Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedna fotka tego KX-880HX ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ke_raj, 13 Maj 2009, 19:24

Mówiłem, że nie warto za dużo grzebać mechanizmy z reversem często się zwyczajnie zawieszają, wystarczy mechanicznie zmienić mu pozycje i ruszy dalej.

Pewnie będzie działał, chyba że coś gdzieś nie do końca chodzi jak powinno i moze przycinać przez co potem blokuje się mechanizm. Standartowa konserwacja napewno zapobiegnie podobnym sytuacjom. :) miłego słuchania.

Jest,jest, ale cena ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj już pewne dane modelu KENWOOD KX-880HX z systemem Super TLLE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wstepnym czyszczeniu postanowiłem sprawdzić TC-WR770 i porównać go z TA-2570 i AD-3800H. Niestety, tylko na słuchawkach (wolę odsłuch na kolumnach, albo słuchawkach podłaczonych do wzmacniacza, ale w tej sytuacji chodzi o porównanie, więc nie robi różnicy). No i... ONKYO jest świetne! Naprawdę, deck nie był używany, odkąd wstawiłem AIWĘ pod wzmacniacz. Cały czas słuchałem AIWY, gdyż początkowo ten dźwięk mi nie za bardzo odpowiadał, jednak z czasem zacząłem go coraz bardziej przyswajać. Teraz widzę, że nic bardziej mylnego. AIWA gra dobrze, szczegółowo, nie słychać jakiegoś tłumienia wysokich tonów, ale cały obraz muzyki, to nie jest to, co oferuje ONKYO, szczególnie w wyższych partiach. Niby słychać wszystko, ale czegoś brakuje no i ta narzucająca się średnica. Może to jest przyczyną tego stanu rzeczy. Ale wracając do SONY. Głowice uniwersalne, obrotowe (revers) i tu zaskoczenie. Obydwie kieszenie na obydwu stronach ustawione (skos głowicy) praktycznie tak samo. Odtwarzanie, hmm, nie chcę się nikomu narazić, ale jest to rodzaj dźwięku, który bardzo mi pasuje. Może nie ma tej szczegółowości, co ONKYO, ale odbiór nagrań fantastyczny. Poprostu magnetofon, który gra. Daje piekną barwę dźwięku, robi swoje i nie lansuje sie na wirtuoza. Przez analogię do świata motoryzacji - AIWĘ porównałbym do fanaberyjnych samochodów włoskich, a SONY do solidnych aut niemieckich. ONKYO, to już przedsionek dla pojazdów robionych na indywidualne zamówienie... Na zakończenie kilka uwag. SONY ustawienia głowic w stanie takim, jak go nabyłem,. AIWA od początku ustawiona "pod" ONKYO. Kasety nagrywane na AIWIE i ONKYO. Z uwagi na brak 3 głowic, bądź auto kalibracji, nie nagrywałem na SONY (nawet go nie podłączałem do wzmaka). SONY ma wprawdzie regulację bias, ale wiadomo, że w takiej sytuacji tylko mój słuch decydowałby o ustawieniu i nie byłoby to miarodajne. A, i jeszcze jedna ważna rzecz. DOLBY SONY i ONKYO w praktyce kompatybilne, w AIWIE przy odczycie większości nagrań, słychać tłumienie góry, w porównaniu z poprzednikami. W drugą stronę jest jednak ok. Nagrania z AIWY odczytywane są prawidłowo. AIWA sama dla siebie świetnie wykorzystuje DOLBY. No, to na tyle... Sorki za trochę chaotyczny opis, ale na recenzenta, to ja się nie nadaję ;)

Witam Forumowiczów.

Czy ktoś zna to cudo??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duecik, AIWA wstawiona w szafkę RTV, więc musiałem troszkę "biegać" ze słuchawkami i kasetami... ;)

Nie mogłem ładniej uchwycić, bo zbyt mocno operuje Słońce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA. Nie dziwię się, że gość sprzedaje, bo ten czarny nijak mu nie pasuje do kolekcji... :D Ale taka cena za reversa? Choć sorki, DRAGON też ma revers ;) I w tej sytuacji nasuwa się pytanie. Czy jakbym miał pieniądze, dużo pieniędzy, to czy bym go kupił? Jeśli nie zmieniłbym zainteresowań, to pewnie tak. Ale patrząc z mojego obecnego punktu widzenia, to nie mieć dużej kasy, a zdobywać w jakiś sposób takie cacka, to jest dopiero frajda!

HARDEOL. Ja tego Soniaka kupiłem z "kaprysu", tak troony. Miałem 3 głowicowego TC-K411, ale to naprawdę nie ta liga. Tamten miał miał bardziej metaliczny i ostry dźwięk. Ten dwukasetowiec naprawdę jest niezły. Jak ktoś szuka deck'a do codziennego słuchania lub usypiania przy ulubionej muzyce, to idealna propozycja. Wkładasz kasety i dźwięk płynie długi czas. W zwykłym deck'u puięćdziesiąt parę minut to praktycznie maks...

"HARDEOL. Ja tego Soniaka kupiłem z "kaprysu", tak na próbe i jestem naprawdę zaskoczony". Tak miało brzmieć pierwsze zdanie - przepraszam, ale nie patrzyłem w monitor i wyskoczył jakis skrót klawiaturowy...

"ZWYKŁY MAGNETOFON" TAKŻE MOŻE GRAĆ GODZINAMI.

Wystarczy ustawić funkcję powtarzania i kaseta cofa się do początku i odtwarza ponownie. Faktem jest, że będzie leciała znowu strona, którą się słuchało, ale jednak ;-)

ke_raj

Nie mam wiedzy o sprzęcie rodzimej produkcji, ale sądzę, że tutaj podłoże ma chyba sentyment a nie dźwięk. W tamtych czasach nie stać mnie było na drogi sprzęt, a i polski trzeba było załatwiać /bokiem/. Już w końcu lat 70 i początku 80 tych przechodziłem z Matshushita Electric Corp. ( czyt. Panasonic) na Technics-a. Był amerykański Realistic ( amerykańska kopia Pioneer-a), Hitachi, Fischer i od końca lat 80-tych już siedziałem w Pioneer-ze. Zawsze zestawiałem elementy jednego producenta. Wydawało mi się to nie tylko estetyczne ale i zasadne. Nie miałem wiedzy elektronicznej a raczej lubiłem dużo nagrywać i słuchałem sporo muzyki w tym właśnie z kaset sprowadzonych z USA, było ich bardzo dużo i w większości oryginalne. Kupionych kaset czystych miałem może niepełną setkę, ale były to zawsze średniaki albo droższe modele, gdyż kiedyś sądziłem, że tylko na tych powinno się nagrywać, aby sprzęt dłużej działał, co zasadniczo nie miało faktycznie znaczenia i było dokładnie odwrotnie, gdyż to kasety z nośnikiem metalowym są "agresywne" dla głowic ( szczególnie tych nieutwardzonych). Majac trochę doświadczeń ze sprzętem z lat wczesnej młodości dzisiaj wiem, że to chyba nam Polakom chciało się przede wszystkim rozwijać w kierunku poznawania możliwości i w kierunku rozwoju techniki domowego audio. Ciężko było zapracować na każdą kasetę to i wartość nagrania dla "nas" była większa niż dla przeciętnego Niemiaszka.

Rozpisałem się ale chciałem zaznaczyć własnie sentymentalność jest właśiwym określeniem dominacji zachowań na tym naszym "FORUM". Kto jeszcze się interesuje tak bardzo porównywaniem magnetofonów z 20-30 letnim stażem jak nie osoby sentymentalne. Także porównanie czy to lepsze czy tamto nie ma większego znaczenia. Jeden ceni Sony inny Akai a tak naprawdę można mieć właśnie któryś z mniej dopracowanych modeli eksportowej Unitry i także będzie cieszyć.

Do bardzo cenne pisać, że się nagrywa z płyty CD na kasetę. Mam takie marzenie aby za 10, 15 lat jak słuch pozwoli, nie pisać na podobnym forum o porównaniach nagrań na CD nagrywanych na komputerach po transformacji z plików globalnej sieci internetu. To by było najgorsze dla drugiego pokolenia powojennego, a jest nas trochę i w sumie walczyliśmy o te sprzęty w kosmicznych kolejkach a dzisiaj jakiś odtwarzacz na który mało kto z nas spojży kupuje się jednym kliknięciem i jutro kurier przynosi go do domu.

Co można zrobić aby jeszcze przez jakieś 10-15 lat dostępne były kasety magnetofonowe??

Czy to jest wogóle możliwe?

A co z ich jakoscią?

Dzisiaj nagrałem Sony UX-S Made in Mexico. To nie jest ten UX-S z lat 80-tych a nawet 90-tych.

Te kasety to dowcip. Chyba Stilon Gorzów i Superton-y były lepszymi nośnikami?

Pozdrawiam

Cześć, nie udzielałem się nigdy w tym wątku, bo mam tylko Atlusa-D60 (Unitra-OBRESPU),

dla mnie bomba po modyfikacjach,

ale zawsze marzyłem o Nakamichi, i go kupię, mimo, że dzisiaj to głupota.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Witam serdecznie zakreconych : )

Panowie czy moze ktos w swoich zbiorach posiada sm do optioniki rt-5200 .(niestety po wymianie glowicy na alpsa konieczna jest korekta wzmacniacza zapisu.)

Pozdrawiam

Witam.

Kilka dni temu przygarnąłem to cudeńko bo jakoś nikt się nie kwapił.

Uher CG 330.

Kawał dobrego niemieckiego kaseciaka.Niejednego sławnego i okrzyczanego japońca bije na głowę.Wnętrze czyste.Nawet paska nie trzeba wymieniać.

Skromna dwugłowicówka bez możliwości kalibracji i bez zbędnej elektroniki.Kto słuchał ten wie.

Po co Revox-y Naki i Integry.Eeech.

Wcześniejszy zakup Sony-ego TC-K71 to kompletne nieporozumienie w stosunku do tego Uherka.

I to wszystko za 49 polskich złociszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mP4, 17 Maj 2009, 10:33

>Witam.

>Kilka dni temu przygarnąłem to cudeńko bo jakoś nikt się nie kwapił.

>Uher CG 330.

>Kawał dobrego niemieckiego kaseciaka.Niejednego sławnego i okrzyczanego japońca bije na

>głowę.Wnętrze czyste.Nawet paska nie trzeba wymieniać.

>Skromna dwugłowicówka bez możliwości kalibracji i bez zbędnej elektroniki.Kto słuchał ten wie.

>Po co Revox-y Naki i Integry.Eeech.

>Wcześniejszy zakup Sony-ego TC-K71 to kompletne nieporozumienie w stosunku do tego Uherka.

>I to wszystko za 49 polskich złociszy. >Potwierdzam mam Uhera CG 350 bardzo dobry udany model gratuluje udanego zakupu Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi