Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przypadkiem AIWA XK-S9000 nie jest również wersją "paskową"?

Parametry W&F ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AIWA XK-S9000, pasek, 0.018%(W・Peak), ±0.035%(WRMS)

Pioneer T-858, wersja CT-93 na rynek japoński, pasek, ±0.04%W・peak(EIAJ), 0.022%WRMS(JIS).

Okazuje się, że "nowe" topowe konstrukcje "paskowe" dorównują napędom DD.

Ukryta Zawartość

Czy przypadkiem AIWA XK-S9000 nie jest również wersją "paskową"?

Parametry W&F ze strony

Ukryta Zawartość

AIWA XK-S9000, pasek, +/-0.04 W peak(EIAJ), 0.022 WRMS (JIS)

Pioneer T-858, wersja CT-93 na rynek japoński, pasek, +/-0.035 W peak, 0.018 WRMS.

Okazuje się, że "nowe" topowe konstrukcje "paskowe" dorównują napędom DD.

(proszę Moderatora o usunięcie poprzedniego wpisu)

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co za idiotyczny pomysl zeby przenosic taki fajny watek do zakladki ANALOG? Tutaj przynajmniej nie ma idiotycznych klotni o byle co... Szkoda ze mam fatalne oswietlenie w pokoju ale moze cos bedzie widac... Sony TC-K 808 ES (wbrew pozorom bardzo lubie tego decka) i Pioneer PD 75 jako zrodlo... Pozdrawiam wszystkich:)

post-1457-100008967 1249228039_thumb.jpg

Uhm... śliczny ten PD-75. Poluje na niego od dłuższego czasu ale to rzadkość na eBay. Ciekawe że klocki pionka tej serii poza USA nie mają nadruku Elite po lewej stronie przedniego panelu i maja biały wyświetlacz (?czy mi się wydaje?) zamiast bursztynowego. Gratuluje i pozdrawiam.

Zastanawiam się, które modele Sony z serii ES są dobre i godne uwagi. Albo raczej, od którego modelu możemy już mówić, że to bdb. deck. Czy np. TC-K 750ES jest dużo gorszy od szczytowego modelu "990 ES" ? Albo jak można by ocenić model TC-K 770ES ? Niestety nigdy nie miałem żadnego decka Sony z tej serii, dlatego pytam. Mam kilka modeli tej firmy, ale z końca lat 70-tych.

I jako ciekawostka fotki mechanizmu Aiwy XK-S9000.

Zdjęcia są autorstwa właściciela strony

Ukryta Zawartość

W tym przypadku silnik od capstana nie wygląda na jakąś zaawansowaną konstrukcję, wypada zatem uwierzyć Aiwie, że zakladane parametry W&F uzyskano dzięki odpowiedniej precyzji wykonania mechaniki tj. kół zamachowych oraz odpowiedniemu amortyzowaniu silnika.

Polecam stronę wszystkim milośnikom magnetofonów, gdyż autor pokazuje od kuchni, jak serwisuje swój sprzęt, w tym jak "produkuje" paski.

post-21950-100008958 1249236304_thumb.jpg

post-21950-100008959 1249236304_thumb.jpg

post-21950-100008960 1249236304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem dziś przesyłkę z rolkami przesuwu taśmy, ale nawet te najmniejsze z nich są i tak za duże do Revoxa B 710. Rolki przydadzą się, do innych moich decków. Tylko skąd ja je wezmę, do tego Revoxa. Może ktoś z Was mnie poratuje ? Potrzebuję rolki, jak do Walkmana o śr. 8mm.

Kasjel, 3 Sie 2009, 12:50.

Mam cos takiego m. prawie 8 mm,mam rozwalona suwmiarke .

Czy bedzie pasowalo?

Ukryta Zawartość

post-19835-100008890 1249301111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinna pasować. Oryginalne mają wymiary: śr. 8,3mm wys. 6,0mm. I druga rolka śr. 7,7mm wys. 6,0mm.

Pewnie obie mają być tej samej średnicy. Może jedna się bardziej starła. A może jednak lewa ma być mniejsza...

"dulon184" - wielkie dzięki ! Jak mają średnicę ok.8mm to muszą być dobre. Napewno coś razem wykombinujemy. Ja mam jeszcze dwa walkmany na części, to może z nich też coś wyciągnę.....

Też miałem podobny problem w słabo oświetlonym pokoju. Ustawiłem swego Canon'a na ISO 100, priorytet czasu, naświetlanie 8 sek. bez lampy i wyszło zupełnie nieźle j/w. Niezbędny statyw. Pozdrawiam i proponuję spróbować jeszcze raz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

eskwadrat

4 Sie 2009, 04:19

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2044 / 322 / 0

Też miałem podobny problem w słabo oświetlonym pokoju. Ustawiłem swego Canon'a na ISO 100, priorytet czasu, naświetlanie 8 sek. bez lampy i wyszło zupełnie nieźle j/w. Niezbędny statyw. Pozdrawiam i proponuję spróbować jeszcze raz.

Fotografia to poniekad moj zawod choc zajmuje sie raczej modelingiem ale dziekuje za cenne wskazowki:) Tamto zdjecie bylo po prostu robione na szybko pod wplywem emocji. Pozdrawiam.

eskwadrat, 2 Sie 2009, 18:45

>Uhm... śliczny ten PD-75. Poluje na niego od dłuższego czasu ale to rzadkość na eBay. Ciekawe że

>klocki pionka tej serii poza USA nie mają nadruku Elite po lewej stronie przedniego panelu i maja

>biały wyświetlacz (?czy mi się wydaje?) zamiast bursztynowego. Gratuluje i pozdrawiam.

Nazwa Elite funkcjonowała chyba tylko w USA i być może Kanadzie. Modele na rynek amerykański różniły się, poza oczywiście zasilaniem, właśnie kolorem wyświetlacza - był żółto-bursztynowy a nie biało-niebieskawy. Poza tym różniły się czasem jeszcze paroma szczegółami, i często nazwą - np. europejski CT-900S w USA nazywał się CT-41, a CT-676 - CT-S709.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I zdaje sie ze amerykanski PD 75 mial wyjscie na XLR a europejski tylko wyprowadzenie pod XLR. Co wiecej byly dwie rozniace sie budowa i laserem wersje PD 75. Budowa roznily sie bardzo brzmieniem wcale i to jest ciekawe:) Podobno Pioneer slynal z unifikacji brzmieniowej swoich klockow.

Pozwalam sobie wkleić zdjęcie mojego Nakamichi LX-3, do którego jestem bardzo przywiązany. Lubię jego subtelny dźwięk oraz design, który w moim przekonaniu jest ponadczasowy. Przedstawiam także zdjęcie kilku kaset, które udało mi się niedawno "upolować" w stanie sklepowym (jeszcze oryginalnie zafoliowane) w cenie 6zł/sztuka.

Pozdrawiam, Violet

Ukryta Zawartość

post-17176-100008840 1249394187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nadal w cenie

Ukryta Zawartość

chociaż można trafic ponizej $900 za taki mint egzemplarz.

Ukryta Zawartość

Witajcie! Cisza jak makiem...

Z cylku "Cuda wianki na kiju dla konesera"

Ukryta Zawartość

A tu dodam jeszcze mój sprzęt stereo. Wiem, wiem, model niewysoki, ale niegdyś był dla mnie szczytem techniki. Ile to ja u kuzyna nocy przesiedziałem wpatrując się w te wskaźniki wysterowania.

Reszta wiem, wygląda, jak z wystawki (zaleta aparatu w komórce), ale tuner T9015 uratowałem od złomu (1zł+koszty przesyłki, niech mnie Kasjel teraz przelicytuje ;-). Za wzmacniacz zapłaciłem, jak za worek pszenicy, ale zawsze do takiego wzdychałem.

Co do innych magnetofonów to posiadam: ZRK M9108 (stan agonalny, mechaniki brak, w przypływie złości wyrzuciłem ją, bo silnik zdechł, a reszta się rozsypała, a były to czasy, gdy alegra nietbyło).

Wymyśliłem, że kupię sobie decka do przegrania ok 150 kaset na dysk... no i zaczęło się.

Przypadkiem stałem się posiadaczem SOny TC-461S (dobry wół roboczy dwugłowicowy), Technics RS-BX404 (ktoś grzebał przy skosie głowicy, zamiast po prostu ją wyczyścić), Technics AZ6 (juz go miałem głupi kupić za 180 zł, a tu się okazało, że nie bangla jeden kanał przy odtwarzaniu, no i w efekcie wziąłem go za 20 zł, wobec tego jakby co, to poszukuję głowicy do wzmiankowanego). Na razie to tyle. Rodzina zaczyna patrzeć dziwnie, na te ilości kaset (W Leclercu u mnie są w przyzwoitej cenie i wykonaniu Maxell C60, C90, C120). No to tyle na rozruszanie. Jak coś będę miał, to się znowu odezwę.

Pozdrawiam,

Tomasz

PS, Co mi przyszło do głowy przegrywać nagrania na decka, gupi jakiś byłem, czy co? N

post-24406-100008759 1249499256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja czasem też przegrywam z taśmy na CD. Przeważnie wtedy, gdy ludzie proszą mnie o coś takiego bo posiadają nagrania zmarłych już członków rodziny. No i chcą mieć pamiątkę rodzinną. Zgranie z taśmy na twardziela, umożliwia dokonanie obróbki cyfrowej. A jakość tych nagrań jest często katastrofalna ! Jak sobie ktoś życzy, to przegrywam to potem na taśmę. Ale wiecie, że ludziska mają teraz coraz mniej magnetofonów. Tak więc przeważnie proszą o wypalenie krążka CD.

Ten BLAŁPUNKT, to hicior! Może będziemy prowadzić jakiś mały ranking pod tytułem: "Hity Allegro i eBay" i to w trzech kategoriach: cena, stan wizualny i opis deck'a. Jak na razie, to mój faworyt numer 1 we wszystkich trzech! :)

Mnie bawi nazywanie wszystkich urządzeń grających "radiem". W tej chwili jest na Allegro "radio kasetowe Sony", ale kiedyś znalazłem "radio na taśmy" Grundig ZK-140 czy któryś z nich...

A co do wspomnianego wyżej Technicsa AZ6 - jeśli nie odtwarza jeden kanał, prawdopodobnie uszkodzona jest głowica odtwarzająca, a to źle wróży, bo ten Technics ma unikalne głowice odtwarzające magnetorezystywne, które można zastąpić tylko taką samą - nie ma zamienników. Być może ktoś ją próbował demagnetyzować (tych głowic nie wolno!) albo nieostrożnie czyścił? Jeśli rzeczywiście padła głowica, pozostaje Ci znaleźć inny uszkodzony egzemplarz ale z dobrą głowicą.

moneox napisał, 5 Sie 2009, 21:07:

"Witajcie! Cisza jak makiem...

Z cylku "Cuda wianki na kiju dla konesera"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (...)"

Jak tak czasem patrzę na niektóre aukcje, to nasuwa się pytanie czy niektórzy naprawdę wstydu nie mają? No wziąłby kurna kawałek ścierki i ten najgorszy kurz wytarł, a nie takiego uświnionego brudasa fotografuje.

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Jeśli chodzi o głowicę w AZ-6 to sprawa jest pewna. Zaniosłem go do kolegi, który pomierzył tor odczytu. Niestety, lewy kanał głowicy daje wielokrotnie niższe napięcie w mV niż prawy. Tak więc jest to na pewno głowica.

Właśnie się teraz będę czaił na takowy sprzęt, ale ze sprawną głowicą. Reszta może być trupem. Jednak bez szaleństw. Skoro twierdzicie, że AZ-6 to nic specjalnego, to w najgorszym razie będzie służył za przewijarkę do taśm... ma taki fajny bajer, że zwalnia przy końcu taśmy, co jej nie naraża na silne naprężenia.

Jeśli chodzi o opisy sprzętu na allegro, to wychodzą lata zaniedbań w edukacji nauczycieli języka polskiego i lata zaniedbań w edukacji młodzieży. Polski język trudna jest mowa i żeby coś dokładnie opisać, to niestety trzeba trochę się pomęczyć myśląc. A to nie jest już takie proste jak kiedyś. Paradoksalnie, pomimo coraz to i większej dostępności do słowników online, coraz mniej osób zadaje sobie trud zaglądania do nich. A może się mylę?

Pozdrawiam,

Tomasz

PS. Oprócz zwichnięcia na punkcie c64 dochodzi zwichnięcie na punkcie magnetofonów... nie jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi