Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, gratuluje zakupu. Powiedzialem sobie, ze w weekend nie zagladam do netu i widze, ze to byl blad :-)

Mnie udalo sie po dlugich meczarniach uruchomic zakupionego miesiac temu decka Toshiby PC-5460.

Teraz czeka mnie skrecenie wszystkiego do kupy. Przy zakupie tego kaseciaka mialem nadzieje, ze tylko wymienie paski i bedzie ok ale okazalo sie, ze wszystkie kolka cierne rozmazaly znajdujaca sie na nich gume po sasiednich elementach. Trzeba bylo rozkrecic caly mechanizm, wyczyscic wszystko, zakupic nowe gumy i skrecic. Niby nic takiego ale mechanika w tej Toshibie to masakra jesli chodzi o rozbiorke. To przestroga dla tych (miedzy innymi i mnie), ktorzy mysla, ze w kazdym decku wymiana jednego paska zalatwia sprawe ;-) Zakup samych gum tez nie jest latwy, bo moze sie okazac, ze brak w ofercie tych o konkretnych wymiarach. Trzeba kombinowac. Ja spilowywalem je do potrzebnych rozmiarow za pomoca pilnika do paznokci. Gumke przykleilem do deseczki za pomoca tasmy dwustronnej. Zamieszczam zdjecie kolka z rozmieknieta guma oraz szlifowanie paska ciernego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8449-100008516 1249885489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He,he ! Ja miałem identyczną sytuację w Kenwoodzie KX 800. Tyle, że ta guma była u mnie sparciała i już starta. Nałożyłem uszczelkę gumową i jest OK ! Radzę sobie z wieloma sprawami, ale mam olbrzymie problemy z samą elektroniką. Nie potrafię znaleźć uszkodzonego elementu na płytkach z obwodami drukowanymi. Nie jestem elektronikiem i nie ma mnie kto tej sztuki nauczyć.

A są tutaj ludzie tacy jak "G Mark", "KonstantyS" którzy też nie są elektronikami, a wiele potrafią zrobić.

Ponawiam prośbę o info nt modeli pioneera, szukam magnetofonu, rozważam modele akai, pioneera i sony, ale jeśli chodzi o pioneera to nigdzie nie mogę znaleźć klasyfikacji więc proszę o pomoc

pozdrawiam,

W przypadku magnetofonów Pioneera, można chyba kierować się welkością liczby danego modelu.

To znaczy np. Pioneer CT 777 jest napewno wyższy od CT 737. A w starszej serii CT-F... jest tak samo np. Pioneer CT-F 500, CT-F 600,CT-F650, CT-F 750,CT-F800, CT-F 850, CT-F 900, CT- F 950, CT-F 1000, i CT- F 1250........od najniższego, do najwyższego modelu.

Z Pioneerem to nie jest takie proste. Nie można powiedzieć bezpośrednio czy wyższy jest 737 czy 777, bo to sprzęt z różnych serii. 737 jest starszy, to ta sama seria co 939. Natomiast 777 nalezy do nowszych magnetofonów, obok niego były jeszcze 757, 959 (niższych modeli nie wspominam).

Ale patrząc na to wszystko razem, chyba 777 można uznać za "lepszy" od 737 ze względu choćby na dual capstan. 777 ma też automatyczną kalibrację Super Auto BLE, a 737 (w znacznie lepszej wersji mk2) ma kalibrację ręczną bias i rec level. Dla mnie to poważna zaleta tego ostatniego, ale na pewno bardziej zaawansowany technicznie jest 777.

Z kolei jeśli chodzi o dźwięk... 777 nie słyszałem, ale wnioskując z odsłuchów 757 i 959, to starsza seria, do której należy 737mk2 podoba mi się pod względem brzmienia bardziej :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 9 Sie 2009, 17:57

>Walczę z Akai GX-65MKII. W środku wszystko wygląda OK, żadnych śladów uszkodzeń czy nieczystości

>styków lub lutów. Zresztą to jakoś mało prawdopodobne żeby akurat tylko styki odpowiedzialne za

>nagrywanie zaśniedziały a inne ani trochę. Poczyściłem kontaktem wszystkie wtyczki i potencjometry.

Sygnały z wejść liniowych w trybie nagrywania, są podawane bezpośrednio na układ Dolby IC301 i poprzez "przełącznik" zapis/odczyt IC306 oraz wzmacniacze, na wyjścia słuchawkowe i liniowe - odsłuch sygnału nagrywanego.

Zacząłbym od sprawdzenia, czy sygnał podany na wejścia liniowe przy nagrywaniu, pojawia się na nóżkach 3, 6 (prawy kanał) i 40, 37 (lewy kanał) układu IC301 oraz na wyprowadzeniach układu IC306.

GM

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A u mnie odwrotnie. Wole serie nowsza. Dla porzadku:

1988: CT 737 CT 939 CT 91

1989: CT 737mkII CT 939mkII CT 91a

1990: CT 757 CT 959 i tutaj mam zagwozdke bo pisze z pamieci - nie wiem kiedy debiutowal CT 93

1991: CT 777 CT 979 i CT 93

marzy mi sie zorganizowanie letnich warsztatow w UK:

specjalisci i fachowcy (oraz pasjonaci-amatorzy) z kraju podjeliby sie szkolenia kolegow:

'naprawy i konserwacja magnetofonow, gramofonow...', powiedzmy od 10.00-12.00 i 16.00-18.00?

korzysci dla specjalistow: dostep do sprzetu i czesci w Anglii, zapotrzebowanie rozreklamowane 2-3 m-ce przed terminem H-Day, bezplatne przeloty, transfery, posilki plus zakwaterowanie

dla 'nowicjuszy' zakup (w Anglii, e-bay itp) tasm, kaset, hi-fi, pobranie nauki, rozrywki...

Skoro przeslanie do kraju paczki 20kg to rownowartosc 250 PLN... lepiej (i ''nietlukaco'') zabrac sprzet do aut lub na samolot?

Piękne marzenia Gerov2, tylko bogatego sponsora musisz znaleźć, szczególnie na te darmowe przeloty, zakwaterowanie i posiłki. :)

Ale takie warsztaty fajna sprawa.

wydaje sie ze moglbym zainteresowac sklepy hi-fi grupa 20 klientow... bo sprzedaz bardzo spada od czasu gdy wszyscy wydaja fundusz na PC miast na HI-FI.

oczekuje propozycji

natomiast mam tu kolege ktory chetnie omowi poprawna wymowe brytyjskiego i US nazewnictwa... za kilka piw :-)

Witam!!!! Kasjel to co ci pisałem na PW. Tam jest taki bałagan że trudno było się do kopać,ten facet tam przychodzi raz w tygodniu.Przez całe lata 90 było czynne od Poniedziałku do soboty,ja wtedy się nie interesowałem.To już jest starszy gość prawdopodobnie jest to jego pomieszczenie,i może sobie pozwolić na takie składowanie.Jak tylko będe miał możliwośc przekopania tego magazynu to dam znać.Pozdr

Ukryta Zawartość

post-19370-100008401 1250009040_thumb.jpg

post-19370-100008402 1250009040_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O w mordę !!! Takie coś, to pierwszy raz widzę ! Nie dziwił bym się, na widok tony sprzętu "Vintage". Ale tam jest wszystko ! Od starych amplitunerów do magnetowidów VHS i mini wież z plastiku :-)

Marek-41, 11 Sie 2009, 19:42

>Jak podróż w czasie.I jak tu nie wierzyć w cuda.

>Marek-41 masz racje ja tam nie zaglądałem przez kilka lat myślalem że tego już nie ma. Bardzo >mnie zaskoczyło to co tam zobaczyłem,kiedyś się tak za bardzo nie interesowałem.Pozdr

No, zlozylem wszystko do kupy. Co ciekawe nie zostala zadna srubka :-) Gra, cieszy oko bo jest w stanie idealnym no i buduje sam fakt, ze udalo mi sie tchnac drugie zycie w tego kaseciaka. Zdjecie takie sobie bo skonczylem skladac pozno w nocy i nie bylo juz czasu na sesje zdjeciowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi