Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

DIBUNIA, tutaj masz kilka informacji na temat CT-41.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Takich cwaniaków, to.......brak mi słów !!! :-(((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kenwood KX-880HX brzmi naprawdę dobrze moim zdaniem.

A wcale nie jest to taki prosty magnetofon - ma głowicę amorficzną, bezpaskowy napęd DD, bardzo wiele "ukrytych" funkcji napędu (pamięć licznika, przewijanie do zera, powtarzanie utworu albo całej strony kasety, powrót do początku nagrania, itp.) - a "ukryte" są dlatego, że typowo dla Kenwooda nie są włączane oddzielnymi przyciskami, tylko pewnymi kombinacjami głównych przycisków napędu - dzięki temu magnetofon mimo bogatego wyposażenia wygląda prosto i elegancko, a nie jest najeżony setką guzików z diodkami. Przez to wydaje się pozornie prosty i ubogi.

Poza tym ma funkcję zupełnie unikalną w magnetofonach dwugłowicowych - ręczną kalibrację poziomu zapisu (czułości taśmy), poza regulacją prądu podkładu. Co prawda skorzystanie z tego udogodnienia może być nieco kłopotliwe i wymaga zadania sobie odrobiny trudu, niemniej jednak KX-880G, D i HX to jedyne znane mi modele dwugłowicowe w tę funkcję wyposażone.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 11 Maj 2009, 19:02

>Takich cwaniaków, to.......brak mi słów !!! :-(((

>http://www.allegro.pl/item633503404_pasek_napedowy_m_601_sd_marcin_zrk_okazja_nowy.html

Jak to zobaczyłem to prawie spadłem z krzesła. :-)

GM

Witam !!

Postanowiłem napisać w tym akurat wątku bo w gruncie rzeczy SONY WM-D6C to także jest magnetofon.

Mam duży problem i dlatego postanowiłem napisać. Na tym magnetofonie nagrywałem, odtwarzałem i wszystko było w porządku. Po długim czasie leżenia chciałem włączyć i nie działa. Nie wiem czy ktoś w tym czasie go ruszał i próbował podłączyć ale fakt faktem, ze nie chce chodzić.

Kontaktowałem się z kilkoma zakładami naprawczymi ale niestety nie naprawiają już magnetofonów. Kontaktowałem się z firma SONY ale koszt naprawy będzie przekraczał ponad 200 zł mimo ze nawet go nie widzieli.

dlatego zwracam się do was szanowni koledzy, czy któryś z was mógłby zbadać mój magnetofon i spróbować go naprawić?

Jest mi on bardzo potrzebny do nagrań a drugiego takiego ciężko kupić a jak jest to nie za małe pieniądze.

Czekam na odpowiedz i pozdrawiam serdecznie

rafallster

MaciejLK

Właśnie te kombinacje .... . Co to za wynalazek ten Kenwood ?? Wziąłem go od osoby jako niesprawny. Nie działała żadna funkcja oprócz wskażników i podświetlenia kasety oraz silnika, który chodzi od razu po podłączeniu sieci. Pobawiłem się klawiszami funkcyjnymi i wydaje mi się, że włączyłem coś tak jak by pauzę i play i magnetofon już chodzi czwartą godzinę. Nagrywałem, przewijałem, chodzi wszystko idealnie. Wyczyściłem głowice i jestem zaskoczony tym dźwiękiem. Nie jest tajemnicą, że najbardziej osłuchałem się Pioneer-ów o czym pisałem już na Forum, ale mimo sceptycznego podejścia do Kenwood-a, a to z racji doświadczeń ( złych) ze średniej klasy sprzętem tego producenta, jestem prawie zachwycony wyciąganiem z taśmy tego co najlepsze przez KX-880HX.

Ten magnetofon miał być raczej nie za długo w mojej kolekcji a tu proszę. Zastanawiam się co by było gdybym go zestawił z CT-939 Mark II który już jest w drodze do mnie ;-) albo jak porównam go z CT-S610. Góra w tym Kenwood-zie jest jak na żywo w operze....

Tego Kenwooda miałem ogromną ochotę kupić, ale jednak pełna kalibracja manualna przy braku możliwości podsłuchu po tasmie wydaje mi się bezcelowa i dałem sobie spokój. Potem było nieudane polowanie na KX-1100, ale jeszcze go dopadnę.

Co nie znaczy, że moja choroba się zatrzymała, wręcz przeciwnie. Właśnie dziś przyszedł ostatni zakup, czyli Nakamichi BX-100E. Niby bardzo niski (najniższy?) model, ale miałem okazję tanio kupić i stwierdziłem że wypróbuję, szczególnie że nie miałem jeszcze okazji testować magnetofonów tej legendarnej marki. Cóż mogę powiedzieć, deck jest bardzo fajny :) Design na żywo podoba mi się znacznie bardziej, niż na zdjęciach. Szczególnie pionowy wskaźnik strasznie mi podszedł. A dźwiękowo mogę powiedzieć, że bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Nie ma co się spodziewać cudów, ale dźwięk jest naprawdę dobry w całym paśmie, szczególnie góra jest wyrazista, szczegółowa, a jednocześnie łagodna i z ładną barwą. Trochę mnie to zaskoczyło, bo - nie wiem dlaczego - spodziewałem się po Nakamichi raczej chłodnego, technicznego brzmienia.

I w ten sposób narobiłem sobie ochoty na wyższy model, ech ;)

KENWOOD KX-880HX

Chyba ładny ?

Ukryta Zawartość

post-19798-100005390 1242079131_thumb.jpg

post-19798-100005391 1242079131_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma coś z Nakamichi w design-ie i trochę z Yamahy ale nie zabrakło także elementu typowego dla Europy ( zimna kolorystyka wyświetlaczy)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KX-880HX mógł się wydawać uszkodzony z powodu zacięcia się tego piekielnego silnika pomocniczego, służącego do przełączania funkcji i dosuwania mostka z głowicami. Pisano tu już o tym wiele. Być może mechanizm wydawał się zacięty, po czym (może np. wskutek wstrząsów w transporcie?) odblokował się.

To niestety wada mechanizmów Sankyo, stosowanych w Kenwoodach, Nakamichi, Onkyo - one właśnie często na to cierpią. Mechanizmy stosowane w tych modelach, choć różnią się między sobą, oparte są na w zasadzie tym samym głównym module zawierającym szpulki i ich napęd oraz mostek z głowicami. Silnik pomocniczy jest zamocowany inaczej w modelach jednowałkowych, a inaczej w dwuwałkowych, ale nie zmienia to zasady i sposobu jego działania - w zasadzie można powiedzieć, że to prawie ten sam mechanizm, mający niestety tę samą wadę - zacinanie się po wieloletniej pracy, prawdopodobnie wskutek braku smarowania.

rafal996, 11 Maj 2009, 23:38

>Tego Kenwooda miałem ogromną ochotę kupić, ale jednak pełna kalibracja manualna przy braku

>możliwości podsłuchu po tasmie wydaje mi się bezcelowa i dałem sobie spokój. Potem było nieudane

>polowanie na KX-1100, ale jeszcze go dopadnę.

No, chyba lepiej że to ma niż gdyby nie miał... a że korzystanie z tego jest kłopotliwe to inna sprawa, niemniej jednak, jak ktoś sobie zada trochę trudu, a potem zanotuje optymalne ustawienia dla danej taśmy, to można w pełni wykorzystać naprawdę duże możliwości dźwiękowe tego magnetofonu.

Faktem jest jednak, że nikt inny tego rozwiązania nie powtórzył (o ile mi wiadomo).

Wziąłem się za "nowego" TC-RW770 no i mam problem. Normalnie jedna kieszeń była sprawna, druga nie chciała sie otworzyć. Po rozkręceniu obudowy było tak samo, ale przez krótki czas... Teraz nie działa żadna kieszeń. Silniki główne kręcą. Po włączeniu zasilania nie da się otworzyć kieszeni. Na wyświetlaczu właczona funkcja play, choc gowice w spoczynku. Gdy naciskam otwieranie kieszeni (elektryczne), to na przemian pojawia sie ikona play i znika. Wszystkie klawisze sterujące mechanizmem - poza play, które tylko zmienia kierunek na wyświetlaczu - nie działają. Natomiast klawisze pod wyświetlaczem memory działaja normalnie.

Lekka zmiana nastroju. Jedna kieszeń znowu działa, ale zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Przycisk power nie zawsze włącza deck'a tak, jakby nie kontaktował. Lekkie dotknięcie i jest ok. Co więcej, nie jest to chyba bezpośredni przycisk dostarczający napiecie 230 V. Umieszczony jest na tej samej płytce, co klawisze sterujące napędami. Z tego co wiem, SONY w wielu sprzętach klawisz power, traktuje jako standby. Może coś tutaj dolega. Jak ktoś miał doczynienia z podobną usterką albo ma jakiś pomysł, proszę o pomoc ;) ...

PONAWIAM pytanie ...

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma instrukcję/manual do Kenwood KX-880HX ?

Jest to fajna zabawka a bez tej instrukcji już trochę mniej fajna.

W sprawie uruchomienia KX- 880 - po transporcie nie ruszył ale po kilkuminutowym oglądaniu stanu zewnętrznego i po kilkukrotnym naciskaniu klawiszy funkcyjnych ( tych centralnie umieszczonych) magnetofon się obudził. Został wyczyszczony choć nie był zakurzony, a dodatkowe przeczyszczenie "toru" pozwoliło uzyskać bardzo ładne brzmienie. Szczerze mówiąc jak go brałem to nie zwróciłem uwagi na typ głowic oraz na to, że ma regulację kanałów oddzielnie.

Chciałem także zapytać co to jest to "TLLE" ? Oraz w jakim stopniu istotne dla pracy mechanizmu magnetofonu jest posiadanie tego "silnika" DD ? Pierwsze co zauważyłem to nadzwyczjnie cichą pracę w gruncie rzeczy już leciwego sprzętu, a kolejnym elementem, który zwrócił moją uwagę była ogromna waga magnetofonu. Wagę można było przecież zmniejszyć i to znacznie, bo chyba te dwa wyświetlacze oraz panel przedni nie ważą 3 kg a mniej więcej ten Kenwood wydaje się być o tyle cięższy od np. PIONEER-ów w podobnej klasie?

To TLLE, to chyba taki układ, "wzbogacający" dźwięk tak, aby brzmiał bardziej naturalnie. Jest on lekko wzbogacony o pewne "niuanse" dźwiękowe, dające subiektywny efekt lepszej barwy dźwięku. Wytłumaczyłem to po chłopsku ;) . On ma coś wspólnego z prądem podkładu, ale nie wiem dokładnie co...

Co do mojego SONIAKA. Na 99% coś z mechanizmem. Sterowanie ok, bo zamieniłem podłączenia mechanizmów. Teraz tylko nie wiem, jak się dobrać do kółek sterujących mechanizmem. Trzeba zdjąć dwa koła zamachowe. Boję się uszkodzić zabezpieczenia tych kółek na wałkach kapstanu. Jest jakiś prosty spoósb, aby się z tym uporać? Załączam fotki mechanizmu.

Ukryta Zawartość

post-21740-100005336 1242146352_thumb.jpg

post-21740-100005337 1242146352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj

Znalazłem coś takiego czy to się do czegoś może przydać przy obsłudze KX-880HX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, że mechanizm jest zablokowany w jakiejś nieokreślonej pozycji, bo silnik wspomagający jest załączony, ale nie może otworzyć kieszeni. Sumulując obecność kasety w kieszeni, play ani przewijanie także nie działają. Przycisk power działa już normalnie, i druga kieszeń też już w porządku, tak więc kwestie elektroniczne raczej wykluczam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA. Naprawdę nie wiem. Nigdy nie miałem deck'a KENWOOD. Mam jeszcze tylko małą wieżę tej firmy (segmentową) z deck'iem dwukasetowym. Ma on DOLBY B i nawet HX Pro (!), ale obsługa jest dużo mniej skomplikowana. Tak więć nie chcę się wymądrzać. To TLLE to tylko kiedyś obiło mi się o wzrok na jakiejś stronce internetowej, ale to było dawno... ;)

DIBUNIA. Oglądając zdjęcia obydwoch deck'ów - 660 i 880 widzę, że 660 jest dużo uboższy i nie posiada praktycznie żadnych dodatkowych regulacji. Tak więc instrukcja raczej się nie przyda...

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ke_raj, 12 Maj 2009, 18:39

mechanizm sie pewnie zaciął sprobuj go ruszyć recznie w jakąś inna pozycję i prawdopodobnie ruszy bez rozbierania. Mogłobyć tak że 2 rolki poszły przypadkowo na raz w górę i mechanizm się juz blokuje. A ze zdemontrowaniem kół zamachowych nie ma problemu odkrecasz tą blaszkę i tyle .

V-savage. Ja już byłem na etapie, gdy obydwa koła zamachowe miałem "na dłoni", tyle tylko, że nie da się ich wysunąć, bo są zablokowane przez przezroczyste plastikowe spinki, znajdujące się na wałkach od strony głowicy. Nie chcę ich zniszczyć, a nie wiem, jak się zabrać do ich delikatnego zdjęcia. Kiedyś robiłem to w jakimś kaseciaku, ale pamiętam, że ta okrągła, jak ją nazywam spinka, nie wyglądała potem najlepiej. ;)

Filwoj

Parametry w wersji G to mistrzostwo, ale ciekawe czy HX ma takie?. Faktycznie po porównaniu z deckiem 3 głowicowym i dual capstan nie napiszę jakim modelem tylko że kosztował nowy 800 DM nie ma o czym mówić - spokojnie dorównuje mu HX jeśli nie przewyższa. Dźwięk naprawdę okazał się wyjątkowo czysty, choć trochę chyba podbarwiony i nie neutralny jak np. zdarza w SONY (zaznaczam to wyłącznie moja opini). Te parametry z manuala wyjaśniają wszystko ;-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeśli jest z takim nacięciem na osi wałka tzn nie jest to pełny pierscien to sie go wysuwa.

Ale tam są pełne chyba takie elastyczne . Trzeba je wyciagnąć z rowka i zsunąć po wałku.

• Pokaż nowe odpowiedzi