek jest do wymiany to bym go wymienił, oczyścił oba wałki i obie rolki; jeżeli problem nie ustąpi wtedy bym się tym martwił. Ale jest duża szansa, że to pomoże.

Wojtek

Wojtek

Tor przesuwu taśmy jest w stanie idealnym, magnetofon nigdy nie był naprawiany ani regulowany, tak więc raczej wątpie aby było coś nie tak z ustawieniem wałków, ten pasek który zjeżdża przy włączaniu odtwarzania napędza oba wałki, przymierzałem się do wymiany, ale bez pomocy (najlepiej serwisówki) nie poradzę sobie :/

Jeżeli pasek napędza wałki to tak jak pisałem wyżej; rozumiem, że jest problem z dostępem i aby go wyjąć trzeba coś porozkręcać i nie wiadomo co... W moim soniaku nic nie musiałem rozkręcać poza kilkoma elementami obudowy, wystarczyło paski kolejno zsuwać pęsetą z walków i wyjmować. Sprawdź:

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Wprawdzie 20 zł, ale to chyba to. Kupowałem u nich; sympatyczna pani w trakcie rozmowy telefonicznej sprawdziła jak wygląda instrukcja i po potwierdzeniu dokonałem zakupu.

Wojtek

Wojtek

Czasem nie trzeba zdejmować całego tego profilu blaszanego, który trzyma od tyłu oś koła zamachowego. Wystarczy odkręcić śrubę dociskającą oś koła. W ten sposób uzyskamy możliwość przełożenia paska , tak aby cały znajdował się na kole. Kolejność jest taka:

1.) Najpierw odkręcamy tą plastikową śrubę dociskającą oś koła zamachowego.

2.)Następnie przekładamy jedną część paska na drugą stronę osi.

3.)Zakręcamy z powrotem śrubę regulacyjną.

4.)Nakładamy na widoczną i dostępną część koła zamachowego pasek i przyklejamy go taśmą klejącą

5.)Z drugiej strony, nakładamy pasek na wałek silnika.

6.)Obracamy koło zamachowe, tak aby cały pasek wszedł na koło.

Dalszy obrót spowoduje samoodklejenie się taśmy klejącej, którą następnie usuwamy pensetą.

Taka taśma klejąca pomaga w utrzymaniu paska na kole zamachowym, który sam wskakuje na swoje miejsce podczas obrotu koła.Do "przewlekania" paska używajcie drucika stalowego zakończonego haczykiem np. rozprostowany spinacz biurowy.Będzie on bardzo przydatny, gdy trzeba będzie przeciągnąć pasek z koła zamachowego na wałek silnika.

Gdybyś chciał wymieniłbyś ten pasek bez problemu! Ten mechanizm tak groźnie nawet nie wygląda z tego co widzę, może na pierwszy rzut oka robi wrażenie dość skomplikowanego ale gdyby mu się lepiej przyjrzeć bez problemu byś go rozpracował.

rafal996 Według tego, co znalazłem - na pierwszym zdjęciu mechanizm z 939, na drugim z 959. Dużo nie widać, ale zawsze coś. Zewnętrznie się różnią, ale być może to tylko kosmetyka.

A czy 939 fabrycznie nie ma pełnej stabilizacji kasety i podświetlenia ponieważ na tym zdjęciu tego nie widzę ?

Pozdrawiam

W tym Akai jest identyczny mechanizm jak w GX-65 które miałem.Odkreca sie ta zielona plytke z tyłu

i kilka długich cieniutkich srub wszystko odchodzi jak gotowane mieso od kosci - wymiana paska prosta.Wiazki kabli czasem przeszkadzaja w tej operacji to wtedy przecinasz obejme na kablach bo to jest jednorazówka.Dobrze ze nie masz wymieniac w Pioneerze Reference to dopiero jest jazzda ale one sa długowieczne na szczęście.

PYTANIE - Kto wie jak najlepiej nagrać taśmę dwuwarstwową ( IEC III) na magnetofonie z lat 90-tych, który nie uwzględnia takiego typu nośnika a ma jeszcze na dodatek automatyczną kalibrację?

Czy to prawda, że w pełni wykorzystać potencjał taśm typu Metal można tylko w magnetofonach 3-głowicowych? Oraz czy to prawda, że na szumy, niestabilność poziomu wyjściowego oraz wysterowalność na dużych częstotliwościach znaczący wpływ ma także wykonanie kasety w której został umieszczony nośnik?

DIBUNIA, 28 Kwi 2009, 21:59

>PYTANIE - Kto wie jak najlepiej nagrać taśmę dwuwarstwową ( IEC III) na magnetofonie z lat 90-tych,

>który nie uwzględnia takiego typu nośnika a ma jeszcze na dodatek automatyczną kalibrację?

Najlepiej w magnetofonie który ma ręczny przełącznik typu taśmy, przy ustawieniu na Typ II/Chrom, i oczywiście z autokalibracją. Korekcja przy zapisie i odczycie powinna wynosić 70 mikrosekund, tyle co dla taśm typu II i IV. Ale wtedy odtwarzać też należy jako Typ II/Chrom (albo jako Typ IV/Metal), a z tym będzie kłopot w magnetofonach z automatycznym przełącznikiem, bo kasety typu III nie mają wycięć i są rozpoznawane jako typ I.

Ale można też nagrywać jako Typ I/Normal, oczywiście lepiej z kalibracją. Korekcja 120 mikrosekund spowoduje pewne podniesienie szumów.

DIBUNIA, 28 Kwi 2009, 22:07

>Czy to prawda, że w pełni wykorzystać potencjał taśm typu Metal można tylko w magnetofonach

>3-głowicowych?

Raczej nie.

Natomiast ważne jest, by magnetofon dawał dostatecznie duży prąd podkładu aby zapewnić prostoliniową charakterystykę częstotliwości, także w zakresie wysokich tonów. Producenci wielu magnetofonów, aby uniknąć konieczności stosowania bardzo drogich głowic, obniżali nieco maksymalny prąd podkładu, co daje przerysowanie wysokich tonów.

>Oraz czy to prawda, że na szumy, niestabilność poziomu wyjściowego oraz

>wysterowalność na dużych częstotliwościach znaczący wpływ ma także wykonanie kasety w której został

>umieszczony nośnik?

Niezupełnie.

Wykonanie kasety ma wielki wpływ, ale akurat chyba nie na szumy (z wyjątkiem szumów modulacyjnych) czy na wysterowalność. Ma natomiast wielki wpływ na precyzję prowadzenia taśmy po głowicach, a także na nierównomierność przesuwu, itp. Umieszczenie elementów toru prowadzenia taśmy w kasecie jest jej największą wadą, a stosowanie dwóch wałków napędowych, elementów na głowicy odsuwających filc dociskowy, regulacji azymutu głowicy odczytującej, itp., ma na celu zmniejszenie wpływu kasety na bieg taśmy po głowicach.

Dibunia - trudno powiedzieć. Ja dałem za swojego tylko 89zł, bo był w "Uszkodzonych".

Ale ten deck do dzieło sztuki, a jego głowice piękne jak diamenty :-)) Tylko konieczne są drewniane boczki !!!

TASCAM 133

PARAMETRY I CENA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt dzięki za pomoc, mógłbyś to jednak opisać dokładniej ?

Zielona płytka to jest ta drukowana do której dołączone są dwie wiązki przewodów, trzyma sie na jednej śrubie, ale jest też przylutowana do silnika i teraz nie wiem, czy silnik wychodzi razem z nią, czy należy go odlutować ?

P.S. Masz może GG i troche wolnego czasu ?

Pamiętacie?

Ukryta Zawartość

A to adres z dnia dzisiejszego...

Ukryta Zawartość

Dziwna sprawa. Sprzedany i nagle pojawia się ponownie... Ten sam sprzedawca, ten sam deck, ta sama usterka (rzekomo, bo jakoś nie wierzę, że znay na tym forum allegrowicz, nie dał sobie rady z tak banalną usterką ;) ). A ja swego czasu pisałem, aby zbyt pochopnie nie oceniać niektórych ludzi... Ehhh... Nadal się tego trzymam, może tylko nie tak silnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi