Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

On nie byl nigdy regulowany przezemnie, czyli potenciometry na plycie glownej wewnatrz nigdy nie byly ruszane... A taki byl piekny Japonski......hehe :) musze cos podzialac z nim.... co do mechaniki to dziala bez zarzutu podkreslam bez zazutu kazda rolka kazdy talez chodzi idealnie tasmy nagrywane na nim odtwarza idealnie zadnych uchybien, bo byly takze takie wpisy ze to moze wskazywac na mechanike ale tak nie jest juz wszystko sprawdzilem..... mechanika odpada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

stres, piękne klocki. Nie myślisz, że puszczanie sygnału przez 2 korygujące klocki przed wzmacniaczem może mocno zmieniać oryginalne brzmienie ? Choć z drugiej strony i tak przecież chodzi o to, żeby uzyskać efekt który nam najbardziej odpowiada... Ostatnio odsłuchiwałem tą samą, nieźle nagraną kasetę chromową z muzyką z filmu "Dzieci Sancheza" na tym denonku, na Onkyo i na Mitsubishi i załamałem się bo różnice nie były zbyt duże. Ale to może ja mam słuch jeszcze niezbyt wyrobiony ? Dość powiedzieć, że Denon dał dźwięk najmiększy, Onkyo najostrzejszy a Mitsubishi coś pośredniego i wszystkie brzmienia mi się podobały :).

Wojtek

Wojtek

chyba sie całkiem przerzuce ze szpulaków na kasetowe.Kenwood KX-550HX na średniej taśmie chromowej gra tak:

Ukryta Zawartość

Wcześniej taka jakość była nie do osiągnięcia dla mnie.A jak bębny perkusji nagrywa.

Ukryta Zawartość

"audiotone"- sprawdź czoło głowicy nagrywającej, czy czasem się nie odkleiło !

Już dawno ten temat był omawiany. Zostały wklejone zdjęcia głowicy Akai GX 75, które wykonał Muls.

Widać na nich, jak łatwo dochodzi do odklejenia się czoła głowicy od korpusu.

Muls pisał, że taką głowicę można uratować podklejając czoło klejem cjanoakrylowym (Kropelka, Super Glue). Tak więc weź patyczek drewniany, wykałaczkę i spróbuj poruszać nim czoło głowicy....będziesz wiedział co i jak.

Witam miłośników analogu!!!!dziś dotarł domnie SONY TC-K520 i jestem troche zawiedziony.Mam pytanie kolegów z forum czy istnieje możliwość wymiany wyświetlacza,ponieważ jest pęknieta szybka.Jeszcze jedna sprawa jak sobie poradzić z rysami na panelu przednim.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59

Prześlij do mnie zdjęcia pękniętego wyświetlacza. Niedawno wystawiałem na aukcji magnetofon TC-K520 a wczesniej chciałem go oddać komuś na Forum ale nie było chętnych, może Ci pomogę, ale pisz na PW.

Pozdrawiam

A czy ktoś pamięta jak było ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wszyscy potrafiliśmy patrzeć w jedną stronę ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie przegladam to Allegro i jasny szlag mnie trafia. Po prostu rzygac mi sie chce widzac praktyki Dibunii. Zrobmy cos bo ten czlowiek zaczyna regulowac ceny na Allegro wg wlasnego widzimisie. Za chwile zeby kupic jakiegos decka bedziemy musieli placic przynajmniej jego dwukrotna dotychczasowa wartosc. Oto konkretny przyklad. Pioneer CT 757 kosztowal do tej pory pomiedzy 150 a 200zl (czasem ponizej tej pierwszej wartosci). Zobaczcie aukcje Dibunii i kolejna ktora zostala wystawiona zupelnie niedawno:

http://www.allegro.pl/item656812323_pioneer_ct_757.html

http://www.allegro.pl/item661618377_topowy_pioneer_ct_757_wyjatkowa_okazja.html

Czy ktoś kolegów może mi powiedzieć jaka jest możliwość do pasowania pilota do mojego SONY TC-K520.Nie wiem jaki był na wyposażeniu tego deka,a chciałbym coś dopasować.Pozdrawiam

Nawet jeśli magnetofon ma czujnik zdalnego sterowania, to na wyposażeniu na pewno nie było pilota, przynajmniej nie w tym modelu. Jeśli jest ten czujnik, to powinien chyba pasować dowolny pilot Sony do magnetofonu (było ich chyba kilka różnych modeli), albo pilot od wzmacniacza albo amplitunera.

Manius59

do modelu TC-K520 nie było pilota, ale za pośrednictwem wzmacniacza Sony także można sterować tym deck-iem jak u większości produkowanych deck-ów w początku lat 90-tych.

Uszanowanie discomaniac71

bez przesady w sumie to tego deck-a już masz albo miałeś więc na zakupie kolejnego takiego samego Ci nie zależy chyba? A dodatkowo pamiętaj, że złotówka leci w dół więc ceny na wszystko ostatnio wzrosły.Cena Euro wzrosła z 3,35 zł do 4,4zł i już w Polsce nic nie tanieje i nie utrzymuje stałego poziomu cenowego, więc dlaczego upierasz się przy tym, że to jakaś dyktatura. Kilka miesięcy temu magnetofony 757 kosztowały między 180,00zł a 200,00 zł i w sumie także zależało to od sprzedawcy i od stanu technicznego. Obecnie aby kupić taki sam model w bardzo dobrym stanie trzeba zapłacić więcej albo czekać na okazje, które zdarzają się jednak. Już pisałem o moich cenach i nie wiem dlaczego odświeżasz 5 razy tego kotleta. O cenach decydują różne czynniki. Ja pozbywając się deck-ów wystawiam cenę, która mi odpowiada i za jaką uważam, że nie stracę. W sumie jako jeden z niewielu nie sprzedaję deck-ów z tzw. wystawek niemieckich czy jakiegoś zaboru mienia przez komorników. Na wiele ze swoich modeli posiadałem jeszcze rachunki ze sklepów z Niemiec i z USA.

Nie mam kompleksów co do moich ofert, a o tym, że można ze mną ustalić korzystniejszą ofertę już pisałem na Forum i to w tym wątku. Szanowny Panie Śpisz!

Pozdrawiam

manius59

To zdjęcie w hotelu Sobieski w Warszawiena na Audio Show w zeszłym roku, na które przyjechało bardzo sympatyczne grono Forumowiczów. Pozdrawiam Was.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolego Dibunia a co to ma do rzeczy czy ja poluje na takiego decka czy nie? Wystawiasz ceny z kosmosu a za Toba ida inni debile z Allegro ktorzy wesza interes w ten sposob kreujesz rynek podwyzszajac ceny. To moze dotyczyc CT 757 CT 959 i kazdego innego decka.

http://www.allegro.pl/item634550418_pioneer_ct_757.html stan idealny 112zl

http://www.allegro.pl/item645843203_deck_magnetofon_pioneer_ct_757.html zwykle drozsza wersja srebrna 168zl

http://www.allegro.pl/item642833614_pioneer_ct_757_w_doskonalej_kondycji.html 163.50zl

Wszystkie aukcje z maja i czerwca 2009.

A teraz Twoja: http://www.allegro.pl/item656812323_pioneer_ct_757.html

I kogos kto idzie w slad za Toba: http://www.allegro.pl/item661618377_topowy_pioneer_ct_757_wyjatkowa_okazja.html

Dalej nie rozumiesz o co chodzi? A te kasety po ponad 250zl?

manius59, 13 Cze 2009, 22:37

>MaciejLK, 13 Cze 2009, 22:30

>

>Dzieki MaciejLK a czy tak zwany uniwersalny pilot byłby OK??

To zależy jaki uniwersalny. Przy zakupie trzeba uważać. Wiele obecnie sprzedawanych tzw. pilotów uniwersalnych obsługuje bardzo mało urządzeń audio, ew., jeśli już, to co najwyżej rozmaite mini-wieże. Jest też wiele tzw. uniwersalnych, które obsługują tylko TV, DVD, magnetowidy, natomiast wcale nie obsługują sprzętu audio. Przy zakupie trzeba dobrze patrzeć na opisy. Ale nawet jeśli piszą o obsłudze sprzętu audio, to starszy sprzęt może nie być obsługiwany.

Pilotem, który na pewno obsługuje sporo urządzeń audio (ale, niestety, nie wszystkie!), jest polski pilot Mak Maxim, a drugim jest bardzo podobny do niego, ale dodatkowo "uczący się" chiński pilot LP20, i one oba na pewno obsługują magnetofony Sony. Oba można obecnie kupić.

niestety muszę zgodzić się z Dibunia... nawet na angielskim e-bayu ceny drastycznie rosną + wzrost ceny funta do poziomu 5.2 i niestety wszytko idzie w górę... wiadomo że aby coś dobrze się sprzedawało to musi być w przystępnej cenie...ale taki najgłupszy przykład to zakup cd arcama, trzeba dać około 100 (+20 wysyłka) funtów, potem jakoś go dostarczyć do PL i coś na tym zarobić... albo przynajmniej nie stracić... kurierem to koszt około 30 funtów.. więc już same koszta poniesione to około 150... to przestaje się opłacać i w zasadzie ze względu na panującą drożyznę w sprzęcie z drugiej ręki zaczyna być zastój... na zachodzie zaczęli się cenić...bo szybciutko pokapowali że bardzo chętnie były kupowane sprzęty i całość szła na wschód...

discomaniac71

Powtórzę - to jest sprawa sprzedającego jaką cenę ustala i ja już pisałem na ten temat, a dla kogoś z Forum mogę oczywiście ustalić cenę na niższą ale w uzgodnieniu z zainteresowanym. Kasety można sobie kupować na całym świecie i nikt nie zmusza do kupowania w Polsce za dużo wyższe ceny. A ceny po 1,5 USD do 4 USD z 1986 roku to już przeszłość "dico" i te czasy nie wrócą raczej ;-). Jasne, że to wydaje się i może czasem jest absurdalne, ale to rzeczywistość i żadne przemarsze młodzieży nie zmienią tego. Jak może coś tanieć jeśli jest tego coraz mniej a zapotrzebowanie wzrosło? To wbrew logice rynkowej. Chcieliśmy wolności rynkowej a to nie idzie w parze z regulacją ceny "z urzędu" ponieważ to niekomfortowa cena. Najważniejsze, że chleb jeszcze nie kosztuje 5 Euro bo tak niedługo będzie i co wtedy napiszesz ? Potrzebujesz 959 ok napisz do mnie na PW . Potrzebujesz CT-93 ok także możesz napisać. Nie wystawiam tych modeli choć bardzo bym chciał ale widząc ceny musiałbym ustalić ceny dwa razy wyższe, a obecnie i z Kupującymi jest słabo ponieważ ludziom brakuje pieniędzy jak to w kryzysie.

Pozdr

w mojej "yamaszce" jest taka oto gałka i nie mam pojęcia do czego to służy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59

TCk520 to niższa gupa deck-ów i nie ma powodu do rozczarowania. Chcesz posłuchać lepszej jakości to nagraj na czymś lepszym i odtwórz na tej 520-tce. Będziesz zaskoczony in +.

Niestety jeśli chodzi o nagrywanie to poniżej 500-tki nie były to dobre magnetofony, choć jeśli masz trochę gadźetów w zestawie do poprawiania akustyki to możesz się pobawić i wzbogacić trochę sam dźwięk, ale to trwały sprzęt i ładnie wygląda. Nie porównuj z Nakamichi ponieważ nawet niższy model tej marki ma lepsze brzmienie ( bardziej naturalne). 520-tka do bardziej komfort niż jakość dźwięku. Masz podświetlenie taśmy, wyłączanie wyświetlacza, funkcje przeszukiwania, wspomaganie otwierania i zamykania kasety - czego chcieć więcej?

ale to działa w samym decku czy musi współdziałać z jakimś konkretnym wzmacniaczem dedykowanym pod ten deck i posiadającym jakieś funkcje do sterowania tym?

Witajcie serdecznie. :) wszyscy bez wyjatku.

jakies miesiac temu prowadzilem te sama batalie z kolega forumowym o ktorym jest mowa odnosnie allegro i jego aukcji, i co? i nic to nie zmienia to nie jest wazne... to forum jest ogolne dostepne dla kazdego wiec prosze o nie czepianie sie kogos lub czegos, takie jest jego mniemanie o wartosci sprzetu ktory sprzedaje(nie obstaje po zadnej ze stron) jak co to prosze pisac na PW lub gdzie indziej. Wielu dobrych i lubianych forumowiczow juz odeszlo od nas czemu bo jest ....BURDEL!!!!! na tym watku taka jest prawda.....Jest kilka osob woklo sie ten watek kreci i chwala im za to bo jak nie oni to by chyba zdechlo z glodu magnetycznego...nic tylko was rozmagnesowac...kaseta....ok ale dosc zartow...Piszcie wreszcie cos o swoich waszym zdaniem magnetofonach bo jak nie to zobaczycie ze max za 6 miechow ten wontek upadnie...

A to jest taka zgroza ze ktos przedaje za taka kase? to jego sprawa, jak znajdzie jelenia, ALE!!! tutaj takze i my jestesmy winni poniewaz to my piszemy na naszym ulubinym forum ze ten lub inny DECK jest dobry lub nie, wyrazamy swoje odczucia i tak dalej... , a wiedzac ze to forum jest otwarte dla kazdego z zewnatrz ... wiec tak mysle ze sami mozemy miec pretesje do siebie lub do kogos kto zalozyl to forum i nie dal pewnych zabezpieczen by wpisy byly nie widoczne dla normalnych tzw... ogladaczy... to tyle takie jest moje zdanie na ten temat.

Jesli kogos urazilem to prosze pisac ale nie na watku tylko na email lub na PW.....

pozdrawiam zirytowany ........WOJTAS :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

W całym tym bazarze dostrzegam tylko jeden pozytyw. Dibunia przynajmniej jest o tyle uczciwy, że sprzedaje pod własnym nickiem, a nie potajemnie pod innymi, jak wielu innych handlarzy. I dwa, że przyznaje się otwarcie, że tu nie chodzi o żadne tam decki, tylko o kasę. Jest zapotrzebowanie, jest Dibunia, który na tym zapotrzebowaniu zarabia. Czysta ekonomia.

Nie wiem jak Was, ale mnie wzrusza niezwykle opowieść Dibuni i rosnących cenach i rosnących kosztach. Myślę, że powinniśmy go wspomóc, chłopak niedługo nie będzie miał co do garnka włożyć, jak nie znajdzie kilku jeleni. Np. może ktoś z Was kupi Pioneera CT-737mk2?

Ukryta Zawartość

Okazja dla audiofila wprost niezwykła. Z miesiąc temu można było kupić takiego decka za 50 zł, teraz każdy audiofil o dobrym sercu może wspomóc biznes Dibuni, dając mu 348 zł czystego zysku. Są chętni?

Ukryta Zawartość

Ciekawostka.

W 2006 roku sprzedałem RS-B965 za kwotę 670 pln.

Na obecna chwilę 965 kosztuje 260-350 max.

CT-757 kiedyś 70-150 pln, obecnie 300 pln.

Jeden i drugi nie jest produkowany.

Proszę o kilka wychwalających postów dla 965. Mam jeszcze dwa egzemplarze. Może za pińcet pójdą.

Na moj gust tak to właśnie wygląda.

Od pewnego czasu widzę, że watek padł na pysk.

audiotone

Bardzo mi się podoba Twój wpis. Także prosiłem kilka stron wcześniej o pisanie na PW, ale chyba komuś bardzo zależy aby położyć wątek wprowadzając bliżej nie określony nastrój. Bardzo bym pragnął aby wszyscy, którzy odeszli z Forum (wiadomo gdzie ) wrócili i zaczęli pisać o magnetofonach a nie aukcjach i fajnie by było aby allegrowiczów nie nazywali debilami ponieważ jest ich o wiele więcej nież wszystkich ludzi piszących na Audiostereo.

Dzięki tym Osobom moja kolekcja powiększyła się i to znacznie a to czego się pozbywam to w większości zdublowane modele, gdyż kiedyś wychodziłem z założenia, że 1 szt. to wada kolekcji bo co zrobię jak coś w sprzęcie padnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi