Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój Kenwood nagrywa rewelacyjnie i godnie prezentuje możliwości w porównaniu nawet z Pioneer CT-959, który ma o 50% większe możliwości ustawiania, a już spokojnie może konkurować z CT-757, który jest lepszy od wielu z dual capstan-em.

Pozdrawiam

rico1973, 23 Maj 2009, 15:18

>Te Kenwoody to piękne, bardzo solidnie wykonane i doskonale grające decki.

Z tym akurat mogę zgodzić się tylko częściowo, niestety! Przyznaję, KX-880D i HX (nie mam 880G) oraz KX-1100G i HX faktycznie grają bardzo ładnie i pięknie, elegancko wyglądają (to efekt "ukrycia" niektórych dodatkowych funkcji, np. pamięci licznika, itp. w kombinacjach podstawowych klawiszy napędu, zamiast najeżenia panelu czołowego mnóstwem dodatkowych przycisków), natomiast solidność wykonania tych magnetofonów jest odrobinę dyskusyjna.

Po pierwsze, lubi się w nich zacinać trzeci silnik, pomocniczy, sterujący funkcjami mechanizmu - prawdopodobnie wskutek braku smarowania po wielu latach.

Po drugie, plastikowa kieszeń kasety jest wiotka i rachityczna, a jej krytyczne elementy (osie obrotu, bolec na którym zaczepiona jest sprężyna) mają tendencję do ułamywania się.

Po trzecie, elementy panelu przedniego (np. zaczepy przycisków, mocujące je w panelu) też są bardzo delikatne i łatwo je ułamać; inne elementy też są trochę delikatne - ale widać to dopiero po zdjęciu przedniego panelu.

Bardzo lubię te magnetofony, bardzo podoba mi się to jak grają i ich wygląd, ale mam zastrzeżenia do ich konstrukcji - niestety!

Oczywiście, można sobie z tym poradzić - nasmarować oś silnika, ostrożnie obchodzić się z kieszenią przy wkładaniu i wyjmowaniu kasety, itd. - niemniej jednak uważam, że można to było zrobić lepiej.

Faktycznie, ma tam jakieś niedociągnięcia, nie zmienia to jednak faktu, że tego decka doskonale się również ogląda podczas słuchania. Ma niesamowity klimat tamtych lat...

Tu, jak zwykle podpisuję się pod textem Maćka, 880tkę, fajnie gra, fajnie nagrywa ale jakość plstików ... klawiszy i kieszeni - poniżej krytyki. I ta cholerna sprężona w kieszeni!

Muszę zwrócić większą uwagę na tą markę (Kenwood). Mam tylko model KX 800, ale nawet ten model gra bardzo dobrze. Czy Kenwood miał jakieś fajne modele w drugiej połowie lat 70-tych ???

Bardzo przyzwoicie wygląda ta głowica. Może ktoś z Was potrzebuje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dostałem za darmo ostatnio Technicsa RS-B28R w stanie dość kiepskim. Niedziałające funkcje rozwalone sprzęgło. W ogóle cały deck jest trochę podrapany, ale szkoda mi było go wyrzucać. Elektronika już działa, zostało to sprzęgło. Jak go przywrócę do stanu używalności chętnie oddam go po cenie przesyłki o ile w ogóle ktoś go zechce. POZDRAWIAM:)

Ten Technics RS-B28R może się podobać komuś, kto lubi taki design z lat 80-tych. Mnie denerwują takie suwakowe potencjometry wysterowania.Ja też tak mam, że wolę naprawić i dać komuś za darmo niż wyrzucić na śmietnik :-)

Dzisiaj kupiony został ciekawy model

Ukryta Zawartość

Jak nie jestem za Technics-em tak modele z dbx-em zawsze były dla mnie czymś wyjątkowym.

W końcu to Pewex w Polsce promował właśnie te magnetofony i pamiętam jak dziś, że w moim mieście był punkt nagrywania kaset magnetofonowych z CD i w tym punkcie facet miał 4 magnetofony Technics-a

w tym każdy inny i ze trzy były z dbx-em właśnie. Do dziś mam nagraną kasetę Maxell na jego sprzęcie i zapis ma się OK.

Ukryta Zawartość

He ! Te "Studia Nagrań" w końcu lat 80-tych ! To było przeżycie, jak sobie człowiek kupił złotą TDK SA w Pewexie za 1/4 wypłaty....i zaniósł do nagrania.Jest sporo prawdy w starym powiedzeniu, że nie o to chodzi by złapać króliczka, lecz by gonić go ! Teraz to młodzi mają wszystko w d....

MP-trójami rzucają po ścianach, i nawet nie wiedzą co to jest MAGNETOFON.

Zastanawiam się, po co ludzie wystawiają takie aukcje ? Jeśli nawet sprzeda za 10zł, to co ?

Mnie by się nie chciało pakować grata i chodzić na pocztę za parę groszy. Po odliczeniu opłat Allegro....co mu zostanie ?

Kasjel, 24 Maj 2009, 21:32

>Zastanawiam się, po co ludzie wystawiają takie aukcje ? Jeśli nawet sprzeda za 10zł, to co ?

>Mnie by się nie chciało pakować grata i chodzić na pocztę za parę groszy. Po odliczeniu opłat

>Allegro....co mu zostanie ?

On chyba działa non profit:) Chyba bardziej jego pomoc przydała by się w PCK, Caritas itp. POZDRAWIAM:)

Tak jest, że ludzie sprzedadzą wszystko ponieważ komuś może się to przydać, a u nas nie ma tradycji wystawiania bezużytecznych sprzętów przed dom i lepiej to sprzedać. W sumie to i dobrze bo nawet jeśli ktoś szuka tylko jednego potencjometru czy transformatora to i te 10 zł to nie pieniądz a czasem to wystawia się sprzęt aby pokryć jedynie koszty Allegro z innych aukcji i tak im się kręci biznes.

Kiedy ktoś wystawi wreszcie jakieś Pioneer-ki z dbx-em ? To jakiś widać problem, może nie ma już nikt tych deck-ów, a może są tak dobre, że nikt nie chce się ich pozbyć ( nie sądzę).

Co do GX-95. Zważywszy na fakt, że na wznowienie produkcji tego magnetofonu się raczej nie zanosi, to pewnie warto wydać 1000 z haczykiem aby mieć to "coś" z pudełkiem.

Osobiście nie gustuję w produktach Akai, lecz chylę czoła przed poważnym potraktowaniem nośnika CC przez tą firmę.

Kasjel, 24 Maj 2009, 21:32

>Zastanawiam się, po co ludzie wystawiają takie aukcje ? Jeśli nawet sprzeda za 10zł, to co ?

>Mnie by się nie chciało pakować grata i chodzić na pocztę za parę groszy. Po odliczeniu opłat

>Allegro....co mu zostanie ?

Nie wiem czym się kieruje ten konkretny sprzedawca, ale ja osobiście wolałbym sprzedać decka nawet za złotówkę komuś kto może coś jeszcze z nim zrobi niż go wyrzucać na śmietnik. Jakoś nie miałbym serca...

Mnie zastanawia kult posiadania pudełka. Jest to jedna z rzeczy, których nie rozumiem. GX-95 bez pudełka można kupić za 600 - 800 zł ostatnio, z pudełkiem pewnie sprzeda się za grubo ponad 1000. I co nowy właściciel zrobi z tym pudełkiem, postawi obok decka w pokoju? :) W porywach może się okazać, że będzie ono wartę drugie tyle, co sam magnetofon. Oczywiście szanuję decyzję kogoś, kto chce takie pudełko mieć, ale sensu w tym za bardzo nie widzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi