Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Silnik jest raczej OK. Bo nie słychać jego pracy podczas odtwarzania. W ogóle ten magnetofon dosłownie nie potrzebuje "Dolby System", ponieważ poziom emitowanych szumów jest bardzo niski.

Z tym elektryzowaniem się, to wcale nie mam pewności. To tylko moja hipoteza. Już sam nie wiem....

Bardzo czesto objawem trzasków, jest silnik. Może na obudowie nie ma masy (np. mocowanie na gumowcyh podkładkach), albo jakaś inna usterka. Głosnośc pracy silnika wynika przede wszystkim z mocowania i ułozyskowania. Usterki szczoetk bądź elektroniki nie będą wpływac na głośność.

Albo jeszcze jedno - co to jest solenoid control w tym deck'u? Może tutaj trzeba upatrywać przyczyny, bo to chyba ma jakiś związek z indukcją i ewentualnymi wyładowaniami elektrostatycznymi, prawda?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

ke_raj, 23 Sie 2009, 21:32

>Albo jeszcze jedno - co to jest solenoid control w tym deck'u? Może tutaj trzeba upatrywać

>przyczyny, bo to chyba ma jakiś związek z indukcją i ewentualnymi wyładowaniami elektrostatycznymi,

>prawda?

To chyba sterowanie za pomocą cewek. ;)

V-savage - masz raxcję - troszkę poszperałem w necie. Znalazłem też cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tłumaczenie takie sobie, ale wspomniano o "tamponikach" wokół każdego plastikowego bębna. Może takie coś istnieje w deck'u Kasjela i np. wytarło się lub urwało i nie odprowadza ładunków elektrostatycznych?

Ukryta Zawartość

"Solenoid control" to sterowanie mechanizmem za pomocą elektromagnesów, przełączających funkcje. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych producenci chwalili się tym jako rozwiązaniem nowocześniejszym od sterowania zupełnie mechanicznego lub serwomechanicznego ze wspomaganiem energią koła zamachowego ("soft touch"). Inne określenia, funkcjonalnie odpowiadające "solenoid control" to "IC Logic control", "Microprocessor logic control", "Feather touch", itp. Ogólnie rzecz biorąc chodzi tu o sterowanie za pomocą przycisków elektrycznych a nie mechanicznych.

1 - sza M-narodowa Gielda Magnetofonow i Tasm

Cieszyn - zob. na Magnetofony Szpulowe !

reklama w: Budapeszcie, Bratyslawie, Ostrawie, Brnie

(net i ulotki)

oraz w kraju - net, prasa, plakaty - piszcie ?

ke_raj, 23 Sie 2009, 16:13

>Wie ktoś, co to takiego i gdzie to wyprodukowano?

Jak na tzw. odtwarzacz osobisty, zwany "walkmanem", całość wygląda dość solidnie. Tylko, że... ja widzę głowicę monofoniczną...

Tak ogólnie i empirycznie o rolce dociskowej: (1) siła (czy może lepiej skuteczność) docisku rolki do wałka przesuwu powinna być taka, by chwilowe zatrzymanie talerzyka zwijającego nie powodowało zmiany prędkości przesuwu (jeśli tak jest, to taśma ślizga się pomiędzy wałkiem a rolką) oraz (2) żeby POD KONIEC KASETY "podgonienie" talerzyka odwijającego również nie powodowało wachnięcia prędkości przesuwu. Z tym, że: pierwszy negatywny przypadek może być spowodowany zbyt silnym sprzęgłem dowijania, natomiast drugi przypadek zbyt silnym hamulcem odwijania. Przy braku przyrządów i serwisówek, wskazane doświadczenie i bezpośrednie porównanie z dobrze wyregulowanym egzemplarzem.

k.mik - słuszne spostrzeżenia. Ja dodam, ze sprzęt służy wyłącznie do nagrywania na kasetach CC i to z prędkością dwukrotnie (lub czterokrotnie) mniejszą, niż standardowa szybkość 4,76 cm/s. :)

Wygląda na to, że poradziłem sobie z Teac,iem A550 RX. Jeszcze nie jestem pewny na 100%, ale chyba tak. ke-raj wygląda na to że miałeś rację. Tak jak pisałeś, umasowiłem porządnie silnik dodatkowym grubszym przewodem do obudowy. Poza tym coś za blisko znajdowała się jedna nożka tranzystora od obudowy silnika. Wiecie, że w tych starszych deckach często występuje tranzystor przykręcony bezpośrednio do obudowy silnika.Dzięki za porady !

Pewnie że lubię.....Duran Duran, Aha, OMD itp.

Ale moją miłością jest muzyka elektroniczna tzw. "rock elektroniczny". A za "szkołę berlińską" życie bym oddał ! :-)

Dulon184 bardzo bym chciał, ale mam tylko CD. Na analogach z Polydoru mam J.M. Jarre,a "Oxygene" "Equinox" "Revolutions" i "Zoolook" oraz Vangelisa "Chariots of Fire".

Poprostu w czasach gdy kupowałem płyty analogowe, muzyka TD była dla mnie za trudna.

Dulon - radzę ci sięgnąć po muzykę "Arcane", szczególnie płytę "Future Wreck". To typowy przykład, gdy uczeń przerasta mistrza. Ja osobiście byłem w szoku !

A to moje osobiste wypociny na keyboardzie......

Sorry za chwalidupstwo :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obok elementow toru i 'ustroi' polecam urzadzenie p.t. dehumidifier (odwilzacz?) powietrza; co prawda w M-2 jest sucho (1 p. na wzgorzu), lecz i tak zapuszczam toto gdy ide do pracy (ma 2500W i ok. 4kg, kupione na pchlim za 12f). Gdy wracam po 12 godzinnej zmianie zawsze na siateczce jest sporo kurzu, w zbiorniku ok. 1 litr wody! Po namysle - jesli oddychamy z 'moja' w M-2 te 10-14 godzin dziennie, para wodna, no i gotowanie, prysznic. Kurz z obuwia, z odziezy, kurz idzie od ulicy. Mysle, ze electrolux pomaga moim LP i elementom toru.

na niedzielnej gieldzie plytowej w 'Gwarku' (Gliwice) dostalem w latach 80-tych superciezkowinylowego maxi singla z Niemiec, autor: Holger Hiller (elektroniczna awangarda). do dzis umieszczam go w pierwszej 10-tce najlepiej nagranych EP - analogow jakie pamietam.

Kasjel, re; trzaski w TEAC'u,

Mam starego Sansui ktory robil to samo, zaczalem nagrywac (bez sygnalu) cale C90 i przeszlo, w moim przypadku jakis "brudny" przelacznik "sial eloektrostatycznie".

Pozdrowienia

"wojteks" - Teac już naprawiony. Pisałem o tym wcześniej.

Wiecie co Panowie ? Naprawdę doceniam wszystkie bardziej współczesne decki z rozbudowaną kalibracją, wysokie modele itp. Ale jak zagrzmi takie 10kg "Vintage", to może być totalny odjazd !!! No kurde, jest to nie pojęte ! Robili wtedy jakoś solidnie wszystko....podzespoły elektroniczne i całą resztę. Bo bez tych wszystkich bajerów, a gra znakomicie !

• Pokaż nowe odpowiedzi