Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjelu, czy dobre sa technicznie Techinksy serii 200-cos tam (215 i 220) zdaje sie, sa srebrne, 2 szt po ok 44zlote/szt, kieszenie ok, glowice ok (jedna bdb)? tylko wtyczki z Anglii..

Jeśli Technics, to tylko stary kloc "Vintage" typu RS 673, RS 676, RS 671. Albo z nowszych RS-B 100, RS-B 905 lub RS-B 965. Szczytem marzeń byłby Technics RS -M85.

>>>Jeśli Technics, to tylko stary kloc "Vintage" typu RS 673, RS 676, RS 671. Albo z nowszych RS-B

>100, RS-B 905 lub RS-B 965. Szczytem marzeń byłby Technics RS -M85.

Kasjel - z Technics-owych M-ek najlepsza była RS-M95 i chyba Ci o nią chodziło. :)

dla porównania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy naprawdę nikt nie ma możliwości załatwienia rolek przesuwu taśmy o średnicy 8mm lub 8,5mm na oś 2mm ???

I jeszcze jedno pytanie.......

Co może być przyczyną zwiększającej się nierównomierności przesuwu taśmy pod koniec taśm 90-tek w Alpine AL 80 ??? Sprawdzałem już ilder i gumę na kółku ciernym. Ale wszystko wygląda OK. Paski napędowe są dobre. Czyżby sprzęgło ?

Kasjel, 29 Sie 2009, 23:18

>Co może być przyczyną zwiększającej się nierównomierności przesuwu taśmy pod koniec taśm 90-tek w

>Alpine AL 80 ??? Sprawdzałem już ilder i gumę na kółku ciernym. Ale wszystko wygląda OK. Paski

>napędowe są dobre. Czyżby sprzęgło?

Zbyt duży moment odwijania (hamulec) lub zbyt słaby docisk rolki (gumowej) do wałka przesuwu. Pod koniec taśmy spróbuj jakimś małym śrubokrętem czy spinaczem "nadgonić" kawałek taśmy. Podczas "zbierania" "nadgonionego" kawałka, powinieneś stwierdzić chwilowe ustąpienie wahań prędkości.

Gerov2, 29 Sie 2009, 19:19

>Kasjelu, czy dobre sa technicznie Techinksy serii 200-cos tam (215 i 220) zdaje sie, sa srebrne, 2

>szt po ok 44zlote/szt, kieszenie ok, glowice ok (jedna bdb)? tylko wtyczki z Anglii..

RS-M205, 215 i 225 to trzy najniższe modele z lat 81-82. Mają najuboższe wyposażenie i najsłabsze parametry, prosty jednosilnikowy mechanizm ze sterowaniem serwomechanicznym, permalojowe głowice MX, i żadnych udogodnień użytkowych. 205 i 215 to modele zupełnie podstawowe, różnią się tylko wskaźnikami (205 ma wskazówkowe VU, 215 - fluorescencyjne), a 225 ma już lepsze parametry (głównie szersze pasmo przenoszenia) i automatyczny wybór taśmy.

Ta nierównomierność w Alpine ma charakter takiego "szarpania". Nie jest to przeciąganie, napewno nie zwalnianie. Trudno mi stwierdzić, co może być przyczyną bo można to usłyszeć tylko z włożoną kasetą. A kaseta wszystko mi zasłania i nic nie widzę.....

Taki efekt występuje również na 60-tkach. Znaczenie ma, czy lekko kręcą się szpulki....czy też nie zabardzo. Wydaje mi się, że to raczej wina prawej szpulki nawijającej. Napęd koła zamachowego i rolkę przesuwu raczej bym nie winił.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Pasek nie jest jakiś zdeformowany? Koło zamachowe porusza się bez problemu? rolka nie jest wypaczona i jakaś zużyta? Prawy talerzyk najmocniej ciągnie na początku taśmy jeśli by coś miało byc nie tak to by wyrywal tasme z wałka ale na poczatku, pod koniec te siły są mniejsze.

Sprawdź jak masz zrealizowane sprzęgło na lewym talerzyku. W wielu deckach np moja yamaha kx800 czy onkyo 2570 albo akaigx65, sprzęgło jest dziwnie skonstruowane. to znaczy lewy talerzyk jest połączony malutkim paskiem o przekroju kwadratowym z sprzęgłem które jest obok. Rozwiązanie wydaje mi się nie zbyt wirtuozerskie ale cóż poradzić. Jak pasek jest luźny to czsami lapie czasami się ślizga i siła z jaką odwija się taśma jest zmienna. Potem to właśnie słychać. Ale jakie jest sprzęgło w alpine to nie wiem.

Już sobie poradziłem z tą usterką. Chodziło jednak o gumę na kółku ciernym ildera. Jest miękka i nie sparciała. Jednak napędzające te kółko cierne, małe plastikowe kółeczko z drobnymi ząbkami wyryło drobne dołki. I wcześniej były one nie zauważalne "na oko". Dlatego występowały owe "szarpnięcia". Najlepiej można to było stwierdzić, włączając "Play" bez kasety i zatrzymując prawą szpulkę palcami. Wówczas czuło się w palcach takie szarpnięcia. Przeszlifowałem więc gumowy pierścień na kółku ciernym i wszystko wyczyściłem. Teraz po zatrzymaniu prawej szpulki, sprzęgło ciągnie równomiernie bez szarpnięć. Oczywiście do czasu, aż system auto stop wyłączy cały mechanizm. W sumie miałem trochę roboty przy tym gracie.

Musiałem podłączyć kabel masowy do gniazd RCA, bo był słaby kontak z masą, co objawiało się pojawiającym się buczeniem podczas ruszania wtykami RCA.

Luźny był również przewód masowy dochodzący do mechanizmu kasety, co powodowało blokadę układu sterowania. Poza tym chemia, regulacja skosu głowicy i prędkości przesuwu taśmy.

Szukam "szuflady" MDS-432 w bardzo dobrym stanie wizualnym (techniczny tez nie powinien byc najgorszy), a ponadto mam chęć sprzedać AIWĘ AD-38000H - wszelkie info na pw.

ke-raj - ja mam MDS 432 z bdb. stanie. Ale jeśli miał bym sprzedawać, to z całą resztą wieży. Łącznie z pasującym do całości odtwarzaczem CD "Fonica".

Kasjel dzięki, ale chciałbym tylko deck'a. Walczę z żoną o te szafkę na magnetofony i tylko mam problem z jej wielkością (chciałem dwurzędowa, ale odpada ;) ). Interesują mnie teraz magnetofony, jeden przyzwoity wzmak i gramofon - parę winyli gdzieś tam jeszcze mam. Tak więc chętnie nabędę samą szufladę, bez reszty wieży. Ale dzięki za sygnał ;)

Kasjel, a ja zakupiłem Technics`a RS-M85MK2 lub jak kto woli RS-M88, jest cudowny!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I bardzo dobrze zrobiłeś !!! Ten model ma pewnie głowice SX. Czyli w zasadzie kloc jest nieśmiertelny :-)) Może być tylko problem z stwardniałymi gumami na kółkach ciernych.

Też takiego kupię, gdy nadarzy się okazja. Gratuluję !

Kasjel, posiada głowice SX i taki sam napęd co RS-M85

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel: K555ESR - śliczny!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi