Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A co do grzebania. Fajne rozwiązanie miał sony777. PO zdjeciu nakladki kieszeni jest taka blaszka ktora zaslania całe głowice, zeby cos wyregulować trzeba najpierw zdemontować osłonkę.

W sumie jest to jeden z najbardziej poszukiwanych Luxman-ów jak wszystko dobrze pojdzie cała kolekcja stanie w nowej zabudowie na zimę i myślę ża na tym zakończę poszukiwania odtważaczy kasetowych i szpulowych po prostu wystarczy

Zrobie kilka zdjęć pokazujących jak dostrajam azymut oraz jak ustawiam prąd podkładu

audiomagia.blogspot.com

MAG, 7 Sie 2009, 12:26

>Poza tym jest w pełni kalibrowalny jak myślicie gdzie są potencjometry do ustawiania prądu

>podkładu?

>Wie ktos z Was koledzy?

Na prawym boku?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ukrywam ze takze dzieki Wam moja choroba magnetofonowa zaczela sie rozwijac:) Piszecie o pieknych deckach wklejacie ich zdjecia a ani slowa jak dotad nie bylo o tym co macie ponagrywane na kasetach. Jakie kasety to i owszem w watku obok o slicznych kasetach:) W takim razie czy zechcielibyscie sie podzielic zawartoscia muzyczna Waszych nosnikow?:) To moze ja zaczne:) Kasetka TDK SA 100 rocznik 1990 (odfoliowana pol roku temu) przygrywa mi czasem podczas obrobki zdjec. Oto co na niej znajdziecie:

A

1. Big in Japan - Alphaville (album version)

2. West End girls - Pet Shop Boys

3. 19 - Paul Hardcastle

4. Heartbeat City - The Cars

5. Okay - O.K.

6. Words - F.R. David

7. Take on me - Aha

8. Body talk - Imagination

9. Sweet Dreams - Eurythmics

10. Girls just wanna have fun - Cyndi Lauper

11. The promise you made - Cock Robin

12. Never never comes - Classix Nouveaux

13. I won't let you go - Agnetha Faltskog

B

1. Somebody's watching me - Rockwell

2. Ai no corrida - Quincy Jones

3. Don't forget to dance - The Kinks

4. Young Turks - Rod Stewart

5. Lovers in the wind - Roger Hodgson

6. The more you live, the more you love - A Flock Of Seagulls

7. Catch me I'm falling - Real Life

8. Hey Matthew - Karel Fialka

9. Break my stride - Matthew Wilder

10. I need you - F.R. David

11. Heart from the start - Classix Nouveaux

12. High Society Girl - Laid Back (maxi version)

Zrodla to w 2/3 plyty CD i chyba w dwoch przypadkach winyle. Pioneer PD 75 plus Sony TC-K 808 ES w Dolby C (Dolby S uzywam tylko przy dobrych nosnikach metalowych). Pozdrawiam wszystkich:)

Macieju

Od spodu ma wszystkie regulatory jest to bardzo kłopotliwe trzeba wybrac sobie nośniki i za często nie zmieniac :)

Tak a teraz troche moich doswiadczeń z tm potworem niespełna 13 kg

Trzeba zdjąć szklaną osłonę tak szklana ta jakość potem ostroznie działać uzywam w tm celu tylko i wyłącznie niemagnetycznych narzędzi , nie jestem zwolenikiem grzebania przy głowicach i tego nie robię ustawiam tylko azymut co jest normalna procedura w tym modelu śrubka jest dostepna i jako jedyna nie psiada lakieru pozostałe sa zalane i nigdy nie były ruszane zrobiłem dokładne zdjęcia makro i moge to stwierdzić lekkie ślady to lakier a nie uszkodzenia mechaniczne nie czyszczę gdyz blok mógłby się uszkodzic

A zatem ustawiam na azymut i delikanie przekręcam generaor cały czas podaje sygnał testowy a ja mam oprucz tego że widzę jakby siłę sygnału na wyświetlaczu to mam wgląd na dwie diody na bloku głowicy które okazują mi optymalny azymuth mniemam że muszą świecć obie nie mam instrukcji niestety

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100008648 1249644538_thumb.jpg

post-4738-100008649 1249644538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mi właśnie przygrywają te kasetki kupione na Jarmarku św. Dominika w Gdańsku. Zafoliowane "nówki" kupione po 7zł/sztukę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 7 Sie 2009, 11:30

>Witam, czy ktoś orientuje się gdzie mogę ściągnąć instukcję do Nakamichi LX-3?

Witam mam tylko service manual w .pdf-e do LX 3, jeśli cie interesuje pisz na PW.

Pozdrawiam.

Fajny ten Luxman ! Należy do tego typu decków, jakie mi się właśnie podobają. Jeśli waży 13kg, to znaczy że więcej niż nawet mój Sony TC 209SD (12kg). Rekordzistą jeśli chodzi o gęstość (:-)) jest Technics RS 676 (10,5kg a tylko 40cm szer.)

Co do nagrań na CC, to mam tego dużo ! Przewarznie jest to muzyka elektroniczna: Tangerine Dream, J.M Jarre, Vangelis, Kraftwerk,Kitaro,Klaus Schulze,Arcane, i inni...

Najwięcej mam kaset nagranych z CD. Dużo nagrywałem z radia, gdy jeszcze leciały całe płyty w audycjach Jerzego Joba i Kordowicza. Niestety najmniej mam kaset nagranych z analogów.

Mam też wiele pirackich kaset z lat 90-tych. Jednak tylko z firm które naprawdę bdb. nagrywały: Takt Music, JAM, ECHO.

Poza tym jest w pełni kalibrowalny jak myślicie gdzie są potencjometry do ustawiania prądu podkładu?

Wie ktos z Was koledzy?

Widzę, że z lewej strony jest przecież regulacja "Bias". Wygląda na to, że jest ona wspólna dla obydwóch kanałów. Ale chyba nie o to ci chodziło.......

Mag,taki pobór mocy,to pewnie zawdzęcza wyswietlaczowi.Ogólnie cos wspaniałego.Poziom rozbudowy tego decka jest niesamowity.Szkoda,że nie moge do ciebie wpaśc na parę godzin i go sobie posłuchać.

Kasjel

To była podpucha:) pytałem czy ktoś z Was zna ten model Jako jedyny Macjej zajażył o co mi chodzi mając na uwadze pełną kalibracje to co na froncie b nie wystarczało a więc zamieszcze zdjęcie

Ukryta Zawartość

post-4738-100008628 1249657104_thumb.jpg

post-4738-100008629 1249657104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A to cię muszę zmartwić MAG, bo te regulatory widoczne na zdjęciu dotyczą wartości tzw. "rec.level".

Tyle że w innych deckach są one wewnątrz obudowy. Nimi nie ustawia się wcale prądu podkładu.

Ja np. mam w Akai GXC 750D regulację "REC CAL" na przednim panelu, i ustawia się nimi właśnie poziom wysterowania, tak aby wartość wskazań VU podczas nagrywania była zgodna z wskazaniami podczas odtwarzania.

MAG - a to ja wiem, że jest wszystko co trzeba. Ciekawostką jest możliwość dostrojenia "Dolby". Poza ty widzę na przełącziku "OSC" funkcję "azimuth". I nie mam pojęcia, jak ona działa. Domyślam się, że to coś podobnego do "Play Trim" w deckach Yamaha, czyli coś co ma zastąpić mechaniczne ustawianie skosu głowicy.....niewiem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten Luxman to jak piekny sen... Potwierdza sie ze firma miala ogromny potencjal... MAG napisz cos o dzwieku w odniesieniu do Tandbergow no i czegos co znamy:) Pozdrawiam.

PS Jak sie sprawuje PD 95?

Jak miałbym porównywać hmm.... to by mi brakło czasu Koledzy jeszcze nikt nie odwiedził mnie z forum może ktoś wpadnie w przyszłym tygodniu na kawe?

Kasjel ma niedaleko nie wiem kto jeszcze discomaniac71 też niedaleko zapraszam to nie jest trudne.

wyciągnąłem z szafy kilka sztuk z mojej kolekcji nie ukrywam tego że kolekcjonuję ale tylko wybrane modele .

Kilka mnie zawiodło a inne miło zaskoczyły jedni je kochają a ini nienawidzą .

Przeczyściłem szmatką ustawiłem i klikołem kilka ujęć warto je trzymać bo cieszą i Was i mnie .

Co do testowania i porównania Tandberga TCD 3014A discomaniak71 nie ma sensu porównywać tego kaseciaka z właśnie modelami kasetowymi ......... wiem wiem zaraz się podniosa głosy że ze szpulowcami nie ma szans no to powiem tak jaka jest różnica puszczam Otari , Studera , Tascama na 19,5cmm/s i potem słucham TCD 3014A mniejsza dynamika ledwo zauważalnie mniejsza i nic po za tym wierzcie lub nie.

Z Vintage najcenniejszym modelem jest wspomniany Luxman 5K50M (przypomne że wcześniejsza wersja 5k50 bez możliwosci regulacji pod tasmy metalowe)

Pod względem technologicznym majstersztyk pod względem dżwiekowym nie miałem możliwosci go przetestować brak w Polsce mojego systemu sami Wiecie część sprzętu mam północy

A PD 95 wymiata i laserek doszedł na zapas w razie czego

Sprzęt ułożyłem do zdjęć przecież ta szafeczka prawie sie łamie potem wrzucę trochę nowszych modeli

Pozdrawiam Wszystkich bez wyjątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A ja wymieniłem rolki przesuwu taśmy w Revoxie B 710, które wcześniej dość nieudolnie byłem zmuszony przerobić. Efektem byłem mile zaskoczony, ponieważ dźwięk był czysty bez zniekształceń.

Niestety nie było mi dane zbyt długo cieszyć się jego dźwiękiem, ponieważ po kilku minutach padł prawy kanał. I to tak bezszelestnie, bez wcześniejszych oznak że dzieje się coś niedobrego.

Mam już dosyć !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MAG przypomnial mi sie model Luxmana uznany za lepszy od Dragona ktory ostatecznie nie wszedl do produkcji. Pamietasz ktory to byl? Jak ja bym chcial kupic Tandberga:( Sentyment do marki od dziecinstwa:(

Kasjel ,nie łam się.Ja dzisiaj sie dowiedziałem,ze spalone mam dwa tranzystory mocy w tym aplitunerze philipsa i pewnie jeszcze coś.Ale zrobie drania.Powodzenia i dobranoc.

A ja z rana witam WAS! I analogowym akcentem na słuchanie mi się zebrało :)

SONY TC-K730ES

Miłego dnia!

MAG: bajerancki ten magnetofon, muszę przyznać, że staroć jak staroć, ale z klasą!

Ukryta Zawartość

post-15740-100008600 1249706968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut

Ładne zdjęcie dobrze sie prezentuje miło tak z rana po wczorajszym :)

Z tym starociem to masz racje wszystko co w tym wątku jest opisywane to starocie , gdyby pomyśleć ........to od lat sześdziesiątych tak się toczymy niektóre modele z naszyc kolekcji są od nas samych starsze , ale z drugiej strony wojny standardów mnie nie dotyczyły nigdy telefon mam zwykły i słuzy do telefonowania i odbieraia (nawet ostatnio kabel w ładowarce przerywa) i nie ciągnie mnie do kupna nowego.

Ekspedient w sklepie elektroiczyn jak się pytamy o części do naszych staroci często robi dziwne miny i nie raz jest śmieszniejszy od Grzegorza Halamy .

Szkoda że nikt nie ma czasu na spotkanie porozmawiało by się o starociach :)

Miłego dnia

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi